Про енергетику - від "розумаки з села Козниці"...

Реєстрація
31.03.10
Місто
Киев
Ахметівський заряджений ШІ бот відробляє бюджет. Можливо пояснить шановному паньству, навіщо розвели активний двіж по просуванню сонячних панелей? Немає підстав для освоювання західної допомоги в енергосекторі? А так якби все красиво-люди подали проекти під енергозбереження -сплатили великі ( в тому числі і намальовані )борги опять же перед дочками того ж д.тека. І гуртом пішли....в звісному напрямку. Гроші ж отримали в ручному режимі правільні люди під соусом наприклад забудовника. На обслуговування ліфтів збирають через сварки гроші з пенсів, які можуть бути сонячні панелі з акумами у пересічних громадян.
Скандали та розбірки в містах супутниках Києва чи не кожень день.
Просимо розголосу, що і як з енергогенерацієй та дістрібуцієй Донбасенерго і СервісІнвест. Кто правонаступник і кінцевий бенефіціар. Будемо чекати чергового скандалу від УП, Радіо Свобода чи Слідство Інфо.
 
Останнє редагування:
Реєстрація
31.03.10
Місто
Киев
Та які ж тут жарти - це поки друзі друга вашого сусіда фури з киловатами на Румунію відправляють, я тут своєю "нудотіною" увагу відволікаю...:oops:
Ми якщо не в курсі справ, то поруч. Пургу нести та вішати локшину на вуха не потрібно. Якщо не помиляюсь у ДТЄКа великий проект в Румуніі та Болгарії. Цікаво звідки ж буде вугілля для ТЕС та що робити з екологічними нормами. Місцеві не будут себе вести як в Маріуполі Старобешево чи Слов янску.
 
Останнє редагування:
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева
Останнє редагування:
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

«Укрнафта» потребує $1 млрд на будівництво нових електростанцій​

Також компанія планує побудувати 1000 МВт газової генерації​


Про це повідомив генеральний директор компанії Сергій Корецький в інтерв'ю Forbes.

На першому етапі планується зведення газопоршневих установок потужністю не менше 100 МВт, використовуючи власні кошти та відкриті кредитні лінії в українських банках: Укргазбанку, Sense Bank та Ощадбанку.
«Укрнафта» має плани побудувати приблизно 1000 МВт газотурбінних установок протягом найближчих трьох років, орієнтовна вартість яких становить $1 млрд. Паралельно компанія працює над проєктами вітрових і сонячних електростанцій, які повністю реалізуються протягом трьох років.
«Укрнафта» сподівається окупити установки за чотири-п'ять років. Після націоналізації в Ігоря Коломойського, «Укрнафта» прагне стати мультиенергетичною компанією.
Бекграунд. На українському енергетичному ринку в газову та відновлювальну генерацію почали інвестувати «Нова пошта», «Вацак», Roshen, «Епіцентр», «Укрзалізниця». Найбільший приватний енергохолдинг ДТЕК, який втратив до 90% своїх ТЕС внаслідок російських ударів, планує побудувати декілька потужних вітрових електростанцій, зокрема Полтавську ВЕС, яка має стати найбільшою в Україні.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

«Нафтогаз» збільшив видобуток газу на 8% за півріччя 2024 року​

Показники перевищили операційний план групи​


«Укргазвидобування» та «Укрнафта» за період січень – червень 2024 року наростили видобуток газу на 8%, до 7,3 млрд кубометрів природного газу порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Про це повідомили у пресслужбі групи «Нафтогаз».

Ці показники перевищили операційний план групи майже на 2%.
За словами керівника «Нафтогазу» Олексія Чернишова, досягнення таких результатів стало можливим завдяки запуску 41 нової свердловини – це на одну більше, ніж планувалося. З них 14 свердловин є високодебітними, забезпечують понад 100 тис. кубометрів газу щоденно. Крім того, фахівці постійно аналізують старі свердловини з метою їх повернення в експлуатацію за допомогою нових технічних рішень.
У консолідованому квартальному звіті «Нафтогазу» також зазначено, що прогнозований видобуток природного газу групи на 2024 рік очікується на рівні 14,6 млрд кубометрів. Олексій Чернишов раніше казав, що мета групи на цей рік – наблизитися до видобутку 15 млрд кубометрів газу.
Бекграунд. Нагадаємо: «Нафтогаз» за підсумками І кварталу 2024 року мала чистий консолідований прибуток у розмірі 10,9 млрд грн, що значно перевищує показники аналогічного періоду минулого року, коли був зафіксований чистий збиток в 1,9 млрд грн.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8

«Укрнафта» потребує $1 млрд на будівництво нових електростанцій​

Також компанія планує побудувати 1000 МВт газової генерації​

Пам'ятаю, як розумники розробили програму переведення газокомпресорних станцій Укртрансгазу на електронасоси замість газових турбін. Нібито з метою економії... Добре, що хоч та програма так й лишилася на паперах...
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева
Добре, що хоч та програма так й лишилася на паперах...
Якби програма залишилася на паперах - ми б всі вже шукали білі простирадла та короткий шлях на кладовище. Стандартна газова турбина з літака, на яких була побудована система в радянський час, може качати лише в одному напрямку. Обладнання яке зараз використовують у потрібних точках - реверсне...
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Стандартна газова турбина з літака, на яких була побудована система в радянський час, може качати лише в одному напрямку.
В Україні встановлювали корабельні турбіни Миколаївського заводу Зоря-Машпроект. Вони мають меншу прийомистість, не входять в аварію під час короткочасних стрибків тиску газу...

Це рф-ії ставили турбіни на основі НК-12.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева
Не завжди і не всюди - але суть не в тому, тому сперечатися даними пооб'єктно немає бажання і не бачу сенсу. Суть в тому що зараз з газоперекачувальних агрегатів біля чверті електричні і вони, так само як і значна частина нових більш ефективних двигунів, на які також міняли турбіни - реверсивні, чого не було в радянський час.
 
Останнє редагування:
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

Найзначніші угоди та домовленості URC2024​

У яких напрямках рухатиметься відбудова українського енергосектора​

Американський ЗПГ
Під час берлінської конференції з відновлення України компанія D.Trading, яка входить до енергохолдингу ДТЕК, підписала першу значну угоду про постачання зрідженного природного газу в Україну та Східну Європу із США. Як зазначили в ДТЕК, в основі цієї угоди є підтримка середньо- та довгострокових потреб енергетичної безпеки України та регіону Східної Європи в цілому.
Партнером у цій угоді став американський експортер Venture Global. Її мета – зміцнити енергетичну безпеку та позбавити росію домінування на газовому ринку Східної Європи.
Угода повʼязана із постачанням ЗПГ з двох заводів Venture Global – Plaquemines (розташований на узбережжі Луїзіанської затоки) та Calcasieu Pass 2 (у Мексиканській затоці).
Першу партію ЗПГ D.Trading має отримати наприкінці поточного року з проєкту Plaquemines і буде купувати його з цього підприємства до кінця 2026-го. Контракт щодо Calcasieu Pass 2 передбачає можливість закупів газу протягом 20 років. Оскільки Україна не має власного ЗПГ-терміналу, танкери будуть постачати ресурс трансатлантичним маршрутом на регазифікаційні термінали на території ЄС.

Зокрема, під час цьогорічного Всесвітнього економічного форуму в Давосі СЕО ДТЕК Максим Тімченко повідомляв про підготовку «першої ЗПГ-угоди», яка передбачає доставку вантажу на термінал у Греції для подальшого транспортування в українські ПСГ.

Розподілена генерація
Цей напрямок починає опановувати найбільша державна нафтова компанія «Укрнафта». Її очільник Сергій Корецький підписав меморандум про взаєморозуміння з німецькою Siemens Energy.
Угода допоможе отримати експертизу та розробити нові проєкти на основі парових і газових турбін для комбінованого виробництва тепла та електроенергії.

Також «Укрнафта» буде співпрацювати з Deutsche Bank для залучення німецьких коштів на будівництво нової маневрової (газової) генерації.

Енергетична безпека та відновлення

Посилення цього напрямку в українській енергетиці – стратегічний пріоритет Групи ДТЕК. Це підтвердили домовленості з провідними західними компаніями.

Зокрема, ДТЕК і Schneider Electric, світовий лідер цифрової трансформації в галузі енергетичного менеджменту та автоматизації, оголосили про підписання Меморандуму з метою впровадження в Україні інноваційних енергетичних рішень, що будуть зосереджені на «розумній» інфраструктурі, модернізації та децентралізації мереж, цифровізації.

З американською Honeywell ДТЕК підписав нову стратегічну угоду для будівництва систем накопичення енергії та впровадження передових модульних рішень для переробки нафти та газу.
Співпраця Honeywell та ДТЕК в Україні розпочалася ще у травні 2021 року, коли вони запустили першу в Україні систему накопичення енергії в місті Енергодар (наразі тимчасово окуповане). Нова стратегічна угода підкреслює прагнення обох компаній до розширення стійкості енергетичного сектору України зараз, під час повномасштабної війни, та в довгостроковій перспективі.

А з GE Vernova ДТЕК впроваджуватиме проєкти вітроенергетики в Україні та ЄС, розвиватиме мережеву інфраструктуру для підвищення надійності енергопостачання, працюватиме над рішеннями для виробництва електроенергії за допомогою газових турбін для забезпечення надійності та гнучкості української енергосистеми.

Декарбонізація газової інфраструктури

Компанії «Укртрансгаз – Оператор газосховищ України» та Siemens Energy домовились зробити роботу ПСГ більш автоматизованою та сталою.
Їх співпраця, згідно меморандуму, передбачає розробку технологічних рішень для покращення ефективності сховищ та посилення їх екологічної сталості, автоматизацію та електрообладнання компресорних станцій підземних газосховищ; розробку нових проектів комбінованого виробництва тепла та електроенергії на основі технології парогазових установок.
«Це полегшуватиме інтеграцію у європейський енергетичний простір. Наші газосховища – найбільші у Європі, їхній ресурс може бути опорою для ЄС», – зазначив керівник НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

Ще один «зелений» напрям, який цікавить компанії, що входять до державного холдингу НАК «Нафтогаз України» – це виробництво і зберігання водню. Для його розвитку було підписано меморандум з європейським лідером цієї галузі – австрійською компанією RAG Austria.
Зі свого боку, гендиректор ТОВ «Оператор ГТС України» Дмитро Липпа просував на URC2024 проєкт Центральноєвропейського водневого коридору (СЕНС), який компанія розвиває разом з операторами газотранспортних систем Словаччини (Eustream), Чехії (Net4Gas) та Німеччини (OGE). Його мета – забезпечити транспортування відновлюваного водню з України споживачам на території ЄС.
«Завдяки перепрофілюванню існуючих трубопроводів інвестиційні витрати на CEHC – значно нижчі за вартість будівництва нової водневої інфраструктури», – так Дмитро Липпа розповів про конкурентні переваги проєкту, який планується реалізувати до 2030 року.
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева
Я вже давно зрозумів, що у вас всі вирішення будь-яких проблем - "реднек з Джорджії повинен мені перше.. друге.. третє...", тому і не дивуюся, але у реальному світі так не працює. По-перше, у ваших сусідів зараз фізично немає стільки електроенергії, скільки ви бажаєте
Варто зазначити, що у години вечірнього піку Польща обмежує перетин до нуля.
По-друге, вся енергосистема "Мир" проєктувалася та будувалася за принципом - е/е з наших АЕС йде на захід, а не навпаки - тому з нашої сторони доступна потужність вже зараз більша ніж з протилежної (ну крім румунської лінії, яку в одеській області розікрали на металобрухт). І по-третє, так, "вони" - ДТЕК, Укрнафта, Укртрансгаз, Нафтогаз - не будуть тягнути нові ЛЕП... Так само як і ОККО, Нова пошта, Вацак, Roshen, Епіцентр, Укрзалізниця - як це для вас і не дивно...
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

2022.jpg
 
Реєстрація
15.02.24
Місто
місто Лева

НКРЕКП зафіксувала факти постачання електроенергії бізнесу за цінами як для населення​


НКРЕКП, спільно із Головним управлінням контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України виявлено протиправний механізм, з постачання постачальниками універсальних послуг електроенергії фактично комерційним об’єктам (торговельні центри, готелі, ресторани, магазини) за тарифами для побутових споживачів. Про це повідомили в Комісії.

«З метою припинення функціонування вказаного протиправного механізму, починаючи з лютого 2024 року, НКРЕКП спільно із представниками Служби безпеки України ініційовано та проведено перевірки дотримання ліцензійних умов окремих ПУП (ТОВ «Львівенергозбут», ТОВ «Черкасиенергозбут», ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія», ТОВ «Полтаваенергозбут») та операторів системи розподілу (ПрАТ «Закарпаттяобленерго», АТ «Чернівціобленерго», ТОВ «Хмельницькобленерго», АТ «Житомиробленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ПрАТ «Львівобленерго»)», - вказали в НКРЕКП.

Під час проведення зазначених перевірок документально зафіксовано та підтверджено факти постачання електричної енергії суб’єктам підприємницької діяльності за тарифами для населення, що носить системний характер.

Зокрема, як вказали в НКРЕКП, було проведено перевірку «Чернівціобленерго» , в ході якої здійснено вибірковий огляд адрес побутових споживачів з виїздом на місце та встановлено, що за вказаними адресами знаходяться будівлі, які фактично використовуються для провадження підприємницької діяльності (басейни, готелі, складські приміщення з холодильниками, цехи з виготовлення поліуретанових виробів та переробки тирси, рибне господарство тощо). При цьому в паспорті точки розподілу електричної енергії за відповідними адресами зазначено вид об’єкта житловий будинок або нежитлова будівля.

З.І. Країна, з її мудрим народонаселенням, робить все що би надати можливість красти, а тоді чогось дивується і ображається - "І тут крадуть??!!" І головне - підрозділ СБУ з довгою та за задумом грізною назвою при роботі... :cool:
 
Зверху