Wise.Shubin

Гугиль
Команда форуму
Місто
UA05,UA21
Словник адміністративно-територіального устрою України, словник вулиць населених пунктів та вулиць іменованих об'єктів:
Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (національний реєстр адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад України):

Причина: mtu.gov.ua
Останнє редагування модератором:

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
... місто на рос. мові має бути (Днипро), так як і Чэркасы, Запорижжя, Одэса і тому подібне...
где-то встречал (офф.обоснование), что на укр. правильно должно быть Запорожжя, вид слово порогы, а не поригы

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
utwer, розвелося знатоків, пишуть шопопало.
нехай вчить правила аффтар:
б) у групах -оро, -оло-, -єре- о, е переходять в і:
у деяких похідних іменниках середнього роду з подовженим приголосним: бездоріжжя, Запоріжжя, підборіддя, роздоріжжя;

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
Ну тут можно двояко трактовать.
Українською "поріг" а не "порог". А у множині - пороги.

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Останнє редагування:

SerP

@serhii13serp (tlg)
Місто
Одесса-мама
Телефон
Xiaomi Redmi 3
Что же за страна такая - рашка? Ну неймется ей ну вообще никак. Переименование в Украине города (Днепр) - и то спокойно пройти не могут даже официальные тупые звёзды из МИДа...

roleme

спостерігач
Місто
Польща
Телефон
iPhone 12
К разговору "а надо ли транслитерация Київ-Кыйив" вспомнил как я летел из Белграда в Вену. Ищу на табло на сербском языке - не могу найти. И только как табло сменилось на английское, понял, что у них Вена пишется "БЕЧ" :)

по венгерски тоже Беч. это хорошо что я заранее посмотрел а то хер бы купили билеты на жд вокзале.
и кстати все названия городов переводят на свой язык. вот на польском все то что по украински -ів, то по-польски -ув. Львув, Рахув, Харкув.
Но в то же время и те польские города как мы привыкли их называть оказалось просто адаптацией на русский/украинский.
Тут проблема что у населения того же Днепра, свой язык это с сожалению не украинский.но это должно сыграть 2 фактора. смена поколений и мощная поддержка со стороны государства украинского языка

Kristal

Заблокирован
Місто
Київ, (Черкаси): Україна
Телефон
LG gx300 (lifecell і Vodafone); LG gx300 (Київстар + Київстар 29+)
К чьему сожалению?

До мене і мого народу. Бо як не крутіть. Використовувалась би укр. мова скрізь в Україні, то не було би "русскава міра". А так де рос.мовний то і є рускій, а той хто каже а мені пофіг якою мовою, той не має ідентичності. Зайшов би якийся затятий москаль, і написав би хтось повідомлення укр. мовою, сказав би він "не панімаю" тут же та людина перейде на його мову. А якщо попрошу на мої питання відповідати українською то в половини форуму серце вискочить, як же ж так. Було провірено не раз на різних каналах зелло в розгар війни. Дивно але всі українські канали були на 95% російськомовними, заходять москалі, і кричать не понімаю одному чи двом укрмовним і вони переходять на його мову, а коли я сказав добродії земляки, я вашу рос мову не розумію будь- ласка українською, то на мене полили кучу багна та ще бувало банили, це нормально? На своєму ж патріотичному каналі. От так ми будемо жити в багні поки, поки будемо меншовартими всьго що нас оточює в цій країні. Як за татар і їх геноцид згадали в криму, а хто згадає за українців,які там залишились, татари. Ми вартуємо менше ніж татари. Тому доля українців жити в сраці, поки будемо хилитися під всіх, як не рашка так бідні татари, які в 2001 р відкопувалися від України, та європка з союзом, то ще хтось. Коли вже будемо себе поважати.
Навідь укрмовного варіанту форуму не має нажаль, на ХФ є.

Прошу не видаляти. Втратив багато часу набираючи зі смарту. Дякую. Крик душі.

B&B

Місто
Dubai
Телефон
Note 20
Если бы я был иностранцем, и перед поездкой ознакомился с городом Kharkiv (или Harkiv), то приехав в Kharkov подумал бы, что меня не туда привезли.
Кто как называет - это мелочи, а вот то, что у нас должна быть своя транслитерация по названию наших городов/рек/озёр - 100%.
А разве нет транслитерации, о которой вы говорите для названий населенных пунктов для иностранцев? Вот вам пример на фото, для иностранцев всё есть.
Kristal, как я понял, за то, чтобы произносили в оригинальном виде, без перевода. Хотя это даже не столько перевод, сколько исторически так названия сложились.
По аналогии надо тогда и поляков просить у себя иначе писать, а не Charków. Да? Это имеете ввиду?
По той же аналогии на украинском столицу Австрии и Италии тогда называть не "Відень" и "Рим", а "Він" и "Рома". И вместо "Німеччина" надо на картах писать "Дойчлянд". Так по вашему выходит?
Или снова не так понял?

Kristal

Заблокирован
Місто
Київ, (Черкаси): Україна
Телефон
LG gx300 (lifecell і Vodafone); LG gx300 (Київстар + Київстар 29+)
Русский язык это такое же достояние украинского народа как и украинский. Не одобряю украиноязычных позёров, которые говорят, что не понимают по-русски.

Ніяке це не "достояніє"! Прямо таки я пазер. Так якого хрєна укрмовний переходить на мову співрозмовника, а інший українець ні? Тобто укр це пазьор, а росмовний ні?
Чомусь таке питання не виникає ні в Франції ні в Чехії ні в Словатчині. А в нас є. Та ми тоді ще більші толерасти ніж " істенні" європейці. Які не цінують свого, і плювать на це хотіли. Це наче від матері відмовитись на томість мачухи.

Добавлено через 14 минут
B&B, не зрозуміли. От приїду я в Польщу і буду називати якесь місце укр назвою, це нормально буде, ні мене ніхто не зрозуміє. А я от не розумію в Україні, шо за днєпр, я розумію Дніпро, Днипро, Dnipro і ніяк не Dnepr.

Останнє редагування:

al-m

red-*****.com
Місто
Херсонская обл.
Телефон
Samsung
Где прочитать правильные названия переименованных городов на русском языке ?

(Как мои Олешки по-русски правильно ?)

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Ніде почитати. Росія взагалі гроші вимагає за перейменування Дніпра. Наскількі розумію, ніхто не хоче цим займатися.

Crow

Заблокирован
Місто
Днепропетровская обл.
Телефон
fly 442
Росія взагалі гроші вимагає за перейменування Дніпра. Наскількі розумію, ніхто не хоче цим займатися.
не знаю как там Россия, но был в шоке, когда на росс. канале в эту пятницу увидел такое :

передача по-идее в записи, но уже в ногу со временем :eek:

Qwertивый

Заблокирован
Місто
Київ
Телефон
SL45i :)
А чего она рыдает то? Уронила в речку мячик? :eek:

Зверху