Кофе, кофеварки, кофемашины, кава, кавоварки

Паук

Пивовар
Команда форуму
Реєстрація
27.10.07
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
А мелені у нашому регіоні дорогі й паскудні. Тому друзі привозять із Іспанії чи Португалії
Ну блін, в нас повно ростерій із купою сортів зерна, яке завжди свіже...
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
А мелені у нашому регіоні дорогі й паскудні. Тому друзі привозять із Іспанії чи Португалії
Ну блін, в нас повно ростерій із купою сортів зерна, яке завжди свіже...
я ж про декаф казав виключно.
І загалом я до всього крафтового відношусь з пересторогою, не завжди себе виправдовує.
 

Voffka

I'M HERE.
Реєстрація
17.10.08
Місто
Івано-Франківськ
Телефон
iPhone
Привіт, друзі. Добрий ранок!
Я читаю свої повідомлення з початку теми (2010 рік) і дивлюсь, як еволюціонував мій вибір кави: з «Баварського шоколаду», від якого я балдів (що це таке взагалі було?) я перейшов на трохи краще розуміння смачної кави.

Ще й донедавна я думав, що Lavazza - це елітна кава, яка є і якісною, і смачною.
Але потім якось дізнався про спешлті, про різницю між арабікою і робустою, про еспресо і зрозумів, що я трохи сприймав існуюче за бажане.

Мені порадили порівняти зерно Lavazza та зерно Mad Heads Coffee і після цього я вже по-іншому дивлюсь на колись улюблену каву, де калібр і розмір може бути неконсистентним, з включеннями надломаних або якихось погризених зернин. Де колір і просмажка трохи відрізняються від того, що люди роблять якісно.

Я переглянув кілька сторінок і бачу, що ми обговорюємо кавові вподобання, але не кавові апарати. Що також впливає на готовий продукт.
Наприклад, якби я не спробував каву з апарата Siemens, то і далі би думав, що Philips/Saeco - це еталон домашнього заварювання.

То які у вас кавові апарати?
 
  • Like
Реакції: Inn@

Romalegri

Дідусь з ковінькою
Реєстрація
19.09.22
Місто
Київ
Телефон
Прихильник Самсунгів
які у вас кавові апарати?
Багато років визнавав лише зварену в турці (на вогні, на піску, на електроплиті - але в турці) каву. Всяке інше питво з участю кавових зерен іноді пив, але кавою не вважав. Кавоварки "тестував" різних типів та брендів - не йшло. Аж ось раптово і випадково довелося у році десь 2018 тиждень користуватися капсульною кавоваркою типу Nespresso... І, знаєте, присів на неї. Великий вибір сортів у продажі, швидко і безтурботно, кава смачна.
Іноді варю собі в турці, але на постійну основу повертатися до неї поки не збираюся. Думаєте, просто лінивим на старості став чи втратив "аристократизм уподобань"?
 

Voffka

I'M HERE.
Реєстрація
17.10.08
Місто
Івано-Франківськ
Телефон
iPhone
А ти як вважаєш? Купував би таку каву? За свої гроші - і неоднорідну?

Великий вибір сортів у продажі, швидко і безтурботно
І дорого. Напевно, найдорожча кава - це кава у капсулах. А розмаїття вибору - виглядає як маркетинг. Попити каву з Nespresso, наприклад, з карамеллю чи горіхом - ну, може, й можна. Але смачною і кавовою її я не називаю. Може, вміст кофеїну там не такий, як у заварній чи з зерна, - не відчувається насиченості кави. Вона, ніби, порожня на смак - навіть з великими цифрами.
Я знаю, що один чоловік капсули не викидав, а самостійно засипав у капсули нову каву і запаював.

Способів заварювання дійсно багато. Наприклад, у мене є аеропрес. Але фільтр мені не завжди подобається - не на щодень.
 

Maxxx

Ябкодрочер)
Реєстрація
01.12.08
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
Я знаю, що один чоловік капсули не викидав, а самостійно засипав у капсули нову каву і запаював.
Я так колись робив, потім з алі замовив багаторазові, а потім кавоварка накрилась, не давала тиску. Зараз у рожковій варю, купую мелену лаваццу, із зернами і помолом возитись ліниво)
 
Реєстрація
19.06.20
Місто
Kyiv region
Телефон
iPhone
Роками купляємо каву в зернах lavazza oro, якість влаштовує, дійсно зерна бувають різного калібру, але на смак це не впливає.
Кавамашина звичайна Delonghi.
 

Romalegri

Дідусь з ковінькою
Реєстрація
19.09.22
Місто
Київ
Телефон
Прихильник Самсунгів
Може, вміст кофеїну там не такий, як у заварній чи з зерна, - не відчувається насиченості кави
Вміст кофеїну - то своя тема, бо його сублімація відбувається при температурі, нижчій від температури смаження зерен. Пам'ятаєте про "Іллічивський гриль"? Для збереження кофеїну потрібні непрості засоби, які дуже неповсюдно застосовуються.
А щодо насиченості смаку, так мене влаштовує регулювання її кількістю води на капсулу. Горіхових, шоколадних та інших вивертів не визнаю, як і апельсинового пива 😄. Що порівняно з іншими способами дорого - згоден, тому не рекламую. Просто поділився на прохання поділитися. 😉
 

Voffka

I'M HERE.
Реєстрація
17.10.08
Місто
Івано-Франківськ
Телефон
iPhone
Капсульні кавоварки - коштують відносно дешево. За пару гривень можна знайти робочу. Це, якщо ти б задумався повернутись до капсул.
купляємо каву в зернах lavazza oro
Це класика, яку я теж раніше купляв і був задоволений.

Кава гіркою може бути і від сорту, і від обсмаження, і від кавового апарату. Якщо занадто обсмажене зерно, - буде гірка. Якщо занадто довго заварюється, - стане гіркішою. Ну, і температура заварювання має бути стабільною і допустимою. За підвищених температур також зʼявляється гіркота.

У Lavazza я не знаю причини гіркоти, але взагалі виглядає як низькоякісна арабіка.

Робуста теж може бути гіркою, але вона в принципі є кислою.

І від самого сорту багато чого залежить, від висоти, від того, чи митий сорт, чи ферментований.

Але замовляти фермертоваану каву покілограмово я б не радив - вона має дуже специфічний смак. І краще спробувати, щоб зрозуміти, чи підходить і чи будете пити таке.
Мита - майже завжди «зрозуміла» і яскрава.
Я вважаю, що ніяк. А ти як?
Я вважаю, що ти свідомо заперечуєш вплив одного з факторів на враження від кави, щоб або показатись мудрішим, або показати свій авторитет, або провокуєш конфлікт на рівному місці, коли точка зору, яку я висловив, не співпадає з твоїм уявленням.

Якщо тобі ок купувати залишки у новій упаковці, про походження яких ти не знаєш (ні про сорт, ні про країну, ні про що інше в принципі, - це твій вибір.
Але вчитись і дізнаватись нове - треба, було б бажання.

Я вважав, що Lavazza - круто, протягом тривалого часу. Зараз у мене інша точка зору, бо дізнався більше.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Я вважаю, що ти свідомо заперечуєш вплив одного з факторів на враження від кави, щоб або показатись мудрішим, або показати свій авторитет, або провокуєш конфлікт на рівному місці, коли точка зору, яку я висловив, не співпадає з твоїм уявленням.
Я тебе просто запитав задля власного розвитку, а ти починаєш нести хуйню, переходити на особистості і жодного факту у відповідь на запитання.
 

Romalegri

Дідусь з ковінькою
Реєстрація
19.09.22
Місто
Київ
Телефон
Прихильник Самсунгів
Обережно, гарячі українські парубки! Чи потрібен нам братоморально вбивчий конфлікт через різні смаки і переконання? Та все це не варте тієї найдорожчої висраної іноземним хом'яком кави!
 

Maxxx

Ябкодрочер)
Реєстрація
01.12.08
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
Кавамашина звичайна Delonghi.
Скільки я не куштував з таких звичайних кавомашин повного циклу - мені вона несмачна.. І не залежить від зерен і сортів. В основному відмовляюсь, коли пригощають, якщо дуже хочеться, або негарно відмовити, то прошу вершки або молоко до кави, щоб перебити. Коли машинка більш наворочена, кава може бути смачніша, але не завжди.
 

drmz

маниакально-депрессивный стэндап
Реєстрація
13.03.09
Місто
Гуляйполе
Я вважаю, що ти свідомо заперечуєш вплив одного з факторів на враження від кави, щоб або показатись мудрішим, або показати свій авторитет, або провокуєш конфлікт на рівному місці, коли точка зору, яку я висловив, не співпадає з твоїм уявленням.
Я тебе просто запитав задля власного розвитку, а ти починаєш нести хуйню, переходити на особистості і жодного факту у відповідь на запитання.
Теж не збагну, в чому тут илітарний прикол? Якщо зерно хтось надкусив(живий), то кава має бути органічною, а якщо цей надкусювач був мадагаскарьским лємуром, то ще й дорогою.
Хоча спражні гурмани в своїх пропорціях намішають арабіку з робустою, гіркоту регулюватимуть за рахунок суміші різних ступеней обжарки зерен. Німецька(для бадьорості еспрессо), руда італійська, щоб посмакувати з причмокуванням.
А так спрощувати: щодо розміру зерен, сколів та неправильних геометричних форм, це щось з області надкусяного яблучка стівєна джопса.

Знаю тупих курей, що ще з часів глянцевих журналів по 15грн, нічого, крім арабіки, не визнають.
Дорага багата, хоча на смак - дупа.
Post automatically merged:

Кавамашина звичайна Delonghi.
Скільки я не куштував з таких звичайних кавомашин повного циклу - мені вона несмачна.. І не залежить від зерен і сортів. В основному відмовляюсь, коли пригощають, якщо дуже хочеться, або негарно відмовити, то прошу вершки або молоко до кави, щоб перебити. Коли машинка більш наворочена, кава може бути смачніша, але не завжди.
Може суміш зерен невдала, може помел крупний чи рублена кавомолкою на високих обертах, може ріжок алюмінієвий, вода гівняна?
Факторів забагато.
Для чистоти експерименту треба брати 2,5 ложки з улюбленої капсули і тестувати на ріжковій.
В капсулі зазвичай 6-7 ложок кави. За рахунок дрібного помелу вона в капсулах якась пластівцями.. повітряна.
Мабуть жерновами терта.
 
Останнє редагування:

Voffka

I'M HERE.
Реєстрація
17.10.08
Місто
Івано-Франківськ
Телефон
iPhone
Коли машинка більш наворочена, кава може бути смачніша, але не завжди.
Власне, у цьому й прикол: маю і Philips, і Siemens: з топової Philips кава взагалі несмачна, незалежно від зерна.
І температури не дає нормальної, і смаку насиченого, і крема не така, як з Siemens.
Спрощення мій співрозмовник вирвав з контексту - з частини повідомлення. І про необхідні деталі я написав додатково: сорт, висота, країна, тип сорту, ферментація, обсмажка і т.п.
нічого, крім арабіки, не визнають.
Дорага багата, хоча на смак - дупа.
А у Lavazza хіба може бути робуста? У них там взагалі неясно, що вони продають, попередньо запакувавши. Що у Європі, що у нас. Що за більші, що за менші гроші (на кшталт, «сірого» імпорту невідомого походження).
Факторів забагато.
Коли купляєш Mad Heads Coffee, ці фактори у більшості випадків зрозумілі. У контексті зерна.
Але, звичайно, і тип заварювання - ще один фактор.
 
  • Like
Реакції: drmz
Реєстрація
15.06.12
Місто
Харків
Телефон
Ericsson A1018S
А у Lavazza хіба може бути робуста? У них там взагалі неясно, що вони продають, попередньо запакувавши. Що у Європі, що у нас. Що за більші, що за менші гроші (на кшталт, «сірого» імпорту невідомого походження).
У неї, здається, все, крім варіацій ORO, є суміш з робустою.
 
Реєстрація
11.09.20
Місто
Ukraine, Odessa
Власне, у цьому й прикол: маю і Philips, і Siemens: з топової Philips кава взагалі несмачна, незалежно від зерна.
Коли більше пошукаєте інформацію, стане зрозуміло, чому Philips несмачна і не може бути смачна. Топові тієї ж марки зазвичай не відрізняються заварювальним блоком від дешевої. В топових більше усіляких зручностей - більше автоматизації, більше налаштувань, більш точні налаштування, можливі якісь додаткові навороти в кавомолці. Але базова система заварювання та сама.

І якщо вже говорити про якість заварювання на автоматичних машинах, то це наразі швейцарські Eugster / Frismag, де можна обрати або доволі недорогі Melitta, Nivona, або, якщо гроші трохи в гаманець не вміщуються, Miele (по суті те саме, що і перші дві, але трохи надійніша конструкція). Ще є Jura від того ж виробника, але тут потрібно вже індивідуально оцінювати смак, бо блок заварювання інший. Краще них, мабуть, тільки ріжки (я маю на увазі не ріжки від Delonghi і подібні, звісно).

Проте, ці машини дуже полюбляють догляд. В офіс краще, мабуть, автомати від Delonghi, бо наче надійніші. Так, кава явно не така смачна, як в Eugster / Frismag, але краща за Philips, та й кава в офісах, як правило, звичайна, магазинна.
 
Зверху