Привласнення загубленого телефону не є крадіжкою

Реєстрація
12.05.10
Місто
Київщина
Натрапив під час робочих пошуків у Держреєстрі судових рішень на дві цікаві ухвали Верховного Суду України по кримінальним справам про привласнення загублених мобільних телефонів, які гадаю, можуть зацікавити деяких форумчан.
Перша
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ​
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України у складі: (...)
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 16 червня 2011 року кримінальну
справу за касаційною скаргою захисника ОСОБА_5 на судові рішення щодо ОСОБА_7 та ОСОБА_6
Вироком Стахановського міського суду Луганської області від 24 червня 2010 року засуджено
ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, судимості не має,
за ч. 1 ст. 185 КК України на один рік позбавлення волі;
ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, судимості не має,
за ст. 198 КК України на один рік позбавлення волі (...)

Ухвалою апеляційного суду Луганської області від 3 вересня 2010 року вирок залишено без зміни.

ОСОБА_7 визнано винуватим у тому, що він 26 серпня 2009 року близько 17 год. 30 хв. на лавці біля підїзду буд. 55 по вул. Фестивальній у м. Стаханові у присутності ОСОБА_6 таємно заволодів раніше загубленим ОСОБА_8 мобільним телефоном "Нокіа 6300", що належить ОСОБА_9 та не вибув із її законного володіння, спричинивши останній матеріальну шкоду на суму 904 грн. 55 коп.
ОСОБА_6 засуджено за те, що він у невстановлений слідством час і день придбав у ОСОБА_7 вищезазначений телефон "Нокіа 6300", достовірно знаючи, той одержаний злочинним шляхом, та певний час зберігав при собі.

У касаційній скарзі захисник ОСОБА_5 стверджує про необґрунтованість засудження ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з огляду на те, що останній набув мобільний телефон після втрати його ОСОБА_8, внаслідок чого телефон вибув із законного володіння ОСОБА_9 Вказує, що внаслідок незаконного висновку про наявність у діях ОСОБА_7 складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, безпідставно засуджено і ОСОБА_6 за ст. 198 КК України. Просить судові рішення скасувати, а справу закрити.

Заслухавши доповідача, пояснення захисника та засудженого, які підтримали касаційну скаргу, прокурора, який вважав, що судові рішення підлягають скасуванню, а справа закриттю за відсутністю у діях ОСОБА_7 й ОСОБА_6 інкримінованих їм складів злочинів, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до закону крадіжка це таємне викрадення чужого майна, яке полягає у незаконному вилученні його з володіння власника чи особи, у віданні якої воно знаходиться. При цьому не може бути предметом розкрадання майно, яке виявилося загубленим або вийшло з володіння власника внаслідок випадкових обставин.

Визнаючи наявність у діях ОСОБА_7 складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, суд виходив із того, що він незаконно, безоплатно, з метою привласнення вилучив чуже майно, що не вибуло із законного володіння його власника ОСОБА_9 і знаходилося у ОСОБА_8

Разом із тим, висновок суду про те, що телефон не вибув із володіння власника суперечить встановленим судом фактичним обставинам справи та дослідженим доказам.

Зокрема, викладаючи фабулу обвинувачення, суд зазначив у вироку, що 26 серпня 2009 року приблизно о 17 год. ОСОБА_7 та ОСОБА_6 проходили повз підїзд будинку № 55 на вул. Фестивальній м. Стаханова Луганської області й на лавочці побачили мобільний телефон “Нокіа 6300”, який випав із сумки попередньо перебуваючої на тому місці ОСОБА_8 та належав її матері ОСОБА_10 Тоді ж у ОСОБА_7 виник умисел на незаконне таємне заволодіння цим телефоном, який він і реалізував.

У свою чергу ОСОБА_8, виявивши, що у неї відсутній телефон, разом із ОСОБА_11 та ОСОБА_12 для його пошуку повернулися до підїзду будинку № 55 на вул. Фестивальній м. Стаханова Луганської області, де випав телефон, зустріли там ОСОБА_7 та запитали про нього, проте він нічого про знайдений телефон не повідомив й з викраденим зник із місця події.

Ці обставини встановлені свідченнями ОСОБА_7, з яких убачається, що, перебуваючи біля підїзду будинку № 55 на вул. Фестивальній м. Стаханова, він на лавочці виявив мобільний телефон “Нокіа 6300”, біля якого нікого не було, навкруги також людей не було. Оскільки телефон нікому не належав, а він його знайшов, вирішив забрати собі.

Окрім того, свідок ОСОБА_8 у суді показала, що вона разом із ОСОБА_11 та ОСОБА_12 сиділи на лавочці біля підїзду будинку № 55 на вул. Фестивальній м. Стаханова, після чого пішла з ОСОБА_11 до себе додому. Повертаючись на вулицю, вирішила зателефонувати з мобільного телефону “Нокіа 6300”, який належить її матері, проте не виявила його у сумці. Вважаючи, що забула телефон удома, повернулася туди, однак у квартирі його не знайшла й вирішила піти на вулицю до лавочки, де попередньо сиділа з друзями. Телефону ніде не було. Разом із друзями вони запитували у пересічних громадян, чи не знаходили вони мобільний телефон, в тому числі зверталися з таким запитанням і до ОСОБА_7 та ОСОБА_6, але ніякої інформації від них не отримали.

Наведене підтвердили свідки ОСОБА_11 та ОСОБА_12

Зазначене свідчить, що ОСОБА_8 загубила належний ОСОБА_10 мобільний телефон “Нокіа 6300”, а отже, він вийшов із володіння як власника, так і ОСОБА_8, у віданні якої телефон знаходився.

По справі встановлено, що ОСОБА_7 був не свідком втрати ОСОБА_8 мобільного телефону.

За таких обставин привласнення ОСОБА_7 загубленого телефону не може бути розцінено як вилучення цього майна з володіння власника чи іншої особи, у віданні якої воно знаходилося.

Посилання суду на підтвердження вчинення ОСОБА_7 крадіжки на те, що в подальшому на запитання ОСОБА_8 він не повідомив їй про знаходження телефону у нього і не повернув його, є необґрунтованим, оскільки на час її звернення телефон уже було привласнено ОСОБА_7 й той перебував у його володінні.

Таким чином, у діях ОСОБА_7 відсутній склад злочину, передбачений ч. 1 ст. 185 КК України, а у звязку з цим у діях ОСОБА_6 відсутній складу злочину, передбачений ст. 198 КК України.

Отже, судові рішення щодо ОСОБА_7 та ОСОБА_6 підлягають скасуванню, а справа закриттю на підставі п. 2 ч. 1 ст. 6 КПК України.

Керуючись статтями 395, 396 КПК України та ч. 1 ст. 2 Розділу ХІІІ Перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 7 липня 2010 року, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:​

касаційну скаргу захисника ОСОБА_5 задовольнити.

Вирок Стахановського міського суду Луганської області від 24 червня 2010 року та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 3 вересня 2010 року щодо ОСОБА_7 та ОСОБА_6 скасувати, а справу закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 6 КПК України.

Судді: О.Т.КУЗЬМЕНКО О.В.КРИВЕНДА В.Ф.ПИВОВАР

З оригіналом згідно

Суддя Верховного Суду України О.Т.Кузьменко
Друга
У х в а л а
Іменем України​
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України у складі: (....)
розглянувши в судовому засіданні в місті Києві 9 січня 2007 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора Мороза Є., який брав участь у розгляді справи в суді 1-ої інстанції, та касаційною скаргою потерпілого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 16 червня 2006 року щодо ОСОБА_2., -
встановила:​
вироком Краснолиманського міського суду Донецької області від 31 березня 2006 року
ОСОБА_2, уродженку ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканку ІНФОРМАЦІЯ_2, раніше не судиму, -
було засуджено за ст. 185 ч. 1 КК України на 1 рік позбавлення волі.
На підставі ст. 1 п. „б” , ст. 10 Закону України від 31 травня 2005 року „Про амністію” ОСОБА_2 звільнено від відбування покарання.
Також судом було прийнято рішення про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 матеріальної шкоди в сумі 650 гривень.

ОСОБА_2 було судом визнано винною і засуджено за те, що вона 27 січня 2005 року близько 11-ої години 15 хвилин в приміщенні процедурного кабінету НОМЕР_1 Краснолиманської центральної районної лікарні в Краснолиманському районі Донецької області заволоділа мобільним телефоном ОСОБА_1 вартістю 650 гривень, який той випадково там його залишив.

Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 16 червня 2006 року вирок щодо ОСОБА_2 скасовано із закриттям провадження у справі за відсутності в її діях складу злочину.

Апеляційний суд, дослідивши матеріали кримінальної справи, дійшов висновку про відсутність у діях ОСОБА_2 складу злочину та наявність у неї з потерпілим ОСОБА_1 цивільних правовідносин, що виникли на ґрунті знайденої речі.

Потерпілий ОСОБА_1 у касаційній скарзі (він її іменував як касаційне подання) порушує питання про скасування ухвали апеляційного суду та направлення справи на новий апеляційний розгляд. Свою вимогу він обґрунтовує тим, що апеляційний суд безпідставно визнав, що в діях ОСОБА_2 відсутній склад злочину - крадіжка. Вона усвідомлювала, що бере чужу річ, за якою може повернутися власник. Також зазначає, що суд 1-о інстанції припустився порушення кримінально-процесуального закону - не встановив точну вартість викраденого телефону.

На ухвалу апеляційного суду було також принесено касаційне подання прокурором, який брав участь в розгляді справи в суді першої інстанції, але до початку розгляду справи в касаційному порядку він відкликав це подання.

Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, прокурора Морозову С.Ю., яка вважала, що в задоволенні скарги має бути відмовлено, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для її задоволення.

Як убачається із матеріалів справи, мобільний телефон ОСОБА_1 забув у процедурному кабінеті районної лікарні, тобто ця річ фактично вибула із його законного володіння. Тому ОСОБА_2 в даному випадку не може нести відповідальність за крадіжку, про що апеляційний суд зробив правильний висновок і обґрунтовано скасував вирок місцевого суду щодо неї з закриттям провадження у справі за відсутністю в діях ОСОБА_2 складу злочину.

Тому доводи касаційної скарги про незаконність ухвали апеляційного суду, винесеної щодо ОСОБА_2, є необґрунтованими. Що стосується доводів про те, що суд першої інстанції не встановив вартість мобільного телефона, то вони також є безпідставними, оскільки не спростовують висновків апеляційного суду про невинуватість ОСОБА_2 у вчиненні злочину - крадіжки.

Керуючись ст. ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів, -
У Х В А Л И Л А:​
Відмовити в задоволенні касаційної скарги потерпілого ОСОБА_1 про скасування ухвали Апеляційного суду Донецької області від 16 червня 2006 року, винесену щодо ОСОБА_2.

С у д д і: Міщенко С.М. Паневін В.О. Пекний С.Д.

З оригіналом згідно:
Суддя Верховного Суду України Паневін В.О.
Добре це чи погано?
Якщо ти загубив телефон - погано, так як за його привласнення сучасний КК не передбачає кримінальної відповідальності.
Існує лише цивільна - див ст.337 та інші ЦК України.

А якщо, приміром, загублений телефон знайшла твоя неповнолітня дитина і спокусилась новою іграшкою, не захотіла повертати і повідомити батьків про знахідку, а потім - попалась з нею міліції, то це - добре.

Чинний КК передбачає кримінальну відповідальність за привласнення загубленого чужого майна, лише якщо воно є скарбом, має особливу історичну, художню чи наукову цінність (ст.193 КК).

КК УРСР 1961р в ст.88 передбачав кримінальну відповідальність лише за привласнення чужого загубленого майна, але тільки державного чи колективного, і тільки якщо воно мало особливу цінність (на практиці - не менше кількох мінімальних зарплат).
Привласнення загубленого майна громадян, не каралось.

В Римському публічному праві поняття "крадіжка" не було взагалі, так як існувало поняття "фурсум", яке охоплювало як таємне викрадення чужого майна, так і привласнення знайденого чужого майна.

Коли випадково знаходжу чужі речі, завжди намагаюсь їх повернути власникові, якщо його можна знайти.
Знайдену в метрополітені хутряну шапку, власника якої не можливо встановити, передав черговій по станції.
Мені також чужі люди пару разів повертали загублені цінні речі - подарований дружиною гаманець з візитками, тощо.

Власників деяких загублених речей можна встановити досить легко - тих же телефонів за записами імен та дзвінками.
Деяких - не можливо в принципі.

Згідно ЦК (ст.328 - ст.345), знайдену річ необхідно повернути власнику, якщо це не можливо - передати представнику влади.
Якщо через певний термін (6міс) власника не буде знайдено - знахідка переходить у власність того, хто її знайшов і передав владі.
Той хто знайшов і повернув власнику знахідку, може вимагати від нього відшкодування понесених витрат та винагороду у розмірі до 20% від вартості знахідки.

Гадаю, було б справедливим внести до ст.193 КК зміни, і встановити кримінальну відповідальність не лише за привласнення "антикваріату", але й будь-якого цінного чужого майна, закріпивши мінімальну вартість такого майна, в розумних межах.

Хоча наведене питання і просте, вивчається всіма юристами на перших курсах, проте майже всі сьогоднішні слідчі, прокурори та судді з якими я мав справу чи спілкувався, про нього вже забули.

Тому в Держреєстрі повно вироків, по яким людей засуджено за привласнення знайдених чужих телефонів та інших речей.
Це виникає тому, що підсудні не знають цих положень, не подають апеляцій та касацій по таким справам і погоджуються з вироком.
Якби всі засуджені за подібне оскаржували вироки, то вони б отримали не лише повне виправдання, але й кілька десятків тисяч гривень, чи навіть євро, відшкодування з бюджету за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності.

Оскільки оскарження тягнеться роками, то набігає кругленька сума, яку можна отримати за позовом в українських судах, та додатково - "доплату" (по більш високим розцінкам за кожен день перебування під слідством, судом, вартою, підписці, на іспитовому чи на зоні) в Європейському суді з прав людини.

Кому цікаво дізнатись по викладеному питанню більше інформації - в мережі повно текстів законів та кодексів, їх науково-практичних коментарів з прикладами судової практики та юридичних підручників.

На продумані запитання по цій темі, на які не має відповіді в підручниках та коментарях, намагатимусь відповісти по можливості, так як вільного часу зараз обмаль і на форумі буваю не часто.
На троллінг та ламерські питання, відповідати не буду взагалі.
 
Останнє редагування:
Реєстрація
29.03.08
Місто
не на форуме
Считаю, тема очень важная, и соответствует мобильной тематике. Ее бы из мусоропровода куда-нибудь в ликбез и т.д. Естественно, с учетом того, что в ней не будет пустых и неконструктивных разговоров.
 
Реєстрація
04.05.08
Місто
BerdYanSK
Интересно. Познавательно. Распечатал. Гопоту порадую. :)
 
  • Like
Реакції: ars
Реєстрація
25.02.11
Місто
Ніжин
Оскільки оскарження тягнеться роками, то набігає кругленька сума, яку можна отримати за позовом в українських судах, та додатково - "доплату" (по більш високим розцінкам за кожен день перебування під слідством, судом, вартою, підписці, на іспитовому чи на зоні) в Європейському суді з прав людини.

Так-то воно так, але навіть ці тяжкою тяганиною отримані гроші сплатяться з чиїх кишень, з чиїх податків? з наших з Вами, кожен має заплатити за незаконні дії мєнта, прокурора, судді.

сподіваюся, комент не буде розцінений автором теми як офтоп.
 
Реєстрація
06.12.07
Місто
Zürich
Телефон
IPhone 13 Pro

AlexDVS

Читатель
Реєстрація
16.11.10
Місто
Харьков
Телефон
Samsung Galaxy М12
Да, согласен, компенсацию присудят. Но есть огромное НО: статья та соответствующая в госбюджете даже есть, но денег нет уже очень давно. Хотя теоритически: пришло решение суда о выплате, но в казне нет денег- в обязательном порядке запланировать на следующий год.

К основной теме, правда немного про другое. Сестра пару месяцев назад купила у знакомой телефон. Та говорила, что тело ее и нужны срочно деньги. Как итог „доблесные” опера 5 часов мурыжили сестру, пытаясь навязать скупку краденного. В настоящий момент сестра проходит свидетелем. Дело уже пару месяцев висит в РО, все накак в суд не передадут. Наблюдаю за дальнейшим развитием событий.
 
  • Like
Реакції: GSM
Реєстрація
29.03.11
Місто
Киев
Телефон
Alcatel D920, Huawei U8110
Да, согласен, компенсацию присудят.

Могут и не присудить даже. Знакомый попал в ситуацию, в которой у него еще года три назад было бы выигрышное дело. Дело в том, что у него связи (родственники) в адвокатуре и в милиции. Так вот ему сказали сидеть и не цвиринькать, потому, что судьям пришло "сверху" распоряжение, дела против государства проваливать. Мало того, потом ему прямым текстом сказали забрать заяву иначе они провернут все таким образом, что он еще и будет виноват.
 

Дракон

® вылез из пещеры
Реєстрація
27.05.08
Місто
село ТроєщинО
Lev Prav, дякую, цікаво, але виникли питання
Тому в Держреєстрі повно вироків, по яким людей засуджено за привласнення знайдених чужих телефонів та інших речей.
Це виникає тому, що підсудні не знають цих положень, не подають апеляцій та касацій по таким справам і погоджуються з вироком.
Якби всі засуджені за подібне оскаржували вироки,
Як відомо, якщо підсудний проходить по кримінальній справі і не може оплатити адваката, то законом передбачено, що держава повинна надати адвоката безкоштовно. Виходить, що безкоштовні адвакати некомпетентні у своїх справах або не зацікавлені в силу якихось обставин у захисті своїх підзахисних? Якщо так, то чому безкоштовні адвакати незацікавлені у захисті своїх підзахисних? Цікаво Ваша думка?
Якби всі засуджені за подібне оскаржували вироки, то вони б отримали не лише повне виправдання, але й кілька десятків тисяч гривень, чи навіть євро, відшкодування з бюджету за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності.

Оскільки оскарження тягнеться роками, то набігає кругленька сума, яку можна отримати за позовом в українських судах,
Не могли б Ви навести з держреєстру приклади таких ухвал?
 
Реєстрація
12.05.10
Місто
Київщина
Яка оплата - така й робота.
Хоча завжди бувають винятки.

"...У большинства из вас нету опыта ведения уголовных дел. Не робейте. Для начала "потренируйтесь на кошечках"*, ... по 47-й** :)..." - з реальної промови дуже відомого та старого адвоката при врученні адвокатських свідоцтв новачкам.
-------------------------------------
*- см. "Операция Ы..."
**- ст.47 КПК яка регулює порядок примусу адвокатів до неоплачуваної роботи надання безкоштовного захисника.

Lev PravНе могли б Ви навести з держреєстру приклади таких ухвал?
Ні, під руками не має.
Але ні в гуглі, ні в Держреєстрі, ще нікого не забанили ;)
 
Реєстрація
04.05.08
Місто
BerdYanSK
>>>>пришло "сверху" распоряжение, дела против государства проваливать.

100500%!!! И им за это ничего не будет.
Я тоже проиграл дело против гос. предприятия. Тупо закрыли в их пользу. Безнадёга.

Только поосторожнее - а то они сначало ногами бить будут, а читать они не умеют и не любят :).

Это да. В темноте разок не признали :(
В последний момент отдуплились.
А, это ты?! . Опасно телефоном светиш.....
 
Реєстрація
16.02.08
Місто
Феодосия
Телефон
ZOPO ZP500
Lev Prav, Снимаю шляпу, надо чаще почитывать практику Верховного суда.
Посмотрим что наработает Вищий спецiалiзований суд.
 

GSM

Местный нищеброд
Реєстрація
04.06.09
Місто
Киев
Так вот ему сказали сидеть и не цвиринькать, потому, что судьям пришло "сверху" распоряжение, дела против государства проваливать.
Это называется ОБС. Такой бред, что даже комментировать не хочется. Кто дал такое распоряжение и каким образом? Не сказали? Это типа под грифом "Совершенно секретно"? :D Такое могут давать только прокурорам и то в устном порядке, то есть неправомерно.
Мало того, потом ему прямым текстом сказали забрать заяву иначе они провернут все таким образом, что он еще и будет виноват.
Это называется "на понт взяли". :apl:
 
Реєстрація
29.03.11
Місто
Киев
Телефон
Alcatel D920, Huawei U8110
Это называется ОБС.

Знакомый, это родственник по линии жены.

Такой бред, что даже комментировать не хочется.

Не хочется - не комментируй.

Кто дал такое распоряжение и каким образом?

Из кабинета министров, самый главный. Естественно устно дают такие распоряжения, а вот увольняют за невыполнение только письменно.

Такое могут давать только прокурорам и то в устном порядке, то есть неправомерно.

Да, да. У нас и судьи независимы и государство правовое.

Это называется "на понт взяли". :apl:

Все равно как это называется. Поверь, дядько не маленький, сам в ментуре 10 лет проработал, и разбирается когда на понт берут, а когда серьезно говорят.
 

AlexDVS

Читатель
Реєстрація
16.11.10
Місто
Харьков
Телефон
Samsung Galaxy М12
Читаю и прозреваю. Да полно дел, выигранных у государства. Да, нужно много писанины, терпения и упорства. И дела выигрываются. И тем более против госпредприятий - валом.
Насколько я знаю, действительно есть „рекомендация” судьям заваливать дела против государства, но по возможности. Прямого запрета никто никогда не даст. Дерзайте, и все получится.
 

drmz

маниакально-депрессивный стэндап
Реєстрація
13.03.09
Місто
Гуляйполе
Всё решается на много проще:
пишется заява, о краже, на вымышленного персонажа и всё - другая статья и уже точно по УКК.
 

Saab

Заблокирован
Реєстрація
26.10.07
Місто
Kiev
Телефон
iPhone
Тихо свиснул и ушел - называется нашел.
 
  • Like
Реакції: al-m

BlondinkO

Заблокирован
Реєстрація
16.06.12
Місто
на Лысой Горе :)
Всё решается на много проще:
пишется заява, о краже, на вымышленного персонажа и всё
Уголовной ответственности за ложное обвинение, введение следственных органов в заблуждение никто не отменял, как и закон подлости
 
Зверху