Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Облігація — це борговий інструмент, який визначає зобов'язання емітента повернути борг у певний строк.

Державні облігації України поділяються на:
  • облігації внутрішніх державних позик України;
  • облігації зовнішніх державних позик України;
  • казначейські зобов'язання;
  • цільові облігації внутрішніх державних позик України.
Облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) — державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку й підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Після початку російської повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року, у березні Міністерство фінансів розпочало аукціони з продажу військових облігацій.

Військові облігації — це інвестиційний інструмент підтримки державного бюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів. Кошти від облігацій, які залучені в Державний бюджет України, використовуються на безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану — соціальні та оборонні.
За строком поділяються на:
  • короткострокові.
    Облігації, термін дії яких скоро закінчується. Як правило, продаються за ціною нижче номіналу, а до виплати буде вся сума номіналу;
  • довгострокові.
    Облігації, за якою власнику нараховуються проценти протягом терміну дії. Проценти виплачуються кілька разів. Номінальна вартість і ціна покупки такої облігації — 1'000 грн.

За розміром купону:
  • дисконтна (облігація з нульовим купоном).
    Облігація, що розміщується за ціною нижче номіналу, але погашається саме номінал паперу. Інших виплат (купонів) подібна облігація не передбачає;
  • купонна (процентна).
    Тип облігації, за якою власнику облігації виплачується не тільки номінальна вартість у момент погашення, але й періодичний процент.
ДЕ ПРИДБАТИ?
  • Агрегатор всіх доступних ОВДП з цінами, а також продавцями, зручно щоб вибрати в кого найвигідніша ціна. Увага! Звертайте увагу на комісії перед покупкою. Уточняйте безпосередньо перед покупкою чи є комісія і яка.
  • Список банків-первинних дилерів та лінцензованих брокерів, які активно допомагають громадянам України інвестувати у військові ОВДП, представлений на сайті bonds.gov.ua
  • Дія • Військові облігації
Календар аукціонів від Мінфін.
Список доступних військових облігацій представлений на сторінці МінФіну.

Причина: Календар аукціонів
Останнє редагування модератором:

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F5, LG V30S+ ThinQ
Samsung, сьогодні покупав облігації. Вирішив придбати в Kinto -- довго оброблявся запит. Тоді вирішив подати запит на купівлю в ICU -- запит швидко обробився, оплатив. Запит до Kinto скасував.

Samsung

КПЖЗ
Місто
Славутчина
Телефон
XIAOMI Mi Max 2
Колеги!

Якщо маєте досвід купівлі ОВДП через мобільну "Дію" поділіться, будь-ласка, досвідом:
1. Якщо ОВДП доступні одразу у кількох партнерів (я бачу "КІНТО", ICU, Sense Bank) - кого краще обирати з точки зору вартості, якихось можливих прихованих комісій, швидкості, надійності тощо?
2. Чи є якась комісія зі сторони банку, чиєю картою я оплачуватиму ОВДП при оплаті не кредитними коштами (цікавить і взагалі і зокрема, бо мій банк - "Ощад")?
3. Кошти за ОВДП (відсотки і повернення) зараховують на картку "єПідтримка". Якщо я має таку картку в різних банках, то коли обирається конкретна карта для виплат?
3.1 Якщо обрати картку "єПідтримка" від "ПриватБанку", то які є варіанти безкомісійно вивести ці кошти на свою ж КДВ?
4. Можливо ще щось корисне додасте?

Дякую!
Колеги!

І ще одне запитання - в "Дії" бачу, що вартість одних і тих же ОВДП у "Sense" значно нижча ніж у інших партнерів.
Якщо я при купівлі в "Дії" оберу їх (як партнерів), то чи можу вказати для виведення коштів карту "єПідтримка" "Привату"?
Якщо так - то на якому етапі/коли вказується карта для виведення?

P.S. Я не клієнт "Sense" і не хочу "зв'язуватися" ще з одним банком, щоб не мати клопоту з виведенням коштів ще й з цього банку

Останнє редагування:

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Samsung, все одно, кого обираєш "партнером" в Дія (це називається Депозитарна установа), можеш обрати єПідтримку будь-якого банку, яка підтягнеться в тебе в Дія (по суті, реально відкрита). Або, навіть відкрити картку третього банку.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
чи дає якийсь банк купувати в рах кредитного ліміту?
Дають. Найвеселіше ,що Приват дає можливість купити в своєму веб кабінеті із своєї кредитки і потім вивести на КДВ без комісій.

Місто
RO
З технічних причин купівлю ОВДП в Дії було відхилено. І тепер та облігація висить в Дії з червоним статусом. Вона з часом зникне?

Місто
Долина
Колеги!

Якщо маєте досвід купівлі ОВДП через мобільну "Дію" поділіться, будь-ласка, досвідом:
1. Якщо ОВДП доступні одразу у кількох партнерів (я бачу "КІНТО", ICU, Sense Bank) - кого краще обирати з точки зору вартості, якихось можливих прихованих комісій, швидкості, надійності тощо?
2. Чи є якась комісія зі сторони банку, чиєю картою я оплачуватиму ОВДП при оплаті не кредитними коштами (цікавить і взагалі і зокрема, бо мій банк - "Ощад")?
3. Кошти за ОВДП (відсотки і повернення) зараховують на картку "єПідтримка". Якщо я має таку картку в різних банках, то коли обирається конкретна карта для виплат?
3.1 Якщо обрати картку "єПідтримка" від "ПриватБанку", то які є варіанти безкомісійно вивести ці кошти на свою ж КДВ?
4. Можливо ще щось корисне додасте?

Дякую!
Колеги!

І ще одне запитання - в "Дії" бачу, що вартість одних і тих же ОВДП у "Sense" значно нижча ніж у інших партнерів.
Якщо я при купівлі в "Дії" оберу їх (як партнерів), то чи можу вказати для виведення коштів карту "єПідтримка" "Привату"?
Якщо так - то на якому етапі/коли вказується карта для виведення?

P.S. Я не клієнт "Sense" і не хочу "зв'язуватися" ще з одним банком, щоб не мати клопоту з виведенням коштів ще й з цього банку
Перепрошую, та хто купує військові облігації і не тільки - першим вибором повинен бути саме Сенсбанк.
Чому? Бо,
це зараз і очевидно ще довго буде державний банк;
це власний депозитарій і цілодобова адекватна підтримка та команда людей, що безпроблемно пережили початок масштабної війни, зміну власника, дибільні по наслідкам для клієнтів українців санкції РНБО (смерть Моно інвестицій, брокера Фрідом Україна) тощо;
це купівля валютних облігацій в їх банківському застосунку;
це безкоштовні і одні з найкращих серед усіх банків по зручності IBAN перекази по Україні в межах НБУ лімітів;
і КЛЮЧОВЕ це можливість швидко і безпроблемно продати облігації до настання дати їх погашення.

Другим/резервним вибором має бути ICU, хитрозроблений брокер підмазаний зв'язками у вищих політичних та фінансових колах, але каліка не лише в швидкості зарахування/купівлі/продажу/виводу, але й жидить гроші на нормальний клієнтський застосунок...

Про решту брокерів в Дії навіть немає сенсу дискутувати.

Навіяно досвідом 2022-2025 звичайного пересічного громадянина. 🧐

PS: У будь-якому випадку головне розуміти як ви будете свої гроші заводити і виводити зважаючи на безтолкові НБУ ліміти 450К-150К-100К UAH...

Місто
Долина
eonekos, в них можна купити ОВДП на первинці?
Якщо під первинкою маєте на увазі напряму через банк, а не Дію, то так: є в застосунку, є через їх депозитарій (але що там з комісіями і лімітами не підкажу зараз).
Screenshot_20250308_000311_ua.alfabank.mobile.android_edit_128984876508962.jpgScreenshot_20250308_000748.jpg

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Первинка - це первинний аукціон Мінфіна.
"Напряму" це вторинний ринок.

Місто
Київ
Які банки зараз дають купити овдп з кредитних без комісії?
Після таких питань у відкритому просторі ніякі не дадуть.
Тестуйте покупкою однієї облігації, знайдете такі, вони є.
Але після таких питань і відповідей на них на форумах, список їх значно зменшився, і далі продовжує танути.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
Валентин Д, Самому цікаво. Я використовую Приват і ПУМБ. Сенс теж можна без комісій, але там дуже багато підводних каменів, як щомісячна комісія в розрахункову дату.
Post automatically merged:

IvaLen, А були часи, коли на Реді відповідь на такі питання наводили в шапці теми

kvv

Місто
Ровно
шось ІСУ не дає купити Макіївку в їхньому застосунку... то смс не приходить то гроші не списує
від Сенса набралися чи що

Зверху