В інституті Герца навчилися передавати цифрові дані через лампочки

  • Автор теми Dfg
  • Дата створення

Dfg

Реєстрація
29.03.10
Місто
Івано-Франківськ&Львів
Телефон
Mate 10 Pro
Замість кабелю і Wi-Fi інтернет буде побудований на домашньому освітленні.
Дослідники Фраунгоферовського інституту телекомунікацій (Інститут Генріха Герца, входить в концерн PRIME,заснований урядом Німеччини), розробили технологію передачі даних через побутові світильники.
Інформація кодується в мерехтінні звичайних побутових світильників, розташованих на стелі або в торшерах, зворотна передача від комп'ютерів організовується за допомогою світлодіодів на корпусі. Середня швидкість передачі на випробуваннях склала 100-230 мегабіт в секунду. Максимальна - до 500 мегабіт.
Оскільки вживання в ролі носія видимого світла не вимагає ліцензії, воно у ряді випадків може виявитися цікавою альтернативою радіозв'язку Wi-Fi. До того ж світлові локальні мережі обмежені стінами кімнати (вихід світла через вікно буде мало продуктивний), а значить, вони не схильні до впливу перехресних перешкод і захищені від Wi-Fi-хакерів, переконана дослідник Олена Вучич і її колеги з Фраунгоферовського інституту телекомунікацій, передає Mignews.
Мерехтіння світла буде в мільйони разів частішим, ніж здатне помітити людське око, так що підключені до Інтернету світильники продовжать нормально виконувати свою основну функцію. Лампи розжарювання і люмінесцентні лампочки на роль передавачів не годяться: вони не можуть мерехтіти досить швидко, так що залишаються світлодіоди, які набувають все більшого поширення в побутовому освітленні.
Один білий світлодіод може забезпечити якісну передачу сигналу на відстань до 5 метрів, а декілька світильників здатні покрити своєю дією велике приміщення. Швидкість передачі (при прийнятних помилках і втратах) складає 100-230 мегабіт в секунду. І, як свідчить прес-реліз інституту, в одному з дослідів його співробітники, за сприяння фахівців Siemens, досягли пікової швидкості передачі даних «по повітрю» через комерційний білий світлодіод навіть в 500 мегабіт в секунду.
До кінця 2010 року інститут інженерів електротехніки і електроніки (IEEE) повинен розробити галузевий стандарт на VLC. А доки про останні досягнення в цій області Вучич і її колеги планують відзвітувати на виставці-конференції із зв'язку і волоконної оптики (OFC/NFOEC), яка стартує 21 березня 2010 року в Сан-Дієго.
Цією весни співробітники інституту Генріха герца вже відмітилися значним hi-tech винаходом. На виставці CEBIT 2010 вони ппредставили автостереоскопічні 3D-дисплеї і нові рішення для тривимірного телебачення, що дозволяють дивитися 3D-фильми бех спеціальних окулярів.
В рамках заходу Next Level 3D представники Інституту Генріха Герца показали дві автостереоскопічні системи - одну аналогову і одну цифрову. Обидва дисплеї оснащено спеціальними датчиками стеження, що дозволяє глядачам переміщатися під час перегляду відео, не втрачаючи при цьому 3D-эффекту. Аналоговий дисплей використовує механіку для оптимального налаштування зображення відповідно точці зору користувача. За твердженням розробників, їх новинка забезпечує найвищу якість зображення серед інших рішень такого типа. Цифрова система, відповідно, використовує для налаштування зображення електронні схеми, пише журнал Mediasat.
В рамках Next Level 3D були продемонстрована установка, що включає синхронізовані MicroHD-камери, і стереоскопічний аналізатор STAN. Крім того, була показана одна з можливих реалізацій інтеграції кіностудії і системи мовлення 3D-контенту через інтернет в режимі реального часу з використанням кодека H.264. Всі ці цікаві розробки були створені зусиллями консорціуму PRIME (Production and Projection Techniques for Immersive Media).
Консорціум PRIME заснований Міністерством економіки і технологій Німеччини. Членами PRIME є Фраунгоферовський інститут інтегральних схем, Інститут Генріха Герца, такі організації і кіностудії як DVS Digital Video Systems AG, FLYING EYE, Kinoton GMBH, KUK Filmproduktion, Loewe Opta, Академія кіно і телебачення. Загальний бюджет проекту складає більше шести мільйонів євро.

Тиць
 
Останнє редагування:

EvgenyTar

наблюдатель
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Харьков
Телефон
Redmi Note 11E Pro
Класные у тебя ссылки - на темы в форуме. :)
А новость появлялась давно, может быть именно в указанный период(не помню точно, когда я ее видел)
Вучич і її колеги планують відзвітувати на виставці-конференції із зв'язку і волоконної оптики (OFC/NFOEC), яка стартує 21 березня 2010 року в Сан-Дієго.
 

Wox

Заблокирован
Реєстрація
05.10.09
Місто
Запорожье
не совсем понял, современные электросети подойдут для этого, или это то же оптоволокно тянуть - тогда ничего нового.
 

EvgenyTar

наблюдатель
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Харьков
Телефон
Redmi Note 11E Pro
Прикол в том, что вай-фай сеть построена на основе мигания светодиодов. Это не лампы накаливания, или другие. Светодиоды могут мигать с большой частотой, не влияя на глаза человека, подобно тому, как мы смотрели телевизор - там ЭЛТ рисовала линии по экрану, но мы видели картинку. Так и здесь - светодиоды мигают с окуенной частотой, и эти мигания потом преобразуют в данные, и в то же время - это освещение помещения. Т.е. вай-фаем ее назвали, как я понимаю, чисто условно. Передача данных ограничивается территорией, на которую добивает свет, т.е. заслонил спиной приемник - нет сигнала, закурил - помехи, за стеной уже сети нет.
 

Refery

h7b6
Реєстрація
01.11.07
Місто
UK
Телефон
101010111
Все новое - давно забытое старое. Новая ступень развития IR передачи данных. Перспективы внедрения зависят от себистоимости и простоты реализации, потому как это примитивная альтернатива Wi-Fi N
 

RMS

Реєстрація
26.01.09
Місто
Мерефа
Телефон
Xiaomi Redmi 4A
Середня швидкість передачі на випробуваннях склала 100-230 мегабіт в секунду. Максимальна - до 500 мегабіт.
Мне одному кажется, что они тут на пару порядков наврали?
 

Wox

Заблокирован
Реєстрація
05.10.09
Місто
Запорожье
RMS, адсл 100Мбит- думаю не наврали.
В общем-то тянуть обычный провод , или даже по кабелю. Экологически чисто, но чем лучше адсла - тем что экономия электроэнергии разве что, а так ничего нового.
 
Реєстрація
20.10.10
Місто
Киев
Телефон
MotorolaV635, AlcatelOT-708, MotorolaT280, ZTEAX320
Привіт всім red-forum-чанам ! :)

по темі: Цікаво буде застосувати цю технологію у мобільних телефонах, як заміна bluetooth, чи модему підключеного до комп'ютера.
 

EvgenyTar

наблюдатель
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Харьков
Телефон
Redmi Note 11E Pro
Привіт всім red-forum-чанам ! :)

по темі: Цікаво буде застосувати цю технологію у мобільних телефонах, як заміна bluetooth, чи модему підключеного до комп'ютера.
Ты почитай внимательней - это скорее скоростная ирда...
 

SerP

@serhii13serp (tlg)
Реєстрація
06.05.09
Місто
Одесса-мама
Телефон
Xiaomi Redmi 3
- ты где пропал? аська вылетела?
- да нет, инет... лампочка в коридоре перегорела...
;)
 

Wox

Заблокирован
Реєстрація
05.10.09
Місто
Запорожье
светодиоды - вечны ! Ну по сравнению с лампочками. С другой стороны если передавать это дело лазером, это вариант, по идее дальнобойнее WIFI, но птички могут мешать иногда. И дождь-снег.
 

Maxxx

Ябкодрочер)
Реєстрація
01.12.08
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
Людям нефиг делать, зажрались в своей Эуропе, им бы наше "покращення" - фигней бы не маялись, данные лампочками передавать.. :D
 

stalker-kot

stalker-kit
Команда форуму
Реєстрація
02.01.08
Місто
Кривий Ріг
Телефон
Xiaomi Redmi Note 7
Не нравится мне такой свет, я за лампы накаливания, а такой свет не подходит для передачи данных ...
 
Зверху