У меня загранпаспорт

• Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    459

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, що не містить безконтактного електронного носія (до 20 грудня 2016 року)
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм

Із 20 грудня 2016 року видаються тільки біометричні закордонні паспорти. Видані до цієї дати паспорти чинні до закінчення терміну їх дії.
Строк дії документу:
  • громадянам України, які не досягли 16 років, оформляються на строк до 5 років;
  • іншим громадянам України — до 10 років.
Опис біометричного документу​
1659ea8a35c7c3fbe9b92ba100504fda.jpg

Сервіси:
ReadID Me — програма для зчитування інформації на закордонному паспорту (для платформи Android).

Причина: оптимізація вигляду шапки
Останнє редагування модератором:
Місто
Hranice
От тільки ст. 58 Конституції України чомусь забули. Та й чорт з нею, не перший же раз так.

Місто
Ніжин / Ярослав
От тільки ст. 58 Конституції України чомусь забули
Статтю 58 Конституції України могли би забути, якби ВОДи вимагали заднім числом доносити на заяви про закордонні паспорти, подані до 24 квітня, а без такого донесення - автоматом закривали заявки. А так ніхто не забутий, ніщо не забуте (тм): подача на паспорт і його отримання - це не одна консульська дія, а дві різні дії, рознесені в часі (часто-густо - сильно рознесені, ггг). Перша з них відбулася за старим порядком, без подачі актуальних ВОДів, друга - за новим, з ВОДами (і то я не впевнений, що не було таких заявників, кому би від 24 квітня все-таки видали без усякого резервплюсу абощо).

Місто
Ukraine, Odessa
Mallavar, мова йшла про необхідність дотримуватися законодавства всіма. Ну і про "окремі" досить конкретно написано в Порядку КМУ 932 від 16.08.2024:
9. Під час подання громадянами України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають за межами України, документів до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон працівником відокремленого підрозділу проводиться перевірка дійсності військово-облікового документа.
Не забули і тих, хто примудрився податися з 25 квітня.
12. Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які звернулися до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон з 25 квітня 2024 р. до набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. N 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", можуть отримати у такому відокремленому підрозділі оформлені документи у разі пред'явлення військово-облікового документа.

Таким чином, держава відкритим текстом погодилась з усіма юристами, які хором кричали про неможливість зворотньої дії закону, що вимагати ВОД у тих, хто подавався до 25 квітня 2024 правових підстав немає.

Якщо коротко підсумувати, то (вірно для чоловіків від 18 до 60 років, але з 18 до 25 є пару інших нюансів, які я не розглядаю):
1. Ті, хто подав документи до 25 квітня мають отримати паспорт без Р+. Правових підстав не видати його немає. Так, будуть казати про технічні проблеми, але тільки-но людина дізнається, що паспорт таки в іноземному підрозділі, відмахатися техпроблемами вже не вийде.
2. Хто подавався з 25 до 18 травня мають пред'явити Р+ під час отримання. Є Постанова КМУ, яка це вимагає.
3. Хто подає документи з 18 травня (знаю, що запрацювало пізніше, але законодавчо саме 18 травня переломний момент) маю пред' явити Р+ вже під час подання.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: lite
Місто
Ніжин / Ярослав
Таким чином, держава відкритим текстом погодилась з усіма юристами, які хором кричали про неможливість зворотньої дії закону, що вимагати ВОД у тих, хто подавався до 25 квітня 2024 правових підстав немає
Правильно, вимагати ВОД за подачу документів у таких заявників підстав немає, а за видачу уже готового паспорта - підстави є. Не бачу суперечностей між цитованим Порядком від 16 серпня і тим, що я написав вище: при подачі до 25 квітня подача без ВОДів (ну бо це би реально означало донесення ВОДів заднім числом), при отриманні - вже з ВОДами; цитований пункт 12 Порядку рівно про це і пише.

• Dislike
Місто
Hranice
при подачі до 25 квітня подача без ВОДів (ну бо це би реально означало донесення ВОДів заднім числом), при отриманні - вже з ВОДами; цитований пункт 12 Порядку рівно про це і пише.
Я таких казуїстів ще не зустрічав. Всі документи згідно закону подаються при подачі, так само, як і оплата. Якщо чогось не вистачає, то подачі не відбувається і оплату не беруть. Це не подача на розгляд. Розгляд відбувається на місці, саме при подачі. Якби гроші за паспорти брали при видачі, то така логіка ще б мала якесь право на життя. Не можна взяти гроші і вимагати дод. документи для видачі, це вже і буде якраз зворотня дія закону. Гроші, до речі, не повертають тим, хто не може/хоче показати еВОД з Резерву, а це вже називається шахрайством. Тому напряму не відмовляють видати, а кажуть що "зараз документи видають у тестовому режимі, чекайте відновлення повноцінної видачі".

Останнє редагування:

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa
lite, иногда пытаются "натянуть сову на глобус" казуистикой, что деньги платили за услугу доставки, паспорт доставили, а невыдача - это форс-мажор. Типа, "я не я, и корова не моя". Форс-мажорщики...

Місто
Hranice
lite, иногда пытаются "натянуть сову на глобус" казуистикой, что деньги платили за услугу доставки, паспорт доставили, а невыдача - это форс-мажор. Типа, "я не я, и корова не моя". Форс-мажорщики...
Они с октября начали выдавать всем. Некоторым звонят/пишут, но часто бывает, что люди приходят без приглашения и паспорт уже есть. Выдача ТОЛЬКО с Резервом. Часто пишут, что паспорта ещё нет и если пришлёте пдф из Резерва, то это ускорит доставку. Через пару дней после отправки пдфа паспорт удивительным образом доставляется.

Місто
Ніжин / Ярослав
Якби гроші за паспорти брали при видачі, то така логіка ще б мала якесь право на життя. Не можна взяти гроші і вимагати дод. документи для видачі, це вже і буде якраз зворотня дія закону
До речі, момент із грошима (оплатою) якраз ще раз, додатково показує, що жодної "зворотньої дії в часі" у цьому випадку не було й немає. Так, 01 квітня 2024 відбулося [чергове] здорожчання вартості оформлення закордонного паспорта. І шо? Хіба ті, хто оплатив і подав документи до цієї дати, були змушені доплачувати різницю? (як могло би мати місце, якби така зворотня дія була)

Місто
Hranice
До речі, момент із грошима (оплатою) якраз ще раз, додатково показує, що жодної "зворотньої дії в часі" у цьому випадку не було й немає. Так, 01 квітня 2024 відбулося [чергове] здорожчання вартості оформлення закордонного паспорта. І шо? Хіба ті, хто оплатив і подав документи до цієї дати, були змушені доплачувати різницю? (як могло би мати місце, якби така зворотня дія була)
При чому тут це? Не було зворотньої дії з оплатою і не повинно бути. Паспорт був надрукований за старою ціною і це не вина замовника, що виконавець не може вчасно доставити товар. За таке взагалі пеня має бути, а не доплата.

Місто
Ніжин / Ярослав
При чому тут це? Не було зворотньої дії з оплатою і не повинно бути.
А причому тут оплата при подачі до ВОДів при видачі? Додаткові документи (на отримання) - це не додаткові гроші, одне до іншого стосунку не має.

• Dislike
Місто
Hranice
А причому тут оплата при подачі до ВОДів при видачі? Додаткові документи (на отримання) - це не додаткові гроші, одне до іншого стосунку не має.
Суперечка заради суперечки. Ти пишеш одне й те саме різними словами, ходиш по колу знову і знову. Навіть оф. позиція держави для тебе не аргумент.

Місто
Ніжин / Ярослав
Суперечка заради суперечки. Ти пишеш одне й те саме різними словами, ходиш по колу знову і знову.

Або так робить той, хто намагається різними словами, знову і знову прив'язати оплатність послуг при подачі (внесені заявником гроші за паспорти) до документів при отриманні.

Місто
Ukraine, Odessa
Mallavar, в процитованому мною порядку передбачено, що перевірка ВОД відбувається виключно під час подачі документів. Це прямо написано в пункті 9. Виключення з цього зроблено для тих, хто подавав документи з 25 квітня. Чому ви не бачите прийменник "з" в пункті 12, я не можу знати. Але адвокати та судді бачать чітко.

Місто
Ніжин / Ярослав
@Mallavar, в процитованому мною порядку передбачено, що перевірка ВОД відбувається виключно під час подачі документів. Це прямо написано в пункті 9.

Гм, якщо вже на тему чіткості бачення: можете, будь ласка, підказати, де у пункті 9 є слово "виключно"? Бо я щось і правда його не бачу.
Post automatically merged:

Ghia, якби мене хтось попросив сформулювати резюме на цитований Порядок, схоже до вашого, то при збіжності пунктів 2 та 3 пункт 1 однак би відрізнявся. З моєї точки зору, цей документ не врегульовує особливості порядку отримання закордонних паспортів тими громадянами України чоловічої статі 18-60, які подали заявку до 25 квітня 2024 року (на відміну від резюме-пунктів 2 і 3, де якраз прописана, як ви правильно зауважуєте, чітка регуляція).

Останнє редагування:
Місто
Ukraine, Odessa
@Mallavar,для початку вам би ознайомитися з азами дії державних органів, та чим їхні права та обов'язки принципово відрізняються від прав та обов'язків громадян. Почніть з різниці між "дозволено все, що не заборонено" та "дозволено виключно те, що не тільки прямо прописано, але й порядок реалізації має бути"

• Like
Місто
Ніжин / Ярослав
Ghia, дякую, але я не просив у вас порад чи вказівок, що мені робити. Якщо не можете показати, де у цитованому порядку прямо написано слово "виключно" - не соромно у цьому зізнатися.

Місто
Ukraine, Odessa
Ghia, дякую, але я не просив у вас порад чи вказівок, що мені робити. Якщо не можете показати, де у цитованому порядку прямо написано слово "виключно" - не соромно у цьому зізнатися.
Якщо вам так важко зв'язати разом два попередніх повідомлення, то можу розжувати, але на цьому наша дискусія припиниться. Пишу більше для інших. Згідно з принципом роботи будь-яких представників влади, якщо десь написано, що потрібно робити та як потрібно робити, то потрібно робити виключно так та виключно у такий спосіб. І ніяк інакше. Тобто, якщо написано, що потрібно перевіряти ВОД під час подання документів, то це означає, що перевірка здійснюється виключно тоді, коли про це написано і той спосіб, що прописаний.

Це не просто так зроблено, інакше кожен представник влади був би не обмежений у повноваженнях.

P. S. До речі, ДП Документ ще жодного разу не відповів на запит, що є якісь правові підстави невидачі паспорту чи необхідності пред'явлення Р+. У всіх випадках посилаються на технічні проблеми. Мабуть, забули у Mallavar запитати, він би підсобив з пошуком правових підстав.

• Like
Зверху