1. уникайте банкоматів Euronet в Єропі.
2. варто орієнтуватись на банкомати великих банків конкретної країни (Deutsche Bank в Німеччині, наприклад), з мого досвіду завжди можна знайти той, який не бере додаткових комісій. В великих/центральних відділеннях можна сподіватись на більші купюри і вищі ліміти на зняття за одну операцію, ніж в рядових банкоматах по місту.
3. Якщо натрапите на банкомат з комісією, як правило, про неї попереджають перед підтвердженям операції і можна скасувати зняття і піти в інший банк.
4. Для технологічних банків накшталт Приват/Моно платіжна система (Visa/MC) не має значення, банки конвертують операції по своєму курсу. Для не-єврових країн це теж не має значення. В Авалі мені декілька років тому радили для Єврозони MC, не знаю чи вони покращили процеси за цей час.
5. Ім'я і фото на картці і кредитний бін вам знадобляться, щоб арендувати автомобіль. У інших випадках значення не мають (з мого досвіду), але потурбуйтесь, щоб ваша картка була з чипом. Приватівські бомж картки з магніткою - це сміття. Однак, в більш технологічних країнах (наприклад Польща, Румунія) ви завжди зможете скористатись GPay/ApplePay.
6. В деяких країнах Європи присутні розвинені локальні платіжні системи (приклад: Нідерланди, Португалія), через що Visa/MC може бути рідкіснішою опцією для оплати, особливо за межами столиць/великих міст, варто мати кеш на підстраховку.