Мова й суспільство

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
Riznychenko, Maxxx, я свою думку написав, подобається вона комусь чи не подобається це вже інше питання.

Місто
Киев
knedlyk, а комментарий был вообще о ином.
Вот навскидку по данным англ.википедии (уверен, есть и более авторитетные данные).
Носителей украинского языка L1: 33 million (2016).
Носителей русского языка L1: 145 million (2020–2023).
Какие математические (статистические) основания считать, что язык с носителями в 4.4х - вымрет и скоро, а язык 1х - будет существовать? Кроме хотелок)

дехто продовжує послуговуватися мовою аґресора
Не вдаваясь глубоко в эту тему, т.к. аргументы сторон давно известны.
Для одних это язык агрессора, для других - язык первых сказанных слов, родителей, и так далее.

Вот например у меня одна из самых пострадавших местностей Киева (есть причина, кто местный, тот знает, о чем я). Что мы, что быдло-соседи в вышиванках (отравляющие нам жизнь похлеще агрессора, о чем писал тут как-то раньше), что большинство иных соседей, кому вообще всё равно - имеем одинаковый риск.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Какие математические (статистические) основания считать, что язык с носителями в 4.4х - вымрет и скоро, а язык 1х - будет существовать? Кроме хотелок)
Якась хибна логіка. Навіщо винищувати? Задача зберегти українську мову.

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
А на кацапів, які вбивають українців, не треба дивитися? То святе?
а навіщо мені на кацапів дивитися? хай вони там повиздихають. Мене цікавить життя в Україні бо я тут мешкаю, а не кацапстані.

Місто
Zaporizhzhia
а навіщо мені на кацапів дивитися?
Бо за кацапською мовою слідом йдуть кацапські наративи про одіннарот, за цим - "словопацана", шансон і казки про те, що українська - це "балачка", йде війна. З чим можу погодитися - що вдома, коли нікому це ге заважає, та хоч що роби, у нас вільна країна.

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
життя в Україні бо я тут мешкаю
Підари вже в парі десятків км від Запоріжжя, коли вони сюди прийдуть - ось тоді реально катуватимуть, вбиватимуть за розмову українською, в школах заборонять, підручники спалять. Бо для них нема "какаяразніца" і "розмовляй як завгодно" - а для місцевих чомусь є...

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
Бо за кацапською мовою слідом йдуть кацапські наративи про одіннарот, за цим - "словопацана", шансон і казки про те, що українська - це "балачка", йде війна. З чим можу погодитися - що вдома, коли нікому це ге заважає, та хоч що роби, у нас вільна країна.
я народжений ще в усср, більше 40 років розмовляю російською, але таку маячню як ви написали в перший раз бачу. якщо у людини не має мізків то без різниці якою мовою вона буде спілкуватися. А те що ви не бачите "патріотів" про яких я на писав чи може не хочете їх бачити о це потім і приводить до наслідків...
p.s. я десь казав про "одинарот"? чи може про це десь казав що українська - це "балачка"? "словопацана" - це що за хня?
Post automatically merged:

Підари вже в парі десятків км від Запоріжжя, коли вони сюди прийдуть - ось тоді реально катуватимуть, вбиватимуть за розмову українською, в школах заборонять, підручники спалять. Бо для них нема "какаяразніца" і "розмовляй як завгодно" - а для місцевих чомусь є...
це ти мені будеш розповідати? я виїхав з окупації і на власні очі бачив що там відбувається.

Місто
Львів
я виїхав з окупації і на власні очі бачив що там відбувається.
А навіщо виїздив? Там же чудово: немає "патріотів" у вишиванках та відсутнє міфічне "оце ваше давайте знищимо всіх хто розмовляє російською". А ще ностальгія за усср, людолови не їздять, всім квартІри роздають, пЄнсіїї вищі. Рай.

• Dislike
Реакції: jaks

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
А навіщо виїздив?
я б тобі відповів, але за мою відповідь модератори заблокують.
P.S. а ти продовжуй читати дупою далі.
Де я писав про ностальгію за усср? про людоловів? про рай на окупованих территориях? про пенсії ? про квартири які всім роздають? якісь збоченні фантазії.

Останнє редагування:
Місто
Киев
Якась хибна логіка. Навіщо винищувати? Задача зберегти українську мову.
Так это вон уважаемый Goggle утверждает что рус.язык скоро вымрет. Я и привел контраргумент насчёт количества носителей рус и укр. Не с монгольским же сравнивать)
Post automatically merged:

у нас вільна країна.
То, что (утрировано) кислород пока не по карточкам - вовсе не означает свободу. Про вільну країну и смешно и грустно.

Кстати, в курсе, что например в Воронежской области есть села, где почти все жители укро-(или суржико) говорящие?
Не знаю точно ситуацию сейчас, но даже в 2022 ещё были уроки украинского в нескольких местных школах.

Останнє редагування:
Місто
Львів
я б тобі відповів, але за мою відповідь модератори заблокують.
Можеш відповісти в особисті, я не проти і завжди радий поспілкуватись. Тільки домовимось: без матів, формулюй думки розумно.
Все почалося з твоєї фрази (яку ти чомусь назвав думкою): "Бо оце ваше давайте знищимо всіх хто розмовляє російською...." що ти приписав користувачеві, який в помині такого не говорив. Ти безпідставно повісив ярлик геноцидників на частину суспільства, в якому проживаєш. Якщо вже і зробив вибір повернутися, то будь люб'язний проявити трохи поваги до суспільства, в якому проживаєш. Не поваги до влади, це дурня і прохідне, а до людей серед яких живеш та землі, по якій ходиш.
Твій вислів це чиста кацапщина: без суду і слідства навісити ярлики на тих, хто тобі не подобається і незручний. Тому і пропоную варіант, якщо тобі монголоїди ближчі по духу, сповідуєш їх традиції - повертайся до своїх.

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
якщо на 11й рік війни дехто продовжує послуговуватися мовою аґресора, то нехай поставить собі питання, а не шукає виправдань інтелектуальному лінивству і своїй "какакой разніце". Як це дико й не звучить, але фактично москальська та її носії є одним з "приводів" війни проти нас.
я спілкуюся як українською так і російською, буває і польською. Але треба розділяти де якою мовою спілкуватися. На роботі то зрозуміло що виключно українською, вдома то будь якою мовою якою зручно мені та тій людині з якою спілкуюся. Бо оце ваше давайте знищимо всіх хто розмовляє російською....
краще подивіться на "патріотів" у вишиванках які співають Гімн України тримаючи руку на серці, а потім крадуть, та йдуть до церкви у неділю....
Виключно, знищити - це ваші слова. Я про гігієну: не купуєте же гнилі продукти на ринку, щоб не занести гниль додому?

Місто
Zaporizhzhia
это вон уважаемый @Goggle утверждает что рус.язык скоро вымрет
Wanderer, в першу чергу кацапської не буде в Україні. Як немає, наприклад, німецької в Чехії, або в польскому Гданську, або навіть - в кацапському Калінінграді.
Я про це. Я в цьому сенсі.
Що на самій кацапії не як слід знають російської - факт. Розуміють десь на 50 відсотків, розмовляють так, що носію не розібрати в деяких великих регіонах.
Російська приречена на зникнення за кордонами кацапії. А кацапія приречена на зникнення, як імперія, це є історична закономірність.
Ergo, кацапською мовою, можливо, десь хтось і буде спілкуватися, але статус мови для міжнародного/міжнаціонального спілкування вона поступово втрачає, її практично її вже немає в освіті більшості країн бувшого Союзу. Вона не цікава і забута усіма країнами Східної Європи, де її теж насаджували свого часу.

kobik9

Заблокований
Місто
Одеса
якщо на 11й рік війни дехто продовжує послуговуватися мовою аґресора, то нехай поставить собі питання, а не шукає виправдань інтелектуальному лінивству і своїй "какакой разніце". Як це дико й не звучить, але фактично москальська та її носії є одним з "приводів" війни проти нас.

краще подивіться на "патріотів" у вишиванках які співають Гімн України тримаючи руку на серці, а потім крадуть, та йдуть до церкви у неділю....
Чому саме це багато хто пише і говоре ? Ну я бачу що там в лапках але деякі інші справді вважають що крадуть саме ті хто усім своїм видом показує які вони шанувальники і прихильники всього українського ( чи іншого, якщо таке ж саме в інших країнах ) хоча справді цім людям пох на все окрім грошей і влади .завтра " опять в малиновке власть меняется " і вони вже не у вишиванці а у косоворотці будуть . Шахраям пох як заробити .
В мене тут взагалі священник займається переправкою людей у Молдову .

Місто
Черкаси
Телефон
Motorola Moto G60
Як немає, наприклад, німецької в Чехії, або в польскому Гданську, або навіть - в кацапському Калінінграді.
зате вона є, наприклад, в Швейцарії...
Російська приречена на зникнення за кордонами кацапії. А кацапія приречена на зникнення, як імперія, це є історична закономірність.
Ergo, кацапською мовою, можливо, десь хтось і буде спілкуватися, але статус мови для міжнародного/міжнаціонального спілкування вона поступово втрачає, її практично її вже немає в освіті більшості країн бувшого Союзу. Вона не цікава і забута усіма країнами Східної Європи, де її теж насаджували свого часу.
я був би цьому радий, проте, на жаль, бачу тенденцію до поганого розвитку сценарію...

Зверху