Донецької та Луганської теж (цікаві враження, коли спиш на битих фотопанелях, а небиті напряму кидаєш на 12В свинцевий акумулятор від тачкирасскажите эту сказку жителям оккупированных Херсонской и Запорожской областВкластись треба , це так . Але ж воно відібьеться за три роки , а далі безкоштовно .
Вклинюсь в вашу розмову. Поліз в Гугл шукати СЕС "рішення під ключ", за першими ж посиланнями побачив таке диво на LiFePo:От, я порахував: за рік, що минає, я витратив на енергоносії (газ+електрика) 23660 грн.
Звісно, хочеться планувати інвестиції, проте пам'ятайте, що зараз триває час форс-мажорів. Уявіть, що воювати з кацапами будемо ще наступні 10 років і електрики з розетки банально не буде вистачати на всі домогосподарства?Вклинюсь в вашу розмову. Поліз в Гугл шукати СЕС "рішення під ключ", за першими ж посиланнями побачив таке диво на LiFePo:От, я порахував: за рік, що минає, я витратив на енергоносії (газ+електрика) 23660 грн.
Отже:
- Середньорічна генерація: 8458 кВт*год;
- Середньорічне споживання: (по скромному, 300 кВт*год/міс) 3600 кВт*год;
- Сальдо за рік: 4858 кВт*год;
- Вартість 1 кВт*год за "Зеленим тарифом": 0.132 євро (6,56 грн);
- Вартість надлишків за рік: 31868,48 грн.;
- Вартість станції: 350000 грн.;
- Окупність станції: 11 років;
- Вартість електроенергії з розетки за рік (при чинному тарифі) 300 кВт*год * 12 * 4,32 = 15552 грн.;
- Можливість живитись від розетки (за вартість станції) 350000 / 15552 = 22,5 років.
Де я помилився і де обіцяне "відіб'ється за 3 роки"? Розумію, що хайп, блекаути, ціни на акуми летять в космос, за умови власного монтажа дешевше і т.п.
Як на мене, то вкладати умовну "10к$" в автономку - то радше забавка. Ті ж "10к$" можна за 11 років багато разів вдало провернути і ще підзаробити (і подвоїти, і потроїти).
Ви ж військовий. Вірно?Уявіть, що воювати з кацапами будемо ще наступні 10 років
Я "квартирний", тому монтувати панелі ніде. Але, цікаво спостерігати за бесідою.У дорослих хлопчиків дорогі забавки.
knedlyk, ми не будемо воювати з кацапами ще стільки часу. Ми програємо швидше. Бачу, що все до того йде. Тому, треба думати не про енергонезалежність, а складати валюту в панчоху і шукати собі запасний аеродром. На жаль...Звісно, хочеться планувати інвестиції, проте пам'ятайте, що зараз триває час форс-мажорів. Уявіть, що воювати з кацапами будемо ще наступні 10 років і електрики банально не буде вистачати на всі домогосподарства?
Это, как правильно уже выше сказали, если эта будет в той розеткебуду отримувати електрику з розетки не один десяток років. Тому так
Если воевать ещё 10 лет, то отсутствие электричества это будет самая меньшая из проблемУявіть, що воювати з кацапами будемо ще наступні 10 років і електрики з розетки банально не буде вистачати на всі домогосподарства?
Друже, так вже 11 років воюємо. Визирни зі своєї бульбашки - весь світ озброюється та готується до війни, не буде місце для ситого життя на найближчий час. Базовими потребами стають автономність, зброя та вміння виживати. Відчуваю, що вийшов за межі теми, тому тільки про автономність.Это, как правильно уже выше сказали, если эта будет в той розеткебуду отримувати електрику з розетки не один десяток років. Тому так
Если воевать ещё 10 лет, то отсутствие электричества это будет самая меньшая из проблемУявіть, що воювати з кацапами будемо ще наступні 10 років і електрики з розетки банально не буде вистачати на всі домогосподарства?
Cheburator виходить з того, що надрочити "кристали" на Алі - це безкоштовно, його час на ремонт інверторів і спарювання LiOn і LiFePO4 це також безкоштовно. Тому це як розмова сліпого з глухим. Хтось цінує свій час і естетику виконання і зручність, а хтось не вміє інакше монетизувати свій час.Я "квартирний", тому монтувати панелі ніде. Але, цікаво спостерігати за бесідою.
Якщо дійде до того, що вже не буде розетки, то доведеться шукати нове місце для проживання, де та розетка точно буде.Это, как правильно уже выше сказали, если эта будет в той розетке![]()
До 22 року був конфлікт малої інтенсивності. Він у жодне порівняння не йде із теперішнім.Друже, так вже 11 років воюємо.
Я дивлюсь на події ширше. Москалі. Китай і керівництво США - в одній упряжці проти нас. На довго нас не вистачить. Автономність від повної окупації і знищення України, не врятує.Визирни зі своєї бульбашки - весь світ озброюється та готується до війни, не буде місце для ситого життя на найближчий час. Базовими потребами стають автономність, зброя та вміння виживати. Відчуваю, що вийшов за межі теми, тому тільки про автономність.
Ок, не комментирую, чтобы не выходить за пределы темы обсужденияДруже, так вже 11 років воюємо. Визирни зі своєї бульбашки - весь світ озброюється та готується до війни, не буде місце для ситого життя на найближчий час. Базовими потребами стають автономність, зброя та вміння виживати. Відчуваю, що вийшов за межі теми, тому тільки про автономність.
Я имел в виду если будет электричество в розеткеЯкщо дійде до того, що вже не буде розетки, то доведеться шукати нове місце для проживання, де та розетка точно буде.
+1. И за те годы то была интенсивность, то меньше, а тут уже 4 года трындец, и таких темпов 10 лет, это фантастикаДо 22 року був конфлікт малої інтенсивності. Він у жодне порівняння не йде із теперішнім.
Двом сусiдам помогав будувати СЕС цього року . Помогаемо друг другу по сусiдськи . Один порахував вартiсть своеї . Вишло два кілобакса . Панелі шість штук райзен 550вт по 110 баксів у когось з Харківських на олх брали. Продавець сам позвонив і запропонував з безкоштовною доставкою коли бус на буде на захід йти . Кріплення пластинками до нової металочерепиці іньшому сусідові прямо до шифера , получилось гарненько . Інвертор дакструм 6.2 на літній розпродажі 250 баксів . Аккумулятори 16 штук по 105ah тут в Україні нові купили за 26 тисч грн . БМС жіконг двістіамперний 45 баксів. Провода з криші звичайні , не дорогі . До речі літом і без зеленого тарифу е куди електрику дівати . До речі весною і осінью електрики буде більше чим літом . До речі дивуюсь як Раптор може поради давати коли у ньго ні СЕСа ні кондиціонера тобто ТН нема... Три роки окупність я рахував своеї . Сусідські зможу оцінити коли буде хотя би рік експлуатації, але думаю цифра буде приблизно така самаВклинюсь в вашу розмову. Поліз в Гугл шукати СЕС "рішення під ключ", за першими ж посиланнями побачив таке диво на LiFePo:От, я порахував: за рік, що минає, я витратив на енергоносії (газ+електрика) 23660 грн.
Отже:
- Середньорічна генерація: 8458 кВт*год;
- Середньорічне споживання: (по скромному, 300 кВт*год/міс) 3600 кВт*год;
- Сальдо за рік: 4858 кВт*год;
- Вартість 1 кВт*год за "Зеленим тарифом": 0.132 євро (6,56 грн);
- Вартість надлишків за рік: 31868,48 грн.;
- Вартість станції: 350000 грн.;
- Окупність станції: 11 років;
- Вартість електроенергії з розетки за рік (при чинному тарифі) 300 кВт*год * 12 * 4,32 = 15552 грн.;
- Можливість живитись від розетки (за вартість станції) 350000 / 15552 = 22,5 років.
Де я помилився і де обіцяне "відіб'ється за 3 роки"? Розумію, що хайп, блекаути, ціни на акуми летять в космос, за умови власного монтажа дешевше і т.п.
Як на мене, то вкладати умовну "10к$" в автономку - то радше забавка. Ті ж "10к$" можна за 11 років багато разів вдало провернути і ще підзаробити (і подвоїти, і потроїти).
Поосторожнее с этим, чтобы не поймать потом где-то случайно 200+ В постоянки без какой-либо защиты.Провода з криші звичайні , не дорогі .
Там 280+ з криші йде до пакетника біля інвертора . В потолку через захисну трубку і сховані в стіні . Доступу ніде немае . Електрики з ресу коли ставили двухзонний лічильник сказали що все зроблено правильноПоосторожнее с этим, чтобы не поймать потом где-то случайно 200+ В постоянки без какой-либо защиты.Провода з криші звичайні , не дорогі .
Це все приватні випадки. Ви робите все самі собі безкоштовно. В інших людей так не буде. Тому, говорити нема про що.Двом сусiдам помогав будувати СЕС цього року . Помогаемо друг другу по сусiдськи . Один порахував вартiсть своеї . Вишло два кілобакса . Панелі шість штук райзен 550вт по 110 баксів у когось з Харківських на олх брали. Кріплення пластинками до нової металочерепиці іньшому прямо до шифера , получилось гарненько . Інвертор дакструм 6.2 на літній розпродажі 250 баксів . Аккумулятори 16 штук по 105ah тут в Україні нові купили за 26 тисч грн . БМС жіконг двістіамперний 45 баксів. Провода з криші звичайні , не дорогі . До речі літом і без зеленого тарифу е куди електрику дівати . До речі весною і осінью електрики буде більше чим літом . До речі дивуюсь як Раптор може поради давати коли у ньго ні СЕСа ні кондиціонера тобто ТН нема... Три роки окупність я рахував своеї . Сусідські зможу оцінити коли буде хотя би рік експлуатації, але думаю цифра буде приблизно така сама
З нового року приберуть те грьобане реле з тех. умов. І буде легше експортувати, проте регулятор може в любий момент ввести диф тариф, нажаль у більш заможних сусідів вже час від часу трапляються відємні тарифи у пік, а у Франції навіть віддалено вимикали СЕС десятками через перевиробнитство. Тому не бачу де там можно буде в найближчі часи гребти гроші лопатою.з приводу зеленого тарифу, щось часто на ютубі кажуть, що лічильник налаштований таким чином, що літом в пік генераціі не приймає надлишок, щось типу напруга росте і він блокується, бо всі СЕСи налаштовані на південь для максимальноі генераціі, а це глобально було дурнею, що потрібно було тарифи диференціювати по часу. які думки тих в кого є зелений тариф?
Изоляция "обычного провода" на крыше под воздействием УФ, воды, снега, льда и прочих насекомых и птиц через год, а то и раньше начнет трескаться. Дальше дождик: и куда потенциал по воде попадет - большой вопрос. И хорошо, если там не окажется кто-то (пока еще) живой.Там 280+ з криші йде до пакетника біля інвертора . В потолку через захисну трубку і сховані в стіні . Доступу ніде немае . Електрики з ресу коли ставили двухзонний лічильник сказали що все зроблено правильноПоосторожнее с этим, чтобы не поймать потом где-то случайно 200+ В постоянки без какой-либо защиты.Провода з криші звичайні , не дорогі .
Заземления крепежных конструкций, как я понял, нет...Кріплення пластинками до нової металочерепиці іньшому прямо до шифера , получилось гарненько .