Для роздумів...
Перейшов я десь рік тому від нижнього цінового сегменту ноутбуків в середньо-високий (Ryzen від 7000 серії, Intel від 13 покоління). Тут і конкуренція менша, і прибуток від реалізації одиниці більший. Також ноут, якому 1-2 роки, як правило менш заюзаний, перегрітий і т.д. Господарі їх більше цінують, так як витратили на техніку умовні 1-3 кілобакси. Я вже мовчу про нові машинки, які приходять запакованими — ризиків нуль, ціна смачніша за так звані “офіціали”, які по суті той же “сіряк”, тільки з умовною гарантією від магазину та розстрочкою/кредитом.
Проте є ноутбуки, яким вже немало років, але я й досі намагаюся їх привозити. На них завжди є клієнти. І про одну таку модель я хочу вам розповісти.
Мова про HP ZBook 17 G4 Mobile Workstation (аналог від Dell називається Precision 7720).
Ноутбуки вийшли в 2017 році і на початках коштували $5к і більше (для корпоративного сегменту це норм).
Так, в сьогоднішніх реаліях вони доволі великі і важкі (НР - 3.2кг, Dell – 3.6кг).
Але завдяки тому, що вони добре продумані, температура проца і відяхи не піднімається вище 80 градусів (якщо стрес-тести робити окремо для кожного компонента).
Ось для прикладу характеристики НР:
17,3" FHD IPS
Xeon E3-1505M v6
64GB RAM
1TB SSD
Nvidia Quadro P5000 16GB
Якщо починати з дисплею, то навіть зараз НР умудряється ставити на деякі свої ProBook, EliteBook і навіть ігрові Omen матриці з 45% NTSC. Дивує, як можна на елітні та ігрові ноути ставити такі дисплеї. Dell хоча б обмежуються такими на бюджетних Inspiron.
Але якщо говорити про ZBook 17 G4, то тут навіть у базовій FHD версії ви отримаєте 73% NTSC (95% sRGB або 75% DCI-P3). Це звісно не Mini LED, але об'єктивно краще за те, що ви отримаєте в майже будь-якому новому ноуті за ці гроші. Не варто брати HD+, бо з такою діагоналлю PPI буде замало (кольорове охоплення в них теж гірше).
Процесор Xeon E3 це аналог топових Core i7 з індексом HQ (Kaby Lake-H). По частотах його вам має вистачити для більшості сучасних базових завдань (від 3ГГц і до 4ГГц в бусті). Хіба що по 4 ядра/8 потоків комусь вже може здаватися замало.
В цих ноутах встановлено 4 планки по 16Гб DDR4 2400T.
Стоїть один 1TB SSD M.2 PCIe (на Dell 7720 можна встановити два). Також є місце під 2,5” SATA SSD/HDD.
11 вінда стає на ці ноути без проблем.
Ну і вишенька — дискретна МХМ відеокарта NVIDIA Quadro P5000 16GB GDDR5 (майже аналог мобільної 1070, тільки пам'яті вдвічі більше).
Користувач може замінити все, крім процесора (RAM, SSD, навіть відеокарту).
Орієнтовна ціна на нашому ринку 25к грн. (на ібеї дешевше).
Звісно, усе суб'єктивно. Ці робочі станції також з часом втратять свою актуальність.
Проте, на мою думку, мінімум років 5 у них ще є.
А ви як думаєте, чи варта вона цих грошей?
Чи є якась альтернатива по продуктивності (нова або б/в)?
Буду радий почути ваші думки ))