Цифрове радіо DAB/DAB+

Саня-068

Радіоентузіаст
Місто
Вараш
Телефон
Alcatel 3X 2019 (5048y)
Kritik, Повністю згідний з вами. Не рентабельно зараз розвивати DAB+, приймачі дорогі, не кожен собі дозволить. Плюс якщо є FM станції, і приймачі коштують в районі 300грн, тому навряд DAB+ буде розвиватися.

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa <--> Berlin
Плюс якщо є FM станції, і приймачі коштують в районі 300грн, тому навряд DAB+ буде розвиватися.

Дополню, что цена - не самое главное. Скажем, в Германии DAB приемники тоже в разы дороже, чем FM. Но FM забит, а желающих вещать гораздо больше. Поэтому станции идут в DAB, а за ними идут их слушатели. (Абсолютно нерелевантно, но в Берлине я автопоиском словил ~30 станций FM и почти 120 станций DAB. Сколько из них берлинские, а сколько соседних городов - хз). Стоимость приемника уже не так важна, если нужная тебе станция - это DAB станция.

Я к тому, что варианты для процветания DAB - есть. К переходу на DAB может сподвигнуть забитый FM. Или может помочь административный переход (например, обязать коммерческие станции иметь дубль в DAB, а государство, со своей стороны, освобождает такую коммерческую станцию на какое-то время от платежей за DAB). Но само по себе положение никак не изменяется. И пока в Украине "звезды никак не сойдутся", никакого развития.

Місто
Львів
Ну так сколько тех приемников на руках?
Думаю, справа не в приймачах, а в даті появи. В Україну dab зайшов в 2018 - в сам розпал оптичного інтернету та 4G. Більшість перейшла на цифру, яку можна споживати через вже наявні пристрої: телефон, комп. Традиційне радіо помирає, так само як і телебачення.

Саня-068

Радіоентузіаст
Місто
Вараш
Телефон
Alcatel 3X 2019 (5048y)
Більшість перейшла на цифру, яку можна споживати через вже наявні пристрої: телефон, комп. Традиційне радіо помирає, так само як і телебачення.
Ну яб не сказав що більшість перейшли на цифру. На початку війни 2022р, FM/DAB+ приймачі скуповували як "гарячі пиріжки" на ринку. Навіть при блекаутах попит на приймачі зростає відразу. А по селах, майже в кожній хаті є радіоприймач. Тому традиційне радіо ще довго буде жити.

Місто
Львів
Саня-068, не потрібно екстраполювати війну, як норму на весь світ.
Цифра має цілу низку переваг:
- якість;
- доступність;
- можливість споживати ту послугу, яка подобається, а не яка доступна географічно;
- можливість влаштувати власні трансляції.
приймачі скуповували
А сенсу, якщо в блекаути FM вимикалось також?

Саня-068

Радіоентузіаст
Місто
Вараш
Телефон
Alcatel 3X 2019 (5048y)
не потрібно екстраполювати війну, як норму на весь світ.
Я писав лише за Україну.
А сенсу, якщо в блекаути FM вимикалось також?
Не знаю як де, но на моїй телевежі FM не вимикалося, у Рівному при блекаутах спостерігалися проблеми але на пару хв.
Ну з цифрою звичайно що не зрівняється, якість краща та вибірковість, але традиційне радіо працює там де немає інтернету.

Останнє редагування:
Місто
Львів
Не помітив.
традиційне радіо працює там де немає інтернету
В якому плані? Традиційний кіловатний передавач FM добре, якщо 20 км. доб'є. Мобільний інтернет більш поширений. Чи мова про 549 Кгц на СХ?

Саня-068

Радіоентузіаст
Місто
Вараш
Телефон
Alcatel 3X 2019 (5048y)
В якому плані? Традиційний кіловатний передавач FM добре, якщо 20 км. доб'є. Мобільний інтернет більш поширений. Чи мова про 549 Кгц на СХ?
Все залежить від приймача і стандарту, при блекаутах в деяких селах взагалі інтернет помирав, в той час радіоприймачі чудово відтворювали музику і інформаційні новини.
Ну 20км це знизили ви показник. Я на відстані 130км приймаю FM білоруських радіостанцій у своїй локації))))

Останнє редагування:
Зверху