Мова й суспільство

Місто
Полтава
Телефон
Xiaomi Mi 9T Pro
Як я помічав, то мовне питання починає з'являтися тоді, коли дискусія заходить в глухий кут - і вже хочеться опоненту набити морду. Як на мене, то люди-мудаки є стабільно розмазані по всім державам і вони розмовляють всіма мовами світу. Проблема не в мові, а в людях. І задача цивілізованих людей стоїть в тому, щоб самим не ставати мудаками по життю.
P.S. Ми всі громадяни України і неважливо, якою мовою ми розмовляємо.

Останнє редагування:
Місто
тимчасово Київ (раніше Миколаїв)
Телефон
Redmi5Plus,RedmiNote8T
горіх, чому можуть шипіти на тебе німці зрозуміло, вони дають безкоштовне житло і гроші, їх країна дає.
а чому можуть шипіти на західній не зрозуміло. Допомоги не дають, тількі оренда зроста втричі-вдвічі.
але то вже в політику можна зайти, чи ще кудись гірше
Все дуже просто пояснюється: є, скажімо так, корінне населення і є мігранти.
Перша категорія думає, що зараз будуть всі "плюшки" йти мігрантам - і тому така реакція і виникає.
Хоча мігранти ніяк не створюють загрозу місцевим.
Кацапи теж так робили - всілякі "зажравшієся мааасквічі" гонять на жителів Киргизстану,Узбекистану,Таджикистану.
Хоча самі не будуть за 30-40-50 тисяч фублів працювати на будівництві або доставляти їжу (і значить робота мігрантів ніяк кацапам не загрожує, так само як і українці в Польщі - не всі поляки готові працювати в тих же умовах і за ту ж зарплату)

Місто
Полтава
Телефон
Xiaomi Mi 9T Pro
Як на мене, то люди-мудаки є стабільно розмазані по всім державам і вони розмовляють всіма мовами світу.
Конкретно. Моїх двох друзів на території України - в Донецькій та Харківській областях убили не якісь абстрактні люди-мудаки, а росіяни. Ще раз, без філософських роздумів.
Росіяни. Убили моїх друзів. На території України.
Так, а яке відношення до російськомовних окупантів з росіїї, які вбили ваших друзів, мають російськомовні громадяни з України? Ви ж самі пишете, що вбили росіяни. Нам зараз менше всього потрібен конфлікт у суспільстві стосовно мовного питання.
P.S. І про людей мудаків я мав на увазі не кацапів (то просто вбивці і виродки), я мав на увазі українців, які кошмарять російськомовних громадян України.

Останнє редагування:
Місто
Полтава
Телефон
Xiaomi Mi 9T Pro
Так, а яке відношення до російськомовних окупантів з росіїї, які вбили ваших друзів, мають російськомовні громадяни з України?
Прочитайте. Там відповідь на сентенції про "кругом є мудаки [і нормальні люди]".
І претензії до конкретного народу-гною.
Ну а те що ти (не конкретно ти, Славенію) - малорос із комплексами, ну то твої проблеми (не конкретно твої, Славенію) і тобі з цим жити.
Нам всім жити в Україні. А із Вашим шовінізмом ми далеко від рашки не заїдемо.

yahoo

username
Місто
Kharkiv
Телефон
Poco M3 Pro
Space Cat, прикро, але гнів та образи не працюють, щоб мотивувати українців прикладати зусилля для переходу на спілкування українською. Працює м'який підхід і натяки.

Ще. Трошки про інше.
У суспільстві, нажаль, розповсюджена думка (імперський наратив?) про висміювання суржику, як безкультурного. Ну, бо ж носії суржику не вміли добре спілкуватися на "общєпонятном".
Часи змінилися, і підхід до сприйняття суржика треба змінювати на краще.

Не всі, хто зараз спілкується українською одномоментно перейшли на вільне володіння і спілкування українською.

Проміжним етапом між мовним переходом є суржик. Коли людина спілкується з помилками, використовує велику кількість російських слів в українській мові, але поступово, прикладаючи зусилля, покращує свої навички спілкування бажаною (українською) мовою.

Останнє редагування:
Місто
Київ
Телефон
iPhone SE2/Samsung A05
Стосовно лагідної українізації.
Недавно подкаст слухав і мене зачепила одна історія яку розповіла ведуча: у ведучої є подруга з Харкова. У подруги є мама. І колись у них зайшла розмова про українізацію. Мамі ну за 50 точно і вона російськомовна. Українську визнавати не хотіла, вчити не хотіла, її головний аргумент був - я нє буду говоріть на мовє, мнє на нєй сни нє снятся. Ну не сняться то й не сняться.
Весною 2022 вони поїхали до Німеччини. І от пише ведуча подрузі - стандартне питання - як справи, як живете? Справи так і так, а от мама на днях здала німецьку мову на сертифікат.
Оппа! А шо сталось, що мамці почали сні німецькою мовою снитися (може, вологі), що вона пішла на курси і здала на сертифікат, на який і молодші іноді не одразу здають??? А виявилось що знайшлось непогане робоче місце, але для того щоб працевлаштуватися на постійно, треба знання мови з підтвердженням.
Ось! Ось як роблять німці! Ніякої лагідної дойчландизації! Жорстко, умова: або ти вчиш мову, або злітаєш з допомоги. Якщо злітаєш - то можеш працювати, але без мови - хіба десь кружки мити у кнайпі нелегалом, нормальна робота - давай мову.
А у нас лагіднічають.

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Недавно подкаст слухав і мене зачепила одна історія яку розповіла ведуча: у ведучої є подруга з Харкова. У подруги є мама. І колись у них зайшла розмова про українізацію. Мамі ну за 50 точно і вона російськомовна. Українську визнавати не хотіла, вчити не хотіла, її головний аргумент був - я нє буду говоріть на мовє, мнє на нєй сни нє снятся. Ну не сняться то й не сняться.
Весною 2022 вони поїхали до Німеччини. І от пише ведуча подрузі - стандартне питання - як справи, як живете? Справи так і так, а от мама на днях здала німецьку мову на сертифікат.
Оппа! А шо сталось, що мамці почали сні німецькою мовою снитися (може, вологі), що вона пішла на курси і здала на сертифікат, на який і молодші іноді не одразу здають??? А виявилось що знайшлось непогане робоче місце, але для того щоб працевлаштуватися на постійно, треба знання мови з підтвердженням.
Ось! Ось як роблять німці! Ніякої лагідної дойчландизації! Жорстко, умова: або ти вчиш мову, або злітаєш з допомоги. Якщо злітаєш - то можеш працювати, але без мови - хіба десь кружки мити у кнайпі нелегалом, нормальна робота - давай мову.
А у нас лагіднічають.
Єто совсєм другоє. В Німеччині і правила ПДД наші виконують, бо там ''я тихонько в ліс'' не проканає

Місто
Київ
Телефон
iPhone SE2/Samsung A05

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
Проміжним етапом між мовним переходом є суржик
С суржиком доволі забавно виходить.
Якщо раніше своїх бвтьків з сел чи райцентрів, що розмовляли суржиком, стидалися зрусифіковані діти у російськомовних містах, то зараз знаю випадок, коли у Львові українізовані діти, що народилися і виросли вже тут, стидаються суржикової говірки своєї мами, що виросла та більшість життя прожила на Поліссі.

Коли йдуть з нею разом по місті, говорять, - мамо, помовч, ти нас ганьбиш своїм суржиком! :)

Останнє редагування:

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Бо суржик - це ознака села. А за часів совєтів - українська - це "сільська" мова, а росіянська - це мова пролєтаріїв. І виховували раніше, та й зараз, що селянин - це недолюдина. Тому й соромляться.

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
виховували раніше, та й зараз, що селянин - це недолюдина. Тому й соромляться.
У Галичині ніхто з місцевого населення ніколи не соромився свого селянського походження!
Бо 99% місцевих українців власне із сел до Львова виходці.

Ті діти соромляться суржика своєї мами з іншої причини. Бо то відразу видає її походження з русифікованого сходу, на відміну від їхнього, "благородного", бо народилися та закінчили школу та ВУЗ-и в україномовному та радикально антимоскальскому Львові.

Хоча мені з того смішно, бо їх самих не важко відрізнити від корінних галичан за майже цілковитою відсутністю галицизмів у їхній мові :)

rtl

Заблокирован
Місто
Лиманское (одесская обл. )
Телефон
prestigio 5453 , benq-siemens e-71 , siemens mt50 , сяоми 4х
А у нас лагіднічають.
Єто совсєм другоє. В Німеччині і правила ПДД наші виконують, бо там ''я тихонько в ліс'' не проканає
Ага. Особенно парковку 🤣 была ж новость что " украинцев будут штрафовать за неправильную парковку "
Post automatically merged:

Так, а яке відношення до російськомовних окупантів з росіїї, які вбили ваших друзів, мають російськомовні громадяни з України?
Прочитайте. Там відповідь на сентенції про "кругом є мудаки [і нормальні люди]".
І претензії до конкретного народу-гною.
Ну а те що ти (не конкретно ти, Славенію) - малорос із комплексами, ну то твої проблеми (не конкретно твої, Славенію) і тобі з цим жити.
Нам всім жити в Україні. А із Вашим шовінізмом ми далеко від рашки не заїдемо.
Нам жити,а що робити тим хто " хай краще знищать Україну але щоб я розмовляв і далі російською" ? И это слова некоторых учителей моего детства.

Місто
Запорiжжя
Телефон
IPhone 12 mini
Себастьян Перейро, дійсно, «нелагідна дойчланізація» пояснюється наявністю сталих інституцій та невідворотністю покарання) і будеш ти і швидкісного режиму дотримуватись, і квитки купувати, і сміття сортувати, і дойч вчити. А не будеш - плати штраф, і мий підлогу.

Кочевник, згоден. Дуже жорстокий нарратив втовкмачили в голови(
Це ж як тре знущатись зі своїх жителів, щоб плекати в них відчуття провини та сорому за спілкування місцевою, регіональною, батьківською мовою.
Брр

Місто
Київ
Телефон
iPhone SE2/Samsung A05
Тю, а мені суржик подобається. Звісно я можу літературною десь в офісі або в держустанові, але люблю суржиком десь на базарі чи у автобусі. А шо, мені нравицця :) Якось стаєш ближче до народу :)
Доречі суржик і в масовій культурі стає якимось трендовим, починаючи від того ж Подерв'янського і до сучасних блогерів чи співаків типу Latexfauna.

Місто
Звягель
Тю, а мені суржик подобається.
Суржик невід'ємна частина в суспільстві, яке довгий час знаходилось під окупацією кількох держав. Оскільки "лагідна українізація" - утопія, тему суржику можна було б використати для розділення об'єднання країни. Наприклад мені б було цікаво подивитися фільми перекладені на галицький, наддніпровський чи слобожанський говір.

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Наприклад мені б було цікаво подивитися фільми перекладені на галицький, наддніпровський чи слобожанський говір.
Є сенс перекладати різні діалекти англійської різними української. В них у кожному штаті чи частині Великої Британії свої особливості, не кажучи вже про різницю американської, британської, індійської, нігерійської, австралійської англійської. Але це непроста робота. Можливо, колись нейронками це можна буде автоматизувати.

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
Зверху