- Місто
- селище Козлів
В зв'язку з тим що моя закладка не спрацювала спрацювала не так як розраховувалося і тема залишилася нерозкритою, вирішив завести нову тему з коротким викладом підвален юридичної науки зі шкільної програми.
Прохання до модераторів - поставитися з розумінням та не видаляти і не об'єднувати з іншими темами
Прохання до модераторів - поставитися з розумінням та не видаляти і не об'єднувати з іншими темами
Згідно статті 317 Цивільного кодексу України, право власності - це правові можливості власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном на свій розсуд у межах, встановлених законом. Тобто, право власності складається з права володіння, права користування та права розпорядження своїм майном - в правознавстві ці три правомочності зазвичай називають тріадою власності.
- Право володіння - фактичне володіння річчю, тобто якщо мій горбатий стоїть в моєму гаражі - він знаходиться на моєму утриманні під моїм повним пануванням. В українському законодавстві для суб'єктів цього права існує термін “Володілець”.
- Право користування - добування з речей їхніх корисних властивостей для задоволення своїх особистих або майнових потреб. Тобто якщо я на запорожці дівчат по селу катаю - задольняю свої особисті потреби, а поїхав в АТБ лапті купити зі знижкою - то майнові, але в обох випадках я користуюся запорожцем, і для законодавства в загальному випадку "Користувач" (з нюансами "Орендар", "Наймач" і т.д.) Для права користування чужим майном, типу земельної ділянки або іншого нерухомого майна існує термін "Сервітут"
- Право розпорядження - можливість вирішити юридичну та фактичну долю мого запорожця шляхом:
- продажі, дарування, обміну.
- переробки у BMW сьомої серії
- фізичного знищення - здаванням на металобрухт
- відмови від майна.
Лише мені як “Власнику” мого запорожця можуть належать всі три права одночасно, перше та друге я разом обо окремо можу передавати будь-кому іншому на платній чи безоплатній основі. При передачі йому усіх трьох прав я перестаю бути власником, а ця умовна інша особа в свою чергу право власності набуває.
Все вищенаписане в загальному випадку відноситься як до матеріальних (мій горбатий запорожець) так нематеріальних сутностей (наприклад результати інтелектуальної діяльності чи персональні дані) - звичайно зі своїми нюансами.
From ГБА.
То просто так коряво переклали слово "власник". Власник володіє своїм майном.
В такому випадку доцільніше вживати "розпорядник", "користувач", чи "орендар".
Якщо законодавець прислухається до простого народу з Ред-Форуму і переробить законодавство до рівня мемів та наскельного живопису, раптом може виявиться що власником (розпорядником, користувачем, орендарем) не якихось там умовних персональних данних, а конкретно ПІБ Олександр Батькович СімдесятСьомий 199х року народження є Мінцифри, а також ще кілька десятків чи сотень юридичних та фізичних осіб починаючи від работодавця, житлової контори, банків, Київстару з Лайфом і до Гугла, Нової Пошти та реєстратури в полікліниці.
Чи сподобається це нинішньому власнику цих данних - не відомо. Але спробу надати можливість замислитися над цім питанням та в якості меншого зла згодитися прийняти факт існування в українській мові терміну “Володілець” я зробив.
Останнє редагування: