Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Облігація — це борговий інструмент, який визначає зобов'язання емітента повернути борг у певний строк.

Державні облігації України поділяються на:
  • облігації внутрішніх державних позик України;
  • облігації зовнішніх державних позик України;
  • казначейські зобов'язання;
  • цільові облігації внутрішніх державних позик України.
Облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) — державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку й підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Після початку російської повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року, у березні Міністерство фінансів розпочало аукціони з продажу військових облігацій.

Військові облігації — це інвестиційний інструмент підтримки державного бюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів. Кошти від облігацій, які залучені в Державний бюджет України, використовуються на безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану — соціальні та оборонні.
За строком поділяються на:
  • короткострокові.
    Облігації, термін дії яких скоро закінчується. Як правило, продаються за ціною нижче номіналу, а до виплати буде вся сума номіналу;
  • довгострокові.
    Облігації, за якою власнику нараховуються проценти протягом терміну дії. Проценти виплачуються кілька разів. Номінальна вартість і ціна покупки такої облігації — 1'000 грн.

За розміром купону:
  • дисконтна (облігація з нульовим купоном).
    Облігація, що розміщується за ціною нижче номіналу, але погашається саме номінал паперу. Інших виплат (купонів) подібна облігація не передбачає;
  • купонна (процентна).
    Тип облігації, за якою власнику облігації виплачується не тільки номінальна вартість у момент погашення, але й періодичний процент.
ДЕ ПРИДБАТИ?
  • Агрегатор всіх доступних ОВДП з цінами, а також продавцями, зручно щоб вибрати в кого найвигідніша ціна. Увага! Звертайте увагу на комісії перед покупкою. Уточняйте безпосередньо перед покупкою чи є комісія і яка.
  • Список банків-первинних дилерів та лінцензованих брокерів, які активно допомагають громадянам України інвестувати у військові ОВДП, представлений на сайті bonds.gov.ua
  • Дія • Військові облігації
Календар аукціонів від Мінфін.
Список доступних військових облігацій представлений на сторінці МінФіну.

Причина: Календар аукціонів
Останнє редагування модератором:
Місто
Івано-Франківськ
Телефон
Zte Blade A7 2020
Залежить від того через кого купляти.

Комісії до війни тут:

Якщо ж купляти через ICU то комісія 10 грн за операцію

Якщо в приваті то комісія до 1000 грн
В icu зараз немає комісії, мінімальна покупка від 1000 грн, є однорічки в грн.
Для справедливості, ICU і до війни не мав комісій за зберігання, депозитарні послуги і т д. Тільки за покупку/продаж 10 грн.
В мене за покупку не брали комісію.
Звичайних ОВДП чи військових?
Військових. А там зараз я інших і не бачив в продажу.

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Залежить від того через кого купляти.

Комісії до війни тут:

Якщо ж купляти через ICU то комісія 10 грн за операцію

Якщо в приваті то комісія до 1000 грн
В icu зараз немає комісії, мінімальна покупка від 1000 грн, є однорічки в грн.
Для справедливості, ICU і до війни не мав комісій за зберігання, депозитарні послуги і т д. Тільки за покупку/продаж 10 грн.
В мене за покупку не брали комісію.
Звичайних ОВДП чи військових?
Військових. А там зараз я інших і не бачив в продажу.
Правильно, для звичайних ОВДП комісія була 10 грн. Для військових відмінили.

roleme

спостерігач
Місто
Польща
Телефон
iPhone 12
рекомендували купляти військові облігації в додатку wotan
там вибрав брокера Універ Капітал і через них купив
але потім дізнався що в них материнська компанія на росії і мало того під загрозою банкрутства
як думаєте чи може це якось мати вплив на діяльність українського універ капітал?

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
рекомендували купляти військові облігації в додатку wotan
там вибрав брокера Універ Капітал і через них купив
але потім дізнався що в них материнська компанія на росії і мало того під загрозою банкрутства
як думаєте чи може це якось мати вплив на діяльність українського універ капітал?
ніяк, власник українського Універу відповідав тут https://red-forum.com/threads/ОВДП-ОВГЗ-військові-облігації.33713/post-1834135 компанії з 2010 мали лише однакову назву.

Ваші ОВДП після покупки брокером належать вам і уже не важливо що буде з брокером, ви можете перенести цінні папери до іншого брокеру у випадку форс мажору.

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Сьогодні Мінфін розмістив військові облігації на суму 5,6 млрд гривень.

В основному купляли ОВДП в євро.

Деталі:
Як і де купити військові ОВДП список банків/брокерів від міністерства фінансів.
На час війни багато брокерів скасували комісії. Але варто ознайомитись комісіями за покупку ОВДП до війни від finsee.

Місто
тимчасово Київ (раніше Миколаїв)
Телефон
Redmi5Plus,RedmiNote8T
Військові облігації тепер можна купити в Sense. Два варіанти: 1. Під 10% з погашенням в листопаді 2022; 2. Під 11% з погашенням в червні 2023.

П.С. Після купівлі незрозуміло де можна побачити інформацію по купленим ОВДП в додатку.
Если это ОВГЗ, не забывайте за необходимость подавать налоговую декларацию (по идее уже в 2023 году).
Ведь по депозитам ничего сообщать не нужно. По кэшбэку тоже - банк сам платит налог и "стучит" в налоговую.
А вот по ОВГЗ надо давать декларацию обязательно, хотя нет необходимости платить налоги.

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Військові облігації тепер можна купити в Sense. Два варіанти: 1. Під 10% з погашенням в листопаді 2022; 2. Під 11% з погашенням в червні 2023.

П.С. Після купівлі незрозуміло де можна побачити інформацію по купленим ОВДП в додатку.
Если это ОВГЗ, не забывайте за необходимость подавать налоговую декларацию (по идее уже в 2023 году).
Ведь по депозитам ничего сообщать не нужно. По кэшбэку тоже - банк сам платит налог и "стучит" в налоговую.
А вот по ОВГЗ надо давать декларацию обязательно, хотя нет необходимости платить налоги.

Був пост про це

Декларацию о доходах надо будет потом потодавать как владельцам обычных ОВДП?
Так, але просто подати декларацію з сумою. Ні ПДФО ні військовий збір рахувати не потрібно.
Подати можна легко онлайн, на ютубі є багато відео-інструкцій.

Тут теж є опис як це зробити самому. (розділ "Як подати податкову декларацію про інвестування в ОВДП")
По таймкоду 01:42 ОВДП. Любомир каже що тільки з ОВДП подавати не потрібно.

Там штраф за не подачу 170 грн. Тому нічого страшного з тою декларацією.

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Місто
Н.-Северский
Телефон
Samsung M21
Правда, для внутренне перемещённых лиц. Там ещё есть по 450гр тем кто их принимает

Ивонька

Заблокирован
Місто
Днепр
Так написано, шо ВСЕ могут получить

Причина: Изменил букву " к " на " т".
Місто
Чернігів
Трохи почітав за військові облігаціі. Я в цьому повний нуль. Але є трохи коштів.
Як розумію я-
1.Гарантує держава-це нібито гарно.
2.Допомога армії
3. Купляю у банку чі в брокера
4.Я купую облігаціі,вони мої,я чекаю коли вони піднімуться в ціні. Потім продаю. Кому продаю? А для чого там срокі 6 міс, 1 рік, 3 роки?
Так чі є помилки? Дякую

Місто
DE
Телефон
Samsung Note 10
Трохи почітав за військові облігаціі. Я в цьому повний нуль. Але є трохи коштів.
Як розумію я-
1.Гарантує держава-це нібито гарно.
2.Допомога армії
3. Купляю у банку чі в брокера
4.Я купую облігаціі,вони мої,я чекаю коли вони піднімуться в ціні. Потім продаю. Кому продаю? А для чого там срокі 6 міс, 1 рік, 3 роки?
Так чі є помилки? Дякую
1. Да, но может быть реструктуризация из продлением срока
2. Да
3. Да
4. Государство, как эмитент, делает погашение облигаций - т.е. выкупает у вас. Срок это к дате погашения. Еще облигации можно продать раньше другим инвесторам (продаем брокеру, а он потом другим), но доступна ли эта функция для военных облигаций - не помню.

Місто
Чернігів
4. Государство, как эмитент, делает погашение облигаций - т.е. выкупает у вас. Срок это к дате погашения. Еще облигации можно продать раньше другим инвесторам (продаем брокеру, а он потом другим), но доступна ли эта функция для военных облигаций - не помню.
А може бути,що Государство не захоче викупляти облігації?
Краще купляти через брокера чі всерівно де?
Припустимо,я купив ті ,що на 6 міс. Через 6 міс государство повинно в мене викупити облігаціі по тій ціні,яку теж Государство встановить?)

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
А може бути,що Государство не захоче викупляти облігації?
Якщо дефолт то так.
викупити облігаціі по тій ціні,яку теж Государство встановить?)
На облігації пише ціну погашення. Обіцяні % якраз і складають різницю між ціною покупки і ціною погашення.

Зверху