Податки й збори

yahoo

username
Місто
Kharkiv
Телефон
Nubia Neo, Poco M3 Pro
Державна податкова служба України

tax.gov.ua сайт ДПС || ✎ ЗІР Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс
0 (800) 501-007 по Україні, ✆ +380 (44) 454-1613 із-за кордону || ✉ [email protected]
Електронні кабінети cabinet.tax.gov.ua платника податків і мобільний застосунок «Моя податкова» AppStore & Google Play, portal.pfu.gov.ua портал е-послуг ПФУ (перевірка сплати ЄСВ)
— — —
☝️ Розділ "Стан розрахунків з бюджетом" в електронному кабінеті платника податків: можливість сплатити податки й збори платіжною карткою (може бути присутня комісія) та дізнатися платіжні реквізити.

Причина: мобільний застосунок «Моя податкова»
Останнє редагування модератором:

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
webivan, моя логіка:
1. ліміт має бути менший ніж на першій групі ФОП (1.336 млн.)
2. Має бути прив'язаний до мінімальної зарплати. Тобто не менше 12*8 == 96 тис. грн.
Тому й обрав 100 тис. грн.
100 продажів просто зі стелі. Може їх 36 чи 142 будуть більш обгрунтовані. ... Напевно найправильніше було б виходити з того, що подарунки до 1/4 зарплати не оподатковуються, то тоді ліміт продаж по сумі дає 48 продаж

Останнє редагування:

cds

Місто
Днепр
Телефон
Pixel 4a, Nokia 515
Условно, если сейчас этим занимается один человек, то после вашего предложения будет как в сказке
Кликнула Машка мышку. Мышка за Машку, Машка за Жучку, Жучка за внучку, внучка за бабку, бабка за дедку, дедка за репку. Тянут-потянут - вытащили репку!
и все ограничения соблюдены.
Также как миллионы фоп в среднем и большом бизнесе.

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Гетманцев вирішив оновити собі і колегам телефони:
Державній податковій службі України буде запропоновано провести контрольні закупки iPhone 17 до кінця вересня або в жовтні у відомих мережах магазинів.Як повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, ще краще ці контрольні закупки зробити в інтернет-мережах.
За його словами, контрольні закупки iPhone 17 також можна провести і спільно з Бюро економічної безпеки. "Не хочу здатися нудним, але все ж запропоную до кінця вересня, в жовтні ДПС придбати в межах контрольно-перевірочної роботи нові iPhone 17 в мережах відомих магазинів, а ще краще в інтернет-мережах. Та не забути правильно оформити вилучення контрабандного товару", — заявив Гетманцев.

Місто
Львів
Гетманцев вирішив оновити собі і колегам телефони:
Сподобалось формулювання Гетьманцева: "втрати України від тіньової та контрабандної електроніки сягають 20 млрд грн". Задався питанням, а які українські аналоги електроніки Гетьманцев радить купувати, щоб не завдавати втрат державі та самому не переплачувати?

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
які українські аналоги електроніки Гетьманцев радить купувати
до Гетьманцева, звісно, багато претензій, але він ніби нічого не казав про «українські аналоги». Звідки це питання виникло?

Місто
Львів
але він ніби нічого не казав про «українські аналоги»
За "українські аналоги" кажу я. Якщо розглядати цитату з статті, яку я привів, а не акцентувати увагу виключно на яблучній продукції, то як впевнитись споживачу, що "електроніка", яка стоїть на вітрині не є контрабандною? Вірно, купувати вітчизняне.
Звідки це питання виникло?
А виникло тому, що в 2017 з дружиною купили нову квартиру і після ремонту, в році 20-21, закупляли гору побутової техніки та електроніки. Мізер з куплених речей в офіційних мережах мали хоча б обов'язкове маркування українською мовою на упакуванні. Навіть пральна машина та холодильник, придбані в Комфі, мали маркування на упаковці виключно закордонною мовою.

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Якщо розглядати цитату з статті, яку я привів, а не акцентувати увагу виключно на яблучній продукції, то як впевнитись споживачу, що "електроніка", яка стоїть на вітрині не є контрабандною? Вірно, купувати вітчизняне
це вже перебільшення якесь. Як впевнитись? Зазвичай на легально завезеній техніці на зовнішньому пакуванні є відповідні відмітки, в тому числі українською мовою. Ну і часто виробники на своїх офіційних сайтах дають посилання на офіційних продавців у певній країні. Гарантія не менше 12 місяців також служить орієнтиром. І ціна як додатковий фактор - офіційні продавці змушені дотримуватись msrp, тому ціна в них буде приблизно рівною.
Мізер з куплених речей в офіційних мережах мали хоча б обов'язкове маркування українською мовою на упакуванні. Навіть пральна машина та холодильник, придбані в Комфі
інструкції, маркування на корпусі теж були лише іноземною? Я не вивчав нормативні акти про те, як саме має маркуватися офіційно завезена техніка, тому судити контрабанда це чи ні у конкретному випадку не можу.
Зі свого досвіду покупки побутової техніки можу сказати, що нічого підозрілого при покупці великих світових брендів у великих українських мережах не помічав.

Місто
Київ <-> Буча
Телефон
iPhone 16e/Samsung A05
військовий збір 1.5%
Наче 5% ще з минулої осені мало бути.
Це у якої групи? Айтішники на 3 в основному, там 1%, причому платиться тільки з поточного року.
знаю кількох айтішників, котрі ФОП-ами влаштовані і, заробляючі тисячі кілобаксів, платять податками з легальної мінімалки, з 8000 грн.
Тобто обкрадають державу на під тисячу кілобаксів щомісяця кожен.
Мінімалка там тільки має вплив на ЄСВ, себто на пенсію. Яку з дуже великою імовірністю навіть я у 40+ не дочекаюся або дочекаюся хіба на мізер. Так що собі на старість я сам собі відкладаю, а не держава, якій цікавіше на солідарній системі прямо сьогодні платити пенсію суддям по 30-50 тисяч.
А так на ФОПі податки з обороту. Зайшло куму 165000 - заплатив з них 8250 і військовий 1650. Що не так, все згідно податкового кодексу?

Місто
Odesа

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
$4000 = 165000 грн. ЦІкаво, а скільки той кум податків в держбюджет України платить?
Бо тут цькували мене що типу ютуб "підкрадаю", за преміум не плачу, а теж знаю кількох айтішників, котрі ФОП-ами влаштовані і, заробляючі тисячі кілобаксів, платять податками з легальної мінімалки, з 8000 грн.
Тобто обкрадають державу на під тисячу кілобаксів щомісяця кожен.
В мене заробіток менший, але є різний досвід оподаткування:
частина грантів заходить мені, як ФОПу, на валютну картку і я плачу 5+1% податків, міняю валюту коли хочу, звіт подається за 2 хвилини онлайн раз в квартал.
А є один грант, який завів через Український університет. Там євро приходять кожні 6 місяців (в червні і грудні) і міняються на гривні одразу, а потім виплачуються в гривні рівними частинами щомісяця і податки з них утримують 18+5%. Мало того: ще треба якісь табелі заповнювати і постійно враховувати купу інших дурних бюрократичних дурниць, як от дивитись розклад занять щоб в той день не вийшло більше 12 годин пар + роботи по гранту чи не працювати коли на лікарняному, і вся ця паперова возня окрім звітів які потрібні по гранту.
Питання: а в чому перевага для мене від другого способу?

Останнє редагування:
Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
військовий збір 1.5%
Наче 5% ще з минулої осені мало бути.
Це у якої групи? Айтішники на 3 в основному, там 1%, причому платиться тільки з поточного року.
Я сам на третій формі, скоріш за все буду закривати, податок 5% військовий збір 1% чомусь думав що 1.5, скріни з дії.

Вкладення

• Screenshot_2025-09-19-11-26-19-411_ua.gov.diia.app-edit.jpg
    Screenshot_2025-09-19-11-26-19-411_ua.gov.diia.app-edit.jpg
    23.7 КБ · Перегляди: 16
  • Screenshot_2025-09-19-11-31-01-946_ua.gov.diia.app-edit.jpg
    Screenshot_2025-09-19-11-31-01-946_ua.gov.diia.app-edit.jpg
    30.8 КБ · Перегляди: 16

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Айтішники на 3 в основному, там 1%, причому платиться тільки з поточного року.
Згідно останньої статистики з ДОУ, на 300К айтішників - 240К в Україні, з них 96К в дія-сіті. В дія сіті 60% працюють за трудовими договорами, ~35 % — за гіг-контрактами, і ще ~ 5 % ФОПів. Для гіг-контракторів 5% +5% військовий збір + ЄСВ.
ЧатЖПТ зробив таке саммарі:
  • ФОПи~62% ринку → ЄП 5% (або 3%+ПДВ) + військовий збір 1% від обороту (Гр. 3) / 800 грн/міс (Гр. 1,2,4) + ЄСВ мінімальний. lexinform.com.ua+3DOU+3EY+3
  • Гіг-контрактори (Дія City)~10–11%ПДФО 5% + військовий збір 5% + ЄСВ мінімальний. DOU+1
  • По трудовому~27–28%(прибл. ¾ з них у Дія City) →
    • у Дія City: ПДФО 5% + військовий збір 5% + ЄСВ;
    • поза Дія City: ПДФО 18% + військовий збір 5% + ЄСВ. DOU+2Factor.Academy+2
Дія-сіті, це зазвичай великі контори, які створюють цей ринок - в мене більшість знайомих і колег платять 5%+5%+ЄСВ

Мені колись один державний діяч казав, що проблема "ухиляння" від податкової каторги у ФОПів мало стосується айтішників, тому держава не дуже їх ріже, тепер починаю розуміти чому.

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Ще для контексту - процес загону айтшників в дія-сіті йде вже пару років, вже видно серйозний результат. Підозрюю, що коли перевалить за 50-60% та\чи коли всі значущі контори будуть там, почнуть скасовувати можливість працювати через ФОП і підвищувати податки для дія-сіті :) Якщо Гетьманцеву до того ніхто ніж в печінку не засадить :)

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
Мені колись один державний діяч казав, що проблема "ухиляння" від податкової каторги у ФОПів мало стосується айтішників, тому держава не дуже їх ріже, тепер починаю розуміти чому.
ИМХО не закручують, бо ІТ-шникам, які працюють не на Україну, дуже просто зареєструватись десь в Грузії, Естонії чи на мадярах і взагалі не платити податки. Знайомі майже всі перереєстрували компанії за кордоном і тепер в Україні вони КІК і працівників наймають в обхід.

Останнє редагування:

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
ИМХО не закручують
По-перше закручують ніжно через дію-сіті і вже умовно третина там і платить 11-12 відсотків і далі буде.
По-друге дійсно і варіанти є і одну з ключових економічних сфер треба зберегти, такі речі всюди робляться тільки з допомогою державної політики, тому й обрали такий не різкий шлях.
Але я про те, що з огляду на те що процес підвищення помітно йде, то скоро все вийде на якісь консенсусні цифри і не це має бути основним фокусом закручування, а ФОПи в абсолютно всіх інших сферах. Всі ми чеки не від ФОПів за останні багато років бачимо тільки на великі державні свята.
І щоб ще срачу додати, клятий барига домовився з ІТ-асоціацією ще десь в 2016-17 про підняття податку на 1% в рік, зараз би вже держава отримала би більше і ставка була б така сама для всіх, без всіх цих дебільних ігор

Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
Ще для контексту - процес загону айтшників в дія-сіті йде вже пару років, вже видно серйозний результат. Підозрюю, що коли перевалить за 50-60% та\чи коли всі значущі контори будуть там, почнуть скасовувати можливість працювати через ФОП і підвищувати податки для дія-сіті :) Якщо Гетьманцеву до того ніхто ніж в печінку не засадить :)
Я не буду сперечатись з ChatGPT, але по відчуттям від розмови з колегами, то складається враження що вже 50-60 відсотків загнали в дія сіті.

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
але по відчуттям від розмови з колегами
В мене відчуття що 90%. Просто в тебе (як і в мене) колеги з таких контор (а більшість з топ-20 вже там), тому й так здається. ЧатЖПТ покладався на статті з доу, а там аналізували наче нормально, не опитуванням в коридорі ЕПАМа :)

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
plebis, саме так. В моєму оточенні це маленькі компанії (5-50 працівників), які після того, як Дія.Сіті їх 2 рази киданула (в 2022 обіцяли бронювання, в 2024 підняли податки, хоча обіцяли 25 років незмінність умов ), уникають її і на 95% перейшли в КІК (зареєструвались за кордоном)

Зверху