Про енергетику - від "розумаки з села Козниці"...

Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

WSJ:Американська компанія намагається утримувати українські ядерні реактори онлайн​

Westinghouse замінює російське паливо і планує допомогти Києву побудувати нові реактори
RIVNE, Ukraine - Після повномасштабного військового вторгнення росії Україна раптово припинила купувати ядерне паливо у москви, свого головного постачальника в галузі, на яку припадає більше половини виробництва електроенергії в країні.
Тепер знамените в американській промисловості ім'я втручається для підтримки роботи реакторів і пропонує іншим країнам, які залежать від радянських електростанцій, альтернативного постачальника.
Компанія Westinghouse Electric, яка протягом двох десятиліть намагалася кинути виклик домінуючому становищу росії в Україні, сьогодні створює тепловидільні збірки, сумісні з усіма реакторами країни, і працює над планом, який може дозволити Україні почати виробляти частину цього палива самостійно. Україна також планує побудувати дев'ять реакторів Westinghouse.
Швидкі зміни в Україні знаменують велику міжнародну перемогу для Заходу, який довгий час намагався знищити домінування росії в галузі та пов’язаний із цим політичний вплив.
Вторгнення росії у 2022 році підштовхнуло Україну та Westinghouse до прискорення роботи, яка вже була запущена, закріпивши відрив України від росії та прокладаючи шлях для європейських країн із подібними реакторами радянської конструкції.
Атомна енергетика забезпечувала більше половини виробництва електроенергії в Україні до вторгнення росії в 2022 році.
«Внаслідок своєї агресії росія втратила 15 реакторів... для завантаження палива», – сказав Петро Котін, очільник української державної атомної компанії «Енергоатом».
росія – домінуючий світовий постачальник послуг з конверсії та збагачення урану, двох ключових етапів у ланцюжку постачання ядерної енергії.
Вона має менш лідируючу позицію у виробництві тепловидільних збірок, в яких упакований збагачений уран завантажується у контейнер, що може бути завантажений в реактор.
Але протягом багатьох років вона була єдиним постачальником реакторів ВВЕР радянської розробки, 34 з яких зараз експлуатуються в Європейському Союзі та Україні.
(15 Укр.і +19 ЄС)
Westinghouse неодноразово намагався вийти на ринок постачання палива для ВВЕР, частково за підтримки уряду США. У 2000-х роках компанія постачала паливо для кількох таких реакторів, але зіткнулася з технічними проблемами в Чехії та Україні, які змусили її змінити конструкцію палива.
Часом компанії також було важко конкурувати з низькими цінами «твел», паливного підрозділу російської державної атомної корпорації «росатом».
І спроби витіснити «твел» наштовхнулися на спротив москви.
Корпорація «росатом» платила журналістам за публікації неправдивих історій про зусилля Westinghouse, щоб поширити страх в Україні та на Заході перед «другим Чорнобилем», згідно з документами, переглянутими The Wall Street Journal та підрядником, який, як він каже, координував роботу.
За словами колишніх радників українського уряду, кремль використає свій політичний та економічний вплив на Україну для перешкоджання планам щодо обмеження закупівель російського палива.
росатом заявив, що ніколи не платив журналістам і не санкціонував такі платежі підрядникам. росатом дотримується політики нульової терпимості до корупції», – сказав представник компанії. Речник кремля наголосив, що росія завжди виступала за чесну конкуренцію.

Після того, як росія захопила Крим і таємно вторглася на схід України в 2014 році, зусилля Києва зменшити залежність від росії стали більш актуальними.
Енергоатом збільшив закупівлі тепловиділяючих збірок Westinghouse, і на початок 2022 паливом від компанії було завантажено 6 із 15 українських реакторів.
Компанія Westinghouse, що зараз належить Канаді, із головним офісом у Пенсільванії, також розпочала роботу з постачання в Україну паливних збірок для іншої моделі реактора– ВВЕР-440.
В Україні їх два, і компанія спочатку планувала першу поставку для одного такого реактора цього року.

У лютому 2022 року росія почала повномасштабне вторгнення. Вона окупувала найбільшу в Україні АЕС, Запорізьку, і обстріляла іншу енергетичну інфраструктуру ракетами та вибухонебезпечними безпілотними літальними апаратами.
Керівник НАЕК «Енергоатом» Котін знав, що потрібно діяти швидко. Без поставок палива розробки Westinghouse для ВВЕР-440 один з українських реакторів, можливо, довелося б зупинити, що могло посилити дефіцит електроенергії, який призводить к блекауту.
«Друзі, нам потрібно прискоритись», – нагадав Котін Патріку Фрагману, виконавчому директору Westinghouse, під час телефонної розмови.
Після того була гонка з високими ставками для виробництва палива та його завантаження в реактор поблизу західноукраїнського міста Рівне, яке час від часу зазнавало повітряних бомбардувань, незважаючи на те, що воно було далеко від лінії фронту.
Проєкт вимагав від Westinghouse швидкого придбання нового обладнання та переробки свого виробничого цеху в Швеції, зі зміною традиційних способів роботи в жорстко регульованому секторі, який більше відомий своєю повільною швидкістю. Нагальна потреба України змусила Westinghouse скоротити на чверть час, необхідний для процесу, який раніше тривав два роки, одночасно збільшуючи виробництво палива для інших реакторів в Україні та Європі.
Роботи особливо привертали увагу, зокрема, тому, що паливо було призначено для країни, яка є місцем найстрашнішої ядерної катастрофи у світі, Чорнобильської АЕС. У Westinghouse заявили, що прискорення виробництва палива не загрожує безпеці.
«Це завдання було титанічним»,– зазначив Фрагман в інтерв’ю. «В цілому до роботи були залучені усі організаційні ланки», – сказав він.
Компанія справді мала перевагу у виробництві палива ВВЕР-440, раніше постачаючи його на фінську атомну електростанцію протягом кількох років у 2000-х. Але росія повернула собі бізнес у Фінляндії, і Westinghouse, не маючи інших замовників для свого проєкту, законсервував виробництво.
Світ атомної енергетики є методичним і обережним щодо проєкту, а у компанії Westinghouse не було дорожньої карти для прискорення виробництва.
Westinghouse створила робочу групу, що складалася приблизно з 60 осіб, у тому числі меншу основну групу, яка проводила щотижневі зустрічі для оцінки ходу виконання робіт та виявлення потенційних недоліків.
Терміновість ускладнилася окупацією росією Запорізької АЕС в Україні, де, як повідомлялося, російські силовики тероризували персонал, а всі шість реакторів були зупинені. Внаслідок російських бомбардувань мають місце вимкнення електроенергії в містах по всій країні на кілька днів поспіль.
При цьому росіяни намагаються деморалізувати цивільне населення та спричинити масовий від’їзд із країни.
У кремлі наголосили, що заяви про нібито загрози на АЕС є безпідставними.
Westinghouse також розпочала переговори з іншими енергетичними компаніями по всій Європі. Під час зустрічі на підприємствах Westinghouse у Швеції в березні 2022 року представники Чехії та інших європейських країн, які мають реактори ВВЕР-440, погодилися прийняти ту саму базову конструкцію тепловиділяючої збірки, яку Westinghouse планувала використовувати для України. Цей крок, за словами офіційних осіб, допоміг прискорити виробництво, оскільки спричинив скорочення на частину часу, який компанія зазвичай витрачала на забезпечення відповідності вимогам замовника.
Згідно з комерційними даними, імпорт російського ядерного палива в ЄС стрімко зріс у 2023 році, оскільки комунальні підприємства накопичили запаси, але це може відбуватися недовго.
Підприємства п’яти країн, у тому числі Україна, підписали угоди з Westinghouse на постачання палива для ВВЕР-440 і ВВЕР-1000. Деякі також оголосили про плани співпраці з Framatome, дочірнього підприємства французької державної енергетичної компанії Electricité de France.
Framatome планує збирати паливо в Німеччині через спільне підприємство з «твел» корпорації «росатом», за угодою, яку деякі чиновники критикували, оскільки, на їхню думку, це збільшить залежність Європи від росії.
Framatome заявила, що їй потрібне російське ноу-хау для виробництва палива для ВВЕР у короткостроковій перспективі, і компанія паралельно працює над власним проєктом, на який вона сподівається отримати ліцензію до 2030 року.
Будівництво нових реакторів в Україні може виявитися складнішим викликом. Westinghouse, підрозділ конгломерату з головним офісом у Піттсбурзі, який перетворився на CBS, подав заяву про банкрутство в 2017 році після того, як зіткнувся з проблемами з будівництвом у США чотирьох реакторів AP1000 – тієї самої моделі, яку планує побудувати Україна.
У 2018 році він вийшов зі стану банкрутства і зараз належить канадським компаніям Brookfield і Cameco.
Затримки та перевищення витрат є звичайним явищем при будівництві ядерних реакторів, сказав Майкл Шнайдер, незалежний аналітик з питань ядерної політики, який часто критикує галузь. «Тепер у вашій країні, на додаток, триває повномасштабна війна».
У Westinghouse заявили, що навчилися на досвіді США в 2010-х роках і більше не займаються будівництвом реакторів. Чотири моделі AP1000 компанії з тих пір були введені в експлуатацію в Китаї і успішно працюють.
В Україні, за словами представників Westinghouse, Енергоатом відповідатиме за будівництво нових реакторів, і саме Україна визначатиме, коли розпочинати роботу.
За словами компанії, тривають переговори щодо фінансування з агентством експортного кредитування уряду США та його фінансовою установою розвитку.
Для виробництва тепловиділяючих збірок для України Westinghouse придбала нове виробниче обладнання та перепрофілювала наявні інструменти.
Це змушувало постачальників прискорювати виконання замовлень, часто з високою ціною.
Для пришвидшення виробництва також виконала 3-D друк деяких складних компонентів, які мали додаткову цінність, це дало змогу забезпечити стабільнішу якість.
Десять експертів з Енергоатому їздили до Швеції і назад для допомоги з розробкою палива, часто працюючи у вихідні та пізно вночі.
За словами Котіна, експерти виготовили документацію на ТВЗ українською мовою, щоб не перекладати її пізніше.
У вересні, за кілька днів до перевантаження реактора на Рівненській АЕС, нові паливні збірки були готові. Фрагман, генеральний директор Westinghouse, приїхав на Рівненську АЕС на заході країни на цю подію, де він усміхався, позуючи для фото з Котіним і міністром енергетики України Германом Галущенком, одягненими в армійську форму зеленого кольору.
Компанія Westinghouse доставила першу партію ядерного палива для реакторів ВВЕР на атомну електростанцію в Болгарії цієї весни і заявила, що постачання до Чехії має відбутися цього року.
НАЕК «Енергоатом» заявляє, що працює над планами щодо будівництва нового заводу з будівництва на південь від Києва, де планує виробляти власні паливні збірки, розроблені Westinghouse. У квітні робітники заливали цемент для підготовки до будівництва двох ядерних реакторів проєкта Westinghouse на Хмельницькій АЕС, яка, як сподівається Енергоатом, перевершить Запорізьку АЕС і стане найбільшим ядерним об’єктом у країні та в Європі.
 
Останнє редагування:
  • Haha
Реакції: omni

Kladoff

Характер Скверный
Реєстрація
13.07.12
Місто
Днепр
Телефон
Redmi note 11
Постройка реакторов в воюющей стране? Может сразу перейдем к терминаторам?
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

АСЕУ подала до уряду петицію про забезпечення роботи домашніх СЕС під час відключень е/е​

Асоціація сонячної енергетики України подала петицію до Кабінету міністрів України щодо припинення відключення домашніх сонячних станцій від мережі, передає Енергореформа.

"Домашні СЕС не мають можливості виробляти та передавати вироблену електроенергію в загальну енергосистему під час планових та аварійних відключень. Така ж ситуація склалася з сонячними електростанціями на підприємствах, побудованих для власного виробництва, які через відключення не можуть віддати вироблені надлишки в енергосистему України", – йдеться в релізі АСЕУ.

Асоціація зазначає, що створення умов для роботи розподіленої генерації буде дозволяти проходити весняно-літні місяці з мінімальними відключеннями споживачів в денний час та частково зменшить навантаження на енергомережі в осінньо-зимовий період. Вона акцентує, що це повністю відповідає курсу держави на розвиток децентралізованої генерації.
 
Реєстрація
07.07.12
Місто
Kyiv region

АСЕУ подала до уряду петицію про забезпечення роботи домашніх СЕС під час відключень е/е​

Асоціація сонячної енергетики України подала петицію до Кабінету міністрів України щодо припинення відключення домашніх сонячних станцій від мережі, передає Енергореформа.

"Домашні СЕС не мають можливості виробляти та передавати вироблену електроенергію в загальну енергосистему під час планових та аварійних відключень. Така ж ситуація склалася з сонячними електростанціями на підприємствах, побудованих для власного виробництва, які через відключення не можуть віддати вироблені надлишки в енергосистему України", – йдеться в релізі АСЕУ.

Асоціація зазначає, що створення умов для роботи розподіленої генерації буде дозволяти проходити весняно-літні місяці з мінімальними відключеннями споживачів в денний час та частково зменшить навантаження на енергомережі в осінньо-зимовий період. Вона акцентує, що це повністю відповідає курсу держави на розвиток децентралізованої генерації.
Ще не знаю таких, хто підключав для продажу в загальну мережу і яких відключили. Знаю лише, що не виплачують кошти, але ж можна перекривати нічне споживання власником СЕС і в взаєморозрахунок брати зимове споживання.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева
Дроти одні і ті ж - коли вимикають вулицю, то і побутові СЕСи на цій вулиці відключаються від енергосистеми.
Post automatically merged:

Добова генерація сонячної електростанції.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage​

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила постанову щодо запровадження спеціальних аукціонів на допоміжні послуги із надання в енергосистемі резервів регулювання частоти та активної потужності терміном від року до п'яти років.
Відповідне рішення про внесення змін до низки своїх постанов комісія ухвалила на засіданні в середу.

Як зазначив директор департаменту енергоринків регулятора Ілля Сидоров, ухвалення цієї постанови запроваджує спецаукціони для придбання НЕК "Укренерго" допоміжної послуги з надання резервів регулювання частоти та активної потужності, а саме автоматичних резервів. Термін дії послуги від року до п'яти років з можливістю відтермінування до трьох років.

За його словами, це рішення сприятиме інвестиціям у маневрені потужності або системи накопичення енергії (СНЕ, energy storage) та стимулюватиме розвиток конкуренції на ринку допоміжних послуг.

За словами менеджера ДТЕК Вадима Уткіна, введення довгострокових аукціонів прискорить темпи будівництва нової генерувальної потужності. Водночас він запропонував розглянути можливість перегляду граничних цін на допоміжні послуги в бік зростання, що, на його думку, буде найкращим способом стимулювання (на своїй фейсбук-сторінці він зазначив, що український прайскеп на РПЧ (резерв підтримки частоти) - 31 EUR/МВт-год).

"Якщо не вистачатиме граничної ціни, повернемося до цього питання, але поки що бачимо, що її вистачає", - відповів на це голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Директор Європейсько-українського енергетичного агентства Анастасія Верещинська зі свого боку акцентувала увагу, зокрема, на правильності фіксації ціни на допоміжні послуги в євро.

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький наголосив, що ухвалення цього рішення може стати поворотним моментом у розвитку не лише СНЕ, а й загалом балансувальної генерації в країні.

"Ми впроваджуємо унікальний досвід, коли такі довгострокові контракти запроваджуються на допоміжні послуги. Це надасть змогу як залучати банківські кредити, так і забезпечити пристойну окупність проєктів. Середньорічні ціни на допоміжні послуги в інших країнах говорять про те, що Україна є преміальним ринком і вочевидь залишатиметься певний час. Ми будемо готові в найкоротші терміни провести перший аукціон", - зазначив Кудрицький.

На момент виходу новини доступ до обґрунтування та проєкту постанови на сайті НКРЕКП був відсутній.
Як повідомлялося, через удари РФ в умовах значної втрати потужностей ТЕС і гідрогенерації, що забезпечують балансування енергосистеми, необхідність у нових потужностях виявилася вкрай актуальною. Але для активізації їхнього будівництва були потрібні зміни на ринку, насамперед можливість укладати довгострокові контракти на надання допоміжних послуг, що давало б інвесторам гарантії роботи.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

Російське керівництво ЗАЕС допомагає військовим рф мародерити об’єкт​


Призначений окупантами заступник директора захопленої Запорізької атомної електростанції едуард атакіщєв допомагає військовим вивозити зі станції незадіяне обладнання.
За повідомленнями місцевих, відряджений з ростова атакіщєв відповідає за підписання фіктивних угод щодо передання незатребуваного майна станції на потреби окупантів, а також їх розміщення на території.
Сам він постійно пересувається в оточенні військових й майже не з’являється в Енергодарі, переважно перебуваючи в Москві. Вся діяльність атакіщєва підпорядкована національному центру управління “оборони” рф. Це є черговим свдіченням того, що росіяни планомірно перетворили ЗАЕС на військовий об’єкт.
Центр національного спротиву дякує за передачу інформації про кожного ворога, й гарантує що вона не залишиться без уваги. Тимчасові “керівники” та їх “заступники” отримують своє в час, коли найменше очікують.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

Українська енергосистема залучала аварійну допомогу з трьох країн​

Минулої доби для покриття потреб споживачів Україна додатково залучала аварійну допомогу з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Зазначається, що також аварійна допомога залучалась і сьогодні у нічні години. Також на поточну добу прогнозується імпорт електроенергії обсягом 31 390 МВт-год. Джерело: https://biz.censor.net/n3497077
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

Бурштинська ТЕС більше не підлягає відновленню після російських ударів, - ОВА​


Бурштинська ТЕС більше не підлягає відновленню
Бурштинська теплоелектростанція в Івано-Франківській області після російських ударів 22 березня 2024 року більше не підлягає відновленню. ТЕС сильно постраждала.

Про це заявила очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук в ефірі радіо "Західний полюс", передає Цензор.НЕТ.

За її словами, окупанти атакували ТЕС понад 12 разів.

Вже певний період часу ми розуміємо, що відновленню не підлягає Бурштинська ТЕС, вона надзвичайно сильно зруйнована", - зазначила Онищук.

Очільниця ОВА додала, що через руйнацію електростанції місто Бурштин взимку може залишитися без тепла та гарячої води.

Вже погоджено виділити місту 6 котелень для соціальних обʼєктів і населення, додала Онищук. Джерело: https://censor.net/ua/n3497145
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

Укрзалізниця створює нову компанію «УЗ Енерго»​


Укрзалізниця найближчим часом побудує розподілену генерацію електроенергії. Вона забезпечуватиме потреби компанії та споживачів, які приєднані до мереж товариства. З цією метою створено окрему юридичну особу — ТОВ «УЗ Енерго».
Наразі Укрзалізниця, як один з найбільших споживачів електричної енергії в Україні, відчуває суттєвий дефіцит електричної енергії. Запроваджені ліміти на споживання електроенергії лише на 75% покривають реальні потреби товариства для забезпечення перевізного процесу та поточної господарської діяльності. За наявними прогнозами із наближенням осінньо-зимового періоду посилення дефіциту в електропостачанні може вплинути на безперебійний рух поїздів та негативно позначитися на наданні комунальних послуг для побутових споживачів, адже Укрзалізниця також є оператором системи розподілу електроенергії та водопостачання.
«Укрзалізниця входить до ТОП-5 найбільших розподільчих компаній України за протяжністю мереж та обсягами перетоку електроенергії. Товариство є важливим елементом Об'єднаної енергетичної системи України, забезпечує електропостачання для низки домогосподарств та підприємств на усій території України. Минулої зими ми вже допомогли енергосистемі країни в забезпеченні живлення окремих адміністративних одиниць та зараз, беручи до уваги складну ситуацію з генерацією, ми маємо допомогти країні пройти найскладніший в історії осінньо-зимовий період. Саме тому було схвалено рішення про будівництво десятків газогенераторних установок загальною потужністю до 250 МВт. На сьогодні Укрзалізниця проводить активні перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту»,зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.
Новостворена компанія «УЗ Енерго» має побудувати у різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт. Насамперед вони будуть встановлені в обласних центрах та приєднані до мереж товариства, від яких заживлені об’єкти залізничного транспорту, соціальної сфери, а також об’єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки.
 
Зверху