Депозити (вклади)

Статус
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.

chelavek

Слава Україні !!!
Місто
Київ
Телефон
iPhone (KS/UMC)
9 червня 2020 р.
Один із найпоширеніших банківських продуктів — це депозит. Клієнт банку має можливість покласти «вільні» кошти на депозитний рахунок та отримувати відсотки. У такий спосіб банк залучає ресурси для кредитування громадян та бізнесу, а клієнти банку можуть не лише зберегти власні кошти від знецінення, але й заробляти на них.

Близько 7 % письмових звернень громадян до Національного банку стосуються саме відносин за депозитами. Тому ми підготували роз’яснення для клієнтів банків, які вирішили покласти власні кошти на депозит.

👉 Автоматичне продовження строку депозиту можливе лише за вашої згоди.

Уявімо ситуацію: клієнт відкрив у банку депозит із кінцевою датою 24 серпня. Через свята він зміг звернутися до банку лише 25 серпня. І тоді ж дізнався, що банк автоматично продовжив його депозит. Адже за умовами договору клієнт повинен був звернутися до банку впродовж 5 днів до закінчення строку депозиту.

Банк у такому випадку не порушив права клієнта. Проте автоматичне продовження строку дії депозиту можливе лише, якщо клієнт дав на це згоду: підписав договір із такою умовою або поставив «галочку» у відповідному полі в мобільному застосунку.

Ми рекомендуємо банкам пояснювати клієнтам усі умови отримання послуги, зокрема, що відбуватиметься після завершення строку дії депозиту. Також рекомендуємо діяти на випередження: заздалегідь інформувати клієнта про завершення терміну дії депозиту й пропонувати йому варіанти подальших дій.

👉 Якщо ви хочете мати можливість достроково зняти кошти з депозиту у випадку «форс-мажору», цю умову варто передбачити в договорі.

Уявімо ще одну ситуацію: клієнт має депозит строком 12 місяців. Але через непередбачувані обставини кошти знадобилася раніше. Клієнт звертається до банку з проханням забрати частину своїх коштів без відсотків. Але, якщо така можливість не передбачена в договорі, банк може відмовити.

Тому ми рекомендуємо клієнтам зважати на вищезазначене і в разі потреби обирати депозит, умовами якого передбачено можливість достроково знімати кошти. Водночас банкам рекомендуємо розглядати кожен випадок окремо та, за можливості, йти назустріч клієнтам.

👉 У договорі варто передбачити чіткі умови повернення депозиту та можливі комісії.

Клієнт має депозит у банку в іноземній валюті. Після завершення строку дії депозиту він захотів перевести кошти з депозиту на поточний рахунок. Але дізнався, що банк тимчасово ввів комісію на повернення валютних коштів.

У тарифах банку має зазначатися, що комісія за зняття грошей не поширюється на відсотки та суму вкладу. Тобто, якщо клієнт захоче перевести кошти на поточний рахунок після завершення терміну депозиту та зняти готівкою через касу, комісій бути не повинно. Проте, аби уникнути неочікуваних ситуації, варто наполягти, щоб у договорі передбачалися чіткі умови повернення коштів, можливі комісії.

☝️ Як вирішити такі ситуації?

Перед підписанням депозитного договору радимо уважно його прочитати. Варто прискіпливо вивчити усі умови, можливі нюанси та ризики.

Якщо у відносинах із банком все ж виникла ситуація, в якій банк, на вашу думку, порушив умови договору та ваші права, напишіть звернення на ім’я керівництва фінустанови. Якщо банк відмовляється йти назустріч і нехтує скаргою, слід звертатися до НБУ.​

Валютні депозити за гривню (до 100к грн/місяць):

Причина: mustbe.pp.ua
Останнє редагування модератором:

MorRex

Заблокирован
Місто
Одесса
Телефон
Hero
С Виза Классик не нужно вводить пин-код на кассах, однако у нас и документов никогда не спрашивают
в юникредит карты с чипом, обязательный ввод пина и невозможность подделать карту.
При вводе пин кода предявление документа не обязательно, с чипом подпись не обязательна.

Добавлено через 1 минуту
Хм... у них 50 гривен в год за обслуживание хотят.
их обслуживание того стоит.Не сравнимо с приватом, авалем и эксимом.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: vpro

MorRex

Заблокирован
Місто
Одесса
Телефон
Hero
А они хоть где-то поддерживаются?
даже в самых древних терминалах в Украине.
Даже если ты найдёшь терминал без поддержки, на карте кроме чипа есть магнитная лента.
Но если терминал поддерживает чип, то заплатить можно только чипом.

Місто
не на форуме
их обслуживание того стоит.Не сравнимо с приватом, авалем и эксимом
Насчет Эксима - не надо. Я ушел с Юникредита в Эксим, считаю что он лучше, однозначно, для использования на Украине. Может мне так сложилось, но тем не менее... В Эксимбанке карты идут с чипами сразу. Сейчас не знаю стоимость обслуживания в год, но знаю, что это стоит того, например, в стоимость входит оповещение по e-mail об уходящих и приходящих деньгах - в большинстве банков это платная услуга. В Юникредите есть нюансы, например, если кто-то хочет положить деньги на счет другого лица, то нужно обязательно паспорт, и даже кажется налоговый код - вобщем маразм. И еще есть некоторые неприятные нюансы (например, по оплате через интернет, и по квалификации обслуживающего персонала...), которых нет в Эксимбанке.

карты с чипом
А они хоть где-то поддерживаются?
Не интересовался. Всегда с чипом идет и полоска.

EricX

Morpheus
Місто
Івано-Франківськ
Чипы в торговой сети до лампочки, не встречал ни одного терминала который бы поддерживал только чипы.
...да собственно и карты где чип дублируется магнитной полосой тоже до лампочки, никакой секьюрности.
В интернете тоже чип не нужен, а нужен CVV2 код или подобный - написан на обратной стороне карты в конце полоски для подписи. Ну и для расчётов в инете подходят только карты номер которых начинается на 4 (все виды VISA, включая "электроны") и 5(все виды Eurocard/Mastercard)

MorRex

Заблокирован
Місто
Одесса
Телефон
Hero
Насчет Эксима - не надо. Я ушел с Юникредита в Эксим, считаю что он лучше, однозначно, для использования на Украине.. Может мне так сложилось, но тем не менее
Возможно он лучше для определённых целей.
Но я видел как процесс выдачи карты(которая уже есть в наличии) занимает 3(!) часа, огромная очередь и недекватные работники
Код:
-я уже 3 часа жду сдесь свою карту.Когда вы мне её дадите?
-не мешайте мне, я занята, вам сказали ждать, так что ждите.
.
например, по оплате через интернет
ты о том, что весной закрыли оплаты в инете по мс електроник?
расскажи, интересно узнать.
Мне нравится то, что можно например в 12 ночи в отделении подожить деньги и через 10 минут заплатить ими в инете.

Місто
не на форуме
Но я видел как процесс выдачи карты(которая уже есть в наличии) занимает 3(!) часа, огромная очередь и недекватные работники
В наших краях такого никогда не видел. Очереди были, но не более 5ти человек, каждого обслуживали за 3-5-10мин, все культурно происходит.

весной закрыли оплаты в инете по мс електроник?
расскажи, интересно узнать.
В Юникредите нет отдельной карты для оплаты через интернет, а также они раньше выпускали только МастерКард маэстро(кажется), которая не обслуживается в интернете по условиям самой МастерКард, а для оплаты в портмоне был сделан специальный шлюз, который то работал\то не работал. Сейчас уже они предлагают ВизуКлассик (точно не скажу, как раз ушел оттуда за месяц до введение в действие этой карты).

В Эксимбанке я сразу (кажется бесплатно, точно не помню уже) открыл виртуальную интернет-карту, и еще ни разу не было чтобы хоть один платеж не прошел.

Мне нравится то, что можно например в 12 ночи в отделении подожить деньги и через 10 минут заплатить ими в инете.
В Эксимбанке тоже можно, в некоторых отделениях. Но в Юникредите больше таких отделений по Киеву.

Saab

Заблокирован
Місто
Kiev
Телефон
iPhone
Хм...
Платный просмотр денег, это как ПЗС. Не годится никуда вобще
может мне просто невезло с банкоматами, не знаю.
сколько денег, я обычно знаю. в интернете можно бесплатно посмотреть.
а так преимущество укрсоца универсальный налицо. однозначно выгодное предложение на рынке. сеть банкоматов большая.
бесплатное пополнение - снятие итс гуд.
открывали карту классик 7 дней, в эрсте того же уровня - 3 дня.
я, конечно, понимаю универсал банки, юни кредит, укрэксим, но сеть банкоматов очень мала.
из слоное хорошие сети у привата, укрсиб, укрсоц и все. авалю нереспект.

EricX

Morpheus
Місто
Івано-Франківськ
а так преимущество укрсоца универсальный налицо. однозначно выгодное предложение на рынке. сеть банкоматов большая.
У них там система Радиус -совместная работа без комиссии с рядом других банков кстати кажись с тем же Юникредит
я, конечно, понимаю универсал банки, юни кредит, укрэксим, но сеть банкоматов очень мала.
Эксим у нас имеет хорошую сеть банкоматов, начинали вообще первыми...
из слоное хорошие сети у привата,
что да, то да :)
у нас он не слон, банкоматов кот наплакал
укрсоц и все. авалю нереспект.
В нашем регионе Аваль примерно на уровне с Укрсоцом.

Андрюх@dp.ua

Пенсіонер
Місто
Дніпро - мій рідний дім
Телефон
дивись підпис
Ну и для расчётов в инете подходят только карты номер которых начинается на 4 (все виды VISA, включая "электроны") и 5(все виды Eurocard/Mastercard)
Моя МастерКард не подходит, нет CVV2 кода:( А вот Виза без проблем. Все Приват. Но вот предложение УСБ тоже заинтересовало, банкоматов в Днепре хватает (не так, как у Привата, естественно), надо будет зайти поинтересоваться подробностями

Saab

Заблокирован
Місто
Kiev
Телефон
iPhone
У них там система Радиус -совместная работа без комиссии с рядом других банков кстати кажись с тем же Юникредит
знаю цю Мережу. За все своє життя бачив тільки в Харкові 2 банкомати :)

Эксим у нас имеет хорошую сеть банкоматов, начинали вообще первыми...

у нас он не слон, банкоматов кот наплакал
В нашем регионе Аваль примерно на уровне с Укрсоцом.
мабуть, це скоріш місцевого характеру. в Харкові, наприклад, у неділю не могли знайти банкомату Авалю на вулиці, а вищевказаних мною навалом. Доречі, зняли у Радіусі. Був здивований, що не було української мови.
в Кременчуці взагалі тільки один банкомат Ексіму бачив...
в мене інтересу ніякого немає, нехай кожний сам вирішує.

Don_Lemon

Все ИМХО
Місто
Ивано-Франковск
Картка укрсоцбанку - дійсно оптимально-середнє рішення. Я користуюсь такою уже три роки, не маю жодних претензій. Хоча після цьогорічної відпустки зробив висновок, що по Україні краще їздити з карткою укрсибу - ну дуууже багато банкоматів.

• Like
Реакції: lav

Verden

Заблокирован
Місто
Київ
Телефон
Sony C
Don_Lemon, А ти ніколи не чув про об"єднану мережу банкоматів?;) Є така в Україні. УСБшні картки можна використовувати в банкоматах УСбБ, Правекса, Фінансів та кредит, і т.д. Захочеш - знайдеш на офсайті УСБ файл

Don_Lemon

Все ИМХО
Місто
Ивано-Франковск
Verden, чув, знаю, але не влаштовує: зняття грошей то безкоштовне, але перевірка рахунку - платна.

Verden

Заблокирован
Місто
Київ
Телефон
Sony C
Don_Lemon, можна по телефону дізнаватись. Між іншим, наскілкьи я памятаю, перевірка і в банкоматах УСБ платна більше 1 разу на добу

Місто
Алушта
Телефон
Xiaomi Note 4X & Yoga Tablet
Подтверждаю, один раз в сутки бесплатно, кроме того существует «народный способ», придуманный правда клиентами другого банка, — снять через банкомат гривен 5 — 10 (это бесплатно в любом случае), и получить так же бесплатно чек с балансом. А вообще непонятно стремление несколько раз в день бегать к банкомату при наличии интернет-банкинга.

Місто
Николаев
Телефон
HTC Snap, Anycool 669+, Nokia 101
stormrs, и не напоминай :), сегодня в Укрпроме депозит заканчивается, теперь головняк будет его забрать...

Статус
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.
Зверху