Довго думав про організацію дисків в мікросервері, вибір ос і софта. В наявності зоопарк хдд різної паршивості і розміру.
Трохи моїх нюансів.
НАС, не буде зберігати медіаконтент, фільми і серіали можна дивитись онлайн, сотні гігабайт того що і так можна скачати зберігати не буду
Рейд використовувати не буду, зупинка сервера хоч на тиждень мене не лякає. Рейд не відміняє бекапів як таких, рейд не захищає від краху фс, кривих рук, чи банально від сторонніх злоякісних дій (наприклад від шифрувальщика який через заражену машину пройдеться по самбадрайву)
Система на флешці в внутрішньому юсб порті OMV + плюшки + некстклауд
Диски:
1. 2тб ВД Грін фс екст4 основний робочий диск.
2. 1тб ВД Грін фс бтрфс (для дедублікації і к-о-в) диск під бекапи всіх домашніх машин, нічого спіцефічного, банальний wbadmin раз в тиждень, тут як раз дедублікація буде виручати.
3. 500гб ВД блю екст4 для торентів.
4. Новий 4тб ВД пурпурний (дешевший від ред і 36 міс гарантії) фс бтрфс, для журнальних бекапів першого диску, rsync, дедублікація.
Такий вибір дисків, тому що вони були і поки не затрачаю на покупку нових. По чуть чуть буду їх підмінювати на нові 4-8тб (без гелію і без srm)
Раз в місяць бекап всього на плівку, поки є доступ до магнітофона і халявні лто5 касети.