Газ, газопостачання, тарифи, лічильники

  • Автор теми SerP
  • Дата створення

SerP

@serhii13serp (tlg)
Реєстрація
06.05.09
Місто
Одесса-мама
Телефон
Xiaomi Redmi 3
В начале марта Национальная комиссия, осуществляющая регулирование в сфере энергетики и коммунальных услуг, утвердила новые цены и тарифы на электроэнергию, газ и тепловую энергию для населения, которые вступают в силу уже с 1 апреля [в платежках новые суммы появятся в мае].
Газ подорожал в три-шесть раз
* ЦЕНА НА ГАЗ, используемый для индивидуального отопления [или, как в частных домах, для комплексного потребления], теперь составит 3600 грн за тысячу кубометров [было 1182 грн]. Но этот тариф действует лишь на объем газа до 200 кубометров в месяц и только в отопительный сезон – с 1 октября по 30 апреля включительно. За объем потребленного газа свыше 200 кубометров в месяц придется платить уже по цене 7188 грн за тысячу кубов. На этот пункт обратите особое внимание! То есть, если вы превысили лимит, то повышенную цену придется заплатить не за весь потребленный газ, а только за тот объем, который свыше 200 кубометров.
В целом же лимит самого дешевого газа на отопление для населения составит не более 1400 кубометров в год [было 2400].
* Цена газа, используемого вне отопительного сезона [с 1 мая по 30 сентября включительно] в домах, оборудованных индивидуальными газовыми котлами, составит 7188 грн за тысячу кубометров.
* Цена газа для приготовления пищи и подогрева воды в домах с центральным отоплением в течение всего года составит 7188 грн за тысячу кубометров.
* При отсутствии счетчиков [это подавляюще большинство жителей многоэтажек, оборудованных только газовыми плитами] население также будет платить единую цену за газ – 7188 грн за тысячу кубометров, но уже согласно утвержденным нормам потребления на одного человека.
* Утвержденные ежемесячные нормы потребления газа на одного человека: при наличии централизованного горячего водоснабжения – шесть кубометров: при отсутствии горячего водоснабжения девять кубометров; при наличии газовой плиты и газового водонагревателя – 18 кубометров.
Следует также заметить, что в указанные тарифы для населения уже входит стоимость всех услуг "Запорожгаза" по транспортировке и распределению голубого топлива.
ОАО "Запорожгаз" также предоставил "МИГу" конкретные примеры расчета платы за газ разными категориями населения.
К примеру, за декабрь 2015 года потребление природного газа в частном доме с газовым котлом равно 320 куб.м.
Оплата за газ составит:
200 куб.м х 3,6 грн = 720 грн;
120 куб.м х 7,19 грн = 862,56 грн.
Итого: 720 грн + 862,56 грн = 1582,56 грн.
За тот же период потребление природного газа в частном доме с электрическим котлом равно 65 куб.м.
Оплата за газ составит:
65 куб.м х 7,19 грн. = 467,22 грн.
За декабрь 2015 года в квартире с газовой плитой и колонкой, без газового счетчика, в которой проживает три человека, оплата за газ составит:
9 куб.м х 3 х 7,19 грн = 194,08 грн.
В квартире многоэтажного дома при наличии газового счетчика оплата за газ производится по единой цене за фактически потребленный объем газа.
За декабрь 2015 года семья из двух человек потребила пять куб. м газа.
Оплата составит:
5 куб м х 7,19 грн = 35,94 грн

Що там по газу?

https://gazpravda.com.ua
 
Останнє редагування модератором:

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Kladoff, я не говорю что газ должен стоить 5 копеек или 1-2 грн.
Нужно считать себестоимость собственного газа в реалиях нашей страны, а не на котировки в ЕС "высранные" по указке в.в.х.
А то получается как с углём, цена заложена как "вРоттердам+", а добыт он у нас в стране, но шахтеры получают зарплату +-500$
Вот когда вступим в ЕС тогда и можно будет ровняться на их ценообразование.
Субсидии в данный момент НЕ работают, не можешь платить за газ? Отрезай трубу, обогревайся чем хочешь.
50 грн. за кубометр это явно уже перебор, в моих е*пенях уже закрылась местная мелкая пекарня. С крупными игроками сложно конкурировать, а местное население хлеб стало покупать через день.
Ацки плюсую. Не нужны перегибы в бесплатный газ или газ по 5 копеек, обогрев зимой улицы и тд.
но во многих странах Природные ископаемые идут по льготным ценам своим гражданам.
Зачем далеко ходить - подсолнечное масло у нас дороже чем в Польше. А еще нагляднее - Ланосы пр-ва АвтоЗАД в Роисии дешевле продовались чем у нас
Да все бывает по разному. Если бы газ стоил в пределах плюс/минус, то ладно. Всякое случается.
я лишь в шоке от цен 66 грн за куб и 90-110 грн за отопление.
у нас вот в некоторых домах уже по 110 грн. Это явно перебор и маразм. Люди платить это не смогут.
вот и вопрос зачем ставить изначально тариф который никто платить не будет? Чтобы росли долги и затем хату отобрать по исполнительной? Ну это ж бред...
рабы всегда пригодятся
 

Kladoff

Характер Скверный
Реєстрація
13.07.12
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
татаринн, если ты не можешь себе позволить Айхфон его должны продавать дешевле ?
 

Kladoff

Характер Скверный
Реєстрація
13.07.12
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
Эти как ты говоришь передергивания называются рыночная экономика а не хотелки
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

"Газпром" відмовився бронювати додатковий транзит через Україну на лютий
Річне бронювання у січні використовується тільки на 50%.


Компанія "Газпром" відмовилася бронювати додаткову транзитну потужність через газотранспортну систему України на лютий. Крім того, вона не викупила запропоновану транзитну потужність газопроводу "Ямал-Європа".

Про це свідчать підсумки аукціонів бронювання, передає "Інтерфакс".

Компанія "Оператор ГТС України" пропонувала на вибір два маршрути: 9,8 млн куб. м на добу через газовимірювальну станцію "Суджа" на кордоні між Сумською областю України та Курською областю РФ і ще 5,2 млн куб. м на добу - через ГВС "Сохранівка" на кордоні між Луганською та Ростовською областями. Всі вони залишилися незатребуваними, свідчать дані Regional Booking Platform.

"Газпром" має довгострокове бронювання української ГТС на 109 млн кубометрів на добу (40 млрд кубометрів на рік), але за перші 15 днів січня середня прокачка становила лише 53 млн кубометрів на добу.

Також "Газпром" відмовився бронювати на місяць уперед потужності польської ділянки газопроводу "Ямал-Європа" (було запропоновано 89 млн куб. м на добу), свідчать підсумки сесії на GSA Platform.

На січень концерн бронював потужності 19,3 млн куб. м/добу, але поки що не користувався ними.

Нагадаємо, що транзитні потужності ГТС України перевищують 140 млрд кубометрів на рік, але Росія використовує лише 40 млрд - менше 30%.
 
  • Like
Реакції: idea

Kritik

Имею мнение...
Реєстрація
21.09.08
Місто
Odessa
С нашими наперсточниками мантры "вот будет у нас гражданское общество и схем "роттердам+" не будет" не проканывают. Люди не верят, что власть предержащие не будут обкрадывать на ровном месте. Потому популисты с "газом собственной добычи по украинским ценам" побеждают. Вот и все. И никакие посадки не помогут - кого хочешь посади, будут хороводы из сторонников собирать, и заканчиваться данные хороводы даже не подумают (это я на даму с косой намекаю, и на текущие события, два в одном). Пороблено что-то в стране, капитально.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

На перших торгах пільговим газом продали 1,3 млн кубометрів
Середня ціна становила 11,6 гривень за кубометр.


У понеділок, 17 січня, на Українській енергетичній біржі відбулися перші торги з продажу газу власного видобутку для задоволення потреб суб'єктів господарювання, які виробляють соціально значущі товари.

На сайті УЕБ повідомляється, що за їхніми підсумками реалізовано весь виставлений обсяг газу – 1 345,98 тис. куб. метрів.

Середня ціна газу становила 11,6 тис. гривень за тисячу кубометрів (діапазон - від 6,15 тис. до 17,77 тис. гривень).

Газ виставили шість компаній: "Природні ресурси", "СХС", ТОВ "ЕСКО-Північ", "Косул", "Нафтогазвидобування", "Укргазвидобування".
 

татаринн

Заблокирован
Реєстрація
23.10.16
Місто
Одесса

На перших торгах пільговим газом продали 1,3 млн кубометрів
Середня ціна становила 11,6 гривень за кубометр.


У понеділок, 17 січня, на Українській енергетичній біржі відбулися перші торги з продажу газу власного видобутку для задоволення потреб суб'єктів господарювання, які виробляють соціально значущі товари.

На сайті УЕБ повідомляється, що за їхніми підсумками реалізовано весь виставлений обсяг газу – 1 345,98 тис. куб. метрів.

Середня ціна газу становила 11,6 тис. гривень за тисячу кубометрів (діапазон - від 6,15 тис. до 17,77 тис. гривень).

Газ виставили шість компаній: "Природні ресурси", "СХС", ТОВ "ЕСКО-Північ", "Косул", "Нафтогазвидобування", "Укргазвидобування".
Теперь только гляди когда этот купленный по 11,6 газ выплывет уже по нормальным 60 грн. Профит на лицо )))

кстати, пишут что на бирже уже цена упала практически до 1000, а была 2000, то есть теперь цена газа для бизнеса и отопление и так должно как бы упасть в два раза. Или выйдет как обычно что мы весь газ закупили именно по 2000, а когда он просел до 1000 то нам уже как бы и не нужно
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

АМКУ відкрив справу проти "Нафтогазу" через річні тарифи на газ для населення
"Нафтогаз Трейдинг" по-різному підходів до формування ціни на газ для різних газопостачальників.


Антимонопольний комітет відкрив справу проти ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" щодо зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.

Про це пресслужба АМКУ повідомила у фейсбуці, зазначивши, що через кібератаку 14 січня офіційний сайт відомства тимчасово відключено від мережі.

"Комітет досліджує наявність у діях ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» різних підходів до формування ціни на природний газ для різних постачальників природного газу, що могло призвести до обмеження конкурентоспроможності певної категорії суб’єктів господарювання", – сказано в повідомленні.

В АМКУ нагадують, що з 1 травня 2021 року діють річні тарифи на газ для населення. В рамках цього газопостачальники були зобов'язані також затвердити базові річні пропозиції для населення.

Для того, аби компанії могли створити річний план, "Нафтогаз" повідомив, що дозволить постачальникам газу купувати газ для населення. При цьому річний контракт "Нафтогазу" мав єдині стандартні умови для всіх постачальників газу.

Натомість до Комітету зверталися газопостачальники, на думку яких ці договори містять дискримінаційні умови.

В АМКУ зазначають, що частка "Нафтогаз Трейдинг" на ринку оптової реалізації газу за підсумками 2020 року та першого півріччя 2021 року становила понад 35 %. Це свідчить про наявність структурних ознак монопольного становища на відповідному ринку.

"Крім того, зважаючи на вертикальну інтеграцію Групи «Нафтогаз», ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» має стабільний доступ до основного ресурсу (сировини), у порівнянні з обмеженим доступом конкурентів на відповідному ринку. Це своєю чергою свідчить про наявність у компанії ринкової влади на ринку оптової реалізації (постачання) природного газу", – зазначили в АМКУ.

 
Реєстрація
15.12.08
Місто
Полтава
Телефон
Xiaomi Redmi 3
Крім посилання не завадило б і тексту додати, як у постах Горецкого. Як на мене, то так більш інформативно.
Компания олигарха Дмитрия Фирташа "ЙЕ Энергия" в рамках соглашения с "Нафтогазом" имела право покупать газ по более выгодной цене, чем ее конкуренты. Более того, договор по сути разрешал перепродажу "льготного" газа коммерческим фирмам, хотя изначально топливо предоставлялось для нужд населения, признали в НАК "Нафтогаз Украины". Юридические лазейки позволяли компании Фирташа получить более 110 млрд грн сверхприбыли.

Об этом говорится в официальном заявлении "Нафтогаза". Его обнародовали в ответ на сообщение Антимонопольного комитета (АМКУ) об открытии дела в отношении "Нафтогаз Трейдинг".
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

"Газпром" пригрозив відключити Молдові газ
У країні можуть оголосити надзвичайний стан в енергетичному секторі.


"Газпром" попередив Молдову про припинення постачання газу з 20 січня, якщо компанія "Молдовагаз" не заплатить за поточне постачання. У зв'язку з цим у країні можуть оголосити надзвичайний стан в енергетичному секторі.

Про це в середу, 19 січня, повідомила прем'єр-міністр Наталія Гаврилиця на спільній прес-конференції з міністром інфраструктури Андрієм Спином.

"Газпром учора надіслав офіційний лист до Молдовагаз, у якому повідомив про намір припинити постачання природного газу до Молдови у разі несплати поточного постачання до 20 січня. Іншими словами, у нас є офіційний лист, у якому повідомляється, що існує реальний ризик припинення постачання природного газу", - цитує Гаврилицю місцеве видання NewsMaker.

Вона наголосила, що російський концерн володіє мажоритарним пакетом акцій у "Молдовагаз" і в попередні роки дозволяв компанії оплачувати поточні поставки газу з відстрочкою на кілька місяців.

За словами Спину, "Молдовагаз" до 20 січня виплатить "Газпрому" 38 млн доларів з необхідних 63 млн доларів авансу за половину січня. Міністр зазначив, що чинний тариф на газ не покриває його вартість, тому утворилася "дірка" у 25 млн доларів, а "Молдовагаз" не зміг порозумітися" з "Газпромом" і домовитися про відстрочення оплати або кредитування компанії.

Спину заявив, що ситуація, що склалася, — це не наслідок бездіяльності уряду.

"Мажоритарний акціонер Молдовагаз не зміг підтримати власну компанію для виходу із ситуації. Це явна зміна відносин у порівнянні з попередніми роками, яка ніяк не допомагає. Ми зіткнулися з реальним ризиком припинення постачання", - додав міністр.
 
  • Sad
Реакції: idea
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Парламент Молдови оголосив режим НС через погрози "Газпрому" відключити газ
Проблеми з оплатою газу можуть затягнутися на кілька місяців.


Парламент Молдови запровадив надзвичайний стан у зв'язку з ситуацією в енергетиці, він діятиме протягом 60 днів.

Як повідомляє місцеве видання NewsMaker, за це рішення в четвер проголосували 58 депутатів (всього у парламенті Молдови 101 депутат).

Напередодні російський "Газпром" попередив про намір відключити подачу газу в Молдову через несплату.

Прем'єрка Молдови Наталія Гаврилиця, виступаючи в парламенті, пояснила, що режим НС відкриє можливості для ухвалення рішення, які дозволятимуть швидко забезпечувати населення газом, в тому числі відходячи від законодавчих обмежень.

Також влада зможе оптимізовувати споживання газу, ухвалювати рішення для прискореної закупівлі та постачання газу й інших ресурсів тощо.

"Газпром" офіційно попередив Молдову про припинення постачання газу з 20 січня, якщо "Молдовагаз" не заплатить за поточне постачання. За першу половину січня Молдова має заплатити 63 млн доларів, але "Молдовагазу" не вистачає 25 млн.

Віцепрем'єр Андрій Спину казав, що ситуація може повторитися в лютому і березні, тому НП вводять одразу на два місяці.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Європейська комісія пообіцяла долучити Україну до процесу сертифікації "Північного потоку - 2", коли рішення німецького регулятора BNetzA надійде до Брюсселю.

Про це він сказав журналістам у четвер, 20 січня, в рамках свого візиту в Бельгію.

"Прийнято рішення про те, що Україна буде запрошена до сертифікації "Північного потоку - 2", коли це питання дійде до Єврокомісії. Це офіційна позиція, яку ми отримали. Тобто ми будемо приймати участь безпосередньо в оцінці тієї сертифікації, яка зараз відбувається в Німеччині", - заявив він.

Процес сертифікації "Північного потоку - 2" зараз перебуває на паузі, тому що німецьке Федеральне мережеве агентство BNetzA чекає, поки підконтрольна "Газпрому" швейцарська Nord Stream 2 AG створить дочірню фірму в Німеччині. Ця нова компанія повинна буде стати оператором газопроводу.

Якщо BNetzA ухвалить позитивний висновок про сертифікацію, його рішення буде представлене на розгляд Європейської комісії у Брюсселі. Для підготовки свого висновку виконавчий орган ЄС матиме два місяці, але може запросити додатково ще два.

Потім німецький регулятор буде мати ще два місяці, щоб оголосити своє остаточне рішення. Якщо воно буде розходитися з рекомендацією Єврокомісії, вона може подати до Німеччини Європейський суд у Люксембурзі.

Проєкт "Північний потік-2" передбачає роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Після добудови "Північного потоку" Росія отримала інфраструктуру для транзиту газу в Західну Європу повністю в обхід України.

За правилами газової директиви ЄС, половина пропускної потужності "Північного потоку - 2" має бути зарезервована для альтернативних постачальників. Втім, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, навіть якщо газопровід буде працювати не на повну потужність, він може скоротити транзит через Україну до критично низького рівня 18 млрд кубометрів газу.
 
  • Like
Реакції: idea
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

США ведуть переговори з Катаром про постачання газу в Європу у випадку нападу РФ на Україну
Байден збирається покликати до Вашингтона еміра Аль Тані.


Білий дім веде переговори з представниками Катару щодо можливості постачання газу в Європу у випадку, якщо Росія нападе на Україну.

За даними Bloomberg, президент США Джо Байден планує ще цього місяця запросити до Вашингтону емiра Катару Тамiма бен Хамад Аль Танi, щоб обговорити таку можливість.

Деякі країни Європи побоюються, що у відповідь на американські санкції Кремль може посеред зими зупинити постачання газу, і США намагаються знайти вирішення цій проблемі. Європа імпортує з Росії близько 40% газу, і третина від цього обсягу поки що йде через Україну.

Катар у свою чергу є одним з найбільших виробників скрапленого природного газу, але до Європи продає тільки 5% свого видобутку. Три четверті катарського газу йде до Азії.
 
Реєстрація
15.10.19
Місто
Жовті Води
Білий дім веде переговори з представниками Катару щодо можливості постачання газу в Європу у випадку, якщо Росія нападе на Україну.
Америкосы, построят газопровод с Катара в Украину? Как собираются транспортировать? Бред...
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Америкосы, построят газопровод с Катара в Украину? Как собираются транспортировать? Бред...
Катар у свою чергу є одним з найбільших виробників скрапленого природного газу
 
Зверху