Газ, газопостачання, тарифи, лічильники

• Автор теми SerP
  • Дата створення

SerP

@serhii13serp (tlg)
Місто
Одесса-мама
Телефон
Xiaomi Redmi 3
В начале марта Национальная комиссия, осуществляющая регулирование в сфере энергетики и коммунальных услуг, утвердила новые цены и тарифы на электроэнергию, газ и тепловую энергию для населения, которые вступают в силу уже с 1 апреля [в платежках новые суммы появятся в мае].
Газ подорожал в три-шесть раз
* ЦЕНА НА ГАЗ, используемый для индивидуального отопления [или, как в частных домах, для комплексного потребления], теперь составит 3600 грн за тысячу кубометров [было 1182 грн]. Но этот тариф действует лишь на объем газа до 200 кубометров в месяц и только в отопительный сезон – с 1 октября по 30 апреля включительно. За объем потребленного газа свыше 200 кубометров в месяц придется платить уже по цене 7188 грн за тысячу кубов. На этот пункт обратите особое внимание! То есть, если вы превысили лимит, то повышенную цену придется заплатить не за весь потребленный газ, а только за тот объем, который свыше 200 кубометров.
В целом же лимит самого дешевого газа на отопление для населения составит не более 1400 кубометров в год [было 2400].
* Цена газа, используемого вне отопительного сезона [с 1 мая по 30 сентября включительно] в домах, оборудованных индивидуальными газовыми котлами, составит 7188 грн за тысячу кубометров.
* Цена газа для приготовления пищи и подогрева воды в домах с центральным отоплением в течение всего года составит 7188 грн за тысячу кубометров.
* При отсутствии счетчиков [это подавляюще большинство жителей многоэтажек, оборудованных только газовыми плитами] население также будет платить единую цену за газ – 7188 грн за тысячу кубометров, но уже согласно утвержденным нормам потребления на одного человека.
* Утвержденные ежемесячные нормы потребления газа на одного человека: при наличии централизованного горячего водоснабжения – шесть кубометров: при отсутствии горячего водоснабжения девять кубометров; при наличии газовой плиты и газового водонагревателя – 18 кубометров.
Следует также заметить, что в указанные тарифы для населения уже входит стоимость всех услуг "Запорожгаза" по транспортировке и распределению голубого топлива.
ОАО "Запорожгаз" также предоставил "МИГу" конкретные примеры расчета платы за газ разными категориями населения.
К примеру, за декабрь 2015 года потребление природного газа в частном доме с газовым котлом равно 320 куб.м.
Оплата за газ составит:
200 куб.м х 3,6 грн = 720 грн;
120 куб.м х 7,19 грн = 862,56 грн.
Итого: 720 грн + 862,56 грн = 1582,56 грн.
За тот же период потребление природного газа в частном доме с электрическим котлом равно 65 куб.м.
Оплата за газ составит:
65 куб.м х 7,19 грн. = 467,22 грн.
За декабрь 2015 года в квартире с газовой плитой и колонкой, без газового счетчика, в которой проживает три человека, оплата за газ составит:
9 куб.м х 3 х 7,19 грн = 194,08 грн.
В квартире многоэтажного дома при наличии газового счетчика оплата за газ производится по единой цене за фактически потребленный объем газа.
За декабрь 2015 года семья из двух человек потребила пять куб. м газа.
Оплата составит:
5 куб м х 7,19 грн = 35,94 грн

Що там по газу?

https://gazpravda.com.ua

Останнє редагування модератором:

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
Що таке власний газ? Якийсь газ видобуває нафтогаз, це наш власний газ? А газ інших приватних Українських компаній? Наш власний чи уже наш але не власний? І чому цей наш власний газ має продаватись вам по 7.9 а не на ринку, наприклад в польщу по 680 за 1000 кубів? Чи наші працівники нафтогазової сфери не заслуговують на норм зарплати, а інвестори в ці компанії на норм доходи від діяльності? Сплачуючи всі податки, ренту в Україні?

Забувайте за комунізм. Немає нашого/вашого газу, є РИНОК ГАЗУ. Відповідно важливим є не чий газ, а яка ціна на ринку. Дорого? Зменшуєте споживання, переходите на інші джерела енергії. А не вигадуєте басні про те що газ свій тому вам хтось щось винен.
Ок. Давай подискутуємо на цю тему.
Є Конституція, згідно якої "природні ресурси є об'єктами права власності Українського народу" та "Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування". Ще раз. Ресурси належать народу, але розпоряжається цими ресурсами влада. Те, що на Конституцію влада кладе (і зовсім не руку при принесенні присяги), але це трохи не по темі.
Далі. У світі є 2 основних варіанти розпорядження ресурсами. Перший - це видається право на видобуток, видобувник сплачує певну ренту та розпоряджається видобутим за власним розсудом. Другий - держава наймає видобувника, та сплачує за видобуток по певному тарифу. І далі розпоряджається видобутком сама.
Якшо цікаво - погугли за арабів, там світові корпорації один одному іноді горлянки деруть за право видобутку (та отримання "копійок" за цей видобуток, у порівнянні з вартістю видобутого), а іноді об'єднуються разом. А далі тою нафтою розпоряджається держава. І шось я не бачу, шоб араби погано розпоряджалися власним багатством.
Я десь казав, що працівники нафтогазу повинні отримувати копійки? Ні, є певна собівартість, є певний прибуток. І ще раз повторю, у світі є величезні нафтогазовидобувні корпорацї, які працюють за "собівартість+прибуток" саме видобутку (там ще є інвестиції, технології, дослідження ітпітд, але все воно включаєтся в собівартість)
Ринок газу? Ок. Тут уже макроекономічний рівень (але нажаль це не про нашу владу). З усіма енегрозберігаючими програмами (тотальними утепленнями/модернізаціями/новими_техніками_та_технологіями) на рівні держави (які покликані зменшити споживання). Залишок - на ринок газу.
Але для всього цього потрібне ефективне управління на всіх етапах, всіх ланках. А не трицятирічний популізм (з намаганням задовільнити дрочащих на комунізм) з олігархатом.
Bebobi в тебе яка освіта (маю на увазі галузь-напрямок, "що вивчав після школи") ?

Останнє редагування:
Місто
Волинь
Bebobi, джерело на що, що голова укргазвидобування не знає, скільки добуває держава ? шукай десь в новинах, десь жовтень 2021 здається

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Що таке власний газ? Якийсь газ видобуває нафтогаз, це наш власний газ? А газ інших приватних Українських компаній? Наш власний чи уже наш але не власний? І чому цей наш власний газ має продаватись вам по 7.9 а не на ринку, наприклад в польщу по 680 за 1000 кубів? Чи наші працівники нафтогазової сфери не заслуговують на норм зарплати, а інвестори в ці компанії на норм доходи від діяльності? Сплачуючи всі податки, ренту в Україні?

Забувайте за комунізм. Немає нашого/вашого газу, є РИНОК ГАЗУ. Відповідно важливим є не чий газ, а яка ціна на ринку. Дорого? Зменшуєте споживання, переходите на інші джерела енергії. А не вигадуєте басні про те що газ свій тому вам хтось щось винен.
Ок. Давай подискутуємо на цю тему.
Є Конституція, згідно якої "природні ресурси є об'єктами права власності Українського народу" та "Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування". Ще раз. Ресурси належать народу, але розпоряжається цими ресурсами влада. Те, що на Конституцію влада кладе (і зовсім не руку при принесенні присяги), але це трохи не по темі.
Далі. У світі є 2 основних варіанти розпорядження ресурсами. Перший - це видається право на видобуток, видобувник сплачує певну ренту та розпоряджається видобутим за власним розсудом. Другий - держава наймає видобувника, та сплачує за видобуток по певному тарифу. І далі розпоряджається видобутком сама.
Якшо цікаво - погугли за арабів, там світові корпорації один одному іноді горлянки деруть за право видобутку (та отримання "копійок" за цей видобуток, у порівнянні з вартістю видобутого), а іноді об'єднуються разом. А далі тою нафтою розпоряджається держава.
Я десь казав, що працівники нафтогазу повинні отримувати копійки? Ні, є певна собівартість, є певний прибуток. І ще раз повторю, у світі є величезні нафтогазовидобувні корпорацї, які працюють за "собівартість+прибуток" саме видобутку (там ще є інвестиції, технології, дослідження ітпітд, але все воно включаєтся в собівартість)
Надра належать народу, тобто я не можу вільно піти взяти газ, мало того, навіть за колодязь з водою з певною глибиною потрібно платити! Тому що вода ця на участку не ваша, а народу (тобто і моя теж).

Те що вона належить мені, це не означає що я можу прийти до вас додому і взяти у вас гроші, або натурою ту воду, розумієте? Тобто є рента яка сплачується, рента це і плата "народу" за його ресурс.

Далі по арабам, у нас які іноземні корпорації добувають газ? Який дебет цих скважин? Що буде якщо "попросити" 50% з дебету скважини "державі", чи буде це економічно вигідно для інвестора, бурити щось що може і не взлетіти, а якщо взлітає то 50% віддає одразу?

Я розумію що хочеться як у сусіда, але краще, але треба порівнювати щось схоже, а яблука з грушами і шукати щось спільне. Є адекватне рішення - субсидія для тих хто не може платити, і капіталістичний ринок для решти. Не подобається? Відрізайте трубу, переходіть на електрику, на дрова, на зелену енергетику якщо маєте свій участок.

З такими підходами як зараз, в наступному сезоні якщо не дадуть гроші на закупку, то в трубі просто не буде газу, навіть по "ринковим" цінам зараз, тому що якого ще треба закачати в сховища, а це гроші які треба дати вже, щоб продати газ "завтра".

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
у нас які іноземні корпорації добувають газ?
Я не знаю, які іноземні корпораціх добувають газ на Бірмінгемщині. З нафтогазовою галуззю я не працював років 15. Але перше, шо згадалося - JKX oil & gas, яка видобуває на Полтавщині. Є і інші міжнародні, без гугля я їх не скажу.

Те що вона належить мені, це не означає що я можу прийти до вас додому і взяти у вас гроші, або натурою ту воду, розумієте? Тобто є рента яка сплачується, рента це і плата "народу" за його ресурс.
Ще раз повторюю. Окрім підходу "рента" (я отримую певний платіж за те, що хтось шось видобуває, і купую видобуте за цінами видобувника) є підхід "вартість видобування" (ось тобі оплата за об'єм видобутого, а видобутим я розпоряджуся сам)

Так і не почув відповіть на своє питання про освіту...

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
JKX oil & gas, яка видобуває на Полтавщині
І які там домовленності? Вони купили ліцензію на видобуток? Чи держава зайшла в партнерство і отримує 50% газу безкоштовно?
У мене середня освіта. Працюю в сфері айті, в американській консалтинговій агенції, надаю послуги компаніям з S&P500. Сфера ІТ (перехрестя програмування і маркетингу).
А у вас яка освіта? Якась така яка має ціну на заході, чи лише в Україні вона щось з себе представляє?
Post automatically merged:

JKX oil & gas, яка видобуває на Полтавщині
І які там домовленності? Вони купили ліцензію на видобуток? Чи держава зайшла в партнерство і отримує 50% газу безкоштовно?
У мене середня освіта. Працюю в сфері айті, в американській консалтинговій агенції, надаю послуги компаніям з S&P500. Сфера ІТ (перехрестя програмування і маркетингу).
А у вас яка освіта? Якась така яка має ціну на заході, чи лише в Україні вона щось з себе представляє?
До речі згадав що десь півтора роки тому працював з Linde (північноамериканська гілка) з VP of marketing в тому числі, тому можемо продовжити далі дискусію про гази? :)

Місто
DE
Телефон
Samsung Note 10
Паук, JKX така іноземна, як і DTEK Oil&Gas ))
Post automatically merged:

2022 рік - рекордні прибутки у нафтогазових компаній, Шелл 40 млрд прибутку.
А це тому що вони не продають по 8 грн населенню

• Like
Реакції: Vint

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
А у вас яка освіта?
Економіка і менеджмент, як і досвід в цій сфері (світову економіку теж вивчати довелося). Співпрацював трохи і з видобуванням.

Ліцензія на видобуток. Ну блін немає "безкоштовно". Ще раз повторюю, є рента, є вартість видобування.
Якраз наші водоканали є прикладом "вартості видобування". Ніхто ж не каже, щоб воду населенню продавали по ціні дьюті-фрі европейського ринку води?

JKX така іноземна, як і DTEK Oil&Gas ))
Шлюмберже влаштовує? Якраз їх згадав (співпрацювали трохи з ними)

Останнє редагування:

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Ми про різне і я вам не поясню. Ви просто кусками собі вириваєте якісь факти і натягуєте на свій світогляд.
Якраз наші водоканали є прикладом "вартості видобування". Ніхто ж не каже, щоб воду населенню продавали по ціні дьюті-фрі европейського ринку води?
Але візьмемо ваш приклад. Чому вода у вас коштує як у вас в місті, а не як в ЄС? Тому що немає ринку води загальноєвропейського, ви не прокачаєте воду з вашого водоканалу в Прагу, а якби і могли, то додавайте ще ціну на транспортування, податки. І тоді гіпотетично ви б могли продавати свою воду на ринку в ЄС, просто ціна була б велика.
А з газом прокачаєте, і покупець в Берліні може купити саме ваш Полтавський газ. Тому у того хто добуває газ у Полтаві резонне запитання, чому це він має продати газ вам по 7.99? Він ренту сплатив, за ліцензію заплатив. Які ще до нього питання.

Допустимо держава має якийсь свій видобуток, а скільки коштує знайти, пробурити 1 скважину (і який там буде дебет?) Нехай у них буде газу на 35% населення. То яку ставимо ціну? Ринкову зрозумілу всім, і екстра гроші направляємо в бюджет як дивіденди? З яких потім даємо субсидію тим кому дійсно неможливо/дуже тяжко заплатити за газ? Чи робимо ціну по "собівартості", ставимо зарплату "середню по області"? (і специ уже повтікали в сусідню ринкову компанію де норм платять), враховуємо вартість капіталу (вартість залучення і обслуговування)? Чи дамо просто так ці гроші з бюджету на пошук, і буріння? То як порахувати яка має бути вартість 1 куба? Була ціла країна яка намагалась в це гратись, закінчилось зрозумілим фіналом. А поряд є другий принцип, капіталістичний, де є зрозумілі всім правила. Да треба платити, але якщо дорого, получи свою субсидію і живи собі. А якщо не можеш, але все одно дорого то перейди на інше джерело енергії.

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
шлюмберже це сервісники, а не видобувачі
Я так відразу не скажу, бурили/бурять вони в нас чи ні. Але вони займаються буровими роботами та експлуатацією свердловин.
Компанія складається з наступних груп:

• Група визначення родовищ (Reservoir Characterization Group) — здійснює геофізичні дослідження з метою пошуку та визначення розмірів родовищ нафти і природного газу. Сюди входять підрозділи геофізичних досліджень (WesternGeco, Wireline, Testing Services), розробки програмного забезпечення (Software Integrated Solutions), координації роботи підрозділів Schlumberger і інших компаній цієї галузі (Integrated Services Management). Оборот в 2016 році склав 6,743 млрд доларів.
  • Група буріння (Drilling Group) — розробляє і виробляє бурильне обладнання і здійснює бурові роботи. Включає підрозділи Bits & Drilling Tools, M-I SWACO, Drilling & Measurements, Land Rigs and Integrated Drilling Services. Оборот в 2016 році склав 8,561 млрд доларів.
  • Виробнича група (Production Group) — займається підготовкою свердловин до видобутку нафти і газу і подальшим підтриманням їх в працездатному стані. Включає підрозділи Well Services, Completions, Artificial Lift, Well Intervention, Water Services, Integrated Production Services and Schlumberger Production Management. Оборот в 2016 році склав 8,709 млрд доларів.
  • Cameron Group — виробник обладнання для нафтогазовидобувної промисловості. Оборот в 2016 році склав 4,211 млрд доларів.

Тому у того хто добуває газ у Полтаві резонне запитання, чому це він має продати газ вам по 7.99? Він ренту сплатив, за ліцензію заплатив. Які ще до нього питання.
Бліііііііннннннн.
Ще раз повторюю.
Зараз компанії платять ренту, і отримують у власність видобуте. Я десь казав "заставити їх продавати по 7,99?" Ні.
Альтернативна історія ситуація. Держава замовляє послуги по видобутку у сторонніх компаній. Платить їм вартість видобутку. І далі розпоряджається видобутим.
Ринок газу? Ок. Тут уже макроекономічний рівень (але нажаль це не про нашу владу). З усіма енегрозберігаючими програмами (тотальними утепленнями/модернізаціями/новими_техніками_та_технологіями) на рівні держави (які покликані зменшити споживання). Залишок - на ринок газу.
Але для всього цього потрібне ефективне управління на всіх етапах, всіх ланках. А не трицятирічний популізм (з намаганням задовільнити дрочащих на комунізм) з олігархатом.

Допустимо держава має якийсь свій видобуток, а скільки коштує знайти, пробурити 1 скважину (і який там буде дебет?) Нехай у них буде газу на 35% населення. То яку ставимо ціну? Ринкову зрозумілу всім, і екстра гроші направляємо в бюджет як дивіденди? З яких потім даємо субсидію тим кому дійсно неможливо/дуже тяжко заплатити за газ? Чи робимо ціну по "собівартості", ставимо зарплату "середню по області"? (і специ уже повтікали в сусідню ринкову компанію де норм платять), враховуємо вартість капіталу (вартість залучення і обслуговування)? Чи дамо просто так ці гроші з бюджету на пошук, і буріння? То як порахувати яка має бути вартість 1 куба? Була ціла країна яка намагалась в це гратись, закінчилось зрозумілим фіналом.
Ще раз. Держава має родовища. Сама вона (державними компаніями) не здійснює діяльність по видобутку, все замовляється у світових компаній. Дослідження, пошук, буріння, експлуатація. Видобувник виставляє вартість видобутку (в них там свої економісти-фінансисти). Оце і буде ціна газу/нафти для держави "на гирлі свердловини". Далі додається вартість підготовки, транспортування - і ми отримуємо "яку ставити ціну"
Про "зарплату" повторю своєю цитатою
Я десь казав, що працівники нафтогазу повинні отримувати копійки? Ні, є певна собівартість, є певний прибуток.
Зарплату своїм працівникам платить видобувна компанія. Державі це не цікаво при такому варіанті, для держави є вартість видобування куба, яку виставляє видобувач. А далі це вже турбота видобувача, щоб специ не порозбігалися.

У арабів якраз така система - держава замовляє видобуток, оплачує його і сама розпоряджається видобутою нафтою.

Щодо екстрагрошей/дивідендів/субсидій і ринкових цін - це соціальна політика, обговорюється і вирішується окремо.
Але ще раз повторюсь: власний видобуток перекриває споживання населення і "для населення".
Те, що зараз всі ми субсидуємо низьку вартість газу своїми податками - це наслідки неефективного державного управління.

Bebobi

Заблокирован
Місто
Ужгород
Телефон
Pixel 5
Видобувник виставляє вартість видобутку
Про який порядок сум ідеться? Не забуваємо що ці компанії надають послуги виробникам по всьому світу, десь тяжкіше(дорожче) добувати, десь легше.

Так ось ці компанії будуть давати свої оцінки (пропозиції) на основі ринкової ціни газу, тобто скільки потенційно заробить той хто буде добувати. Тому що вони надають послуги на ринку де компанія яка продає газ за ринковими цінами може заплатити більше, і у неї ті гроші взагалі є. Вона їх може залучити, бо інвестори бачать ціну на газ, менеджмент компанії і розуміють - це має сенс, ми заробимо.

Ви ж пропонуєте планову економіку, попросити якусь компанію дати оцінку скільки буде коштувати пробурення, а капітал під це? А як ці залучити ці значні кошти якщо продаж буде по собівартості? Навіщо мені як інвестору давати в борг такій держ компанії, коли я можу дати приватній у якої прибуток більший? І це лише вершина айсбергу.

В інші тези навіть не хочу залізати, тут уже дискусія не про газ, а про "давайте на халяву". Але комунізм уже один раз будували. Ну ще Венесуела є як приклад. У арабів просто дуже багато цих ресурсів, і тому це просто не порівнюється з дорогим і скудним видобутком у нас. Арабську модель могли б взяти Норвежці, але і вони не взяли.

Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Єврокомісія запросила Україну до своєї енергетичної платформи, щоб разом купувати газ
Також у Євросоюзі планують надати Україні 2400 додаткових генераторів, крім 3000 вже переданих.

Місто
None
Телефон
Redmi 5 Redmi 8 mi 9 lite
Єврокомісія запросила Україну до своєї енергетичної платформи, щоб разом купувати газ
Також у Євросоюзі планують надати Україні 2400 додаткових генераторів, крім 3000 вже переданих.

Страна Генераторов :dik: ;)

Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Страна Генераторов :dik: ;)
Зате блекаути вже не такі й страшні)

Місто
DE
Телефон
Samsung Note 10
Паук, сервісні компанії (шлюмберже, халібартон і ще куча малих) лише надають послуги по геології, бурінню та експлуатації (все разом або якісь окремі послуги). Всі сливки при високих цінах збирає компанія, що їх наймає, так само і всі убитки, як це було в 2020 році.
Коли ціни ростуть - нафтогазові у дикиї профітах, але коли криза на ринку - то йде згортання буріння і збитки. В Україні сервісні міжнародні є, а нафтогазових нема. 75% видобутку - нафтогаз, інші 5 млрд - це приватні, 2 з яких це ДТЕК.
Знаю з власного досвіду, працював на 12 проектах по бурінню скважин в Україні. В частині оцінки доцільності буріння - тому знаю всі економічні ньюанси газового бізнесу.

Місто
Днепр
дозвонился по номеру 0676263104 и спросил почему нет возврата переплаты,в ответ сказали идти туда где писал заявление
как это понимать? там что деньги выдадут?

Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Зверху