Харчові продукти: якість, ціни, акційні пропозиції

dima1

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
30.09.08
Місто
Мальмё
Телефон
Samsung Galaxy S20 Ultra
Реєстрація
22.06.15
Місто
Львівська область
Телефон
Xiaomi Redmi 3S, Lenovo Yoga B-6000H
я что-то пропустил, картофан оказывается вредный что ли ?

ні. низькокалорійний, і такий, що не має (майже) поживної цінності. Мовляв, якщо їдять багато картофана (або майже лише його) - це і невірне харчування, і свідчить, що немає лаве на якіснішу хавку

Добавлено через 4 минуты
подивився. є кус-кус з пшениці, а є з проса.

Добавлено через 36 минут
Декілька фактів:

Картопля — четверта за обсягом вирощування у світі продовольча культура, після рису, пшениці і кукурудзи.
Джерело: International Year of the Potato 2008 – The potato. United Nations Food and Agricultural Organisation. 2009

Лідерами за урожайністю є США, Нова Зеландія, Німеччина, європейські країни, які збирають у середньому по 400 ц/га. У Новій Зеландії урожайність становить 50,2 т/га, у США — 44,6, у Білорусі — 21,2, в Україні не перевищує 14,0 т/га.
Джерело: Кулаєць М. М., Просянік В. М., Бабієнко М. Ф., Витвицька О. Д., Бузовський Є. А., Скрипниченко В. А. Інноваційна складова виробництва як фактор забезпечення продовольчої незалежності // Агроінком. Науковий журнал. — 2011, № 4

Україна є одним зі світових лідерів валового виробництва картоплі і концентрує понад 6 % світового (15% європейського) врожаю картоплі, посідаючи четверте місце у світі.
Джерело: FAO: Статистика

А тепер:
Картопля — єдина культура в Україні, що вирощується переважно домогосподарствами населення (городами, присадибами). На городи домогосподарств населення припадає 98 % усієї посадки цієї культури.
Джерело: Кулаєць М. М., Просянік В. М., Бабієнко М. Ф., Витвицька О. Д., Бузовський Є. А., Скрипниченко В. А. Інноваційна складова виробництва як фактор забезпечення продовольчої незалежності // Агроінком. Науковий журнал. — 2011, № 4
Джерело: Недругорядна роль другого хліба// Ляховець Вікторія, «Київська правда», 02.07.2009
Джерело: Булах Т. М., Плахотнікова Л. О. Особливості забезпечення матеріального добробуту сільського населення // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. Науковий журнал. — 2012, № 4 (66)
Джерело: Головко Г. М., Маслак О. М. Передумови розвитку оптових ринків сільськогосподарської продукції // Вісник Сумського національного аграрного університету. Науковий журнал. — 2010, Вип. 5/2
Джерело: Босаковська В. Г. Роль господарств населення у виробництві продукції тваринництва та шляхи підвищення ефективності їх функціонування в умовах Одеської області // Продуктивність агропромислового виробництва. Науково-практичний збірник. — 2010, № 17

Оскільки основне виробництво зосереджено в домогосподарствах населення, у 2010 частка виробленої картоплі в сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах сягала лише 2,6 % від загального обсягу продукції.

Домогосподарства населення стали основними виробниками картоплі через низький рівень життя основної частини жителів країни, які змушені займатися самозабезпеченням і пошуком додаткових джерел надходження коштів. Тому фермерські господарства та сільськогосподарські підприємства суттєво не впливають на загальні обсяги виробництва картоплі. В умовах існуючого рівня технічної оснащеності домогосподарства населення мають змогу займатися виробництвом картоплі лише на обмежених земельних площах, що не забезпечує високого рівня ефективності.
Джерело: Паска І. М., Кононенко В. В., Власенко Н. М. Сучасний стан та перспективи реалізації картоплі господарствами населення // Продуктивність агропромислового виробництва. Науково-практичний збірник. — 2012, № 22

Картопля майже не експортується (7 тисяч т в 2010 році), навіть навпаки, внаслідок неналагодженої логістики, просування продукції від дрібнотоварного виробника до різного рівня споживачів на ринку, Україна попри високі урожаї, в попередні роки навіть імпортувала картоплю.

Картопля використовується на корм переважно при відгодівлі свиней. У США 1 % вирощеної картоплі використовується на корм, а в ЄС — 9 %, що пов'язано з переводом кормової бази спеціалізованих свиновідгодівельних господарств на зерно. Це зумовлено тим, що урожайність зернових культур, порівняно з картоплею, має більший ріст і менші затрати на вирощування.
Джерело: Шпаар Д., Быкин А., Дрегер Д. и др. Картофель / Под редакцией Д.Шпаара. — Мн.: ЧУП «Орех», 2004, 465 с

Свині можуть використовувати картопляний крохмаль лише після руйнування клітинних оболонок і структури крохмальних зерен парою, інакше у тварин з однокамерним шлунком ензиматична дія амілази в тонкій кишці не відбувається, і картопля погано перетравлюється. Для запобігання цьому картоплю обробляють при температурі 90-100оС протягом 40-45 хвилин, а втрати сухої речовини картоплі при цьому складають 5-6 %.

Важливе місце в агробізнесі займає насіннєва картопля. Найбільшими виробниками є Нідерланди, Німеччина, Велика Британія і Франція, які володіють, приблизно, 83 % всієї площі розмножування посадкового матеріалу в ЄС.
-------------------------------
цікаві висновки:
1. у нас люди вирощують картоплю біля домівок, аби прожити
2. примітивно сапками валять стільки бульби, що займаємо 4 місце в світі за обсягами вирощування
3. фермери її у нас не вирощують практично. Бо їжа низької харчової цінності коштує менше, ніж їжа вищої харчової цінності. Власне, по цій же причині перейшли на зерно у відгодівлі тварин. Власне, по цій же причині, вигідніше є торгувати насінням картоплі - вищі заробітки.
4. тому у нас і не налагоджена логістика просування продукції від дрібнотоварного виробника до різного рівня споживачів на ринку, бо там мало заробиш (ціна картоплі зросте ж), і тому, попри високі урожаї, в попередні роки навіть імпортували картоплю (так легше заробити, коли є доступ до торг.мереж збуту). Ну і везти закордон не вийде - єврик не дає квот на бульбу (одна з умов не везти до них бульбу).

Добавлено через 39 минут
якщо останнє повідомлення політичне - я його видалю
 
Останнє редагування:

chelavek

Слава Україні !!!
Реєстрація
03.07.08
Місто
Київ
Телефон
iPhone (KS/UMC)
Не едим картошку уже много лет.

а как же супчик с ребрышками и борщ ?:confused:



 

Goggle

Местный
Реєстрація
20.05.10
Місто
Zaporizhzhia
Подкину чуток...

Живет некий Павел Дуров, создатель ВК и Телеграм. Вчера ему стукнуло 33 years old. Ну, в общем, возраст Христа. Видимо, решил, что пора настала проповедовать поделиться секретами праведной правильной жизни. А она, правильная жизнь, без правильного питания - швах. Итак, вчера, в свой ДР, в 2 часа ночи по Киеву, Павел разместил в своём ВК вот это:

"7 вещей, от которых я отказался много лет назад и от которых рекомендую отказаться всем, кто занимается созиданием:

1) Алкоголь.
2) Мясо животных.
3) Таблетки и любые продукты фармацевтики.
4) Никотин и другие наркотические вещества.
5) Кофе, черный и зеленый чай, энергетики.
6) Фаст-фуд, сахар, газированные напитки.
7) Телевидение и его аналоги.

Когда-нибудь я подробно опишу причины отказа от каждого из этих пунктов. Если коротко: все они вызывают привыкание и влияют на сознание."

По его словам, некоторые молодые люди чувствуют необходимость вести здоровый образ жизни, но ломаются под давлением социума.

"Им говорят: „Так принято“, „Иначе нельзя“, „Это неуважение“. Я пишу это, чтобы показать: „так“ можно. Если Вы ощущаете, что этот путь — правильный, игнорируйте Ваше окружение. Общество, традиции которого построены на самоотравлении, не имеет будущего. Мы вполне можем строить нашу жизнь и наш мир на других ценностях — ценностях созидания, саморазвития и трудолюбия"

Про картошку ни слова! Поэтому считаю, что картоха не противопоказана тем, кто занимается созиданием, саморазвитием и трудолюбием, а вот любители кофе, чая и прочего (читайте выше) - это исчадия ада! не иначе как активные приверженцы разложения, разрушения, дебилизации, скудоумия, и к тому же лентяи и бездельники!..

Пойду, телек гляну, пока картофанчик разогревается. А то чаем сыт не будешь...:D

А кто готов последовать (или уже следует) за Павлом? Особенно в плане отказаться от таблеток и других продуктов фармацевтики?
 
Реєстрація
22.06.15
Місто
Львівська область
Телефон
Xiaomi Redmi 3S, Lenovo Yoga B-6000H
"7 вещей, от которых я отказался много лет назад и от которых рекомендую отказаться всем, кто занимается созиданием:
2) Мясо животных.

Академік М. М. Амосов щодо питань нетрадиційного харчування (1992)
«Усі вони дуже схожі: у них багато емоцій і дуже мало науки»
 

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Реєстрація
02.03.08
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
Останнє редагування:

Goggle

Местный
Реєстрація
20.05.10
Місто
Zaporizhzhia
Академік М. М. Амосов щодо питань нетрадиційного харчування (1992)
«Усі вони дуже схожі: у них багато емоцій і дуже мало науки»

sm.art я нещодавно передивлявся гордонівське інтерв'ю Амосова. У нього теж була своя "метода", він її дотримувався, перевіряв на собі, сподівався прожити більше 100 років, але ж... Хоча там науки було достатньо, еге ж?

Добавлено через 3 минуты
Дуров просто трольнул

Та ладна! :eek:
 
Останнє редагування:

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Реєстрація
29.01.14
Місто
Першотравенськ (Січеславщина)
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
непоганий раціон!! 250гр мяса х 365 днів = 90 кг мяса у рік! (у Німеччині - 86кг/рік, Франції - 96. (2007 рік))
шото вни мало курили ) я вот 40 папіросів у день. Напевно, тому ж 800гр хліба - аби на сиги поміняти.
Це раціон, розроблений для стрільців УПА в 40-х роках. У документі присутні ще збільшений та дієтичний пайки. До подорожнього пайку взагалі входить 1300 гр. хліба. Мясо може замінюватись яйцями та молоком в розмірі 50% добового пайка. Це рекомендації військових лікарів УПА - як я розумію, за базу береться раціон вермахта і корегується з огляду на специфіку "лісової" кухні.
 
Останнє редагування:

Fur

Заблокирован
Реєстрація
04.01.17
Місто
Днепр
Телефон
Redmi 3s
А вот Джобс нет, лечил рак травами и медитацией. Не помогло
Выживаемость после химии еще недавно, как раз во время его болезни в 2003м, была 0,3-0,7%. Срок жизни после химии составлял около 5 лет. Джобс протянул 8-9, так что, не знаю что, но помогло и еще как. Собственно, толком отчего умер так вообще нельзя заявлять - у него еще и печень была пересажена, а после пересадки люди живут тоже обычно, лет 5-10.
 
Реєстрація
23.10.10
Місто
Киев
Телефон
Nokia 6230i
Ну про виды мы не говорим. Рис есть рис.
Ты еще скажи "чай есть чай".
Продается в супермаркетах? Сильно отличается от пшенки?
Даже в АТБ, который не славится широким ассортиментом. Совсем не похоже.
 

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Реєстрація
02.03.08
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
Fur, по твоей ссылке написано, что он не воспользовался рекомендацией немедленной операции, а год молился, постился и слушал радио Будданеж. Что не так, я именно это и написал. Есть мнение (не факт, но теме не менее), что если бы он СРАЗУ ЖЕ внял советам врачей и лег на операцию, то это предотвратило бы осложнения на печень. За год рак не втыкал в осанах, в отличии от Джобса
 

Fur

Заблокирован
Реєстрація
04.01.17
Місто
Днепр
Телефон
Redmi 3s
Вик_Влад, булгур в АТБ лежит, стоит как рис или дороже, 20 грн пачка, по виду напоминает мелкую перловку или рис, на пачке нет никаких надписей что оно такое :), булгур и булгур. Только гугл помог, спасибо ему :
Булгур – это ничто иное как пшеница, собранная в период молочной зрелости, высушенная, очищенная от отрубей и измельченная. По внешнему виду булгур напоминает кукурузную крупу, а при варке крупа увеличивается в объеме в три раза, что делает этот вид каши очень доступным и экономичным.
 
Реєстрація
09.12.13
Місто
Хмельницкий
Телефон
redmi 10С
Вик_Влад, булгур в АТБ лежит, стоит как рис или дороже, 20 грн пачка, по виду напоминает мелкую перловку или рис, на пачке нет никаких надписей что оно такое :), булгур и булгур. Только гугл помог, спасибо ему :
Булгур – это ничто иное как пшеница, собранная в период молочной зрелости, высушенная, очищенная от отрубей и измельченная. По внешнему виду булгур напоминает кукурузную крупу, а при варке крупа увеличивается в объеме в три раза, что делает этот вид каши очень доступным и экономичным.
А на вкус?
 

Fur

Заблокирован
Реєстрація
04.01.17
Місто
Днепр
Телефон
Redmi 3s
на вкус мне тоже как мелкая перловка+рис. Но, это всего-лишь пшеничная каша, значит на самом деле как крупная пшеничная.
 
Реєстрація
22.06.15
Місто
Львівська область
Телефон
Xiaomi Redmi 3S, Lenovo Yoga B-6000H
sm.art я нещодавно передивлявся гордонівське інтерв'ю Амосова. У нього теж була своя "метода", він її дотримувався, перевіряв на собі, сподівався прожити більше 100 років, але ж... Хоча там науки було достатньо, еге ж?
так. но наукова же ж була.
 
Реєстрація
08.09.10
Місто
Херсон
Телефон
Samsung note 20.
на самом деле как крупная пшеничная.
От пшеничной отличается на вкус в лучшую сторону. Но и цена конечно. То 20 гр за 600 грамм. Брал по акции: норм кашка. Вполне себе конкурент гречке.
 

СЛон

коментатор
Реєстрація
17.02.12
Місто
Київ та передмістя
Телефон
nokia+sony
манна, булгур, кус-кус, пшоно/просо, рис, вівсяні пластівці (плющені), горох, гречка, кукурудзяні крупи, перлова і ячна крупа

А моя любимая пшеничная каша где? :confused:

Булгур - вкусная каша! Мне напоминает отборную перловку. В том же АТБ несколько видов, та что по-дороже гораздо вкуснее :cool: Оказывается это та же пшеничная поэтому она мне нравится :)
 
Реєстрація
22.06.15
Місто
Львівська область
Телефон
Xiaomi Redmi 3S, Lenovo Yoga B-6000H
ще трохи відповім (кажись так все):
Плюс картофель того же веса дает сытость, в отличие от макарон.
про харчові волокна згадав, щоб цим пояснити цю відмінність. Думав так: В годівлі сільськогосподарських тварин (є така наука, суть якої - дати не більше, ніж треба, аби отримати максимальний вихлоп), є така "основа": має бути об"єм + має бути така кількість поживних речовин, яка може засвоїтись. Інакше - гроші на вітер + в с/г тварин будуть найдорожчі в окрузі какулі. Об"єм набирають "грубими кормами", багатими на клітковину (харчові волокна), а кількість поживн.речовин підбирають не більше ніж треба (користуючись спец таблицями, в яких все залежить від віку тварин, породи (молочні, мясо-молочні, мясні породи), фізіологічного стану ("вагітна", з "дитинкою" і тд). Десь так і в людини. Борошно вищого гатунку - це розмелені ядра пшениці, через що для травних ферментів полегшений доступ до поживних речовин (тому і калорійніша їжа ця. плюс злаки й так калорійні), а от харчових волокон найбільше в оболонках зерна (оболонки ж відсіюють і відбирають від цього продукту). А картоха споживається з незруйнованими клітинами

такий хід думки невірний. Існує швидкість засвоювання їжі. Швидко проходить вуглеводна їжа; середній час засвоєння має восновному білкова їжа; а тривалого засвоєння - жирна їжа і поєднання жирної з білковою.

Каші/крупи, горіхи/насіння (особливо ті, які до того не замочуються у воді), сири, гриби, відварені бобові, хлібобулочні вироби з борошна вищих сортів має час перебування у шлунку 2 – 3 години з моменту їх надходження.

Овочі, що містять крохмаль (звичайна картопля) - близько години.

Макарони (за винятком зроблених з цілісно зернового борошна чи борошна з твердих сортів пшениці) перетравлюються дуже проблематично (не дарма в цьому топіку вище писали про "довгі вуглеводи").
Тому макарони повинні тримати довше, ніж картоха без хліба. (важно ще з чого ці макарони, звісно)
У цьому відповідь на цю вашу історію:

Я макароны недавно поел итальянские, те которые варить 9 минут - что ел что телевизор смотрел - вообще не нашел в них питательной ценности, а приправы, масло итп - это лишь маскировка того что ешь бумагу.

То же касаемо и хлеба, и зажаренного мяса, чисто имхо конечно. В последнее время встречаю много мнений что от шеф-поваров с ревизора, что от людей, что жареное мясо это подошва, и надо есть медиум или полусырое вообще, как и яйца любят не до конца того, сваренные или зажаренные. С макаронами это не прокатывает - они тупо твердые, и есть их достаточно неприятно, правда итальянцы кажется тоже так любят есть, а то что мы зовет "сварилось" это как правило уже переварилось, вот и весь секрет ).

Про готування мяса, можу сказати таке: Амосов вважав, що є два головні вороги травного каналу: надмірно оброблена їжа і «система напруги» - гіпоталамус і наднирники, що забезпечують реакцію на стрес. М'яка, подрібнена харчова «кашка» детренує м'язи кишкової стінки. Тривале психічне напруження, неприємні емоції здатні спотворити нервове регулювання шлунка і товстих кишок - двох відділів, найбільш пов'язаних з центральною нервовою системою.
Тому:
1. Про варену і сиру їжу. Варена їжа смачніша. Більше ніяких доказів на користь вареної їжі немає. Для травлення це не потрібно, набагато важливіше жувати. Добре жувати. Треба знати: нагрівання руйнує вітаміни і всі біологічно активні речовини.

5. (стосовне яєць і дискримінації деяких продуктів). Зазвичай дискримінації піддаються яйця (там багато холестерину), цукор (просто шкідливий, і як результат - той же склероз), тваринні жири, молоко і т.д. Найважливіше, що тут треба мати на увазі: не переїдати і не товстіти! Збиток від будь-якого продукту невеликий, якщо сумарна енергетика тримається в рамках і маса тіла утримується на мінімальних цифрах. Якщо при цьому ще дати фізичне навантаження, то буде зовсім добре: все згорить.
 

СЛон

коментатор
Реєстрація
17.02.12
Місто
Київ та передмістя
Телефон
nokia+sony
Пишете, что картошка малокалорийная - верю, охотно. НО! По своим ощущениям и наблюдения картошка один из немногих продуктов у меня (ещё колбаса и шоколад) от которых я точно набираю вес. :( А по скольку у меня с весом полжизни борьба, то стараюсь есть картошку (хоть и люблю её) редко - раз в неделю. :eek:
 
Зверху