Освіта в Україні та за кордоном

Місто
Одеса

Як же ж він правий... На 105%.
Головне накинути для любителів сссра і вата аж в долоні плескати буде . Вот раньше было лучше , сидишь себе химичиш физичиш инженериш ....не те що зараз ,так ? А може він не буде вирішувати на кого кому вчиться ? Напевно якщо не йдуть фізиками хіміками то воно їм найух не потрібно.

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
S25FE
kobik9, ти або не прочитав, що там написано, або маєш серйозні проблеми з розумовими здібностями, якщо це саме те, що ти там вичитав. Оце — проблема з освітою: люди тупо не можуть прочитати і зрозуміти простий текст.

Останнє редагування:

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
kobik9, ти ніколи не викладав "Інформатику для економістів" або "Математику для юристів" (назви умовні)? Ти ба-а-гато втратив. А в мене пів-групи 4-го (!) курсу сиділо на лабі і не знало, що таке складний процент і як юзати пропорції... Я вже мовчу про Ексель. І це була не моя провина! Я бачив на перездачі перед комісією (ду-уже ректорка тягнула за вуха) дівулю, що намагалась найти x у рівнянні (sin x)³ = 8... І ще багато чого. Це - ПИ#ДЕЦЬ. Шановний пан сержант прав стовідсотково. Освіту треба рятувати - ще позавчора.

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
Не знаю як зараз в школі, але в аспірантурі молодь (якій в 2023 році було трохи за 20) дивилась на нас, 30-40 річних стариків, як на якихось вундеркіндів, коли ми виконали елементарні завдання "знайти в інтернеті профіль вченого зі свого факультету", "знайти наукові статті по темі", "зареєструвати свій профіль ORCID ". А коли треба було порахувати % самоцитування, то одиниці зрозуміли завдання, не кажучи про його виконання хоча б вручну, без автоматизації в таблицях...

Місто
Одеса
kobik9, ти ніколи не викладав "Інформатику для економістів" або "Математику для юристів" (назви умовні)? Ти ба-а-гато втратив. А в мене пів-групи 4-го (!) курсу сиділо на лабі і не знало, що таке складний процент і як юзати пропорції... Я вже мовчу про Ексель. І це була не моя провина! Я бачив на перездачі перед комісією (ду-уже ректорка тягнула за вуха) дівулю, що намагалась найти x у рівнянні (sin x)³ = 8... І ще багато чого. Це - ПИ#ДЕЦЬ. Шановний пан сержант прав стовідсотково. Освіту треба рятувати - ще позавчора.
В мене є знайомі, в них діти ...вони на уроках пиріжки їли ...це щоб уявити який в школі пипець був і що ??? Одна зараз в поліції другий в прикордонниках . Він так і казав " мене не треба це , я після школи в прикордонники піду" . Знайома 4 роки в Ірландії і її донька як не вчилася тут так і не вчиться там , зараз закінчує школу і буде повертатися в Україну і йти в прикордонники теж .
Але і я коли вчився в 90х то не сильно краще було . Ще трохи знайомі в Чехії і Німеччині і кажуть що наші там на голову вище в освіті . Якось так .
Це азіати люблять фізику хімію бо це шанс вибратися в люди в нас і без цього можна це робити

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa <--> Berlin
Я бачив на перездачі перед комісією (ду-уже ректорка тягнула за вуха) дівулю, що намагалась найти x у рівнянні (sin x)³ = 8.
Я очень давно не решал, и мне показалось, что синус x равный двум - это что-то действительно не для бухгалтерии.

Гудзак

Місто
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Kritik, до речі, вона ні-чо-го не знала і із своєї "Економіки підприємства" (чи "Фінанси та кредит", вже не пам'ятаю) - але пані ректор вирішила, що із її NN "хвостів" ВМка буде як два ока підмалювати. Кафедральні тьоті вже були згодні пожаліти дурепу - але тут я, як голова комісії :cool: (ну вийшло так) згадав, що я по диплому все ж таки 0647 - і підкинув їй як останній шанс дитячу задачу... :cool:

ГлавБухАрик

Громадський захисник корпорацій
Місто
Kyiv
Не буде вже таких - ні математика ні логіка цім .... непотрібна..
У Верховній Раді пропонують змінити формат НМТ у 2027 році, скоротивши кількість предметів із чотирьох до трьох. Згідно із законопроєктом, обов’язковими мають залишитися українська мова та історія України, тоді як математика може стати предметом на вибір вступника.

Місто
Київ, Дніпро
Телефон
Tecno Spark 20C
Оце якраз трапилось в тему
Тетяна Ніколаєнко

Тут депутатка від «Слуги народу» Грішина запропонувала прибрати математику з НМТ. Мовляв, якщо учні її не тягнуть, то чого мучитись. Хай здають гуманітарні екзамени, а математика буде на вибір.
Вибачте, але це якесь несусвітнє нерозуміння базових потреб держави.
В нас весь mil-tech зараз бʼється в падучій через брак кадрів.
Тиждень тому була на Defence stage Unit.city. Всі представники виробників говорять, що іх ключова проблема - люди. Особливо, кваліфіковані інженери.
Ось вам уривок виступу Вікторії Яремчук, CEO і співзасновниці Farsight Vision:
“..так сталося, що в мене в родині дідусь займався радіоелектронікою, мама займалася радіоелектронікою, а я не вдалася. Тобто в мене був інший напрямок діяльності - програмне забезпечення…. І я бачу, що в певний час в країні відмерли певні спеціальності, які зараз дуже важливі. І я бачу, що деякі університети, академічні програми знову звертаються до запуску цих програм, але в нас є спеціалісти або умовно 65+, або там 18-19. Тобто в нас немає такого середнього леєра, який ми можемо залучати до ОПК, до комерційних компаній тощо».

Якраз зранку Roman Vybranovskyy закинув в чат Ukraine Facility Platform сьогоднішню розсилку POLITICO —з Brussels Playbook
«Сьогодні Європейська Комісія по-новому подасть прагнення ЄС до конкурентоспроможності — як виклик для ринку праці. Аргумент такий: здатність конкурувати з такими гравцями, як Китай і США, в усьому — від оборони до чистих технологій — дедалі більше залежить від наявності достатньої кількості кваліфікованих працівників. Цей меседж пролунає у Весняному пакеті Європейського семестру — щорічному «огляді здоров’я» економік країн ЄС від Брюсселя, який оприлюднять сьогодні
За оцінками Комісії, високі ціни на енергоносії цьогоріч можуть поставити під загрозу 560 000 робочих місць, особливо у будівництві, хімічній промисловості, металургії та транспорті — згідно з даними пакета, з якими ознайомилася моя колега Зоя Шефталович.
Автомобільний сектор може втратити близько 600 000 робочих місць, оскільки виробники долають виклики електрифікації, китайської конкуренції та відмови від двигунів внутрішнього згоряння. Ще 150 000 робочих місць, пов’язаних із проєктами акумуляторів, виробництвом сонячних панелей і сталеливарним сектором, також під ризиком, виявила Комісія.
Нова відповідь Брюсселя: Уперше рекомендації, що супроводжують пакет, міститимуть окремий акцент на людському капіталі — Комісія переносить увагу на навички, професійне навчання, STEM-освіту, навчання дорослих, перекваліфікацію та участь у ринку праці».
Тобто, розуміючи виклики, ЄС перебудовується.
Рік тому у межах Defence Industry Transformation Roadmap Єврокомісія поставила ціль: щороку підвищувати кваліфікацію близько 12% наявної робочої сили в оборонці й аерокосмосі та перекваліфікувати 600 000 людей для оборонної промисловості до 2030 року.
Для України нарощення специфічних кваліфікацій – це не питання розвитку, це питання виживання.
І у відповідь на пропозицію депутатки ректори вузів правильно говорять, що якщо прибрати матеметику з обов’язкових, то це означає автоматично, що до неї не буде прикладатись стільки сил учнями. І знання з математики ще більше падатимуть.
Згадаю, тут ще цікавий факт. За результатами PISA-2022 фінські учні втратили з математичної грамотності 23 бали порівняно з 2018-м — до 484 балів. Хоча це ще вище за середній по ОЕСР, фінський уряд переглянув свої підходи і витрачає 200 млн євро на збільшення годин математики.
Що робимо натомість ми, маючи 441 бал з математики, коли в тому ж дослідженні лише 58% учнів досягли математичної грамотності? Прибираємо симптом, на який неприємно дивитись?
Згадуючи, відому футболку Грішиної, хочеться відповісти: Ні, права на помилку тут ми НЕ МАЄМО.
І процитую тут президентку КАІ Ксенію Семенову: «Фізика, хімія і математика в школі — це і є наша оборонка. Фізику і хімію вже загубили. Ну давайте ще математику туди ж»
.
©

Гудзак

Місто
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Про депутатів сказано давно народом: "Дурний піп - дурна його молитва". І ніякий софт та спецпланшет не замінить базові знання з геометрії у того ж артилеріста. Я вже мовчу про схемотехніку і т.д. - де ніякі НУШі не в змозі відмовитися від закона Ома на користь інтуіції та сліпої віри в кітайський "геній". Навчання - це завжди примус. А кращий вчитель - життя, яке може бути голодним та ху#овим у тих розвіздяїв, у кого нема батьків з коштами на розвіздяйство.

Зверху