Мова й суспільство

Місто
Zaporizhzhia
P.S. Нажаль, такі провальні диктанти породжують багато хейту. На щастя, також багато влучних мемів. Ось у Чепіноги, наприклад:

Диктант 2026 року. Текст - Леся Подерв’янського, читає - Андрій Кокотюха:

В ізбу входить Чебурашка в куфайці і кальсонах з лелітками. В ізбі всі пʼють чифір і грають в сєку, сильно накурено.
Чебурашка, з порога: Вечір в хату, мужики! Дайте закурить допіру!
Крокоділ (підіймаючи з шконки тяжку, довгу, прокурену голову): ти звідки взявся, чмо йобане?
Чебурашка: я - Міжʼярʼянин. З Міжʼярʼянавʼянанивʼя…
Крокоділ: ніхуя собі!… Скрутіть йому цигарку...
Чебурашка: я сам, носатий. - Не переймайся!… (сідає на підлогу, знімає онучі, і вправно ліпить самокрутку задніми лапами. На лапах - гігантські хижі загнуті кігті)…
Всі мовчать і пасивно, приречено спостерігають…

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Прочитав перше речення радіодиктанту 2025, і "на підлозі".. :ROFLMAO: :LOL: (y)

в смислі? що не так із текстом?
8 помилок нарахував...

Останнє редагування:

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Запоріжжя
Телефон
Realme 9
Для мирної угоди, ймовірно, доведеться відмотувати назад мовний апартеїд, - "слуга народу" Бужанський

"Є, я так розумію, за рядом непрямих ознак, певна ймовірність того, що для мирного врегулювання, можливо, доведеться відмотувати назад мовний апартеїд, нагромаджений за ці одинадцять років", - написав Бужанський.

Він також додав, що "вже починаються підвивання в’ятровичів" і закликав противників цієї ідеї "сказати прямо, скільки ще областей і життів готові втратити заради права топтати Конституцію України".

Останнє редагування:
Місто
Zaporizhzhia
Та хай собі меле ця кедебешно-ерпецешна потвора. Три чверті кацапії російською не говорить, розуміє на рівні "твая-мая панімай", суспільство кацапське деградує, а з ним і їхня мова.

Нам своє робить.

Російська - мертва мова, хто бажає мертвечини, хай жере.

Оці усі опитування - дуже суб'єктивні, а кацапи мають хист виготовляти з нічого іпсошну "бімбу".

Незрозуміло, навіщо їм в цьому допомагати, тягати малофєєва по українському інтернет-простору. Але то вже таке.

Пройде ще трохи часу - руська зникне повністю, як архаїчна. Процес вже не спинити.

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Близько 7% українців, які раніше перейшли на українську мову, нині повернулися до російської.

Про це повідомила уповноважена із захисту державної мови Олена Івановська в інтерв'ю Радіо Свобода, посилаючись на результати дослідження, проведеного Державною службою якості освіти України спільно з уповноваженим із захисту державної мови.

З її слів, у 2022–2023 роках, зважаючи на російську агресію, рівень самоукраїнізації був піковим, що підтверджують проведені опитування. Але ситуація змінилася, і тепер відбувається поступовий відкат.

"Людина не може бути постійно у такій напрузі й контролювати себе, свою поведінку. І, відповідно, цей відкат я пов'язую ще й з тим, що звичка. Люди, десь 6-7% тих, які навернулися у державну мову, з часом повернулися у свою комфортну мовну бульбашку", – розповіла Олена Івановська.

Дослідження мовних звичок українців відбувалося, зокрема, на платформі Viber.

"Там теж фіксують, що рерусифікація цьогоріч відбулася на рівні 6%. Тобто ті люди, які перейшли на українську поступово – на роботі, скажімо, вдома (тобто і в публічному, і в приватному просторі), повертаються до своєї першої мови. Тобто перша мова – це та мова, якою виховувалися вони батьками", – зазначила мовна омбудсменка.

Вона акцентувала на тому, що Росія тривалий час зросійщувала українське населення. Також Івановська вважає, що планомірна державна політика українізації не може бути реалізованою ні за 5, ні за 10 років.

"Певним і кардинальним чином, і не киваючи лише на оцей от момент самоукраїнізації, який виникає як реакція, як самозахист, як самозбереження на агресію, а, скажімо, планомірна державна політика, вона не буде і не зреалізується ні за 5 років, ні за 10. Це тривалий процес. Тому що тут важливо робити все послідовно, робити все мудро, не з наскоку, не з примусу – це важливий такий момент, але з динамікою, з такими мотиваціями, які б виходили на аргументи, на обґрунтування і на прагматику", – переконана Олена Івановська.

На думку мовної омбудсменки, українцям потрібно самостійно мотивувати себе.

"Це має робити кожен із нас, і тим більше ті люди, які відповідальні за своїх дітей. І постійно, так би мовити, мотивувати себе: "Я – українець, це моя мова, це мій захист, це моя зброя", – зазначає Івановська.

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
Ну що, тепер нам зелені кварталівські крадюжки скажуть, що можна приймати грьобаний "мирний" план чорта хуїткоффа з другою державною, все одно ж користуються...

Місто
Киев
Пройде ще трохи часу - руська зникне повністю
Вот даже не будучи филологом - очевидно, что существование любого языка зависит от количества носителей. Что там говорит математика на этот счёт? Какие основания, чтобы конкретно русский язык исчез, а например, украинский - цвёл и пах?)

Місто
Odesа
Maxxx, крадюжек гораздо больше интересует перспектива дальше воровать, на каком языке при этом говорить, и какой подписывать план, это уже все вторично
Абы денег побольше засылали, в удобных кульках ФРС США

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Пройде ще трохи часу - руська зникне повністю
Вот даже не будучи филологом - очевидно, что существование любого языка зависит от количества носителей. Что там говорит математика на этот счёт? Какие основания, чтобы конкретно русский язык исчез, а например, украинский - цвёл и пах?)
залежить від державної політики та цінностей, які українці передають один одному... якщо на 11й рік війни дехто продовжує послуговуватися мовою аґресора, то нехай поставить собі питання, а не шукає виправдань інтелектуальному лінивству і своїй "какакой разніце". Як це дико й не звучить, але фактично москальська та її носії є одним з "приводів" війни проти нас.

Останнє редагування:
Зверху