Освіта в Україні та за кордоном

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Roman_UA, до 2014 був рік-два, потім провели реформу, скасували спеціалістів і стало 1,5-2.
Тоді ж кандидатів замінили PhD
До дупи оті заміни - коли залишилися в силі такі параметри як "контінгент", "якісний склад кафедри" (з віртуальними д.н. & проф.), "якість/успішність" та інші "сакральні" речі. Про "династії" я вже мовчу. В сраку таку освіту. Окрім УКУ та 2-3-х "політехів".

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
впевнений, що не все так страшно. Ніхто на все життя заборону на отримання вищої освіти не робить. Все одно можна буде поступити, можливо, доклавши трохи більше зусиль і часу.
Тому то й діло, що страшно: закінчив гімназію (яких десь 15%), здав Abitur (аналог ЗНО) - можеш поступати до університету, закінчив realschule (яких 25%) - треба ще додатковий рік вчитися щоб здати Abitur. Закінчив hauptschule (60%) - не маєш права здавати Abitur, відповідно, до німецьких ЗВО не поступиш, хіба десь закордоном вчитися.
Питав скільки учінів в гімназію добирають після набора в 7 клас, кажуть, що за 5 років то десь 5-7 "переведених" учнів на клас із 25 учнів, тобто по 1-2 в рік із них 2-3 з realschule і жодного із hauptschule .
Тобто в 6 класі для 60% дітей закривається шлях до майбутнього.

Останнє редагування:

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
До дупи оті заміни - коли залишилися в силі такі параметри як "контінгент", "якісний склад кафедри" (з віртуальними д.н. & проф.), "якість/успішність" та інші "сакральні" речі. Про "династії" я вже мовчу. В сраку таку освіту. Окрім УКУ та 2-3-х "політехів".
Частково з Вами згідний.
Коли тільки запустили НАЗЯВО, то всі університети почали швиденько змінюватись під вимоги акредитацій і навчальний процес суттєво покращився, але надалі процес завис через те, то НАЗЯВО здало назад і не закрило хоча б половину навчальних програм. Та сама проблема і з студентами, яких не виганяють...
От економія коштів за рахунок "контингенту" і безкарність корупції - дві основні проблеми нашої вищої освіти, на мою думку.
Post automatically merged:

В сраку таку освіту. Окрім УКУ та 2-3-х "політехів".
Є ще кілька десятків ЗВО, де студенти можуть навчитися і нормально працювати. Я кажу за природничі спеціальності. Що твориться в гуманітарних я не знаю, але враження, що там все значно гірше, особливо коли бачу математика, який працює помічником судді.

Останнє редагування:

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa <--> Berlin
Кстати, насчет "11-12 лет" - это ещё зависит от земли. Это в Берлине в 11-12 лет решается, в большинстве земель в 9-10 (после четвертого класса)
Все одно можна буде поступити, можливо, доклавши трохи більше зусиль і часу.
Я выше написал, что плюс один год учебы и будет разрешение поступать в любой вуз (и есть варианты получить разрешение поступать в некоторые вузы без этого дополнительного года). Даже если Realschule. Другое дело, а есть ли смысл? Особенно, если "учиться - не твое".

Читал статью, в ней писалось, что тот, кто плохо учился, а Германии где-то до сорока лет по деньгам "в плюсе"
Если это правильный источник, то "балбес" после десяти классов (примерно, я не совсем разобрался), может пойти и начать обучаться рабочей профессии с параллельной работой, обычно это два-три года, в течение которых будет зарплата ~1000€ (это очень приблизительно, потому что нюансов очень много), а потом уже просто работа. И где-то с 20-ти лет человек начинает зарабатывать 2.5-3-3.5 а то и больше тысяч € (до налогов и соцвзносов, зарплата зависит от земли и профессии). Работать зачастую надо физически, тяжело.

Если же учился в ВУЗе, то все время обучения заработок около нуля (иногда студенты подрабатывают или волонтерят с оплатой расходов, но это все равно в подавляющем большинстве случаев меньше 500€ в месяц).

И сравнивая, видно, что заметная фора образуется именно на старте карьеры: у "балбеса" ЗП три года по 12 тыс в год, а потом ещё лет пять где-то по 35 тыс. в год. Это потом у человека с высшим образованием зарплата опережает зарплату электрика/сантехника.

.

Останнє редагування:
Місто
Odesa-Romania
Подкину тему для лютого сра...для дискуссии.
А в германии есть потребность в людях с высшим образованием в большом количестве ?
Вот у нас в стране у почти всех высшее образование, а работ не хватает, плюс зачастую Зар платы низкие, и выходит что люди с высшим образованием, на которое потрали 5 лет жизни и деньги, идут потом работать на стройки, по ремонтам, делать маникюры, массажи, какими то фитнес инструкторами (после 5 лет на экономиста, и после 2 месяцев фитнес курсов), идут работать в Макдональдс, в Сильпо, заправщиком на вог, и кассиром на вог, хот доги делать. И так далее.
То есть у нас много выпускников вузов, но они не имеет шансов найти работу по специальности, а тем более чтобы она ещё оплачиваемая была адекватно.
В прокуроры потом тоже не всех выпускников Юрки берут.
Может и у немцев тоже вакансий для образованных специалистов не так много ?
Работать на конвейере на заводе, или кассиром может тоже без вышки можно ?

• Like
Реакції: Vint

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
А в германии есть потребность в людях с высшим образованием в большом количестве ?
Та особисто я не проти того, що тільки 25% Німців отримують вищу освіту. Мені теж не подобається те, що в Україні купа дипломів наявність яких не показує навіть мінімальних знань. Мене обурює те, що майбутнє дитини визначається в 9-12 років, а не в 16-18, коли вже хоч якісь самостійні рішення вона може приймати.
Особисто мені значно ближче Чеська модель освіти, коли в Університет поступає 90% школярів, а потім за рік 2/3 з них виганяють як тих, хто не може вчитись.

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Дюрі-бачі, в наших умовах давно вже не виганяють. Десь з початку 50х років - коли фактично почали забороняти ставити "двійки" у середній школі. Про це навіть донецький Шаталов писав - як свідок та учасник. Btw, батько з матір'ю закінчили школу у 1951 - запізно через війну - але розказували, як у сільській (!) школі без усяких скидок і т.і. ставили "двійки" що з математики, що з німецької. А як почалася боротьба за "качєство і успєваємость" - то й пішла профанація освіти.

Місто
Odesa-Romania
Дюрі-бачі, а если чехи вот станут моментально талантливые, трудолюбивые и умные, и 90% школьников, которые поступили в университет, таки закончат его. Им потом найдутся работы по специальности ?

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Дюрі-бачі, а если чехи вот станут моментально талантливые, трудолюбивые и умные, и 90% школьников, которые поступили в университет, таки закончат его. Им потом найдутся работы по специальности ?
Гіпертрофований капіталістичний підхід. Все має приносити грошовий прибуток вже і негайно.

Освіта так не працює. Освіта підвищує загальний рівень освіченості. Розвиває когнітивні навички, вміння будувати логічні зв'язки і проводити аналіз інформації. І слабенький студент в групі з сильних студентів буде наближеним до сильного в групі слабаків.

Щодо того, що треба вчити пару років лише "потрібним навичкам", то це не навчання. Це ремісництво. Найгірше те, що без розуміння основ навички застарівають за 5 років. І треба наново дресувати.

Місто
Odesa-Romania
debugger, где угодно в ЕС будут обеспечены рабочие места по специальности, если в этом самом ЕС 90% школьников получат вышку ?
Я к этому веду

Кочевник, понятно что высшее образование помимо получения конкретной специальности несет в себе и поднятие общего уровня образованности и знаний студента.
Но если он потом по специальности не будет работать, то работая кассиром, водителем мусоровоза, садовником, сильно ли ему это нужно будет ?
Может поэтому они и прагматично не агитируют всех за вышку (в ЕС)
Вышка в союзе была нужна так как после нее было распределение на рабочие места. Были какие то планы.
А сейчас вуз это большой частью кормушка для его руководства и преподов. (Не на 100% конечно. Никого не хочу обидеть )
У нас вот строительная академия есть.
В ней до войны много иностранцев училось, которые практически не говорили по русски/украински, так же само и в Политехе.
Но их обучали. Есественно не зная языка, они не овладевали предметами, платили денюжку, и всех все устраивало. Разве это об образовании ? Это просто о заработке денег теми, кто у кормушки

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
stas_k, Не треба 90% людей з вищою освітою.
Мій пост був про те, що не справедливо, що одне рішення в дитинстві буде мати вплив на все життя. В нормальних країнах не здав ЗНО/вступні екзамени - можеш поступати через рік. А в Німеччині не поступив в правильну школу в 7/5 клас - фініш. І переважну більшість дітей українських біженців до гімназій не беруть.

Місто
Odesa-Romania
Дюрі-бачі, да, что-то немцы перемудрили конечно с этим
Для примера, у меня знакомые в Ирландии есть. Говорят что их детей там взяли с нашими школьными аттестатами в местные вузы. И даже само обучение бесплатное.
Может конечно брешут, не знаю, но говорят что там прям супер все.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
stas_k, Нащо їм брехати? В мене друг/колишній колега в Ірландії тепер навчає малих школярів "природознавству". В нього зайняло майже рік, щоб підтвердити свій диплом і отримати дозвіл на роботу. Його син теж там навчається. Знаю тільки про парадокс, що у зв'язку із прогресивною системою оподаткування (20% / 40%) ніхто не хоче брати повну ставку, а працюють на 80%

Останнє редагування:
Місто
Odesa-Romania
Дюрі-бачі, Ну бывают такие люди у которых всегда все как по маслу
И жилье дают, и пособия, и коммуналку за них платят, и дети учатся бесплатно
Да и вобще, как говорил доктор Хаус - люди врут 😁

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
що у зв'язку із прогресивною системою оподаткування (20% / 40%) ніхто не хоче брати повну ставку, а працюють на 80%
Це якась дурість. Типу вдавлюся, буду себе обмежувати але 40% з додаткового доходу понад 44000 державі не заплачу?
Прогресивна шкала просто підвищує податок на суму перевищення, податок на дохід до ліміту у 44К там і залишається 20%

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
И жилье дают, и пособия, и коммуналку за них платят, и дети учатся бесплатно
Спочатку так і було, але в 2024 обрізали допомогу суттєво і знайомий пішов рибу чистити на рибоконсервному заводі. А в школі тільки з вересня працює.

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Освіта так не працює. Освіта підвищує загальний рівень освіченості. Розвиває когнітивні навички, вміння будувати логічні зв'язки і проводити аналіз інформації
абсолютно. І тому подібний підхід, як в США, коли, якщо батьки не турбуються про освіту дітей, або не мають грошей на неї, то дітей ніхто і не навчає, генерує людей, котрі вірять в "глибинну державу", в 5G-чіпи, а в результаті голосують за політиків типу Трампа або інших популістів. Тому що виборчого цензу нема. Чим більше буде таких людей, тим швидше світ скотиться в хаос.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
Це якась дурість. Типу вдавлюся, буду себе обмежувати але 40% з додаткового доходу понад 44000 державі не заплачу?
Знайомий про 35 тис. в рік казав. І що за 0,8 ставки отримуєш 2000Є в місяць, а за повну - 2300Є

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
Знайомий про 35 тис. в рік казав. І що за 0,8 ставки отримуєш 2000Є в місяць, а за повну - 2300
Я б припустив що знайомий рахує до дохід після податків бо 44*0,8=35.2, але усе одно не сходиться картина.
Якщо 2000 і 2300 - це сума до податків, то математика взагалі не пролазить, бо 2300*12=27600, що менше навіть 35000.

Якщо це сума після податків, то логіка як я казав - буду працювати і заробляти менше, щоб не дай боже не платити 40% податку з перевищення. 2300 очевидно більше ніж 2000, але так якщо естраполювати що 0,8 = 2000, то 1 має бути 2500, 200 євро на місяць з'їдає підвищений податок. Але 300 додаткових євро при заплаті в 2000 це усе одно дуже відчутно, м'яко кажучи.

Зверху