Правознавство за п'ять хвилин(FAQ)

Місто
селище Козлів
В зв'язку з тим що моя закладка не спрацювала спрацювала не так як розраховувалося і тема залишилася нерозкритою, вирішив завести нову тему з коротким викладом підвален юридичної науки зі шкільної програми.
Прохання до модераторів - поставитися з розумінням та не видаляти і не об'єднувати з іншими темами
Почнемо з цивільного права та його основи основ - власності, адже немає жодної людини, яка хоч чимось не володіє в своєму житті. Якщо умовний горбатий запорожець мій, то він є моєю власністю, а я його власником. Для інших людей ця річ чужа, і вони зобов'язані утримуватися від будь яких зазіхань на неї.

Згідно статті 317 Цивільного кодексу України, право власності - це правові можливості власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном на свій розсуд у межах, встановлених законом. Тобто, право власності складається з права володіння, права користування та права розпорядження своїм майном - в правознавстві ці три правомочності зазвичай називають тріадою власності.

• Право володіння - фактичне володіння річчю, тобто якщо мій горбатий стоїть в моєму гаражі - він знаходиться на моєму утриманні під моїм повним пануванням. В українському законодавстві для суб'єктів цього права існує термін “Володілець”.​
  • Право користування - добування з речей їхніх корисних властивостей для задоволення своїх особистих або майнових потреб. Тобто якщо я на запорожці дівчат по селу катаю - задольняю свої особисті потреби, а поїхав в АТБ лапті купити зі знижкою - то майнові, але в обох випадках я користуюся запорожцем, і для законодавства в загальному випадку "Користувач" (з нюансами "Орендар", "Наймач" і т.д.) Для права користування чужим майном, типу земельної ділянки або іншого нерухомого майна існує термін "Сервітут"​
  • Право розпорядження - можливість вирішити юридичну та фактичну долю мого запорожця шляхом:
    • продажі, дарування, обміну.​
    • передачі у володіння та/або користування, наприклад через оренду​
    • переробки у BMW сьомої серії​
    • фізичного знищення - здаванням на металобрухт​
    • відмови від майна.​
Право розпорядження є невід'ємним від права власності - навіть якщо я оформлю доручення на право розпорядження, все одно повіренний буде виступати від мого імені як власника. Тому для законодавства суб'єкт цього права зазвичай просто “Власник”.
Лише мені як “Власнику” мого запорожця можуть належать всі три права одночасно, перше та друге я разом обо окремо можу передавати будь-кому іншому на платній чи безоплатній основі. При передачі йому усіх трьох прав я перестаю бути власником, а ця умовна інша особа в свою чергу право власності набуває.
Все вищенаписане в загальному випадку відноситься як до матеріальних (мій горбатий запорожець) так нематеріальних сутностей (наприклад результати інтелектуальної діяльності чи персональні дані) - звичайно зі своїми нюансами.
From ГБА.
То просто так коряво переклали слово "власник". Власник володіє своїм майном.
В такому випадку доцільніше вживати "розпорядник", "користувач", чи "орендар".

Якщо законодавець прислухається до простого народу з Ред-Форуму і переробить законодавство до рівня мемів та наскельного живопису, раптом може виявиться що власником (розпорядником, користувачем, орендарем) не якихось там умовних персональних данних, а конкретно ПІБ Олександр Батькович СімдесятСьомий 199х року народження є Мінцифри, а також ще кілька десятків чи сотень юридичних та фізичних осіб починаючи від работодавця, житлової контори, банків, Київстару з Лайфом і до Гугла, Нової Пошти та реєстратури в полікліниці.
Чи сподобається це нинішньому власнику цих данних - не відомо. Але спробу надати можливість замислитися над цім питанням та в якості меншого зла згодитися прийняти факт існування в українській мові терміну “Володілець” я зробив.​

Останнє редагування:
Місто
селище Козлів
Однак президент його досі не підписав - і, як кажуть джерела ВВС, не планує цього робити.
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ​
Стаття 94. Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України.

Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.
"Має бути підписаним", але от не підписує президент. Такий от поганий дядько, як і усі його попередники користується цією діркою у конституції, і не повертає і не підписує...

Місто
селище Козлів
Базовий конституційний принцип - принцип верховенства права який закріплений у статті 8 Конституції України.
Громадяни здійснюють свої права за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”, а державні органи та їх посадові особи - за принципом “дозволено лише те, що прямо визначено законом”, або як це записано в статті 19.
Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Місто
селище Козлів
Стаття 57. Кожному гарантується право знати свої права і обов'язки.​
Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом.
Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

Місто
селище Козлів
Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.
Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Андрюх@dp.ua

Пенсіонер
Місто
Дніпро - мій рідний дім
Телефон
дивись підпис
Місто
селище Козлів
Хочу сделать замечание.
Добридень, пане ПотапаПапа!

По-перше - хочу щиро подякувати за Вашу пильність та увагу при ознайомленні з матеріалом. Фідбек від таких сумлінних та свідомих читачів, як Ви - це саме те, що допомагає нам ставати кращими в цій темі.

По-друге - ахметівський заряджений ШІ бот, що відробляє бюджет та ховається на форумі під ніком Ronald R., сьогодні буде показово покараний за неналежне виконання службових обов'язків, проявлену безвідповідальність та конституційний нарцисизм, а саме:
  • увесь колектив нашого Центру з самого ранку одноголосно висловлює йому моральний осуд
  • йому оголошена сувора догана із занесенням в особисту справу
  • з сьогоднішнього дня його буде повністю відлучено від бюджету та переведено на підніжний корм
  • адміністрація Центру разом з головою профспілки офіційно позбавляє його навіть моральної участі в підсумковій планерці, що проводиться кожну п'ятницю в півбарі на першому поверху, а саме - кожен раз його фізично відключатимуть від розетки, коли весь колектив буде збиратися йти бухати підбивати підсумки тижня
  • в разі повторення подібного зухвалого неподобства з його боку, йому буде оголошено попередження про неповну службову відповідність та накладені інші дисциплінарні стягнення, аж до пониження в посаді чи навіть звільнення зі служби.
По-третє - всі помилки в цій та інших темах, що були допущені випадково чи свідомо, будуть виправлені при наступних перевиданнях цих тем.

З повагою,
ГБА
Керівник Центру з вивчення сучасних проблем фанероскопії та соліпсизму на Червоному.

Останнє редагування:

drmz

маниакально-депрессивный стэндап
Місто
Гуляйполе
ПотапаПапа, а ты говоришь "толерантность".
Очередной "Смотри, как я могу, без рук!", хоп и разъбебался хрустик.

Місто
селище Козлів
Громадянам гарантується свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, захист інтелектуальної власності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що виникають у зв'язку з різними видами інтелектуальної діяльності.

Зверху