Все про інтерконект (взаємопідключення)

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев

НКЕК впроваджує європейську модель LRIC, встановлюючи такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку в Україні

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), інформує про ще один крок на шляху до практичного впровадження моделі Long-Run Average Incremental Cost (LRIC).

Впровадження моделі LRIC має на меті запропонувати українському телекому довгострокову модель додаткових витрат ефективного оператора для розрахунку вартості одиниці регульованих оптових послуг голосового дзвінка (наприклад, тарифи за завершення викликів у фіксованому та мобільному зв’язку) серед інших видів послуг.

Cьогодні, 27.09.2023, рішенням НКЕК №365 було схвалено проект постанови НКЕК «Про встановлення розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку» та розпочато його обговорення у рамках публічних консультацій, до яких можуть долучитися як оператори мобільного та фіксованого зв’язку, так і інші зацікавлені сторони.

Це - вперше, коли єдині міжоператорські оптові розрахункові такси за термінацію національного трафіка (завершення з’єднання) для мобільного голосового зв’язку та фіксованого голосового зв’язку будуть встановлені НКЕК на основі використання моделі ефективного оператора LRIC відповідно до нового секторального законодавства - Закону України «Про електронні комунікації», та базуючись на кращому європейському досвіді та практиках.

Такси термінації необхідні для того, щоб оператор зв'язку міг з'єднати абонента, який телефонує, з абонентом, який знаходиться в іншій мережі. Оптові тарифи на термінацію - це тарифи, які оператори стягують один з одного за термінацію голосових дзвінків у своїх мережах.

Востаннє такса термінації переглядались в Україні в 2021 році. Наразі діє єдина оптова розрахункова такса за термінацію національного трафіка і для мобільного голосового зв’язку, і для фіксованого голосового зв’язку, яка становить 8 коп.

Рухаючись європейським курсом та впроваджуючи європейські підходи, вказаним проектом постанови НКЕК пропонує знизити розрахункову таксу за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку на 2024-2025 роки, а саме: пропонується встановити розрахункову таксу на рівні 7,5 коп для мобільного голосового зв’язку та на рівні 5,5 коп для фіксованого голосового зв’язку.

Схвалений проект постанови НКЕК «Про встановлення розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку» оприлюднюється для проведення публічних консультацій, які триватимуть до 10 жовтня цього року.

Просимо всіх зацікавлених надсилати свої пропозиції та/або зауваження до опублікованого проекту постанови НКЕК у встановлені терміни.

Нагадаємо, що встановлення розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку здійснюється відповідно до Порядку встановлення розмірів розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку, затвердженого постановою НКЕК від 23 серпня 2023 року № 322 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 вересня 2023 року за №1592/40648 .

НКЕК залишається відданою забезпеченню стійкості українського телеком ринку в умовах триваючої повномасштабної збройної агресії рф проти України, а також його подальшому розвитку на засадах відкритої конкуренції в інтересах всіх учасників - бізнесу, споживачів та держави.

Ми вдячні українським операторам мобільного та фіксованого зв’язку, всім партнерам, які долучилися до розробки моделі LRIC, та залишаємося відкритими до конструктивного діалогу.

Детальніше:

Що таке такси термінації та як вони визначаються

Що таке модель LRIC та для чого вона впроваджується

Довідково:

Вказаному проекту постанови НКЕК передували як сам процес розробки моделі LRIC тривалістю 18 місяців за участі провідних фахівців міжнародної консалтингової компанії Detecon (Німеччина) в рамках технічного проекту ЄС «Підтримка цифрової політики України» (DPS2UA) та у тісній співпраці з усіма учасниками українського телеком ринку (більше читайте тут), так і постійні консультації у різних форматах з українськими операторами мобільного та фіксованого зв’язку у ході яких надавалася уся необхідна інформація та відповіді на питання, які виникали у представників ринку щодо результатів моделі.

Розроблена модель LRIC ґрунтується на специфіці українського телекомунікаційного ринку, враховує кращий європейський досвід моделювання та спрямована на розвиток українського телекомунікаційного ринку в контексті його інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС, а також дозволяє еволюційно адаптуватись до рівня європейських такс термінації та формування результатів для різних сценаріїв (оптимістичного та песимістичного) розвитку подій.
 

cat

Реєстрація
31.08.13
Місто
Сумы
Телефон
iPhone 11, lifecell

НКРЗІ планує встановити вартість міжмережевих дзвінків в Україні як для найбагатших країн ЄС​

Мобільний оператор Lifecell закликає Нацкомісію, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКРЗІ) не підвищувати вартість дзвінків на інші мережі (ставки інтерконекту), оскільки запропонований регулятором розрахунок містить критичні помилки та загрожує несприятливими тенденціями на ринку телефонного зв'язку в Україні.

Як наголошують в Lifecell, проєкт ставок інтерконекту на 2024-2025 роки, який був схвалений на засіданні НКРЗІ 27 вересня, суперечать ситуації на ринку: щонайменше ставки розраховувалися як для найбагатших країн Європи.
Після аналізу нововведень стали очевидними критичні помилки, які могли статися під час моделювання.

"Унаслідок цього розрахунок собівартості інтерконекту в Україні став подібним до найбагатших країн Європи. Тоді як середній розрахунок серед країн ЄС за підсумками дослідження Axon Partners 2022 року - лише 0,07 євроцента зазначили в компанії", - зазначили в компанії.
"Закликаємо регулятора звернути увагу на ці тривожні ознаки та перевірити коректність розрахунків", - заявляє мобільний оператор.

Як наголошують в lifecell, рішення НКРЗІ може перекреслити позитивні зрушення останніх років, коли зниження ставки інтерконекту призводило до зростання частки міжмережевих дзвінків в Україні. А отже - сприяло зростанню можливостей вільного спілкування українців.

"Lifecell закликає регулятора звернути увагу на необхідність коригування наведених розрахункових такс з урахуванням реальної ситуації на ринку. Фахівці lifecell готові активно долучитися до цього процесу та поділитися необхідною інформацією для ефективного опрацювання", - йдеться в повідомленні lifecell.
Нагадуємо:
НКРЗІ 27 вересня 2023 року схвалила проєкт постанови "Про встановлення розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку (тариф на завершення дзвінка) для мобільного та фіксованого голосового зв'язку".

З 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року розрахункові такси за послуги термінації національного голосового трафіку на мережах мобільного зв'язку встановлюються 7,5 коп. за 1 хвилину, а з 1 січня 2025 року - 7,6 коп/хв (без ПДВ).
На мережах фіксованого зв'язку розрахункові такси встановлюються 5,5 коп/хв з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року, з 1 січня 2025 року - 5 коп/хв (без ПДВ).


Розрахункові такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв'язку розраховано згідно з моделлю ефективного оператора (LRIC - Long-Run Average Incremental Cost).
У країнах ЄС "ефективний оператор" зазвичай зазначає недосяжний ідеал ефективності, до якого потім роками рухається ринок.
Процедура публічних обговорень документа триватиме до 10 жовтня.
 
Останнє редагування:
  • Wow
Реакції: lite
Реєстрація
18.05.09
Місто
Hranice
Хіба 7,5 коп це багато? До чого тут 0,07 цента?
 

drmz

маниакально-депрессивный стэндап
Реєстрація
13.03.09
Місто
Гуляйполе
Хіба 7,5 коп це багато? До чого тут 0,07 цента?
Копейка гривню бережет.
Наверное, речь о дисбалансе в пользу КиСты и киевстраловском лобби в регуляторе.
Интерконнектом киевстрал загоняет в минуса всех конкурентов.
Например, если абонент поза зоною, то звонящего соеденияет уже на второй секунде, когда автоотчетчик еще только-только начал уведомлять. А олжно быть бесплатно до включения записи на автоответчике.
А "це мєрзость, це рєально мэрзость, тіпи".(c)
Це - ГРУ-шное киевстралоское лобби в регуляторе/ермакофисе.
 
Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Inn@

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев

НКЕК знижує такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку в Україні

Cьогодні, 18 жовтня 2023 року прийнято постанову НКЕК № 391 «Про затвердження розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку».
Так, постановою НКЕК передбачено, що розрахункові такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку на 2024-2025 роки становитимуть:
  • для мобільного голосового зв’язку в 2024-2025 роках 7,5 коп;
  • для фіксованого голосового зв’язку в 2024 році 6,0 коп, в 2025 році 5,5 коп.
Свою підтримку розмірам такс, запропонованих НКЕК, висловили ПрАТ «Київстар» та ПрАТ «ВФ Україна», в той час як ПрАТ «лайфселл», АТ «Укртелеком» та ПрАТ «Датагруп» висловили свої пропозиції та зауваження до запропонованого рівня розрахункових такс. Враховуючи всі отримані пропозиції, міжнародні зобов’язання України та відданість руху до Єдиного цифрового ринку ЄС, НКЕК прийнято зважене та остаточне рішення щодо рівня розрахункових такс на 2024-2025 роки, що на нашу думку балансує інтереси Держави, операторів та споживачів.
 
Зверху