Філологи-мовознавці. Клуб ботанів

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Місто
Запоріжжя
Телефон
Realme 9
Я не прям такой знаток украинского языка,но яких процентiв , коли вiдсоткiв правильно.
... це як гелікоптер, гвинтокрил та вертоліт. Тобто можна казати (писати) й те, й інше

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
Ну хоча б не бавовна

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
Ого рєбят який ще "розвід на гроші" ліл. Лайка і сленг українською - це не намагання дослівно перевести з російської. Я не знаю аналог українською, але той хто це написав в темі - теж не знає. Ну не знаєш - то прибери.
1660300558568.png

Янус

S/1979 S 2
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
Pixel 6a
Та ніхто так не каже)
Справа в тому, що "развод на деньги" - це неформальна мова.
Якщо була мета перекласти тему, то треба зберігати (неофіційну) мову оригіналу. Ніхто взагалі не каже "мене ошукали на гроші", ну. Як і російською "меня обманули на деньги"

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
але той хто це написав в темі - теж не знає
Я написав, я не знаю точно, чи є україномовний аналог сленгово-зеківського "развести на бабки". Начебто є такий вислів "розвели на гроші" - ну не "розлучення" ж туди вписати, це вже як підлога вареника :sneaky:

P. S.: А "кидала" хіба є в українській? То є теж сленг, запозичений з руської "фєні". Якщо ріже око, можна перейменувати просто в "Шахрайство"

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Словарь синонимов тут предлагает:
ШАХРА́ЙСТВО (хитрий і спритний обман), КРУТІ́ЙСТВО, АФЕ́РА, МАХІНА́ЦІЯ, ОБОРУ́ДКА розм., МАХЛЯ́РСТВО розм., ПЛУ́ТНІ [ПЛУ́ТНЯ] розм., ПЛУ́ТОЩІ розм., ШУ́ЛЕРСТВО розм., КРУТНЯ́ розм., КРУТАНИНА розм., ША́ХЕР-МА́ХЕР [ША́ХРИ-МА́ХРИ] фам., КРЮЧКОДЕ́РСТВО заст., ЦИГА́НСТВО заст., ЦИГА́НЩИНА заст., КРУТА́РСТВО діал. Вони говорили про безпросвітний стан шахтаря, про здирства адміністрації, про шахрайство десятників (П. Панч); - Крутите ви, отці святі, - .. крутійство вам тільки шкоди завдасть (Н. Рибак); Почалася на Балканах війна з турками. Мотика встряв в одну аферу і на махінаціях коло постачання армії сіном здобув великі гроші (П. Колесник); - Я ще не впав з третього поверху головою, щоб іти на такі оборудки! (Ірина Вільде); Вже майже не нагадували [палаци] про те, що тільки вчора тут стирчали пришелепуваті драні будинки діячів махлярства цього колись спекулятивного .. міста (О. Досвітній); Кравченко розповідав про всякі плутні, хто кого обдурив, хто нажився (Панас Мирний); Не раз уже Хома терпів через плутощі шуряка (Я. Гримайло); [Петро:] Ні спочинку йому, ні втоми; і старі літа не приборкали його снаги до всякої крутні (Панас Мирний); Ми свої люди, так і говорімо ж без непотрібної крутанини (І. Франко); - Оце ще синок мені вдався - вже від рідної матері ховає якісь свої шахери-махери! (П. Козланюк); Вона [шляхта] на крючкодерстві собаку з'їла (З. Тулуб); [Рябина:] До всякого циганства ти дуже спосібний (І. Франко); Карав [професор], мов сталлю, зимними словами одного з слухачів, котрого спіймав на брехні і крутарстві (О. Кобилянська). - Пор. 1. обма́н.

OlegKiev

Заблокований
Місто
Киев
ошук ОБМА́Н (неправдиві слова, нечесні вчинки, дії і т. ін.), НЕПРА́ВДА, КРИ́ВДА, ОБДУ́РЮВАННЯ (ОДУ́РЮВАННЯ), ОДУ́РЕННЯ, ОМА́НА, ШАРЛАТА́НСТВО, ФАЛЬШ, ОШУКА́НСТВО розм., ДУРИСВІТСТВО розм., ОБЛУ́ДА розм., ОДУ́РА рідше, О́ШУК діал., ОШУ́КА діал., ЛУДА́ діал., ХАРАМА́Н діал. Не від болю сльози заблищали — Від обману першого в житті (М. Нагнибіда); Пан знову хоче її (землю) відібрати, почав судитися і, видно, неправдою та брехнею відсудить її (М. Стельмах); Дзенькіт і бренькіт (на торжку), цокотіння і бубоніння, а над усім — брехні, обдурювання, крутійство (П. Загребельний); Палючою блискавицею впала на Євгена стаття в вечірній газеті. Стаття про шарлатанство асистента міської лікарні Мазура (Ю. Мушкетик); З консервного заводу завернули кілька ящиків з черешнею, де було виявлено фальш: знизу підкладено гілочок з листям та груддя землі, а черешнею зверху тільки прикрито (О. Гончар); (Гільда:) Тебе ще кривдять... Разом всі підем, Щоб не було якого ошуканства (І. Кочерга); -І пощо то все перемелювати? Чи того, хто читає?.. Се сконденсована блага, екстракт глупоти і дурисвітства (І. Франко); Отечество на язиці, а в серці облуда (прислів'я); Підскочив Ярема: — Одура страшна! Я чую тут зле ошуканство..! (М. Старицький); — Це ошука, Борух, ти на ошуку взявся! (Лесь Мартович). — Пор. шахра́йство.

Джерело: https://slovnyk.me/dict/synonyms/ошук

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa <--> Berlin
Есть мнение, что такая русская, как и украинская, еврейская, австро-венгерская и ещё какая-то.

Но указанное выражение к собственно фене не относится, имхо.

drmz

маниакально-депрессивный стэндап
Місто
Гуляйполе
Парадигмический вопрос.

Кто при полномочиях, запилите, пожалуйста, опрос:

Заменяют ли(поглощают ли) смайлики знаки препинания? На личном опыте использования и с чем часто сталкиваться приходится.

Например:
В конце предложения смайлик обходится ли без точки?
Или точка, после смайла, спасёт от греха?
Или смайл после точки?

Останнє редагування:

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
Зверху