Філологи-мовознавці. Клуб ботанів

Місто
Kyiv
Телефон
Samsung A72
Re: Юмор

x-shader, А тепер цей анекдот скопіюй в тему діалектів, ото народ розважитися ;-)
Доречі, деякі слова все-таки неправильні, наприклад має бути "ресторація", а не "реставрація" ;-)))
Ну А що таке "коляція" - я навіть не уявляю
Не юмор:
Основа львівського (галицького?) діалекту - польська мова. Там "restauracja" звучить більш всього близько до "реставрація". Коляція - теж звідти.

Місто
Тернопіль
Телефон
Moto g54 5G

Основа львівського (галицького?) діалекту - польська мова. Там "restauracja" звучить більш всього близько до "реставрація".
Ні. По-польськи буде ресторац"я. Був в Польщі не раз, тому знаю, як це звучить у вимові поляків. Менше слухайте перекладач гугл, він дуже често бреше. У нас також інколи у вимові проскакує ресторація. І аж ніяк не реставрація. Реставрація - це відновлення старих або пошкоджених речей.

Місто
Kyiv
Телефон
Samsung A72

Ні. По-польськи буде ресторац"я. Був в Польщі не раз, тому знаю, як це звучить у вимові поляків. Менше слухайте перекладач гугл, він дуже често бреше. У нас також інколи у вимові проскакує ресторація. І аж ніяк не реставрація. Реставрація - це відновлення старих або пошкоджених речей.

Дякую. Але, все-таки, наполягаю. Ніякої "о" там нема. Звучить "ау" - як і пишеться. Лінки з транскрипцією шукати?
Trochę rozmawiam po polsku bez Google Translate.

Прошу модераторів перенести обговорення десь сюди: http://red-forum.com/showthread.php?t=23506

Mr.Alex

unknown
Місто
Харків
Телефон
///F150 B2021

"Коляція у ресторації - з реставрації". :D

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8

x-shader, ти пишеш за польську мову, у Львові запозичили слова з польської, однак вимова інша ))

Місто
Kyiv
Телефон
Samsung A72

x-shader, ти пишеш за польську мову, у Львові запозичили слова з польської, однак вимова інша ))

Точно. Але то пояснення, чому в анекдоті саме так написали.
Ну плюс вони там трохи перебільшили і постібались, не без того.

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8

ed4t,
І я пригадав старого вчителя-фронтовика, який колись нас, сільських пастушків, навчав так:

- Не знаєте, як пишеться слово - разом чи окремо, перекладайте його на російську. Як у них, так і у нас...

"До речі" українською, як відомо, це - "кстати" - російською. Але водночас це якраз і той особливий виняток, коли українська не є хвостом у мови північного сусіда.

У них це поняття однослівне, у нас же, як бачимо, має два знаки сущого.

Гадаю, що в даному випадку Табачника підвела якраз саме ця "залізна логіка" - роби як у Росії і неодмінно будеш у дамках.
Враховуючи час видання словника Гринченка... 1958 рік...

Stas567

Заблокирован
Місто
Луганск
Телефон
Samsung Galaxy S24

aurowl

Moderator
Команда форуму
Місто
міста Торецьк

ДжеК

Заблокирован
Місто
Краматорск/Лиман
Re: Смартфоны Xiaomi

Адир Гешем, Четыре раза за сообщение написать: Ксяоми. Более того, даже профиль так заполнить.:dash1:
При том что выше пользователь написал правильно.
Вчера еще и по радио так говорили)

Адир Гешем

Украинский израильтянин
Місто
Хайфа-(ранее Харьков)
Телефон
Iphone 14 PRO
Re: Смартфоны Xiaomi

тебя это раздражает? иди выпей успокоительного. Пишу Сони и Панасоник и другое японское, китайское и корейское именно так. Почему? Потому как правильней писать иероглифами а не латиницей.

Зверху