fudor

Особливий статус
Місто
Коломия
Телефон
S24u
Корисна інформація:
  • Інформаційна кампанія #ШахрайГудбай 2020 — promo.bank.gov.ua/stopfraud
    кібербезпека · платіжна безпека · скімінг · телефонне шахрайство · фінансовий номер · безпечний онлайн-шопінг
  • Онлайн-гра «Здолай шахрая!» — game.ema.com.ua
  • Профілактика мобільного шахрайства — kv.st/stop_cheating
    перемога в неіснуючій акції · використання простих паролів · розсилка SMS на номери абонентів Київстар · викрадення SIM-картки · мобільні віруси · вимагання грошей · шахрайство з картками поповнення
  • Захист від шахрайства — www.intertelecom.ua/info/zakhyst-vid-shakhraystva
    телефонне шахрайство · фінансове шахрайство · шахрайство в Інтернеті · безпечне використання SIP-телефонії
  • Юридична консалтингова група «LEX» — lex-ua-lex.blogspot.com/
    сайт с обзорами мошенников
  • Про сорта фишинга — ko.com.ua/pro_sorta_fishinga_137208
    почтовый фишинг · целевой фишинг · уэйлинг · смишинг · вишинг · компрометация корпоративной электронной почты · клон-фишинг · «злой двойник» · фишинг в социальных сетях · фишинг в поисковых системах · фарминг
  • Якийсь список шахраїв https://blackbox.net.ua
"Покупатель", обозначим его цифрой 1, ну мне так понравилось, да и цифра не плохая, обращается к реальному продавцу, пусть он будет 2, не в обиду, здесь не соревнование) И в одночасье, к нему обращается покупатель "фальш" товара, назовем его 3, пусть тоже не обижается. Из этого исходит определение "треугольник" в виду 3-х составляющих. Теперь 1, договаривается с 2 о покупке, и предлагает предоплату, и договаривается с 3 о продаже, но за предоплату, скинув номер карты 2. 3 отправляет 2 сумму, 2 отправляет товар, 1 получает товар, 2 и 3 грызутся между собой, а 1 выкидывает симку и продолжает искать следующих 2 и 3.
Например, я - мошонник. Нахожу на Олухе плеер, создаю такой же лот, но дешевле на 100...200 грн, например. Жду "лоха". "Лох" пишет мне, что согласен купить, я пишу продавану плеера: "хочу купить твой плеер, дай номер карты, но давай поторгуемся". Как аргумент для торга, можно привести мой же "виртуальный" лот, а лучше сделать еще пару "дурилок", с учетом нюансов товара. Продавец скидывает от начальной цены 100...200 грн (в зависимости от лота), дает номер карты. Я отправляю номер карты продавца "лоху", и предупреждаю продавца, что оплатит кум/сват/брат с другим именем и фамилией. "Лох" платит на карту продавцу, мошенник, как посредник, высылает продавану свои данные для Новой почты, продавец высылает плеер мошеннику. Продавец получил деньги, отправил товар, доволен, реальный "покупатель-лох" ничего не получает, начинает сраться с продавцом, звонит в банк, ментам и т.д, поднимает кипеш. Мошонник с товаром и почти не засветился - паспорт можно подделать тупо сменой фотографии, а можно и нет - доказать, что он развел, и привлечь, реально очень сложно. Может, есть еще варианты этой схемы, но я такое наблюдал. Еще, по аналогии хакерских атак, можно назвать этот развод красиво английской аббревиатурой MIM - "Man-In-The-Middle".

Причина: оновлення шапки
Останнє редагування модератором:

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Кібершахраї пограбували виконавчу продюсерку Суспільного Наталію Мовшович на 300 тисяч гривень через застосунок Monobank. Це сталося 1 жовтня, поки Наталія перебувала за кордоном. Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуці.

«На мобільний прийшов дзвінок з номера +38044…, де автоматизований голос повідомив про “вхід у мій акаунт Monobank” і запропонував натиснути кнопки для підтвердження чи спростування. Після моєї “відмови від входу” мене з’єднали з “працівником банку”, який сказав, що хтось із Дніпра з планшета зайшов у мій акаунт і відкрив мені розстрочку», — розповіла Наталія.

Далі, за її словами, була мінілекція про кібербезпеку: як платити в інтернеті, як налаштувати Face ID, щоб тільки вона могла підтвердити транзакції.

«Ми навіть “підв’язали фото” для Face ID — і зв’язок обірвався. Потім мені передзвонили з Viber “Співробітник” повідомив, що зловмисник відкрив розстрочку на 150 тисяч і її треба терміново закрити. Він говорив швидко, постійно квапив, наголошував, щоб я не передавала йому ніякої особистої інформації, а натискала лише червоні кнопки і перевіряла, щоб працював Face ID. У якийсь момент я вже переказувала кошти на якісь номери — а потім і на “ФОП співробітника банку”, щоб мені “повернули гроші”», — повідомила Наталія.

Виконавча продюсерка Суспільного каже, що усі три транзакції на десятки тисяч Monobank провів без жодного додаткового підтвердження — лише одним натиском кнопки. Коли вона зрозуміла, що це скам, написала в Telegram-чат банку. Вони відповіли, що в цей момент не спілкуються з нею телефоном, і заблокували картку.

«І от — шахрай це побачив. Запитав, навіщо я її заблокувала. На моє “ви ж шахрай” спокійно сказав: якби так, то зі мною вже ніхто не говорив би, і попросив залишатися на лінії, щоб “перемкнути на техпідтримку” і “розблокувати картку”. Потім я поклала слухавку. Ще кілька разів він дзвонив. Згодом прийшло повідомлення, що 100 тисяч він уже зняв, а решту, можливо, я зможу повернути», — розповіла Наталія і додала, що в той же день подала заяву в кіберполіцію.

Виконавча продюсерка Суспільного публічно розповіла про інцидент, щоб попередити інших. Допомогти Наталії Мовшович закрити кредит можна за посиланням.

ПотапаПапа

ОстапаПапа
Місто
Черновцы
Телефон
Samsung Galaxy S24fe

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
У цьому випадку - із _цією_ постраждалою - чомусь нема ніякого бажання співчувати і тим більш фінансово допомагати. Хай цій "блондинці" допомагають її спонсори - заодно мізки їй підрихтують.

Місто
Львів
debugger, аналогічно телефонували, я ще здивувався хто це мені з Лондона дзвонить, але дзвінок не був тривалим- порядка 10 секунд.

ПотапаПапа

ОстапаПапа
Місто
Черновцы
Телефон
Samsung Galaxy S24fe
Місто
Киев
Maxxx, это Spoofing (подмена номера), код без разницы, хоть на свой номер со своего же номера. У меня партнерка была. Для тестов и демонстрации предоставлялся доступ (приложуха с партнерским акком). Цифры не имели вообще никакого значения, у абонента на входе отображалось что хотелось.

Зверху