Філологи-мовознавці. Клуб ботанів

Місто
Харьков
Телефон
Nokia X2-02
вони його застосовували, маючи на увазі вертоліт
Спочатку, всі називали гвинтокрил, потім через одного, почали називати гелікоптер. Тепер хто як хоче, всі розуміють про що мова.
Kritik,
1. Дату не запам'ятав. Я ж не знав що ти спитаєш.
2. Статистику загубив.

Останнє редагування:

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
Я не прям такой знаток украинского языка,но яких процентiв , коли вiдсоткiв правильно.
... це як гелікоптер, гвинтокрил та вертоліт. Тобто можна казати (писати) й те, й інше

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 12T
Ну хоча б не бавовна

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
Ого рєбят який ще "розвід на гроші" ліл. Лайка і сленг українською - це не намагання дослівно перевести з російської. Я не знаю аналог українською, але той хто це написав в темі - теж не знає. Ну не знаєш - то прибери.
1660300558568.png

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
Та ніхто так не каже)
Справа в тому, що "развод на деньги" - це неформальна мова.
Якщо була мета перекласти тему, то треба зберігати (неофіційну) мову оригіналу. Ніхто взагалі не каже "мене ошукали на гроші", ну. Як і російською "меня обманули на деньги"

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 12T
але той хто це написав в темі - теж не знає
Я написав, я не знаю точно, чи є україномовний аналог сленгово-зеківського "развести на бабки". Начебто є такий вислів "розвели на гроші" - ну не "розлучення" ж туди вписати, це вже як підлога вареника :sneaky:

P. S.: А "кидала" хіба є в українській? То є теж сленг, запозичений з руської "фєні". Якщо ріже око, можна перейменувати просто в "Шахрайство"

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Словарь синонимов тут предлагает:
ШАХРА́ЙСТВО (хитрий і спритний обман), КРУТІ́ЙСТВО, АФЕ́РА, МАХІНА́ЦІЯ, ОБОРУ́ДКА розм., МАХЛЯ́РСТВО розм., ПЛУ́ТНІ [ПЛУ́ТНЯ] розм., ПЛУ́ТОЩІ розм., ШУ́ЛЕРСТВО розм., КРУТНЯ́ розм., КРУТАНИНА розм., ША́ХЕР-МА́ХЕР [ША́ХРИ-МА́ХРИ] фам., КРЮЧКОДЕ́РСТВО заст., ЦИГА́НСТВО заст., ЦИГА́НЩИНА заст., КРУТА́РСТВО діал. Вони говорили про безпросвітний стан шахтаря, про здирства адміністрації, про шахрайство десятників (П. Панч); - Крутите ви, отці святі, - .. крутійство вам тільки шкоди завдасть (Н. Рибак); Почалася на Балканах війна з турками. Мотика встряв в одну аферу і на махінаціях коло постачання армії сіном здобув великі гроші (П. Колесник); - Я ще не впав з третього поверху головою, щоб іти на такі оборудки! (Ірина Вільде); Вже майже не нагадували [палаци] про те, що тільки вчора тут стирчали пришелепуваті драні будинки діячів махлярства цього колись спекулятивного .. міста (О. Досвітній); Кравченко розповідав про всякі плутні, хто кого обдурив, хто нажився (Панас Мирний); Не раз уже Хома терпів через плутощі шуряка (Я. Гримайло); [Петро:] Ні спочинку йому, ні втоми; і старі літа не приборкали його снаги до всякої крутні (Панас Мирний); Ми свої люди, так і говорімо ж без непотрібної крутанини (І. Франко); - Оце ще синок мені вдався - вже від рідної матері ховає якісь свої шахери-махери! (П. Козланюк); Вона [шляхта] на крючкодерстві собаку з'їла (З. Тулуб); [Рябина:] До всякого циганства ти дуже спосібний (І. Франко); Карав [професор], мов сталлю, зимними словами одного з слухачів, котрого спіймав на брехні і крутарстві (О. Кобилянська). - Пор. 1. обма́н.

OlegKiev

Заблокирован
Місто
Киев
ошук ОБМА́Н (неправдиві слова, нечесні вчинки, дії і т. ін.), НЕПРА́ВДА, КРИ́ВДА, ОБДУ́РЮВАННЯ (ОДУ́РЮВАННЯ), ОДУ́РЕННЯ, ОМА́НА, ШАРЛАТА́НСТВО, ФАЛЬШ, ОШУКА́НСТВО розм., ДУРИСВІТСТВО розм., ОБЛУ́ДА розм., ОДУ́РА рідше, О́ШУК діал., ОШУ́КА діал., ЛУДА́ діал., ХАРАМА́Н діал. Не від болю сльози заблищали — Від обману першого в житті (М. Нагнибіда); Пан знову хоче її (землю) відібрати, почав судитися і, видно, неправдою та брехнею відсудить її (М. Стельмах); Дзенькіт і бренькіт (на торжку), цокотіння і бубоніння, а над усім — брехні, обдурювання, крутійство (П. Загребельний); Палючою блискавицею впала на Євгена стаття в вечірній газеті. Стаття про шарлатанство асистента міської лікарні Мазура (Ю. Мушкетик); З консервного заводу завернули кілька ящиків з черешнею, де було виявлено фальш: знизу підкладено гілочок з листям та груддя землі, а черешнею зверху тільки прикрито (О. Гончар); (Гільда:) Тебе ще кривдять... Разом всі підем, Щоб не було якого ошуканства (І. Кочерга); -І пощо то все перемелювати? Чи того, хто читає?.. Се сконденсована блага, екстракт глупоти і дурисвітства (І. Франко); Отечество на язиці, а в серці облуда (прислів'я); Підскочив Ярема: — Одура страшна! Я чую тут зле ошуканство..! (М. Старицький); — Це ошука, Борух, ти на ошуку взявся! (Лесь Мартович). — Пор. шахра́йство.

Джерело: https://slovnyk.me/dict/synonyms/ошук

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa
Есть мнение, что такая русская, как и украинская, еврейская, австро-венгерская и ещё какая-то.

Но указанное выражение к собственно фене не относится, имхо.

drmz

маниакально-депрессивный стэндап
Місто
Гуляйполе
Парадигмический вопрос.

Кто при полномочиях, запилите, пожалуйста, опрос:

Заменяют ли(поглощают ли) смайлики знаки препинания? На личном опыте использования и с чем часто сталкиваться приходится.

Например:
В конце предложения смайлик обходится ли без точки?
Или точка, после смайла, спасёт от греха?
Или смайл после точки?

Останнє редагування:

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 12T
Зверху