Кібербезпека України

Bulbulator

Заблокований
Місто
Днепр
Ого, де Україна і де Китай у правах і свободах громадян, у свободі висловлювань, цензурі та стеженням за громадянами
Просто у Украины (правительства) денег мало. А так бы с превеликим удовольствием построили китай-2 в плане цензуры, слежки и тд

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
...не зовсім про Україну - але я так і не второпав, що _принципово_ нового придумав хлопчина? AES-256? Патент - то таке.

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
що _принципово_ нового придумав хлопчина?
Судячи з опису нічого він не придумав. Взяв AES-256, накинув згори ще якийсь 128-бітний алгоритм і фіганув передачу даних між програмами по RSA-2048(який до того ж не кванто-стійкий).
Це рівень курсача в КПІ, якщо просто. А журналісти які нічого не шарять - написали про це статтю.

Місто
Kyiv
що _принципово_ нового придумав хлопчина?
Судячи з опису нічого він не придумав. Взяв AES-256, накинув згори ще якийсь 128-бітний алгоритм і фіганув передачу даних між програмами по RSA-2048(який до того ж не кванто-стійкий).
Це рівень курсача в КПІ, якщо просто. А журналісти які нічого не шарять - написали про це статтю.
ого да це TLS)

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Запоріжжя
Телефон
Realme 9
США обмежили допомогу Україні у галузі кібербезпеки, частину обладнання так і не доставили, – Bloomberg

Адміністрація президента США Дональда Трампа суттєво обмежила допомогу Україні у сфері кібербезпеки, що робить життєво важливі українські системи вразливішими до хакерів, яких підтримує Кремль.

Контракти з десятками фахівців, які надавали технічну допомогу з кібербезпеки на сотнях об'єктів по всій Україні, були скасовані або призупинені, а вже заплановані поставки комп'ютерного обладнання та програмного забезпечення так і не були доставлені, повідомляє Bloomberg із посиланням на вісім джерел.

За словами співрозмовників агентства, саме завдяки допомозі США Україні раніше вдалося відбити російські кібератаки на електростанції та ресурси Кабінету Міністрів.

За останні п'ять років лише Агентство США з міжнародного розвитку виділило понад $200 мільйонів на допомогу Україні у галузі кібербезпеці.

LiquidStrm

>/dev/null
Місто
Banderstadt
Телефон
LG v60 5G
Впевнений на 99,9% що кібербезпека ніц не постраждає від того, а от руки/кишені нагріти на тому хтось дійсно не встиг.

yahoo

username
Місто
Kharkiv
Телефон
Nubia Neo, Poco M3 Pro
Хочу репостнути частину повідомлення з пабліку Скринька Пандори про недоліки публікації структурованих відкритих даних.
Контекст, пані Берлінська опублікувала структуровану таблицю з контактами виробників, майстерень, шкіл БПЛА.
Здійнялася хвиля хейту. Скринька Пандори пояснює, в чому проблема.

Я вивчив цю таблицю. Найбільша проблема вашої таблиці – це грамотна структура документу, що дійсно є великою знахідкою для спеціальних служб ворога.

Проблема не у відкритих даних (сайти, соц. мережі, інші дані у таблиці, які можна знайти самостійно), а в тому, що вони структуровані в один документ та привʼязані до конкретних приватних осіб, до приватних контактних даних представників та/або керівників, яких у відкритих джерелах немає.

Тобто це суміш як відкритих джерел інформації, так і закритих, що тепер становить загрозу життю для усіх, кого ви злили через тупість та недалекоглядність наслідків.

Це готовий список на знищення, якщо коротко та дуже грубо, послуга, зроблена вами особисто. Там не вистачає не так багато даних для того, щоб полетіли ракети/дрони, або щоб на когось почали полювання.

Відслідити поставки дронів у військо для росіян тепер буде значно простіше, це як мінімум.

Самому такий список зробити довго та важко. Для цього потрібна робота великого аналітичного відділу (це моя робота, я знаю про що кажу).

...

Сподіваюсь, аргументів привів достатньо. Окрім того, що вже сказав пан Кротевич (https://t.me/ein_fruhling_2/433) з військової точки зору.

Навіть той факт, що цей документ існує давно (його постійно актуалізують, до речі) не виправдовує того, що він взагалі існує у відкритому доступі. Він не має існувати як явище або не має містити таку кількість інформації. Або на крайній випадок має бути в обмеженої кількості людей у доступі.

Останнє редагування:

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Ну от наче й розумна жінка - але знову "прокол" з секретністю з її сторони... Може, їй самій на курси надо - тільки не трускавецькі?

Зверху