Депозити (вклади)

Статус
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.

chelavek

Слава Україні !!!
Місто
Київ
Телефон
iPhone (KS/UMC)
9 червня 2020 р.
Один із найпоширеніших банківських продуктів — це депозит. Клієнт банку має можливість покласти «вільні» кошти на депозитний рахунок та отримувати відсотки. У такий спосіб банк залучає ресурси для кредитування громадян та бізнесу, а клієнти банку можуть не лише зберегти власні кошти від знецінення, але й заробляти на них.

Близько 7 % письмових звернень громадян до Національного банку стосуються саме відносин за депозитами. Тому ми підготували роз’яснення для клієнтів банків, які вирішили покласти власні кошти на депозит.

👉 Автоматичне продовження строку депозиту можливе лише за вашої згоди.

Уявімо ситуацію: клієнт відкрив у банку депозит із кінцевою датою 24 серпня. Через свята він зміг звернутися до банку лише 25 серпня. І тоді ж дізнався, що банк автоматично продовжив його депозит. Адже за умовами договору клієнт повинен був звернутися до банку впродовж 5 днів до закінчення строку депозиту.

Банк у такому випадку не порушив права клієнта. Проте автоматичне продовження строку дії депозиту можливе лише, якщо клієнт дав на це згоду: підписав договір із такою умовою або поставив «галочку» у відповідному полі в мобільному застосунку.

Ми рекомендуємо банкам пояснювати клієнтам усі умови отримання послуги, зокрема, що відбуватиметься після завершення строку дії депозиту. Також рекомендуємо діяти на випередження: заздалегідь інформувати клієнта про завершення терміну дії депозиту й пропонувати йому варіанти подальших дій.

👉 Якщо ви хочете мати можливість достроково зняти кошти з депозиту у випадку «форс-мажору», цю умову варто передбачити в договорі.

Уявімо ще одну ситуацію: клієнт має депозит строком 12 місяців. Але через непередбачувані обставини кошти знадобилася раніше. Клієнт звертається до банку з проханням забрати частину своїх коштів без відсотків. Але, якщо така можливість не передбачена в договорі, банк може відмовити.

Тому ми рекомендуємо клієнтам зважати на вищезазначене і в разі потреби обирати депозит, умовами якого передбачено можливість достроково знімати кошти. Водночас банкам рекомендуємо розглядати кожен випадок окремо та, за можливості, йти назустріч клієнтам.

👉 У договорі варто передбачити чіткі умови повернення депозиту та можливі комісії.

Клієнт має депозит у банку в іноземній валюті. Після завершення строку дії депозиту він захотів перевести кошти з депозиту на поточний рахунок. Але дізнався, що банк тимчасово ввів комісію на повернення валютних коштів.

У тарифах банку має зазначатися, що комісія за зняття грошей не поширюється на відсотки та суму вкладу. Тобто, якщо клієнт захоче перевести кошти на поточний рахунок після завершення терміну депозиту та зняти готівкою через касу, комісій бути не повинно. Проте, аби уникнути неочікуваних ситуації, варто наполягти, щоб у договорі передбачалися чіткі умови повернення коштів, можливі комісії.

☝️ Як вирішити такі ситуації?

Перед підписанням депозитного договору радимо уважно його прочитати. Варто прискіпливо вивчити усі умови, можливі нюанси та ризики.

Якщо у відносинах із банком все ж виникла ситуація, в якій банк, на вашу думку, порушив умови договору та ваші права, напишіть звернення на ім’я керівництва фінустанови. Якщо банк відмовляється йти назустріч і нехтує скаргою, слід звертатися до НБУ.​

Валютні депозити за гривню (до 100к грн/місяць):

Причина: mustbe.pp.ua
Останнє редагування модератором:

Tabarik

Без ГМО
Місто
Київ
Телефон
Xiaomi Note 12 pro 5G
При банкротстве банка в любом случае отдадут гривной

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
Щось банки не спішать запускати валютні депозити. Я очікував, що до понеділка найбільш продвинуті (Моно, Сенс, Приват...) вже зроблять.

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
Думаю, банкам воно просто непотрібно. Валютні депозити треба забезпечувати валютними кредитами, аби виплачувати за них хоч якийсь позитивний %. А хто і навіщо зараз буде брати валютні кредити? Правильно - ніхто. Хіба що робити депозити з від'ємною % ставкою. Але тоді питання хто буде їх відкривати?

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
webivan, так це депозити важливі не як депозити, а як канал продажі валюти, яким НБУ обіцяв замінити картковий туризм. Тут можна і 0,000001% робити.

Місто
Киев
Щось банки не спішать запускати валютні депозити. Я очікував, що до понеділка найбільш продвинуті (Моно, Сенс, Приват...) вже зроблять.
Альфа вам в помощь.
Кредитование для физиков в валюте запрещено, только юрлица.
А вот юрлицам валюта может и нужна, в особенности тем, кто работает с забугром.

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
Дюрі-бачі
Банкам то що до того? Банки мають гроші заробляти. А просто тримати на рахунках валюту, яку ти нікуди не інвестуєш - то збитково.
Хоча я не фінансист, тому можу не бачити тих чи інших можливостей валютних інвестицій для банків. Але якщо врахувати що для Євро зараз наприклад у Wise та купі інших сервісів і закордонних банків вже встановлений негативний % починаючи з певної суми на рахунку - усе ж схильний вважати що таких можливостей немає або дуже мало і ті в долларах.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
webivan, :unsure: заробляти на продажу валюти за рахунок різниці курсів: ФОПи здали по 36,6, люди закупили по 37,6... Або як зараз на туристах заробляють свої 2% комісії...

Місто
London
Телефон
Samsung Galaxy S20
Дюрі-бачі я не знаю умов за якими банки можуть продавати валюту на депозит, якщо там є можливість купити у нбу по офф курсу а продати вище - тоді так, варіант можливий.
Карманник кредитування у валюті заборонено не для фіз осіб, а для тих у кого немає постійних доходів у валюті. Валюта потрібна імортерам і у них усі доходи у гривні. Та і зараз брати кредити у валюті дуже ризиковано, навіть якщо доходи є. Маю знайомих які брали подібні кредити і тепер виявляється що банку потрібна або валюта або гривні за комерційним курсом. А усе що можна зробити із валютними доходами - продати за курсом нбу...

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
webivan, ніхто не знає умов. Просто в презентації НБУ 21-го для мене цей пункт найбільш цікавий і єдиний залишився невиконаним. Хоча схоже доведеться підтримувати туристів і надалі.

SDA

Місто
Чернігів
Телефон
Samsung A52 (VF+KS)
webivan, :unsure: заробляти на продажу валюти за рахунок різниці курсів: ФОПи здали по 36,6, люди закупили по 37,6... Або як зараз на туристах заробляють свої 2% комісії...
Є ще один момент суттєвий в реаліях нашої банківської системи.
У банків є один такий цікавий норматив, як норматив формування банками обов’язкових резервів за поточними рахунками в гривні та за коштами в іноземній валюті. І він, якщо не помиляюсь, зараз встановлений лише по валютних коштах і становить 10% від їх середньоденних залишків протягом звітного періоду. Враховуючи, що резерви формуються в гривні у вигляді мінімального залишку на коррахунку банку, то дуже сумніваюсь, що банки активно почнуть пропонувати конвертацію. Заморозити додаткові мінімум 10% у гривні на коррахунку від суми валютного вкладу мінімум на 3 місяці в поточних умовах це дуже суттєво.
Ну або це все будуть в курс операцій вносити (((

GLOOMER

Заблокирован
Місто
Полтава
Честно говоря я не очень понимаю зачем и какую цифру тут некоторые ждут от валютных депозитов, если на сейчас в среднем продажа бакса в кассе от 39 грн. Вроде как по карточным никто не обещал продавать, а онлайн до сих пор под запретом.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
У нас, в Укргазбанку, придбати валюту можна за курсом НБУ + 1% (на сьогодні це 36,93 грн за долар), розмістивши її потім на депозиті строком від 3-х місяців.
Щось цей аукцион невиданої щедрості починає викликати засторогу. Поки ні слова про обмеження зняття...

cds

Місто
Днепр
Телефон
Pixel 4a, Nokia 515
С финансов
Добавлено: Пн 25 июл, 2022 16:18

Окрыл в Аккорде, курс 36,94.
Допозит на 3 мес. Ставка 1,4%

Открыл в ОТП банке, доп.комиссии 0,3% за обмен
1% за снятие валюты. Итоговый курс 37,40.
Депозит 0,1%

В ТАС начали делать, зависла программа обмена валюты в приложении.

Заходил в другие банки, нигде нет. Заходил :
- Киб
- Альфа
- Идея
- Укрсиб
- Универсал
- Креди Агриголь
- ПУМБ

Из интересного, 1 августа можно идти и по второму кругу все открывать.

Дюрі-бачі

ПТН ПНХ
Місто
Ужгород
Телефон
OnePlus 6T
Я не системні банки я точно не розглядаю, і з системних той же Сенс я обійду боком з депозитами.

Статус
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.
Зверху