Система РЖ/ПЖ (резервого/постійного живлення) для дому

Місто
Одеса
Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
А обов"язково треба, щоб саме реле напруги розривало нуль?
А ПЗВ не підходить? В ПЗВ розривається і фаза і нуль.
Або двополюсний автомат.
Це банально зручніше, ПЗВ або двуполюсний автомат потрібно відключати руками, а реле розмикає контакти (чи як виявилось один контакт з фазою) при зникненні напруги автоматично.
В такому випадку, можна використати двополюсний магнітний контактор. Реле напруги буде керувати магнітним контактором, а контактор - розривати фазу і нуль.

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
У США також використовують дві напівфази для мало навантажених споживачів.
В Штатах використовують фазу та нуль як 120В для всякої мєлочьовки та 2 фази як 240В для потужних споживачів

Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
В мене тільки 2 провідника тож виходить що я зробив правильно що поставив однополюсник.
У тебе ж на вводі стоїть двуполюсний ввідний автомат, який розриває L і PEN, а на групи споживачів у тебе правильно.

Тобто на вхід мені теж краще замість того автомата однополюсний поставити? А як тоді бути з тим що я можу створити небезпеку іншим якщо в мене буде працювати зарядна станція чи інвертор?

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Тобто на вхід мені теж краще замість того автомата однополюсний поставити? А як тоді бути з тим що я можу створити небезпеку іншим якщо в мене буде працювати зарядна станція чи інвертор?
Став/використовуй двополюсний і не парся. Двополюсником будеш повністю відключений від будинкової/міської мережі.

Місто
Керкира
як дізнатись що це в у будинку L та PEN, а не L та N (будинок старий 40+)
Якщо в тебе заходить два провідника, то це L та PEN (дивись зображення до повідомлення). Якщо є окремий N, то повинен бути окремий PE.

В мене тільки 2 провідника тож виходить що я зробив правильно що поставив однополюсник.
У тебе ж на вводі стоїть двуполюсний ввідний автомат, який розриває L і PEN, а на групи споживачів у тебе правильно.

Фактично вимкнувши L та N знижується ризик створення ланцюжка між чимось та потенціалом N, як приклад свій ДБЖ з двома фазами.
Я читаю ПУЕ 2017 року видання і там пишеться наступне:
"1.7.157 Не допускається вмикати комутаційні апарати в кола PE- і PEN-провідників, за винятком випадку живлення електроприймачів за допомогою штепсельних з’єднань.
Допускається одночасно вимикати всі провідники на вводі в електроустановки індивідуальних житлових, дачних будинків і аналогічних до них об’єктів, які живляться однофазними відгалуженнями від повітряної лінії. У цьому разі поділ РЕN-провідника на РЕ- і N-провідники необхідно здійснювати до ввідного захисно-комутаційного апарата."

Цей пункт закинув для тлумачення до різних ШІ. Відповідь була однаковою. Якщо на ввід приходять два провідники L і PEN, то PEN розривати заборонено. L і N можна розривати двополюсним автоматом, якщо до нього PEN поділено на PE (PE додатково заземлено) та N -- при цьому PE розривати заборонено.

Дай послання на нормативний документ, який підтверджує зворотне, що без PE можна розривати одночасно L з N.

В деяких старих будинках тільки фази є, без нуля, сумуються разом у 220 В.
Фактично це те, що видає зарядна станція чи генератор -- різниця потенціалів. Про раніше писав.
"...за винятком випадку живлення електроприймачів за допомогою штепсельних з’єднань..."
Штепсельне з'єднання - це, мабуть, звичайна розетка. Тобто все ж за якихось умов навіть ПУЕ дозволяє це зробити з двома проводами з двох наявних. Можливо, заборона на вимкнення PEN - це не зовсім побутовий варіант сценарію, а щось з промислових тем.

Думаю, додатково треба зрозуміти про яку систему заземлення йде мова. Мабуть, обговорюємо варіант TN-C.
До речі, а тоді PEN в TN-C - є захисним провідником або ні?

Я все ще не розумію логіку заборони вимкнення PEN провідника, який не є захисним провідником, який неможливо під'єднати до PE клем побутових пристроїв. Скажімо, PEN десь на шляху до повторного заземлювача в ТП пошкоджується й фактично на PEN може з'явитися фазний потенціал, який через пристрої кінцевих споживачів буде шукати коротший шлях до заземлювача або просто до землі.
Якщо між N та PE інколи можливо побачити 30 V різниці, то фактично маючи одночасний контакт з N та якоюсь побутовою конструкцією (наприклад, радіатори опалення або металічна водопровідна система), можливо створити деякий струм між цими теоретичними контактами.
То фактично це не захист, а навпаки створення додаткових ризиків у разі не роз'єднання так званого PEN.

Коли мова йде про роз'єднання L та PEN, то мова йде про синхронне роз'єднання, тобто одночасно й разом, а не окремо PEN або N.
Post automatically merged:

Дві фази перестали заводити в кінці 60х
В мене в будинку 3 фази (пів, по 115 В) заходять, а далі попарно ідуть на квартири у шаховому порядку.
А як це працює?
Автотрансформатор знижує напругу до рівня міжфазної напруги не 400 V, а 230 V? Й тим самим фазна напруга стає 115 V?

Так тоді мова не про 115 V, а про 127 V фазної напруги, щоб отримати хоча б 220 V міжфазної напруги.

Не розумію, навіщо такий варіант під'єднання, щоб мережа була 3 проводовою, а не з 4 або 5 проводами?

Останнє редагування:
Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
в режиме APL удавалось запитаться от не очень стабильного генератора
Так і не вдалося запустити гібрид від гєни, ні в одному з режимів. Вже і частоту на мінімальному навантаженні (хата тягнула ±350Вт прицьому) опустив до 50Гц - все одно болт. Продавати цей синхроннік та купувати інверторний нема жодного бажання, буде як зовсім резервний резерв.
За годину в аккум вдувається його розрядка за 4 години, і на тому норм, жити можна.
Слухай, а яка потужність генератора та зарядки виставлена на інверторі? Не може таке бути що стоїть потужність 80 ампер і гена його просто не тягне?

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
Не може таке бути
пфффф)))
Ну ок, навіть з виставленим 1А на заряд батарейки, навіть при відрегульованих з невеликим навантаженням ~50Гц на гемораторі (які плавають ±0,5Гц), інвертор тупо не хоче запускати мережу, до зарядки діло навіть не доходить - вона вмикається трохи пізніше роботи з мережею. Ну і сам інвертор не дурник, він ампераж зарядки нарощує плавно, від нуля до виставленого значення, а не тупо моментом шурує весь ампераж на клеми. Отак це виглядає.

Вкладення

• 1762965383047.png
    1762965383047.png
    33.7 КБ · Перегляди: 18

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 12 Pro Max
Нарід, колись тут обговорювали потужну плату UPS DC на 12V, 100W, недешеву, але одну на весь ринок.. Не можу знайти, або хоча б назву нагадайте? Особливість була в тому, щоб не було стрибка при переході із акума на зовнішій БЖ і навпаки.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F5
Можливо, заборона на вимкнення PEN - це не зовсім побутовий варіант сценарію, а щось з промислових тем.
"ПУЕ встановлюють вимоги до електроустановок загального призначення змінного струму напругою до 750 кВ та постійного струму напругою до 1,5 кВ." У ПУЕ я не знайшов, що для побутових споживачів є якісь виключення щодо PEN.

До речі, а тоді PEN в TN-C - є захисним провідником або ні?
"1.7.23 захисний провідник (РЕ-провідник, від англ. “protective earthing” – захисне заземлення)
Провідник, призначений для забезпечення захисту від ураження електричним струмом у разі пошкодження ізоляції (наприклад, провідник для з’єднання відкритих провідних частин із заземлювачем, заземлювальним провідником, іншими відкритими провідними частинами, сторонніми провідними частинами, заземленою струмовідною частиною, глухозаземленою нейтральною точкою джерела живлення тощо.
1.7.24 нейтральний провідник (N-провідник)
Провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, електрично з’єднаний з нейтральною точкою джерела живлення, який використовують для розподілу електричної енергії.
<...>
1.7.25 РЕN-провідник
Провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, який поєднує в собі функції захисного (РЕ-) і нейтрального (N-) провідників.
Примітка. Терміни “нейтральний” і “захисний” провідники в системі TN є синонімами відповідних термінів “нульовий робочий” і “нульовий захисний” провідники, які були в попередніх нормативних документах України і не відповідали термінам міжнародних стандартів."

Я все ще не розумію логіку заборони вимкнення PEN провідника...
Ну на цю тему поспілкуйся зі ШІ. Я з ним обговорював це питання. Фактично від розповідав і про зарядженні конденсатори у споживачах, і про можливе наведення струму з повітряної лінії. Як в українській редакції ПУЕ, так російській -- вимоги однакові. Якщо ж до тебе приходить два провідника, то це L та PEN і розривати останній комутаційним апаратом (апарат, призначений для вмикання або вимикання струму в одному або декількох електричних колах) заборонено.

ps Якщо обговорювати цю тему, то слід спочатку знаходити якийсь норматив, на який можна опиратися. Ну без цього немає сенсу.

Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
Нарід, колись тут обговорювали потужну плату UPS DC на 12V, 100W, недешеву, але одну на весь ринок.. Не можу знайти, або хоча б назву нагадайте? Особливість була в тому, щоб не було стрибка при переході із акума на зовнішій БЖ і навпаки.
Можливо мова про ups 1228-12

Місто
Хмельницький
В темі про павербанки я кидав відео розборки/ремонту/апгрейду (з 100 до 200Вт) цікавої моделі.

Платки звідти можливо підійдуть. Їх можна купити в Україні.

Місто
Керкира
1.7.25 РЕN-провідник
Провідник в електроустановках напругою до 1 кВ, який поєднує в собі функції захисного (РЕ-) і нейтрального (N-) провідників.
Примітка. Терміни “нейтральний” і “захисний” провідники в системі TN є синонімами відповідних термінів “нульовий робочий” і “нульовий захисний” провідники, які були в попередніх нормативних документах України і не відповідали термінам міжнародних стандартів."

ps Якщо обговорювати цю тему, то слід спочатку знаходити якийсь норматив, на який можна опиратися. Ну без цього немає сенсу.
На мою думку, будь-який норматив повинен враховувати фізичний сенс правил, які той норматив встановлює.

Тобто виходить, що PEN провідник можливо під'єднати до PE клем побутових пристроїв? До того ж самого інвертора або, скажімо, електробойлера, або пральної машини? За логікою того, що написано, PEN провідник має функцію й PE провідника.
Мабуть, питання до всіх читачів, а реально хтось так робить (під'єднує PEN провідник (один з двох проводів з загальної мережі) до корпусу побутових пристроїв)?
Тобто можлива ситуація, коли між корпусом пральної машини, яка під'єднана до водопровідної системи, та PEN з'явиться струм, який, до речі, спробує зафіксувати ПЗВ.

Й знову ж виявляється, що ПЗВ порушують заборону вимкнення PEN провідника. Або треба цю норму ПУЕ розуміти як забороняється використовувати ПЗВ, там де є L та PEN? Й оті тисячі ПЗВ, які встановлені в будинках 50 - 70 років без PE провідника, поза межами нормативів 2017 року?
До речі, в ПУЕ 2017 написано, що ПУЕ планується переглянути в приблизно 2020 році, а це навіть станом на сьогодні 4 роки тому.

З питання конденсаторів, наскільки я розумію, конденсатор не буде розряджатися в PEN провідник, якщо інший полюс конденсатора висить у повітрі, тобто під'єднаний PEN не допоможе швидше розрядити конденсатор блоку живлення або якийсь інший конденсатор, якщо L від'єднано, а PEN під'єднано.

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F5
Тобто виходить, що PEN провідник можливо під'єднати до PE клем побутових пристроїв?
Виходить, що так.

Й знову ж виявляється, що ПЗВ порушують заборону вимкнення PEN провідника. Або треба цю норму ПУЕ розуміти як забороняється використовувати ПЗВ, там де є L та PEN?
Я вище цитував ПУЕ, що PE та PEN розривати не можна, можна розривати N разом із L при наявності PE.

Й оті тисячі ПЗВ, які встановлені в будинках 50 - 70 років без PE провідника, поза межами нормативів 2017 року?
Це повинно жити до наступного ремонту, ну якось так.

Мабуть, питання до всіх читачів, а реально хтось так робить (під'єднує PEN провідник (один з двох проводів з загальної мережі) до корпусу побутових пристроїв)?
Я про таке чув, але також чув, що це небезпечно. Тут дуже багато нюансів. Зазвичай PEN використовують як N.

Зверху