Водний транспорт (річковий та морський транспорт, порти, річкові та морські вокзали)

Реєстрація
04.10.13
Місто
Тернопіль
Телефон
Xiaomi RN8T, iPhone 7+
Проблема зараз є лише для здоровенних кораблів.
Трохи ж порішали
Переглянути вкладення 46643
Та не зовсім порішали. Бо тішаться, що прийшов зерновоз із осадкою 12,85 метрів. А балкери, які возять вугілля, руду, металобрухт, мають осадку до 18 метрів. Щось про них - тишина, мабуть, не ризикують заходити, бояться сісти на мілину.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
У Чорному морі відновлено роботу трьох українських портів, – ВМС
Проводяться роботи щодо навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства в одному з портів Одещини.



У зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна, відновлено роботу в портах "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний". Вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування.

Про це повідомили Військово-морські сили ЗС України у Telegram.

За інформацією ВМС, сьогодні проводяться сумісні роботи щодо навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства в одному з портів Одещини. Перш за все, це роботи, які визначають безпечні шляхи для руху суден, які перевозитимуть українське зерно.

"Військові та цивільні спеціалісти ретельно проводять пошук підводних об’єктів, встановлюють спеціальні засоби навігаційного обладнання, які допоможуть безпеці судноплавства. Також тривають гідрографічні промірні роботи – визначення глибини, підхідних каналів та рекомендованих шляхів", –йдеться у повідомленні.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Перше судно для експорту українського зерна вийшло з порту Одеси
Судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Триполі в Лівані з 26 тис. тоннами української кукурудзи.



Перше судно для експорту українського зерна о 8:30 вийшло з порту Одеси.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Туреччини у Twitter.

У міністерстві інфраструктури уточнили, що судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Триполі в Лівані з 26 тис. тоннами української кукурудзи.

"Сьогодні Україна разом з партнерами робить черговий крок до запобігання світовому голоду. Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року", - йдеться в повідомленні.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
До відправлення з України готові 15 суден із зерном, ще два – на черзі
50 млн тонн експортної сільськогосподарської продукції оцінюється мінімум у 15 млрд доларів.



На сьогодні є підтвердження за технічною готовністю до вивезення сільгосппродукції близько 15 суден, ще два судна фіналізуються.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України з посиланням на першого заступника міністра Тараса Висоцького.

За його словами, перш за все судна націлені на перевезення зернових культур: кукурудзи, пшениці, ячменю. Потім – олійних культур та продуктів переробки. Кожне з них здатне вмістити від 10 до 60 тис. тонн.

"Кукурудза експортується в Північну Африку. У рамках моніторингу нашого чотиристороннього Спільного координаційного центру, створеного в Стамбулі, перш за все іде мова стосовно проходження до Босфору, далі – вільна траєкторія згідно з класичними маршрутами відповідних комерційних суден", – зазначив Тарас Висоцький.

За домовленостями, рух вантажних кораблів має бути тільки у світлу пору доби. Крім того, для безпеки їх супроводжує протимінний плавальний засіб.

"Обмежень за кількістю суден, які можуть курсувати, немає. Проте є подані заявки та узгоджений графік – тож усе має відбуватися згідно з ним", – пояснив перший заступник міністра.

За словами Висоцького, розблокування чорноморських портів дозволить українським фермерам отримати надходження від реалізації продукції. Далі буде сплачено податки у державний та місцевий бюджети, виплачено платню працівникам.

"Ідеться про суттєві суми, адже 50 млн тонн експортної сільськогосподарської продукції оцінюється мінімум у 15 млрд доларів", – резюмував своє повідомлення представник міністерства.
 
Реєстрація
04.10.13
Місто
Тернопіль
Телефон
Xiaomi RN8T, iPhone 7+
Слухаю тільки-що новини. Повідомляють, про зерновоз, який дійшов з Одеси до Туреччини. Кажуть, що далі зерно повезуть до ліванського!!! порту Тріполі. То піпець. Де вони набирають тих журналістів-двієчників? Для них що ліванський порт, що лівійський - одне і те ж. Або ж про Лівію ніколи не чули.
 
Останнє редагування:
Реєстрація
04.10.13
Місто
Тернопіль
Телефон
Xiaomi RN8T, iPhone 7+
Та ж була інформація, що в Африку, в Лівію відправляють зерно. Бо це кукурудза, а не пшениця.
Ну, або, як варіант, журналісти самі током не знають, куди слідуватиме корабель. Плутаються в "показах". Тому, в одних змі кажуть про Ліван, в інших - про Лівію.
 
Останнє редагування:
Реєстрація
27.01.17
Місто
Н.-Северский
Телефон
Samsung M21
где-то встречал что наше МЗС предложило купить нашу краденную пшеницу Ливии, которую из Марика вывезла росия.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Кулеба анонсував.
В принципі, гарна ідея.
Заарештувати рашкинський корабель і отримати дисконт.
 
Реєстрація
04.10.13
Місто
Тернопіль
Телефон
Xiaomi RN8T, iPhone 7+
где-то встречал что наше МЗС предложило купить нашу краденную пшеницу Ливии, которую из Марика вывезла росия.
Сьогодні було повідомлення, що наші запропонували Лівану купити муку і ячмінь із заарештованих кораблів.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8

Лиманом в Одеській області знову ходитимуть пасажирські теплоходи​



Водне сполучення між Білгородом-Дністровським та Овідіополем має намір відновити керівництво цих населених пунктів Одеської області.
За словами мера Аккермана Віталія Граждана, до міста вже доставлено пасажирський теплохід типу «Ракета» (насправді «Полісся», — Ред.).
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
На Одещині керівника порту викрили на незаконному отриманні 1,5 млн грн зарплати
Про підозру повідомили його заступникам.



Керівнику одного з морських портів та його двом заступникам Одеської області повідомлено підозру у привласненні коштів.

Про це повідомили у Національній поліції України.

“Оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області спільно з детективами НАБУ викрили протиправну “схему” заволодіння коштами шляхом нарахування заробітної плати”, – йдеться у повідомленні.

У 2020 році, в період боротьби з пандемією Covid-19, тоді ще виконуючий обов’язки директора одного з морських портів України, доручив своєму підлеглому сформувати документ, який міг би обґрунтувати нарахування йому значно більшого розміру заробітної плати. Тоді діяла норма Закону “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, яка обмежувала зарплату працівників подібного рівня сумою у 47 230 тисяч гривень.

Заступник в.о. директора направив головному бухгалтеру підприємства службову записку з незаконним висновком про можливість нарахування коштів. Бухгалтер, який наразі обіймає посаду заступника директора з економіки, своїм підписом схвалив виплату 1 мільйон 480 тисяч гривень зарплатні в.о. директора порту.

1 вересня поліцейські провели ряд санкціонованих обшуків на робочих місцях фігурантів та в помешканні директора морського порту. Усім трьом учасникам “схеми” повідомлено підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Судно з українською кукурудзою сіло на мілину в Босфорі
Це перший такий інцидент після підписання експортної угоди в липні.



1662107191713.png

Вантажне судно, що перевозило понад 3,3 тис. тонн кукурудзи з України, сіло на мілину в Стамбулі, зупинивши рух протокою Босфор.

Про це пише Reuters.

Це перший такий інцидент після підписання експортної угоди у липні.

Офіс губернатора Стамбула та судноплавна компанія заявили, що 173-метрове судно “Lady Zehma” стало на якір після того, як вийшло з ладу його кермо.

У Стамбульському спільному координаційному центрі повідомили, що корабель застряг на мілині під час проходження протоки й триває операція екстреної висадки на борт.

Носова частина судна зараз перебуває за 150 метрів від берега у районі Бебек.

Унаслідок інциденту ніхто не постраждав, на місце події прибула берегова охорона.

Зазначимо, Lady Zehma отримала дозвіл відправитися з українського Чорноморська з вантажем кукурудзи до італійської Равенни.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Відкриття каналу є завершенням першого етапу перекопування Віслинської коси. Також планується поглибити річку Ельблонґ разом із доступом до порту. Наступного року проєкт має бути зданий в експлуатацію.
Судноплавний канал через Віслинську косу — це новий водний шлях, що з’єднує Віслинську водойму з Ґданською затокою. Ці інвестиції покликані полегшити доступ до порту Ельблонґ і скоротити шлях — нинішній проходить через Пілавську протоку, а отже, через територію Росії, і є на 100 кілометрів довшим. Дата відкриття нового водного шляху була невипадковою — 17 вересня є річницею нападу СРСР на Польщу в 1939 році. Таким чином уряд Польщі хоче показати, що Польща стає незалежною від Росії.
Фото:


І мапа, щоб зрозуміти, навіщо:
 

Паук

Пивовар
Команда форуму
Реєстрація
27.10.07
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
Судноплавний канал через Віслинську косу — це новий водний шлях, що з’єднує Віслинську водойму з Ґданською затокою.
Я на днях залип в гугльмапс (вже непомню якого дивився Балтику), і побачив той канал в напівготовому вигляді. Перша думка - "послали кацапів слідом за корабльом"))
Там ще купа фоток є за різні дати, можна трохи "поспостерігати" за будівництвом
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Україна розширює акваторію морських портів на Дунаї
Мова йде про порти в Ізмаїлі, Рені та порт Усть-Дунайськ.



Україна розширює акваторію морських портів на Дунаї.

Відповідне рішення ухвалив Кабмін, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, мова йде про порт в Ізмаїлі, Рені та порт Усть-Дунайськ.

"Нам вдалося за останні пів року збільшити вантажообіг цих портів з 30 тисяч тонн на місяць до 1,7 млн тонн. Більш ніж у 50 разів. І це не межа. Ми бачимо, що в чергах на вхід до цих портів буває до сотні суден, а тому працюємо над розширенням їх пропускної здатності. Сьогоднішнє рішення Уряду спрямоване саме на це", - сказав прем'єр.

Шмигаль додав, що розширення акваторії дозволить підвищити безпеку судноплавства на Дунаї, зокрема - контроль та підтримання оголошених глибин.

"Завдяки відкриттю нових пунктів пропуску та розширенню акваторії дунайських портів ми зможемо наростити експорт та посилити економічну стабільність", - наголосив глава КМУ.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Зернову угоду продовжили ще на 120 днів
Україна пропонує збільшити кількість портів, з яких здійснюється експорт. Відповідь на цю ініціативу очікується.



У Стамбулі ще на 120 днів продовжили зернову угоду, згідно з якою з українських портів здійснюється експорт агропродукції.

Про це повідомили президент Володимир Зеленський та Міністерство інфраструктури України.

Зеленський у твіттер зазначив, що домовленості про продовження досягнутно з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердогаом і Генеральним секретарем Організації Обʼєднаних Націй Антоніу Гутеррешем.

"Очікуємо офіційного оголошення від партнерів – Туреччини та ООН", – написав він.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш уже підтвердив продовження дії угоди.

"Ініціатива з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжена ще на 120 днів. Це рішення було ухвалено щойно у Стамбулі. Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина", – повідомив міністр Кубраков.

Україна офіційно запропонувала продовжити ініціативу щонайменше на рік та долучити до неї порт Миколаїв. Відповідь на пропозицію очікується.

Термін 120-денної зернової ініціативи, що запрацювала в липні за сприяння Туреччини і ООН, спливає в листопаді. За цей час понад 10 млн тонн української агропродукції отримали країни, які її потребували, зокрема й ті, що були на межі голоду. Крім продажу, Україна відправляла зернові й безкоштовно, як гуманітарну допомогу, наприклад, до Сомалі та Ефіопії.

Зернова ініціатива була запущена через блокування росіянами українських портів. Росія погодилась підписати угоду з Туреччиною і ООН, гарантувавши безпечний вихід суден зі збіжжям з трьох портів Одеської області в обмін на їх перевірку турецькою стороною. Однак у жовтні Москва вирішила в односторонньому порядку вийти з угоди. На реалізацію зернового коридору значного впливу це не мало – судна продовжували експорт. Після переговорів з президентом Туреччини Ердоганом і генсеком ООН Гутеррешом росіяни вирішили повернутися до реалізації зернового коридору.

Президент Володимир Зеленський пропонував додати до трьох одеських портів, із яких здійснюється експорт, ще два: Миколаїв і Ольвія.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Україна виставить на приватизацію морпорт у Білгороді-Дністровському
Його планували приватизувати ще до початку великої війни.



1674065934735.png

Фонд державного майна планує до кінця зими виставити на приватизацію Білгород-Дністровський морський торговельний порт.

Про це повідомив на брифінгу начальник регіонального відділення ФДМ в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський, пише LIGA.Бізнес.

"До кінця січня або у перших числах лютого ми зможемо виставити на аукціон Білгород-Дністровський морський торговельний порт", – сказав Славський.

Цей порт планували приватизувати ще до початку великої війни. Він був збитковим для держави та не приносив грошей навіть для виплат зарплат працівникам.

Білгород-Дністровський порт розташований на західному березі Дністровського лиману і в умовах війни з квітня використовується як логістичний центр для портів на Дунаї. Він приймає вантажі на автомобілях та відправляє їх далі у вагонах. Лише за пів року 2022 року підприємство обробило більше вантажів, ніж за останні три роки загалом.

Також 31 січня відбудеться аукціон з продажу ще одного портового активу – ДП "Прогрес", що розташоване біля Одеського припортового заводу і має вихід до води.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Показник виходу суден з портів в рамках "Зернової ініціативи" впав до критично низького
Станом на 30 січня 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини.



За минулий тиждень у рамках "зернової ініціативи" 18 суден експортували 664 тисячі тонн продовольства з портів Великої Одеси. Це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень.

Про це повідомляє у Facebook Міністерство інфраструктури України.

Згідно з повідомленням, 60 000 тонн пшениці відправили до Кенії, 56 000 тонн – до Бангладешу, 60 000 тонн української олії – до Індії.

"Зберігається критично низький показник виходу суден з портів – 2,5 судна на добу. Це показник, який був ще на початку роботи "Зернової ініціативи", коли обсяги експорту були незначні. Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі і отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує 3-х суден на добу", – йдеться у повідомленні.

У Мінінфраструктури наголошують, що в Босфорі російська сторона в СКЦ продовжує блокувати реалізацію ініціативи та штучно збільшувати чергу з суден.

Станом на 30 січня 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 – на захід в порти під завантаження, 25 – вже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулось тільки 20 інспекцій при мінімально необхідних 84.

Також гальмується реєстрація суден для участі в ініціативі: з понад 80 заявлених суден щоденно росіяни без пояснення причин реєструють в середньому тільки 2-3 судна.

Ці фактори гальмують реалізацію “Зернової ініціативи”: спостерігаємо зниження обсягів експорту майже на 30% в порівнянні з попереднім місяцем, а отже світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі. Переважна більшість країн отримують її з величезними затримками в часі через простої суден в Босфорі.

“Очікуємо на реакцію партнерів по “Зерновій угоді” – Туреччини та ООН. Наразі в портах Великої Одеси під обробкою 21 судно. На них завантажують майже 1 млн тонн української агропродукції. По “зерновому коридору” рухаються тільки 3 судна під завантаження”, – зазначили в міністерстві.

З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 687 суден, які експортували 18,9 мільйонів тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. За умови стабільного функціонування “зернового коридору” цей показник мав би становити понад 28 млн тонн.
 
Зверху