це з віндою проблеми якщо завантаженість така. Апгрейд - якщо жорсткий диск, то він тормозить також, але не є причиною, бо грузиться відеокарта і проц. Треба ссд, як мінімум, якщо його немає. У мене 1600 райзен і 570 rx і для роботи все ще вистачає. Не завжди апгрейд щось вирішить, якщо вінда криво налаштована, різні проги висять, віруси, оновлення і тд. Треба перевстановити легку вінду. На моїй конфігурації можна ще років 5 мінімум сидіти, навіть на 11 вінду перейти і все буде норм, якщо вирубити все зайве з вінди, як я і роблю через скрипт згенерований сайтом
https://schneegans.de/windows/unattend-generator/. Так що це перше, що вам треба зробити, але для цього треба розуміння як налаштувати скрипт через цей сайт і по тому не загадити вінду непотребом.
і взагалі там багато налаштувань вінди ще є крім цього, але це треба розумітися. Людина, якщо розбирається із вашою конфігурацією за 1000 гривень зробить літачок, ну це за роботу, якщо треба ссд, то ще за нього десь 1000-2000 грн
Я знаю про що кажу, я займаюся компами вже давненько, звичайно все не знаю, але більше ніж основна кількість народу.
Присилайте по пошті комп - зроблю за копійочку)) можу по віддаленому доступу почистити програмно, як варіант, але це не дуже варіант))
бездумно оновлювати це дурість, треба розуміти, що робиш і який буде ефект від вкладеної кожної гривні. Наприклад я оновив собі самсунг 870 ево ссд на pm9a1 і ефекту немає при моїх задачах. Але я знав що так буде, просто захотілося попрацювати з nvme і змінити 870 256 гб на 1 тб pm9a1, так як людині продав свій і взяв за роботу, за виручені кошти купив трохи б/у ссд на 1тб на аліку. Тобто нічого не витративши. проапгрейдився і помацав новий для мене вид ссд. Бо теорія була і за нею не було толку на нього переходити, вона підтвердилась, але я так захотів, треба практика по роботі з nvme, бо за ними майбутнє, вже pcs 5.0 такі ссд є))
якщо оновити проц на 8 ядерний, то може охолодження чи живлення материнки не тягнути його (4 фази на проц у вашої материнки, тому вище 95 ват не треба в неї ставити і то без розгону з downvoltінгом і гарним охладом зони vrm, краще взгалі 65w тільки) і будуть проблеми і так далі, такого багато. Але якщо постійно загажувати вінду, то проблеми будуть з часом в будь-якому випадку.