Система РЖ/ПЖ (резервого/постійного живлення) для дому

Місто
Одеська область
Телефон
poco x3 pro, iP 15 P.M.
Маю переоблаштувати квартирний щиток — встановити перемикач «1-0-2» для живлення оселі від резервного джерела. Перемикання відбуватиметься без навантаження (навантаження вимикатиму автоматами). Крім того, планую додатково встановити ПЗВ.

У мене виникло питання щодо вибору виробника автоматичних вимикачів, самого перемикача «1-0-2» та ПЗВ.
Наприклад, я знайшов ПЗВ від виробника Promfactor — модель FPR2025030A, яка коштує 895 грн, тоді як аналог від Hager (модель CDS225D) — 1376 грн, тобто майже на 500 грн дорожчий.

Як взагалі promfactor по якості в порівнянні з іншими виробниками?

Останнє редагування:
Місто
Київ
Телефон
RN15pro+ КС ВР оптим
Я не електрик, але на ПЗВ я б не став економити, і точно не брав би ноунейм китай що маркували українським брендом promfactor. А от 1-0-2 може бути будь якого бренду, на аліку брав geya та tomzon, погірше hager, але свою задачу виконують.

Місто
Запорожье
Телефон
SE W880
Валентин Д, я поставил ETI SSQ 225 https://www.eti.ua/produktsiya-ua/002421424
А после него двухполюсный автомат , который испльзую при переключении - чтобы не подгорали контакты трёхпозиционного переключателя. Многие ставят Tomzn TO219G 63A.

Місто
Дніпро
Я собі ставлю тільки Hager. Тиждень тому поставив собі на орендну хату. Не раджу ставити всяке лайно, тим паче китайський ноунейм. Беріть тільки перевірені роками фірми, типу Schneider, Hager.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
В лісах під Ковелем
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
На фірмі ставили, здається, ієк. В ньому згорів один контакт і дієя впала в аварію.
Тому навіть для таких ніби простих пристроїв український китай не варто ставити.

Місто
Дніпро
На фірмі ставили, здається, ієк. В ньому згорів один контакт і дієя впала в аварію.
Тому навіть для таких ніби простих пристроїв український китай не варто ставити.
Мокшанське лайно. В мене на очах на роботі було КЗ, вже диміли провода, а воно не виключається)

п. с. не беріть на 25А. УЗО краще на 40А, і перемикач хоча б на 32А, як я скинув вище.

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
чтобы не подгорали контакты трёхпозиционного переключателя.
На тих трьох з половиною комариних силах середньостатистичного споживання квартири/хати нічого там не буде підгорати

SP777

I am a rumor
Місто
Kharkiv
Телефон
Samsung S20 FE Snap
У мене виникло питання щодо вибору виробника автоматичних вимикачів, самого перемикача «1-0-2» та ПЗВ.
Напишу с т.з. качества. Цена при этом может не радовать. Но это устройства, от которых зависит безопасность, в т.ч. жизни. Так что, подумайте, прежде чем экономить.
1. УЗО лучше брать электромеханическое (не электронное). В электромеханическом стоит дифференциальный трансформатор тока, прямо связанный с исполнительным механизмом. Такая конструкция надежна и не зависит от напряжения в сети (а оно в текущих условиях бывает от 50 и до 300 В). В электронном есть та самая электроника, которой нужно питание, может глючить и т.д. Рабочий ток УЗО лучше брать с запасом, т.е. для автомата на 25 А, УЗО лучше на 40 А, можно и 63 А.
2. В автоматах смотреть на расцепляющую способность. (при каком максимальном токе КЗ он может разорвать цепь). Те, что попроще/дешевле обычно до 4500 А, получше до 6000 А.
3. Переключатели, если не переключать под нагрузкой, плюс-минус будут все одинаковые. Лишь бы механически выдержали те несколько десятков/сотен переключений, что выпадет на их жизнь. По току брать с запасом, как и УЗО.

Місто
Одеська область
Телефон
poco x3 pro, iP 15 P.M.
1. УЗО лучше брать электромеханическое (не электронное). В электромеханическом стоит дифференциальный трансформатор тока, прямо связанный с исполнительным механизмом. Такая конструкция надежна и не зависит от напряжения в сети (а оно в текущих условиях бывает от 50 и до 300 В). В электронном есть та самая электроника, которой нужно питание, может глючить и т.д. Рабочий ток УЗО лучше брать с запасом, т.е. для автомата на 25 А, УЗО лучше на 40 А, можно и 63 А.
еще добавлю что УЗО нужно брать электромеханическое тип "A"

Місто
Дніпро
Рабочий ток УЗО лучше брать с запасом, т.е. для автомата на 25 А, УЗО лучше на 40 А, можно и 63 А.
Так, береться мінімум на порядок вище: автомат 25А - ПЗВ 32А і вище. Але краще 40А для 25А. За 63А немає жодного сенсу переплачувати, бо між 40 і 63 вже відчутна різниця в ціні.
Post automatically merged:

п.с. Ще я собі зробив так, що бойлер відразу йде від мережі, після ПЗВ напряму через окремий автомат. Тобто, коли вмикається світло, то бойлер відразу включається, все інше йде через перемикач. При вимкненні світла робиться одне переключення (формально 2, бо між 1 і 2 положеннями ще є 0 положення), і включається станція. Дружина задоволена) Ще нагадаю, що треба розривати нуль від мережі, якщо включаєте резервне живлення, недавно обговорювали. В мене напряму тільки бойлер сидить, все інше через перемикач.

Останнє редагування:
Місто
kiev
у кого стоять АВР, яка статистика по ним, бо не раз попадалось на ютубі, що вони по 1.5 року ходять, там виявляється гарантовано лише 3-4 тис циклів перемикання!?

Місто
Дніпро
береться мінімум на порядок вище: автомат 25А - ПЗВ 32А
"на порядок вище" це х10, тобто 25->250.
Мабуть Ви мали на увазі наступний номінал.
Так, оговорився. Наступний номінал, звісно.

StrikerX, Дтек рекомендує хоч 30 хвилин не вмикати потужні споживачі типу бойлера, щоб не перевантажувати мережу після включення світла
Я працюю в ДТЕК, мені можна)
Коли у нас був графік, що 7 годин немає світла, потім 3.5 години є, то бойлер потрібен одразу - помити посуд, покупати малого, самим покупатися. Пізніше і такий графік вже буде за щастя.

Останнє редагування:
Місто
Київ
Дтек рекомендує хоч 30 хвилин
Имхо это для равномерно-растущей нагрузки для местного домового трансформатора. И не только бойлера конечно.
Так сам ДТЕК і пише що рахунки у вас будуть більші бо короткострокове споживання вище )

LiquidStrm

>/dev/null
Місто
Banderstadt
Телефон
LG v60 5G
Зверху