Цифрове ефірне ТБ в Україні

Dawn

Nokia - Connecting People
Реєстрація
02.09.17
Місто
Київська область
Телефон
Nokia 515 Black
Просто для статистики напишу, что в моём селе Киевской области (от Дорогожичей ~46 км) 41 и 43 каналы работают только в морозную погоду (польская антенна, усилитель SWA-3).
 
  • Like
Реакції: idea

Morino

Користувач
Реєстрація
19.02.16
Місто
Львів
💡«Зеонбуд» знову в центрі уваги: провайдер хоче знівелювати зміну модуляції

27 січня «Зеонбуд» подав заявку до Держцентру радіочастот (УДЦР) на зміну модуляції сигналу, яка мала б дати ріст покриття Т2 на 15-20% по всій Україні.

Цим формально компанія виконала припис Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Торік у листопаді при продовжені ліцензії регулятор зобов’язав (пункт 3) подати заявку про зміну модуляції сигналу у строк до 1 лютого. До цього провайдера зобов'язувало змінити модуляції також розпорядження президента, яке цифровий монополіст ігнорував півроку. Все було б добре, якщо би, крім зміни модуляції сигналу з 256 QAM на 64 QAM, провайдер не запросив змінити й інші технічні параметри, які фактично нівелюють головну ідею - збільшення покриття.

Провайдер запросив також змінити параметр FEC (корекцію помилок передачі даних) та захисний інтервал. Діючі параметри мережі - FEC 3/5, захисний інтервал - 1/16. За новими - FEC 3/4, захисний інтервал - 19/256. Джерела TV Post на ринку запевняють, що у сукупності три основних параметри - модуляція 64 QAM, FEC 3/4 та захисний інтервал 19/256, ніякого істотного збільшення покриття не дасть. Зона обслуговування передавачів не збільшується як очікувалося на 20%, максимальний приріст може скласти менше 2%. Зміна цих трьох параметрів «Зеонбуд» одночасно зберігає додаткові місця в мультиплексах, які можна використати, наприклад, під запуск платних пакетів телеканалів.

Зміна модуляції з 256 QAM на 64 QAM без зміни інших параметрів рівноцінна збільшенню потужності передавача більш ніж в 2 рази (технічно зменшується співвідношення рівня носійної сигналу до рівня шумів (C/N) на 4dB). Дані зміни суттєво підвищують завадостійкість цифрового сигналу, дозволяють збільшити зону обслуговування кожного передавача на 15-20% по всій території України та зменшити так звані білі плями в покритті Т2. При цьому така модуляція “з'їдає” вільну ємність мультиплексу - вона складатиме лише 8 телеканалів. Тому недивно чому провайдер схитрував.

Але і це ще не все. Разом з тим, як кажуть, є ризики того, що зусиллями «Зеонбуду», частотний ресурс Т2 стане ще більш обмеженим. Провайдер надумав на більшості передавачах відмовитися від критичних масок (додаткові фільтри на передавачах). Це фактично блокує ведення мовлення на “сусідніх” телеканалах, мовлення можливе буде лише “через один канал” - 32, 34 ТВК (33 ТВК використовувати не можна). Логіка «Зеонбуду» полягає в тому, що відмова від використання фільтрів (критичних масок) зменшує кошторис на утримання діючої цифрової мережі. Хоча навряд чи це відобразиться знижкою для телеканалів.

Повисла в повітрі також історія з вивільненням 1-2 цифрових дивідендів для технології LTЕ. Подейкують, що «Зеонбуд», частина передавачів якого знаходяться на частотах, які потрібно буде вивільнити, вимагав від держави компенсувати йому 100 (!!!) мільйонів гривень за переналаштування передавачів. Значна частина цих коштів, начебто, потрібна для переналаштування фільтрів критичної маски на нових частотних присвоєннях.

Юридично в УДЦР є 10 днів на погодження “хотілочок” «Зеонбуду». Але планам провайдера, схоже, не збутися. «Зеонбуд» допустився помилки направивши запит про зміну параметрів одразу в УДЦР - в обхід Нацради. Спершу погодити зміну параметрів мав саме регулятор. Нацрада, за джерелами TV Post, ознайомлена з даним питанням і уже надіслала запит в УДЦР. Знають про ситуацію і в Держспецзв'язку, якому підпорядковується УДЦР. А от якою буде розв'язка історії - питання відкрите.

Джерело - телеграм-канал TV Post
 
Реєстрація
17.06.16
Місто
Київ, Шостка
Вінтаж тв повернеться в т2 в mx 5
вместо 112 что ли? или какой там свободный слот?
Судя по статье на Детекторе, попробуют расширить мультиплекс
 

Morino

Користувач
Реєстрація
19.02.16
Місто
Львів
Нацрада продовжила ліцензію «Вінтаж ТБ», «Зеонбуд» готовий взяти канал у свій мультиплекс
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення продовжила та переоформила ліцензію каналу «Вінтаж ТБ» (компанія ТОВ «Корона Санрайс»).Нацрада продовжила ліцензію «Вінтаж ТБ», «Зеонбуд» готовий взяти канал у свій мультиплекс
Такі рішення регулятор прийняв на засіданні 12 лютого.

Заяву щодо продовження ліцензії регулятор розглянув повторно через рішення Окружного адміністративного суду. Нагадаємо, у 2017 через борги «Зееонбуд» вимкнув канал «Вінтаж ТБ». Нацрада за рішенням суду вилучила телеканал «Вінтаж» із ліцензії «Зеонбуду». І на його місце в мультиплексі МХ-5 2 серпня оголосила конкурс, який виграв канал «Рада».

Новий директор каналу Максим Варламов зазначив, що компанії вдалось вирішити питання боргу «Зеонбуду» і оператор готовий відновити співпрацю.

Як розказав член Нацради Олександр Ільяшенко, до регулятора надійшов лист лист від «Зеонбуду», де йдеться про врегулювання цих питань

«Зеонбуд» завдяки інвестиціям від «Корона Санрайс» змогла перелаштувати мережу МХ-5, у них збільшилась ємність мультиплексу і з’явилось місце для одного каналу», - сказав пан Ільяшенко.

Також у каналу змінились керівники та власники. Раніше канал належав «1 Українська медіа група» та Андрію Карпію, і його керівником був Дмитро Бєлокопитов.

Тепер канал належить ТОВ «Інвестиції В Розвиток» (50%) та ТОВ «Юридична Фірма Лініст Україна» (50%), кінцеві бенефіціари: Денис Козлітін та Олександр Литвинов. Новим директором став Максим Варламов. У звязку з цим регулятор переоформив ліцензію.

«Ми хотіли зберігти розважально-культурологічну концепцію. Власник компанії також є власником мережі «Радіо Пятниця». Тому тут можлива інтеграція радійної та телевізійної творчості», - розказав пан Варламов.

Нагадаємо, у липні 2018 року Нацрада відмовила в продовженні ліцензії телеканалу «Вінтаж». Причина – наявність трьох попереджень і штрафу за різні порушення, у тому числі за відсутність мовлення.
 
Реєстрація
23.03.19
Місто
Луганська область
Телефон
Sony Xperia Z5 Compact
Реєстрація
28.09.09
Місто
Донецька обл.
Телефон
Nokia 6 - VF/LC

До кінця року в Україні планують створити загальнонаціональну цифрову телемережу​


До кінця 2021 року в Україні планують створити загальнонаціональну цифрову багатоканальну телемережу МХ-7.
Про це кореспонденту Укрінформу розповів голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь.
За його словами, завдяки новій телемережі МХ-7 українці з найвіддаленіших регіонів держави зможуть отримувати якісний сигнал телевізійних та радіоканалів.

«Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, який є стратегічним підприємством для держави, сьогодні перезавантажено. Тим самим створено підґрунтя для завершення до кінця 2021 року розбудови національного мультиплексу», - розповів Щиголь.
Він пояснив, що після припинення аналогового мовлення та кодування сигналу операторами в найвіддаленіших регіонах України виникла проблема отримання якісного сигналу. А тому створення мультиплексу на сьогодні є важливим напрямком роботи Держспецзв'язку.

«Питання донесення сигналу у найвіддаленіші куточки нашої держави є елементом національної безпеки. Оскільки після припинення аналогового мовлення та кодування сигналу операторами, ми отримали ситуацію, коли у деяких регіонах України якість сигналу погіршилася і люди не отримують достатньо інформації, зокрема й про діяльності органів влади», - сказав Щиголь.

Як повідомляв Укрінформ, сьомий цифровий мультиплекс працюватиме у смузі частот метрового діапазону 174 – 230 МГц, в який увійдуть 158 населених пунктів. А також зможуть працювати 10 мовників. У тому числі, «Українське радіо», «Радіо «Промінь», «Радіо «Культура».
 
  • Love
Реакції: idea

Morino

Користувач
Реєстрація
19.02.16
Місто
Львів
Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ
Концерн РРТ до регулятора ще не звертався.Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ
Перед запуском свого мультиплексу Концерн РРТ має повідомити регулятор про технічну готовність для проведення конкурсу серед каналів, які бажатимуть мовити у цифрі. Про це «Детектор медіа» повідомив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Ільяшенко.

«Офіційно до нас ще ніхто не звертався. Жодних листів чи заяв ми не отримували від Концерну РРТ. Нам самим цікаво, як зненацька вони побудували мультиплекс. За які гроші, за чий рахунок», – сказав він.

За його словами, згідно домовленості Концерн має за п’ять місяців до запуску мультиплексу звернутись до Нацради і повідомити про характеристики мережі. А далі регулятор має провести конкурс серед каналів, які захочуть мовити у цьому мультиплексі.

«Можливо до осені мультиплекс буде готовий технічно. Тому що запустити його без каналів не має сенсу. А щоб вони там з’явились слід провести конкурс», – додав Ільяшенко.

Наприкінці минулого року керівник Концерну РРТ Кирило Данилов в інтерв’ю «Детектор медіа» розповідав про пошук інвесторів для цього проєкту. І серед потенційних інвесторів він називав медіагрупи.

Можливість приватного фінансування член Нацради оцінює обережно: «Головне, щоб ми не наступили на ті самі граблі. Якщо це державна структура, то я вважаю, що вона отримувати інвестиції від приватних структур, то однаково залежатиме від них. А якщо держава вже взялась за побудову мультиплекса, зобов’язала Концерн РРТ бути оператором, то треба державі й виділити фінансування на цей проєкт. Хоча до мультиплексу та його доцільності було багато питань».

Серед таких питань Олександр Ільяшенко згадує висловлювання медіагруп щодо розширення безкоштовної цифри, які казали, що «28 каналів у відкритому доступі – це вже перебір»: «У нас не настільки великий рекламний ринок, щоб можна було ці канали прогудувати».

Раніше у коментарі «Детектор медіа» директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський казав, що медіагрупа буде готова перевести якісь зі своїх каналів у мультиплекс Концерну за певних обставин: «Для цього повинні бути створені реальні ринкові умови та проводитись відкритий конкурс».

Група StarLightMedia звертала увагу, що приймати рішення про можливе розміщення каналів у новому мультиплексі Концерну РРТ (як і в будь-якому іншому) буде виходячи з бізнес-логіки. Але Микола Фаєнгольд, в.о. директора дивізіону Pay & Digital TV групи StarLightMedia, прогнозував, що в нинішній ситуації Концерну буде складно знайти клієнтів

Нагадаємо, на початку 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала від УДЦР висновки на 158 частот для побудови ще одного загальнонаціонального мультиплексу – МХ-7. Цей проєкт має стати альтернативою чотирьом загальнонаціональним мультиплексам оператора-монополіста «Зеонбуду».

Однак за весь рік концерн так і не спромігся побудувати мультиплекс. Тому що на цей проєкт не було виділене фінансування. Це близько 280-300 млн грн.

Однак на початку березня 2021 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, яка є органом управління Концерну РРТ, повідомила про те, що мультиплекс МХ-7 вже побудований і має запуститись восени.
 

Lawyer

Харьков, Украина
Реєстрація
07.06.08
Місто
UA 21 (Харкіff,УКРАЇНА)
Телефон
ZTE Blade A7 2020
етровые передатчики проапгрейдили
Замінили все, окрім антен? В DVB-T суворіші вимоги до фазових характеристик трактів.
Ну мало ли, может что-то типа txtu-3-2-10-n от квант эфир поставили. А могли гуманитарный секонд-хенд поставить, как на Донбассе.
 

rtl

Заблокирован
Реєстрація
04.04.13
Місто
Лиманское (одесская обл. )
Телефон
prestigio 5453 , benq-siemens e-71 , siemens mt50 , сяоми 4х

Olexa

Rdr, smtms wrtr
Реєстрація
28.10.10
Місто
Київ
Телефон
UMC прямий
оффтоп, флуд
Молдоване 16 каналов вмещали в один мультиплекс и часть hd даже
Говорят, молдаване торговались о цене квадратного метра плиточных работ на пороге газенвагена...
 

rtl

Заблокирован
Реєстрація
04.04.13
Місто
Лиманское (одесская обл. )
Телефон
prestigio 5453 , benq-siemens e-71 , siemens mt50 , сяоми 4х
Молдоване 16 каналов вмещали в один мультиплекс и часть hd даже
Говорят, молдаване торговались о цене квадратного метра плиточных работ на пороге газенвагена...
К чему это ? Я имею возможность принимать молдавское тв и лично это видел. Сейчас 12 каналов у них в мультиплексе .
 

Olexa

Rdr, smtms wrtr
Реєстрація
28.10.10
Місто
Київ
Телефон
UMC прямий
имею возможность принимать молдавское тв и лично это видел. Сейчас 12 каналов у них в мультиплексе
Ну, для начала, 12 и 16 суть разные числа.
А главное: если запихать в один мультиплекс даже 12 каналов в ХД, то такое вещание хорошо подойдёт только для трансляции малодинамичных сцен. Например, "матрас" хорошо пойдет. Можно, конечно, и НатГео, но только если про черепаху. А про зебру лучше в НТСЦ смотреть, чем такое ХД.
 

Lawyer

Харьков, Украина
Реєстрація
07.06.08
Місто
UA 21 (Харкіff,УКРАЇНА)
Телефон
ZTE Blade A7 2020
12 каналов отлично идут даже в устаревшем dvb-t, часть можно даже в hd, Киев тому в пример. На 43 и 41 дмв очень даже приличная картинка была. Dvb t2 продвинутее, там и поток 16 каналов можно пускать. Но есть нюанс, у цифрового ТВ в дмв диапазоне ширина канала 8 МГц, в мв диапазоне только 7 МГц. Потому с хорошим качеством в мв диапазоне примерно 12 каналов и влезет плюс радио.
 
Зверху