Мова й суспільство

Тара

Заблокирован
Місто
Одеса
Не будь яких - і Україна давно б вже була в ЕС та НАТО.
Я б так зразу теж не казав. НАТО нас брати не хотіло чи наші керманичі нас туди не вели?

Я б не спрощував і не узагальнював. Мало хто із західняків так вважає.
Мало не значить ніхто. Так і на сході не всі вірять в нацистів-бандерівців людожерів

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
НАТО нас брати не хотіло чи наші керманичі нас туди не вели?
За часів Єльцина, у 1994-му можна було подати заявку у НАТО та ЄС разом зі всіма східноєвропейськими країнами і єльциновська Росія нічого б не мала проти. І вже у 2004-му були б там разом зі всіма.

А не зробили цього наші керманичі у спілці з формуючимся тоді олігархатом.
Щоб нічого не заважало їм дерибанити ресурси держави.
А щоб східний електорат не заважав їм того робити - зас.рали йому мізки "багатовекторністю" та дружбою з болотами.

Тара

Заблокирован
Місто
Одеса
НАТО нас брати не хотіло чи наші керманичі нас туди не вели?
За часів Єльцина, у 1994-му можна було подати заявку у НАТО та ЄС разом зі всіма східноєвропейськими країнами і єльциновська Росія нічого б не мала проти. І вже у 2004-му були б там разом зі всіма.

А не зробили цього наші керманичі у спілці з формуючимся тоді олігархатом.
Щоб нічого не заважало їм дерибанити ресурси держави.
А щоб східний електорат не заважав їм того робити - зас.рали йому мізки "багатовекторністю" та дружбою з болотами.
А при Ющенко хто заважав ?
І наприклад той же клінтон, меркель і інші зараз відкрито кажуть що це вони забороняли брати Україну в НАТО.
Ні в колі мірі не реабілітую наших чортів, але і не факт щоб нас би так і взяли в те НАТО і ЄС відразу як ми б подали заявку

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
У мене теж мати була в прибалтиці в ті роки, і вона жителька українського села, з рідною українською там єдина могла щось казати. Бо російськомовних міських не обслуговували.
Дивно, коли я з батьками мандрував по прибалтиці +-1984р., ніяких проблем з російською мовою там не виникало або не помічали - заходили в супермаркети, заселялися в готелі...

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
при Ющенко хто заважав
При Ющенко вже пуйло занадто зміцніло і почало страшити захід. Тому вони пішли на договірняк з ним що Україну брати не будуть.

не факт щоб нас би так і взяли в те НАТО і ЄС відразу як ми б подали заявку
В Румунії початку- середини 90-х збідніння та корупція були більші за тогочасні українські, не кажучи вже про промисловий потенціал.
Але нічого, взяли їх.
Post automatically merged:

я з батьками мандрував по прибалтиці
Там всюди по-різному було.
Я багато разів їздив в Ригу до родичів - в 70-ті то було майже російськомовне місто.
А от у Вільнюсі зовсім інакше.

yahoo

username
Місто
Kharkiv
Телефон
Poco M3 Pro
Це мені нагадало поїздку у Вільнюс у 79-му чи 80-му у складі туристичної групи школярів-старшокласників.
Там в продмагазині збиралися купити цигарки, але продавщиця просто в упор не зауважувала нас, звертаючихся до нею російською.

Аж доки хтось не здогадався перейти на українську - тоді вмить зауважила і обслужила! :)
З розповідей мами.
Перша історія. У 1986 році її з батьком з Харкова направили на роботу у м. Гвардійськ чи Гвардійське Хмельницкої області.
Мама, яка вільно спілкувалася українською, не могла купити живу рибу на лотку, бо продавчиня її ігнорувала питаючи інших місцевих покупців, мовляв, хто це понаїхав. Відстоявши чергу та ще простоявши півгодини з грошима в руках перед продавчинею мама такі купила рибу.

Друга історія. Під час навчання у ВНЗ в 1983 на літню практику її та інших студентів відправили в Таллінн малювати (пейзажи чи будівлі). І тоді був випадок, як місцевий мешканець став розпитувати у мами, звідки вона і коли місцевий дізнався. що вона з заходу України, то він гучно казав декілька разів перехожим, щоб вони не заважали мамі малювати, бо вона з західної України.

Останнє редагування:
Місто
Киев
Имею другую историю, когда в 1995-м с чехом, который не знал ни укр, ни рус, а я не знал ни чешский, ни англ, праздновали Новый год. И были счастливы от праздника оба! Просто радовались что встретились, и познакомились. Выпивали, шутить даже получалось, играли в "кости". На утро ржали от удовольствия, по поводу проведения праздника) Вокруг были ребята со всех регионов Украины, а также чехи, словаки, австрийцы, и всем было плевать кто на каком языке общается, мы просто радовались хорошей компании.

Місто
Запорiжжя
Телефон
IPhone 12 mini
Та й зараз все одно якою мовою з ким спілкуватись - аби розуміли одне одного.
Але. АЛЕ.
Саме москальська мова станом на зараз - це інструмент: а) пропаганди; б) приниження навколишніх («недомови», «провінціали», «менші брати» тощо).
Тож. Нажаль.
Москальська має зникнути з обіходу. У випадку з 40+ це можна зрозуміти і потерпіти, ті ж, хто молодше - мають мати трошечки сорому.
А ще, українська мова - і старовинніша, і милозвучніша, і логічніша.
Вйо вкраїнізуватися!)

Місто
Киев
T.Visc, у тебя в твоем же тексте сразу противоречие:
Та й зараз все одно якою мовою з ким спілкуватись
и прямо не вставая:
А потом к Kritik, задаются вопросы, имхо такие себе, но задаются. Но то ладно, я про другое говорил.

• Like
Реакції: jaks

yahoo

username
Місто
Kharkiv
Телефон
Poco M3 Pro
Слухав-читав статті істориків чи на тему деколонізації, в яких кажуть, що якби у 90-их до влади прийшли більш проукраїнські сили (типу Чорновіла), то був би великий ризик, або війни (як у Молдові чи Грузії), або розчарування і повернення прокомуністичних сил (як у Білорусі). Чому? Бо настрої в Україні 90-их були значно більш проросійськими. Як приклад, Київ, який був російськомовним раніше і зараз поступово стає все більш і більш україномовним.
Власне, і війна 2014 та 2022 викликані тим, що імперія хоче покарати та підкорити свою бувшу колонію. Війна у придністров"ї, абхазії та південній осетії були інспіровані та підживлювалися русньою, які за принцпипом "розділяй і володарюй" хотіли втримати вплив над колоніями.

Українським послам в росії з початку 90их періодично розповідали про "вирішення питання України" (джерело ютуб-канал Грунт, Олексій Ковжун)
В вересні-жовтні 1993 підчас конституційної кризи в росії, Єльцин був з одного боку, тоді як з іншого були як їх називають про націоналістичні (читай більш радикальні імперці) сили (вікі).
Ще варто згадати Кримську кризу 1992-1994 років .

Останнє редагування:

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa
Space Cat, считаю, что если в Украине возобладает такая точка зрения, как у тебя, то Украине быть колонией педерации. Воюя с сосией, получите ее самую.

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
був би великий ризик, або війни (як у Молдові чи Грузії), або розчарування і повернення прокомуністичних сил (як у Білорусі)
Заявку на вступ в НАТО треба було ув'язати з ліквідацією ядерної зброї.
Себто "хочете її позбутися - приймайте нас в альянс і самі ліквідовуйте".

Але в загальному погоджуюся, тоді ще не визріла українська самоідентифікація у більшості населення держави.

knedlyk

Заблокирован
Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
Имею другую историю, когда в 1995-м с чехом, который не знал ни укр, ни рус, а я не знал ни чешский, ни англ, праздновали Новый год. И были счастливы от праздника оба! Просто радовались что встретились, и познакомились. Выпивали, шутить даже получалось, играли в "кости". На утро ржали от удовольствия, по поводу проведения праздника) Вокруг были ребята со всех регионов Украины, а также чехи, словаки, австрийцы, и всем было плевать кто на каком языке общается, мы просто радовались хорошей компании.
Пам'ятайте, що більшість команд вбивати українців за останні 300..200..100..10 років було віддано саме москальською. Ким, думаю, уточнювати не треба.

monter

Україна понад усе!
Місто
Черкаси
Телефон
Redmi Note 11S 6/128
считаю, что если в Украине возобладает такая точка зрения, как у тебя, то Украине быть колонией педерации. Воюя с сосией, получите ее самую.
Це на кшталт "хто не любить кацапів і кацапську мову, той ризикує стати жертвою кацапської агресії"?

monter

Україна понад усе!
Місто
Черкаси
Телефон
Redmi Note 11S 6/128
А потом к @Kritik, задаются вопросы, имхо такие себе, но задаются. Но то ладно, я про другое говорил.
А потім територіальні претензії до України, бо там живуть "русскіє люді":
Зампред Госдумы РФ, единоросс Толстой: Россия должна вернуть остальные свои земли — Одесскую, Николаевскую, Днепропетровскую, Харьковскую области — все земли, где живут наши русские люди, которых 30 лет назад предали и бросили, придумав независимую Украину, наплевав на интересы жителей этих регионов. Лучше поздно, чем никогда, но мы исправим это.

Місто
Запорiжжя
Телефон
IPhone 12 mini
Vitalik, поганий аналіз.
Це виключення. Прийом такий. Або уточнення.
Підтверджує правило, ага 😉
Всі все зрозуміли.
Я тобі пояснив. Тепер і ти розумієш.
Дякую.

monter

Україна понад усе!
Місто
Черкаси
Телефон
Redmi Note 11S 6/128
московії пахую кого убивати
Але як підняти насєлєніє для участі у загарбницькій війні? А дуже просто: розігрується спектакль, у якому деяким корисним ідіотам теж відведена роль (всі імена видумані, правдива тільки національна приналежність).
Отже:
Васілій (російськомовний українець) - Я ґоворіл, ґоворю і буду ґоворіть на руском.
Фьодор (російськомовний українець) - Я ґоржусь, что ґоворю по рускі.
Ніколай (російськомовний українець) - Нам запрєщают говоріть на родном язикє.
(І ще багато таких же корисних ідіотів, для яких важливіше говорити, аніж думати).
На сцену виходить Пропагандист (і не один): - Там живут наши люді, наши братья, ето рускіє люді і ми должни іх спасті от смєртєй і питок, коториє вісят дамокловим мєчом над іх головамі. Бєндєровци убівают рускіх людєй.
Рускій народ пєрєд тєлєвізором: - Там бєндєровци убівают рускіх людєй, такіх же, как і ми і только за то, что оні разґоварівают на одном с намі язикє :mad: Вставай, страна оґромная! Убьйом всєх бєндєровцев - защітім рускіх!!!

А ви і далі захищайте своє право говорити мовою країни-агресора, бо для вас це ж так важливо.

Зверху