Нормативные документы в области радиотелекоммуникаций

AndyRadist

Заблокирован
Реєстрація
29.06.09
Місто
Тула
Телефон
Orbitel 863
Решил собрать в одну тему ссылки на нормативные документы по радиотелекоммуникациям, поскольку информация разбросана по разным ресурсам.


Про затвердження Переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для експлуатації яких не потрібні дозволи на експлуатацію


Про затвердження Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України

План використання радіочастотного ресурсу України - графічне представлення

Про радіочастотний ресурс України

Реєстр присвоєнь радіочастот - Пошук

До уваги суб’єктів господарювання, які бажають здійснювати чи здійснюють діяльність з надання доступу до мережі Інтернет

Порядок використання в Україні смуги радіочастот 2400-2483.5 МГц РЕЗ системи передавання даних з ШПС

Реєстр виданих ліцензій

Реєстр радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України в смугах радіочастот загального користування (устаревшая версия, новая постом ниже).

Перелік сертифікованих технічних засобів телекомунікацій

Аматорський радіозв’язок

Регламент аматорського радіозв’язку України

Консультації з питань РЕЗ та ВП

Корисні посилання

 
Останнє редагування:

AndyRadist

Заблокирован
Реєстрація
29.06.09
Місто
Тула
Телефон
Orbitel 863
Рішення НКРЗІ № 18 від 12.01.2012 "Про схвалення узагальнених умов застосування радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв"
Интересно тем, что радиомикрофоны без разрешения можно использовать только на 88 и 100-108 МГц с мощностью излучения 50 наноВатт :)
На радиомикрофоны диапазонов 174-226 и 570-800 Мгц мощностью до 50 мВт требуется разрешение, привязанное к месту использования радиомикрофона.

Также требуется разрешение на спутниковые терминалы (телефоны) систем Globalstar и Iridium, причём оператор связи должен иметь лицензию на использование РЧР Украины. Таким образом пользование подключенного не в Украине терминала Globalstar или Iridium стало незаконным. Оно было незаконным и ранее, формулировка созрела сейчас.

По WiFi есть маленький плюс (на самом деле это действует уже пару лет): Использование без разрешений внешних абонентских точек доступа с интегрированной антенной. То есть внешний клиент не требует разрешения. Требует разрешения и лицензии на оказание услуг связи только базовая ТД.

Касательно сотовых телефонов и модемов: стали незаконными внешние направленные антенны и ненаправленные с усилением более 3 dBi (это диполь).

Рішення НКРЗІ № 153 від 22.03.2012 "Про надання пропозицій щодо внесення змін до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України та Плану використання радіочастотного ресурсу України"
Официально разрешено использовать пикосоты GSM 900/1800 по разрешению везде, а также WCDMA 2100 без разрешений, но только внутри зданий и с дистанционным управлением оператором связи.
Во всех случаях пикосоты имеют право использовать только операторы, имеющие лицензию на оказание сотовой связи и выделенные частоты.

Радиолюбителям добавили диапазон 137 кГц.
Для справки: год назад забрали 10, 1200, 2400 МГц и порезали диапазоны 5600, 24000 Мгц и др.

Для сверширокополосного радиодоступа выделен диапазон 57-66 ГГц, использование внутри помещений без разрешений.

1400-1500 МГц широкополосный доступ типа WiFi для спецслужб и армии.

Аннулирован срок прекращения технологии цифровая сотовая связь CDMA 800 МГц.
Ранее было предписание свернуть технологию к 1 декабря 2016 года.

Рішення НКРЗІ № 68 від 16.02.2012 "Про затвердження Реєстру радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватись на території України в смугах радіочастот загального користування"
и соответственно:
Новый Реєстр радіоелектронних засобів та
випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватись на території
України в смугах радіочастот загального користування
.
 
Останнє редагування:

ars

Реєстрація
17.04.12
Місто
Киев
Реестр присвоения радиочастот на странице Украинского государственного центра радиочастот сменил адрес.
Теперь он находится по адресу:
http://www.ucrf.gov.ua/katalog-poslug/reyestr-prysvoyen-radiochastot/

Из минусов нововведения можно сразу же отметить отсутствие в таблице конкретного места установки радиостанции. Теперь указана только область.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Щось змінюють у вартості частот:
[pdf]
 

ГлавБухарик

Осінт-профанатор
Реєстрація
01.01.24
Місто
Kyiv
Щось змінюють у вартості частот:
Стимулюючі підвищувальні та понижувальні коефіцієнти до окремих ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України запроваджено у 2014 році за ініціативою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, з метою стимулювання операторів телекомунікацій до обміну обмеженим радіочастотним ресурсом, який використовувався неефективно, фрагментовано, що не давало можливості для його упорядкування та створення суцільних смуг радіочастот для подальшого впровадження новітніх радіотехнологій.


За інформацією НКРЗІ, запровадження вказаних коефіцієнтів дало позитивний результат, внаслідок чого, зокрема, стала можливою видача нових ліцензій на користування радіочастотним ресурсом для новітньої на той час в Україні радіотехнології четвертого покоління – LTE, що і було виконано НКРЗІ в діапазонах 2600 МГц, 1800 МГц та 900 МГц.


Водночас після того, як було проведено упорядкування спектра та впроваджено новітні радіотехнології у зазначених діапазонах радіочастот, необхідність у подальшому застосуванні стимулюючих коефіцієнтів відсутня, а подальше їх застосування матиме лише негативні наслідки, такі як застосування різних ставок до платників, що створить дискримінаційні умови оподаткування.


Однак наявна система коефіцієнтів є суттєво складною для обчислення та перевірки правильності сплати рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, що ускладнює адміністрування зазначеного податку.


Тому виникає необхідність прийняття законодавчих змін, які дозволять забезпечити однаковий підхід до всіх платників рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, а також спростить адміністрування контролюючими органами цього податку.
За оцінкою ДПС (лист від 22.06.2023 № 424/НПА/99-00-04-01-03-04) у разі скасування коефіцієнтів додаткові надходження до державного бюджету становитимуть близько 56,3 млн грн на рік.​
 
Зверху