Філологи-мовознавці. Клуб ботанів

Місто
тимчасово Київ (раніше Миколаїв)
Телефон
Redmi5Plus,RedmiNote8T
Інклюзівісти зовсім не мають чим зайнятися?

Задовбала "соціальна реклама" від зрушскелю, як "інклюзивно" говорити.
Якщо раніше вчили, що замість "інвалід" треба казати "людина з обмеженими можливостями". Зараз вже й це неправильно, рекламують словосполучення "людина з інвалідністю".

Але найбільше здивувало "крісло колісне" замість "візок". Останній їм чим завинив?

Навіщо цей постійний кругообіг однакових слів?
У мене є дві думки щодо цього.
Перша - це типу "політкоректність".
Це як негрів треба називати "афроамериканцями" (в США), бо у них негр вважається образливим словом.
Друга - "ми називаємо речі іншою мовою і проблема сама собою зникає". Не будемо казати, що у нас є інваліди (а виключно "особа з інвалідністю"!) і все, пандуси можна не робити.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Неполіткоректність - це коли один образливий термін замінюють на інший.
Але жонглювання інвалідністю і обмеженістю - це якісь дитячі крайнощі.

І що неполіткоректного у слові "візок"?

Місто
Lutsk
Телефон
SGS21U+iPhone SE2
Маю підозру, що створили відповідник до wheelchair. Загалом, не бачу нічого страшного. Головне, щоб за декілька років знову нічого не змінилось.
А у "людині з інвалідністю" - наголос на Людині. А всілякі "особливі потреби" - справді були дурницею.

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Інвалідність зараз це якийсь статус, який може значити що завгодно. "Інвалід" детермінує ваду як визначаючу в описі людини, людина з інвалідністю - це якась в першу чергу людина, в другу з якимось невідомим діагнозом, який якось невідомо як щось обмежує. Ви кожного дня бачите на вулицях людей з інвалідністю, не здогадуючись про це, не у всіх нема двох ніг. А слово інвалід буквально значить в перекладі і так само асоціюється з непридатною (для нормального життя) людиною.
Щоб зрозуміти звідки воно йде, треба просто поставити себе на те місце.

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
хтось дуже активно "доїдає" грант. Щоб дали ще. ЛГБТшніки грьобані, тобто інтелектуальні збоченці.
Підхід, що якщо хтось висловлює неприйнятну мені думку, то він, безумовно, кимось проплачений, бо не міг же він реально сам так вважати, дуже нагадує росіян з називанням кого завгодно іноземними агентами.
Вони ще люблять слова на кшталт «соросята» і нещодавно ще взнали, що була така USAID, і тепер її всюди приплітають.

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
debugger, та ні, "соросят" я поважаю. :cool: Як і Сороса. Но недарма товариш Крупський склепав свій опус про партийність у літературі... :cool: N.B. Якшо шо - то я проти колгоспів, політруків та олігархів. Хе, хе...

Зверху