Система РЖ/ПЖ (резервого/постійного живлення) для дому

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Придбати панелі та інше обладнання за бонуси/фантіки/за копійчані ціни - це лотерея, яка доступна одиницям, а купляти все за гроші по ринкових цінах - виходить занадто дорого і не завжди доцільно. Це, скоріше, як дорога іграшка, без якої можна обійтись. Бо наявність безперебійної електроенергії є виключно питанням комфорту, і не є чимось таким, без чого не проживеш. Тому, кожен сам вирішує, скільки він готовий заплатити за власний комфорт або бажання погратись іграшкою.

От, я поважаю ПотапаПапа, який не витрачає гроші на всяку фігню, яка не приносить прибутку, чи якось іншим чином не допомагає його досягти. А також він завжди обдудумує наперед, різні варіанти, визначаючи, що є вигіднішим. Респект!

На рахунок, що є вигіднішим. У мене є сусід, який живе в приватному будинку, поставив собі 18 панелей, та інше обладнання. Витратив на все це 10к$. Також він має генератора. От я порахував, що за ті 10 кілобаксів він міг би купити кілька тон бензину для генератора. Враховуючи, що у нас світло через раз відключали, то я за весь минулий блекаут 2022 року, спалив генератором аж 2 каністри бензину, а за цей блекаут (літо 2024) генератора не включав жодного разу. Мені достатньо було інвертора за 1500 грн і старого автомобільного акумулятора. Тобто, кілька тон бензину у нас спалити генератором нереально. Тому, сусідську сонячну станцію я не вважаю нічим іншим, як марнотратством, або дорогою іграшкою, яка не окупиться ніколи.

Останнє редагування:
Місто
Тараща
Телефон
Pixel 4 XL
Придбати панелі та інше обладнання за бонуси/фантіки/за копійчані ціни - це лотерея, яка доступна одиницям, а купляти все за гроші по ринкових цінах - виходить занадто дорого і не завжди доцільно. Це, скоріше, як дорога іграшка, без якої можна обійтись. Бо наявність безперебійної електроенергії є виключно питанням комфорту, і не є чимось таким, без чого не проживеш. Тому, кожен сам вирішує, скільки він готовий заплатити за власний комфорт або бажання погратись іграшкою.

От, я поважаю ПотапаПапа, який не витрачає гроші на всяку фігню, яка не приносить прибутку, чи якось іншим чином не допомагає його досягти. А також він завжди обдудумує наперед, різні варіанти, визначаючи, що є вигіднішим. Респект!

На рахунок, що є вигіднішим. У мене є сусід, який живе в приватному будинку, поставив собі 18 панелей, та інше обладнання. Витратив на все це 10к$. Також він має генератора. От я порахував, що за ті 10 кілобаксів він міг би купити кілька тон бензину для генератора. Враховуючи, що у нас світло через раз відключали, то я за весь минулий блекаут 2022 року, спалив генератором аж 2 каністри бензину, а за цей блекаут генератора не включав жодного разу. Мені достатньо було інвертора за 1500 грн і старого автомобільного акумулятора. Тобто, кілька тон бензину у нас спалити генератором нереально. Тому, сусідську сонячну станцію я не вважаю нічим іншим, як марнотратством, або дорогою іграшкою, яка не окупиться ніколи.
Це ще мало 10 кусків он є котрі вивалили 28 але там з продажем державі і то не факт за якою ціною держава будекупувати в них, максимум я підраховував для себе стане в 2 тис доларів то стеля 40 гібрид +40 панелі все акумулятор до сраки то непотріб.

Місто
Львiв
Телефон
Mi 9T
Так так , саме так , нiмцi , китайцi i подiбнi не вмiють рахувати прибутки тому массово будують СЭС ... А многократнi прибутки на мiзернi вкладення в Афганiстанi. Без электрики людство жило триста тисяч рокiв

Останнє редагування:

SP777

I am a rumor
Місто
Харьков
Телефон
Samsung S20 FE Snap
Смотря какой этаж, куда направлена стена, есть ли тень от деревьев и соседних домов.
Вот в наших краях кто-то уже больше 10 лет назад себе повесил панели над 16 этажом в направлении на юг, при этом рядом все остальные дома ниже.

Не знаю, какие у него показатели, но это практически идеальные условия, не считая облачности, выше которой поднять панели не выйдет :)

Вкладення

• 1722590448995.png
    1722590448995.png
    582.1 КБ · Перегляди: 41
Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Так так , саме так , нiмцi , китайцi i подiбнi не вмiють рахувати прибутки тому массово будують СЭС ... А многократнi прибутки на мiзернi вкладення в Афганiстанi
Ти не змішуй мухи і котлети. В німців і китайців ціни, доходи, податки (зокрема на викиди со2) зовсім інші, ніж це є в нас. У них це економічно обгрунтовано, приносить прибуток чи допомагає заощаджувати. А у нас на рівні звичайних громадян - це іграшки/марнотрацтво. Інша справа у нас із тими, хто встановлює сес для продажу ее. Там хоч якусь мотивацію можна побачити - отримати прибуток. І то не знати, як воно там зараз, платить держава, чи лише "пише на зошит".

Місто
Тараща
Телефон
Pixel 4 XL
Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Смотря какой этаж, куда направлена стена, есть ли тень от деревьев и соседних домов.
Вот в наших краях кто-то уже больше 10 лет назад себе повесил панели над 16 этажом в направлении на юг, при этом рядом все остальные дома ниже.

Не знаю, какие у него показатели, но это практически идеальные условия, не считая облачности, выше которой поднять панели не выйдет :)
Черговий приклад марнотрацтва.
10 років тому були бекаути? Електрика була дуже дорогою? Ще й ціни на обладнання тоді були вищими за теперішні. Для чого було вкладати в це гроші? Відповідь проста: зробив, бо можу; маю гроші, нема куди їх подіти; подобаються такі іграшки, тощо. Може для продажу ее? Ніт. Потужність мала. А взимі або коли нема сонця ними можна, хіба, павербанки заряджати, чи кілька лампочок заживити. Так для освітлення квартири достатньо використати кілька аварійних світильників чи ліхтариків, які коштують мізер. Котла чи холодильника заживити під час блекаутів? Так у нас нема блекаутів тривалістю в кілька діб (аварійні випадки не рахуємо, вони поодинокі. Зону бойових дій - також, бо звідти звалювати треба, а не сес встановлювати). Тих кілька годин, коли подають електроенергію - достатньо, щоб прогріти примішення, чи охолодити холодильник. Лише голову треба підключати. Занадто швико вистигає квартира, коли нема світла? - Накрути котла на максимум, буде в квартирі Сахара, квартира буде вистигати набагато довше, тепла вистачить до наступної подачі ее згідно графіку. Так само і з холодильником. Псуються продукти? А хто забороняє включити голову і накрутити режим роботи холодильника на максимум, щоб накопиченого холоду вистачало до наступної подачі ее згідно графіку? Про максимуми і Сахару - це образно було сказано, просьба не чіплятись до слів.
Post automatically merged:

Саме так, бо багато хто жаліється що продають в борг і купують вже не по 6 як було а по 2 грн з копійками.
Додам ще, що є практика, коли вироблену ее обленерго бере по взаємозаліку. Кількість вироблених кіловат віднімають від кількості спожитих з міської мережі (тобто, коли сес не працювала вночі, взимку, тощо).

Останнє редагування:

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
raptor, про "накрутку" холодильнику.... поржав. Немає нічого краще, чім так "уграти" холодильник у спеку (я про Чорноморськ). Морозилка? Так, буде зі скрипом тримати. Холодильна камера, де +8 град - фіг.

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
raptor, про "накрутку" холодильнику.... поржав. Немає нічого краще, чім так "уграти" холодильник у спеку (я про Чорноморськ). Морозилка? Так, буде зі скрипом тримати. Холодильна камера, де +8 град - фіг.
Можна і поржати. А краще, холодильник кращий/новіший придбати.
Холодильник-холодильнику різниця. У моєї родички холодильник, назву і модель не пам"ятаю, положення реулятора температури -
1: +7 градусів
...
7: +1 градус.

Останнє редагування:
Місто
Київ

Черговий приклад марнотрацтва
Вибачте "марнотратство" це гучно сказано. Може людина дивиться вперед. Ціна на електроенергію наврядчи зупинитися рости вгору.

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
Можна і поржати. А краще, холодильник кращий/новіший придбати.
Холодильник-холодильнику різниця. У моєї родички холодитьник, назву і модель не пам"ятаю, положення реулятора температури -
1: +7 градусів
...
7: +1 градус.
Ціну того холодильника не підкажете? Вот і виходить, що за ті ж гроши простіше придбати ДБЖ з акумулятором.

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Вибачте "марнотратство" це гучно сказано. Може людина дивиться вперед. Ціна на електроенергію наврядчи зупинитися рости вгору.
Марнотрацтво - це станом на сьогоднішній день, та 10 років тому.
Що ж до перспективи і дивитись вперед, то ця думка має право на існування. Та, мабуть це не про нашу країну. У нас ріст ціни на ее завжди плентається далеко позаду, порівняно із ростом цін на все інше. Тобто, можна готуватись до високої ціни на ее все життя, і не дожити до цього.

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Ціну того холодильника не підкажете? Вот і виходить, що за ті ж гроши простіше придбати ДБЖ з акумулятором.
SAMSUNG RB37J5000SA/UA - ціна б/к від 12000 грн на олх.
Брати б/к, чи новий, то вже інше питання, але із думкою про дбж згідний. Та я вів мову не про дбж, а про сес. Сес - це марнотрацтво, з огляду на на її ціну і те, що у нас пів року мала/відсутня сонячна активність. ДБЖ для холодильника можна взяти за гроші, на порядок менші, ніж сес.

Set

Місто
Хмельницкий
Додам ще, що є практика, коли вироблену ее обленерго бере по взаємозаліку. Кількість вироблених кіловат віднімають від кількості спожитих з міської мережі (тобто, коли сес не працювала вночі, взимку, тощо).
только там пдв снимут и по итогу выработка будет где-то в районе 2.5 грн

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
акумулятор до сраки то непотріб
Якраз для власної СЕС акумулятор - це дуже навіть потріб. Бо працюватиме він у буферному режимі, підтримуючи провали у генерації (хмарка зайшла) або всплески споживання (чайник увімкнули), не смикаючи зайвий раз електромережу.

Додам ще, що є практика, коли вироблену ее обленерго бере по взаємозаліку.
Це нетметерінг, облік ведеться в обсягах енергії. Немає в нас такої практики. Хоча фішка була б дуже привабливою, замість аккума скидати надлишки в мережу, а потім вночі в рахунок них споживати.

Місто
Тараща
Телефон
Pixel 4 XL
акумулятор до сраки то непотріб
Якраз для власної СЕС акумулятор - це дуже навіть потріб. Бо працюватиме він у буферному режимі, підтримуючи провали у генерації (хмарка зайшла) або всплески споживання (чайник увімкнули), не смикаючи зайвий раз електромережу.

Зараз є інвертори котрі працюють без акумів і мають підміс з мережі, якби я строїв собі то точно в моїй сес би не було акумулятора, на ту вартість котрий просять за акумулятор я би добрав панелей і потужний інветртор.

LiquidStrm

>/dev/null
Місто
Banderstadt
Телефон
LG v60 5G
10к$ ... вважаю нічим іншим, як марнотратством
Просто у вас нема вільної десятки :sneaky:

Маю друзяку, що живе у приватному будинку, то йому поставили панелі ще у березні, і разом з МРРТ інвертором та AGM акумами (на той момент) він зміг повністю переключити споживачів на сонце, не споживаючи місяцями електрику від міста. Згодом акуми були замінені за LFP збірку і до піздньої осені, по розрахункам, підживлювати систему від міста не буде потреби.

Як швидко окупиться - він не рахував, бо це все не задля економії робиться, а для енергетичної незалежності.

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
SAMSUNG RB37J5000SA/UA - ціна б/к від 12000 грн на олх.
Брати б/к, чи новий, то вже інше питання, але із думкою про дбж згідний. Та я вів мову не про дбж, а про сес. Сес - це марнотрацтво, з огляду на на її ціну і те, що у нас пів року мала/відсутня сонячна активність. ДБЖ для холодильника можна взяти за гроші, на порядок менші, ніж сес.
Які б/к? Давайте відштовхуватись від магазинів. Такий холодильник коштує біля 25тис.грн. А СЕС.... Цього літа я, наприклад, жодного разу не заряджав свої акумулятори за допомогою зарядного пристрою (тобто економів кіловати не тільки собі, а і державі). Так, в нас відключень мало, але я інколи взагалі відключав свою мікроСЕС; зараз, доречи теж вимкнута. Казати, що воно непотрібне спираючись на пару місяців (листопад, грудень; ну, може січень), то таке собі... Далі буде ще гірше, а перекладати державні кіловати з одної своєї кишені до іншої... якщо не вистачить сонячної енергії, от тоді і будемо перекладати.
Я вважаю, що хто здатен встановити собі альтернативне джерело живлення, нехай ставить. Навіть відсоток у масштабі держави - це теж багато.
На порядок це 2500грн? Адресу магазину з такими цінами, будь ласка. :trollface:

Місто
Тараща
Телефон
Pixel 4 XL
10к$ ... вважаю нічим іншим, як марнотратством
Просто у вас нема вільної десятки :sneaky:

Маю друзяку, що живе у приватному будинку, то йому поставили панелі ще у березні, і разом з МРРТ інвертором та AGM акумами (на той момент) він зміг повністю переключити споживачів на сонце, не споживаючи місяцями електрику від міста. Згодом акуми були замінені за LFP збірку і до піздньої осені, по розрахункам, підживлювати систему від міста не буде потреби.

Як швидко окупиться - він не рахував, бо це все не задля економії робиться, а для енергетичної незалежності.
Про зиму твій друзяка явно забув, і не треба тут розказувати що йому стає від панелей взимою зарядити акуми, хіба мобілку.

Останнє редагування:
Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G
Це нетметерінг, облік ведеться в обсягах енергії. Немає в нас такої практики. Хоча фішка була б дуже привабливою, замість аккума скидати надлишки в мережу, а потім вночі в рахунок них споживати.
Сперечатись не буду, бо це мені розказала людина, у якої встановлено сес вдома. Перевірити правдивість тих слів не маю змоги. Сес там встановлювалась кілька років тому, виключно для заробити грошей, коли платили по 6 грн за зелену енергію. Він каже, що зараз не платять, а "пишуть на зошит" і займаються "взаємозаліком". Може й прибріхує, бо як заходить розмова про гроші, то він завжди прибріхує і прибідняється.

Просто у вас нема вільної десятки
Тут справа в тому, що, навіть, якби була, то я б, все-одно, не використав її на таке марнотратство. Я вже писав, скільки бензину можна купити за ту десятку, і скільки бензину було спалено моїм генератором в 22 році.

Ну подобаються друзяці дорогі іграшки, то нехай бавиться собі. Тим більше, якщо має на це гроші.
Генератор - це також енергонезалежність, але в рази дешевша. Але то таке. В багатих свої забавки і захцянки і вони грошей для себе коханого не шкодують.
Як швидко окупиться? Ги-ги... Та ніколи воно не окупиться. Навіть, рахувати не треба. Вже все давно пораховано і є відповідні відео на ютубі. Іграшки - це не для заробітку/окупності, а щоб себе коханого потішити.
Post automatically merged:

Які б/к? Давайте відштовхуватись від магазинів. Такий холодильник коштує біля 25тис.грн.
Ок. Нехай. Згідний. Але ж Ваш холодильник зараз також б/к і не новий і не з магазину. Але, то таке...
Цього літа я, наприклад, жодного разу не заряджав свої акумулятори за допомогою зарядного пристрою (тобто економів кіловати не тільки собі, а і державі).
А мій холодильник успішно працював від міської електромережі, і я зекономив купу грошей собі, не займаючись марнотратством. Економія саме моїх коштів у мене в пріоритеті.
Казати, що воно непотрібне спираючись на пару місяців (листопад, грудень; ну, може січень), то таке собі...
Угу. Темно буває не лише в ці місяці, а ще й вночі. Кожної доби.
Далі буде ще гірше, а перекладати державні кіловати з одної своєї кишені до іншої... якщо не вистачить сонячної енергії, от тоді і будемо перекладати.
Побачимо. Може буде гірше, а може й ні. Невідомо. Тому й вкладати гроші в невідомість, для мене така собі ідея. Я обрав дешевший варіант - генератор і дешевий інвертор з автомобільним ак.
На порядок це 2500грн? Адресу магазину з такими цінами, будь ласка. :trollface:
На порядок - це на порядок. Відштовхуюсь від витат, які озвучували власники сес, і порівнюю із тим, коли я купив для родички дбж за 4400 грн і акб за 7700 грн.

Останнє редагування:
Зверху