Космос, Місяць, колонізація планет

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Реєстрація
02.03.08
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
NASA Live: Official Stream of NASA TV

Stellarium — вільний планетарій з відкритим кодом для вашого комп’ютера. Програма здатна показувати реалістичну просторову картину неба, таку, яку можна бачити неозброєним оком, у бінокль або у телескоп.
 
Останнє редагування модератором:
Реєстрація
23.03.19
Місто
Луганська область
Телефон
Sony Xperia Z5 Compact
Сьогодні нарешті довгоочікуваний запуск SLS з кораблем Orion в тестовий обліт Місяця!
Трансляція почнеться в 15:00
Запуск можливий з 15:33 до 17:33
 
Реєстрація
29.03.18
Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Сьогодні нарешті довгоочікуваний запуск SLS з кораблем Orion в тестовий обліт Місяця!
Трансляція почнеться в 15:00
Запуск можливий з 15:33 до 17:33
Запуск призупинили через неуспішний тест нижніх двигунів...
До речі, ось тут класна стаття українською про місію https://mezha.media/2022/08/29/artemis-1-nasa-zapuskaie/
 
Реєстрація
23.03.19
Місто
Луганська область
Телефон
Sony Xperia Z5 Compact
knedlyk, а є ще "верхні двигуни" ? :unsure:
Насправді проблема була в системі охолодження одного з чотирьох двигунів, скоріш за все клапан не спрацював
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
NASA опублікувало нове фото Фантомної галактики – сонячної системи за 32 млн світлових роки від Землі
Інфрачервоне зображення включає дані космічних телескопів "Габбл" і "Джеймс Вебб".



1661932181837.png

Нові зображення, зроблені телескопами “Габбл” і телескопом “Джеймса Вебба”, показали галактику “Фантом” (the Phantom Galaxy) – спіральну сонячну систему на відстані 32 мільйонів світлових років від Землі.

Про це пише CNN.

За даними Європейського космічного агентства (ESA), яке співпрацює з Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору США над телескопами, галактика розташована в сузір’ї Риб.

Фантомна галактика, офіційно відома як M74, є спіральною галактикою, відомою як “спіраль великого задуму”. Це означає, що галактика має чітко окреслені спіральні рукави, що на недавно опублікованих зображеннях звиваються від центру.

За даними ESA, телекскоп “Вебб” виявив “тонкі нитки газу та пилу” у спіральних рукавах галактики. Зображення також дозволяють чітко побачити ядерне зоряне скупчення в центрі галактики, не затуманене газом. Телескоп також використовував свій інструмент середнього інфрачервоного діапазону (MIRI), щоб досліджувати галактику Фантом для проєкту, що вивчає перші фази утворення зірок.

За даними агентства, в той час як “Вебб” найкраще спостерігає інфрачервоні хвилі світла, “Габбл” має особливо гострий зір в ультрафіолетовому та видимому діапазонах. Це дозволило виявити особливо яскраві області зіркоутворення, відомі як зони H II, на зображеннях галактики.

Поєднання даних з обох телескопів дозволило вченим поглибити уявлення про галактику “Фантом” і створити вражаючі зображення космосу.
NASA опублікувало перші зображення “Вебба” з високою роздільною здатністю всього кілька тижнів тому в липні. Більший за “Габбл” телескоп здатний спостерігати за дуже далекими галактиками, дозволяючи вченим дізнатися про раннє утворення зірок. “Габбл” обертається навколо Землі, а “Вебб” обертається навколо Сонця на відстані близько 1 мільйона миль від Землі.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Вот это понимаю, админить на удалёнке:
НАСА сообщило об устранении сбоя на «Вояджере-1», из-за которого космический зонд посылал на Землю искажённые данные. Как выяснили специалисты агентства, система определения ориентации и управления зондом (attitude articulation and control system, AACS) посылала сигнал на старый бортовой компьютер, прекративший работу много лет назад. Именно компьютер повреждал информацию. При этом до сих пор неясно, по какой причине AACS изменила порядок обработки данных. Когда инженеры заподозрили, что проблема кроется в старом бортовом компьютере, они решили попробовать решение с наименьшим риском — приказать AACS возобновить отправку данных на нужный компьютер. Это сработало, но специалисты не знают, как AACS сменила бортовой компьютер. Инженеры предполагают, что система могла получить сгенерированную старым компьютером команду. Если это подтвердится, значит истинная причина сбоя не исправлена, и специалистам необходимо продолжить поиск причин, по которым сгенерировалась неверная команда. Аппараты «Вояджер-1» и «Вояджер-2» уже 45 лет исследуют Солнечную систему, и НАСА пророчит им ещё по меньшей мере 5 лет работы.
 

Паук

Пивовар
Команда форуму
Реєстрація
27.10.07
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
Так вони там здається и "прошивки" обновляли удальонно...
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
 
Реєстрація
30.05.12
Місто
Куренiвка
Телефон
C75,MC100,S930,Mi Max2
Зліт Crew 5 планується 5 жовтня о 12:00 за часом східного узбережжя США (о 19:00 за Києвом) з космічного центру Кеннеді у Флориді.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Український супутник "Січ 2-30", регулярно виходить на зв’язок, але функціонує в обмеженому режимі, що не дозволяє використовувати всі його потужності.

Про це Суспільному розповів голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

"На жаль, зараз є питання по функціонуванню супутника "Січ 2-30". Наразі підприємства космічної галузі, зокрема КБ "Південне", яке розробляло та створювало цей супутник, готує фінальний звіт щодо функціонування цього апарату та його льотних випробувань", — сказав він.

За словами голови Держкосмосу, супутник не може передавати знімки та додав, що на сателіт зазнав кібератаки, яка впливала на його роботу.
 

plebis

why so serious?
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Да-да, именно кибератака) Тот момент, когда с огромным трудом сдерживаешься от "я ж говорил" и "шо вы там слушали зелёных ебланов про военное использование"
 
Реєстрація
01.07.18
Місто
Січ
Із Центру космічних польотів у американському штаті Вірджинія відбувся пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». Українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня, повідомляє Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
NASA успішно запустило місію «Артеміда» до Місяця. Ракета Space Launch System, яка відправила у космос корабель «Оріон», стартувала 16 листопада о 8:47 за київським часом з Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал.
Трансляцію запуску агентство вело на своєму каналі в YouTube.
Місія «Артеміда» — це перший політ у рамках програми повернення людей на Місяць, яку оголосило NASA.
«Оріон» має облетіти Місяць упродовж 25 днів та повернутися на Землю з посадкою на поверхню океану.
Запуск безпілотний, однак на борту «Оріона» є пара манекенів з усіма необхідними для відстеження людського здоров'я датчиками.
Нагадаємо, це була третя спроба запуску місії «Артеміда». Старт був намічений ще на 29 серпня, однак через витік водню його перенесли. 3 вересня місію скасували через витік палива.
 

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
ВЧЕНІ ПРИПУСКАЮТЬ, ЩО ВСІ МИ ЖИВЕМО В КОМП’ЮТЕРНІЙ СИМУЛЯЦІЇ

Фізики довго намагалися пояснити, чому Всесвіт починався з умов, придатних для розвитку життя . Чому фізичні закони та константи приймають дуже конкретні значення, які дозволяють зіркам, планетам і, зрештою, розвиватися життю?

Розширювальна сила Всесвіту, наприклад, темна енергія , набагато слабша, ніж це передбачає теорія, дозволяючи матерії злипатися, а не розриватися на частини.

Загальною відповіддю є те, що ми живемо в нескінченному мультивсесвіті Всесвітів, тому ми не повинні дивуватися, що принаймні один Всесвіт виявився нашим. Але інший полягає в тому, що наш Всесвіт є комп’ютерною симуляцією, де хтось (можливо, розвинений інопланетний вид) точно налаштовує умови.

Останній варіант підтримується галуззю науки під назвою інформаційна фізика, яка припускає, що простір-час і матерія не є фундаментальними явищами. Натомість фізична реальність фундаментально складається з частинок інформації, з яких виникає наш досвід простору-часу.

Для порівняння, температура «виникає» з колективного руху атомів. Жоден атом принципово не має температури.

Це призводить до надзвичайної ймовірності того, що весь наш Всесвіт насправді може бути комп’ютерною симуляцією.

Ідея не така вже й нова. У 1989 році легендарний фізик Джон Арчібальд Вілер припустив, що Всесвіт є фундаментально математичним і його можна розглядати як поява інформації. Він придумав відомий афоризм «це з біта».

У 2003 році філософ Нік Бостром з Оксфордського університету у Великобританії сформулював свою гіпотезу моделювання . Це свідчить про те, що насправді дуже ймовірно, що ми живемо в симуляції.

Це тому, що розвинена цивілізація повинна досягти точки, коли її технології стануть настільки складними, що моделювання буде неможливо відрізнити від реальності, і учасники не усвідомлюватимуть, що вони перебувають у симуляції.

Фізик Сет Ллойд з Массачусетського технологічного інституту в США підняв гіпотезу моделювання на наступний рівень, припустивши, що весь Всесвіт може бути гігантським квантовим комп’ютером.
Є деякі докази того, що наша фізична реальність може бути імітацією віртуальної реальності, а не об’єктивним світом, який існує незалежно від спостерігача.

Будь-який світ віртуальної реальності буде заснований на обробці інформації. Це означає, що все остаточно оцифровується або піксельується до мінімального розміру, який неможливо розділити далі: біти.

Здається, це імітує нашу реальність згідно з теорією квантової механіки, яка править світом атомів і частинок. Там стверджується, що існує найменша дискретна одиниця енергії, довжини та часу.

Так само елементарні частинки , з яких складається вся видима матерія у Всесвіті, є найменшими одиницями матерії. Простіше кажучи, наш світ піксельний.

Закони фізики, які керують усім у Всесвіті, також нагадують рядки комп’ютерного коду, за якими слідувала б симуляція під час виконання програми. Крім того, скрізь присутні математичні рівняння, числа та геометричні візерунки – світ виглядає повністю математичним.

Ще одна цікавість у фізиці, що підтверджує гіпотезу моделювання, — максимальна межа швидкості в нашому Всесвіті, яка є швидкістю світла. У віртуальній реальності це обмеження відповідало б обмеженню швидкості процесора або обмеженню потужності обробки.

Ми знаємо, що перевантажений процесор уповільнює обробку комп’ютера під час симуляції. Подібним чином теорія загальної відносності Альберта Ейнштейна показує, що час уповільнюється поблизу чорної діри .

Можливо, найбільш підтверджуючий доказ гіпотези моделювання походить від квантової механіки. Це свідчить про те, що природа не є «реальною»: частинки в певних станах, наприклад у певних місцях, здається, не існують, якщо ви насправді не спостерігаєте або не вимірюєте їх. Натомість вони перебувають у суміші різних станів одночасно. Подібним чином віртуальна реальність потребує спостерігача або програміста, щоб щось відбувалося.

Квантова « заплутаність » також дозволяє двом частинкам стати моторошним чином пов’язаними, так що якщо ви маніпулюєте однією, ви автоматично й негайно також маніпулюєте іншою, незалежно від того, наскільки вони віддалені одна від одної – причому ефект, здавалося б, перевищує швидкість світла, що має бути неможливим.

Однак це також можна пояснити тим фактом, що в межах коду віртуальної реальності всі «локації» (точки) повинні бути приблизно однаково віддалені від центрального процесора. Отже, хоча ми можемо думати, що дві частинки знаходяться на відстані мільйони світлових років, це було б не так, якби вони були створені в симуляції.
Якщо припустити, що Всесвіт справді є симуляцією, то які експерименти ми можемо розгорнути всередині симуляції, щоб довести це?

Розумно припустити, що змодельований Всесвіт міститиме багато інформаційних бітів всюди навколо нас. Ці інформаційні біти представляють сам код. Отже, виявлення цих інформаційних бітів підтвердить гіпотезу моделювання.

Нещодавно запропонований принцип еквівалентності маса-енергія-інформація (M/E/I) – припускаючи, що маса може бути виражена як енергія чи інформація, або навпаки – стверджує, що інформаційні біти повинні мати невелику масу. Це дає нам щось шукати.

Я постулював, що інформація насправді є п’ятою формою матерії у Всесвіті. Я навіть розрахував очікуваний вміст інформації на елементарну частинку. Ці дослідження призвели до публікації в 2022 році експериментального протоколу для перевірки цих прогнозів.

Експеримент передбачає стирання інформації, що міститься всередині елементарних частинок, дозволяючи їм та їхнім античастинкам (усі частинки мають «анти» версії себе, які є ідентичними, але мають протилежний заряд) анігілювати під час спалаху енергії, випромінюючи «фотони» або частинки світла.

Я передбачив точний діапазон очікуваних частот отриманих фотонів на основі інформаційної фізики. Експеримент цілком досяжний за допомогою наших наявних інструментів, і для цього ми запустили сайт для краудфандингу.

Є й інші підходи. Покійний фізик Джон Барроу стверджував, що симуляція створить незначні обчислювальні помилки, які програміст повинен буде виправити, щоб продовжувати роботу.

Він припустив, що ми можемо відчути таку фіксацію як раптова поява суперечливих експериментальних результатів, таких як постійні зміни природи. Таким чином, моніторинг значень цих констант є іншим варіантом.

Природа нашої реальності є однією з найбільших загадок. Чим серйозніше ми сприймаємо гіпотезу симуляції, тим більше шансів, що колись ми зможемо її довести чи спростувати.


 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
К Луне вперые запущен японский посадочный аппарат. Запуск был осуществлён с космодрома на мысе Канаверал в американском штате Флорида. В космос аппарат "Хакуто-Р", построенный частной компанией ispace, вывела ракета Falcon9 производства корпорации SpaceX.


На борту отправленного к Луне аппарата массой около 1 тонны - небольшой луноход "Рашид", созданный в Объединённых арабских эмиратах. Его масса всего 10 килограммов, однако он оснащён двумя камерами, микроскопом и тепловизором. Есть на борту и японский мини-луноход ещё более миниатюрных размеров. Так называемый лунный робот-трансформер весит всего 250 граммов, однако также способен перемещаться по лунной поверхности и передавать на Землю снимки.


Путь "Хакуто-Р" к Луне займёт около 5 месяцев. С целью использовать минимум топлива и сэкономить средства была избрана длинная траектория полёта. Для сравнения, недавно запущенный американский космический корабль "Орион" достиг лунной орбиты спустя 5 суток после старта.

Ожидается, что японский модуль совершит посадку на Луну в апреле. В течение 10 дней после посадки луноходы будут передавать на Землю фотографии лунной поверхности и проводить другие исследования.

В случае успеха миссии "Хакуто-Р" станет первым лунным модулем, совершившим мягкую посадку на Луне и при этом созданным полностью на частные средства. В 2019 году к Луне был отправлен частный израильский аппарат "Берешит". Он достиг поверхности спутника Земли, однако разбился при посадке.

Корабль NASA «Орион» успешно приводнился после 25-дневной миссии к Луне под названием «Артемида». На борту капсулы находится экипаж из трех манекенов с датчиками и детекторами радиации, а также исследовательские спутники — они изучали поверхность Луны.
Полет «Ориона» к спутнику Земли, вокруг него и обратно — первый этап миссии, основной целью которой является высадка людей на Луну и создание там условий для долгосрочного пребывания, а также подготовка к последующим миссиям на Марс.
В 2024 году NASA начнет миссию «Артемида-2» с экипажем на борту: облететь Луну должны будут четверо астронавтов. На 2025 год запланирована миссия «Артемида-3»: астронавты должны будут высадиться на поверхность Луны.



Космический корабль для пилотируемых полетов состоит из жилого и сервисного модулей, системы жизнеобеспечения и системы аварийного спасения. Носитель для «Ориона» — ракета Space Launch System, состоящая из грузового отсека, разгонного блока, главной ступени и двух твердотопливных ускорителей. Это самая мощная ракета в мире. Стартовая масса ракеты — около 2,7 млн кг, из которых 2,3 занимает топливо.



11 декабря стал известно, что участие в конкурсе на разработку второго посадочного модуля — аппарата-преемника для Human Landing System — для программы «Артемида» примут Blue Origin и Dynetics. Победителя объявят в июне 2023 года. Выигравшая компания проведет демонстрационную миссию, по всей видимости, после старта Artemis 5 в конце 2020-х. Только после этого ее смогут выбрать для участия в программе.
Миссия отличается от миссии «Аполлон». Вместо того чтобы запускать посадочный и сервисный модули одновременно в «Артемиде» будет использоваться другой подход, включающий в себя предварительную подготовку. На поверхность Луны будут доставлены луноходы, научное оборудование, оборудование для пребывания астронавтов, а также лунную орбитальную станцию под названием Gateway.
По стечению обстоятельств возвращение «Ориона» состоялось в 50-ю годовщину высадки на Луну экипажа корабля «Аполлон-17» — Джина Сернана и Харрисона Шмитта. Именно они 11 декабря 1972 года были последними из 12 астронавтов НАСА, ступавших на поверхность Луны в продолжение шести миссий «Аполлон», начиная с 1969 года.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Завтра на орбіту Землі виведуть наносупутник, створений до 30-річчя незалежності України
Старт ракети-носія має відбутися о 16:55 за київським часом.



Завтра, 3 січня, на орбіту Землі виведуть український наносупутник PolyITAN-HP-30.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства освіти і науки України.

Супутник виведуть за допомогою ракети-носія Falcon-9 компанії "SpaceX". Його створили науковці Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" до 30-річчя незалежності України.

Як ідеться на Facebook-сторінці КПІ, старт ракети-носія має відбутися з мису Канаверал (США) о 16:55 за київським часом.

Запуск можна буде дивитися завдяки прямій трансляції на YouTube-каналі університету.

У МОН зазначили, що після виведення на заплановану орбіту наносупутник "забезпечить реалізацію наукового експерименту з дослідження ефективності функціонування теплових труб (heat pipes) різних конструкцій як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів".
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Український супутник EOS SAT-1 почав роботу на орбіті і передав перші дані
До 2025 року EOS SAT охоплюватиме до 100% країн із найбільшою площею сільськогосподарських угідь та лісів.



Супутник компанії EOS Data Analytics успішно передав телеметрію та дані щодо стану систем, що підтверджує початок його роботи на орбіті.

Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на Noosphere.

4 січня 2023 року супутник EOS SAT-1 був успішно доставлений на низьку навколоземну орбіту ракетою Falcon 9 компанії SpaceX із бази Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді.

Мережа EOS SAT налічуватиме сім невеликих оптичних супутників компанії EOS Data Analytics, глобального постачальника аналітики супутникових зображень на основі штучного інтелекту.

Зазначається, що до 2025 року EOS SAT охоплюватиме до 100% країн із найбільшою площею сільськогосподарських угідь та лісів, що становить 98,5% таких земель на всій планеті.

EOS SAT має допомогти агробізнесам контролювати ріст культур і виявляти спеку, холод, нестачу води, поширення бур’янів, напади шкідників та інші проблеми, що загрожують посівам. Він відстежуватиме до одного мільйона квадратних кілометрів щодня, використовуючи 11 агроорієнтованих діапазонів.

До 2025 року угруповання щоденно спостерігатиме за площами до 12 мільйонів квадратних кілометрів.

Очікується, що EOS SAT-2 і наступні супутники вийдуть на орбіту протягом 2023-2024 років.
 
Зверху