Місто
Днепр
Телефон
iPhone SE 2022
kyivstar.ua/volte
kyivstar.ua/vowifi
— — —
Прес-реліз про запуск:
☝️ Робота послуги забезпечується з обмеженого переліку пристроїв абонентського обладнання (смартфони), які мають відповідне програмне забезпечення від виробника обладнання. На інших пристроях коректна робота послуги не гарантується.

✋ Обмеження в роботі VoWiFi
Технологія VoWiFi буде працювати за умови, що ви зареєструвалися в "рідній" мережі не більше, ніж 10 хвилин тому. У роумінгу не надається.

💡 У разі заміни USIM/eSIM необхідно через підтримку перепідключити послугу VoLTE та VoWiFi.

Причина: обмеження в роботі VoWiFi
Останнє редагування модератором:
Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
SmartS, а що в тебе за телефон?
Samsung Galaxy A55. Роутер TP-Link Archer C80. Провайдер Київстар ДІ, гігабіт.
Зараз почав експериментувати з резервуванням IP для свого телефона в налаштуваннях роутера, і встановленням для нього Port Forwarding для портів 400, 4500, 5060, 5061.
Що цікаво, спочатку виставив port forwarding для 500 і 4500 - і через хвилин 15 при спробі дзвінка була просто тиша (як іноді бувало влітку, коли тільки-но з'явився київстарівський VoWiFi на моєму пристрої). Але при такому налаштуванні сьогодні принаймні не казало нічого про відсутню реєстрацію в мережі. Потім ще додатково виставив port forwarding для портів 5060 і 5061. Спробую ще так.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Howl
Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Апдейт: port forwarding для портів 500, 4500, 5060, 5061 не допоміг, знову зловив недозвон на VoWiFi з тими ж симптомами (тіпа не зареєтрований в моб мережі).
Також вимикав NAT Boost - результат той же.

Останнє редагування:

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
SmartS, з урахуванням того, що проблема відтворюється на телефонах різних виробників (у тебе Samsung, а в мене Xiaomi) + різних операторів (Київстар, Vodafone) + різний місцевості, то проблема може бути на стороні оператора чи якось загальної ланки.

Фактично тут тобі треба вийти на технарів для аналізу.

Дома я проблему зловити не міг (пробував навіть примусово переводити телефон у мережі 2G, 2G + 3G, 2G + 3G + 4G), але результату не побачив. Хоча дома ловили цю проблему на Vodafone. Буду пробувати на роботі, де частіше ловив проблему. Бо мені треба відтворити на свіжих даних.

Місто
🟦🟨
Телефон
Піксель
SmartS, з урахуванням того, що проблема відтворюється на телефонах різних виробників (у тебе Samsung, а в мене Xiaomi) + різних операторів (Київстар, Vodafone) + різний місцевості, то проблема може бути на стороні оператора чи якось загальної ланки.

Фактично тут тобі треба вийти на технарів для аналізу.

Дома я проблему зловити не міг (пробував навіть примусово переводити телефон у мережі 2G, 2G + 3G, 2G + 3G + 4G), але результату не побачив. Хоча дома ловили цю проблему на Vodafone. Буду пробувати на роботі, де частіше ловив проблему. Бо мені треба відтворити на свіжих даних.
Якщо у вас "сіра" динаміка, попросіть у оператора "білу". Мені це колись допомогло, коли пробував дзвінки Groundwire + sip.

Останнє редагування:

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F8 Pro, POCO F5
knedlyk, через VPN у мене "білі" IPv4 та IPv6.
Намагаюся на роботі відтворити проблему й поки що марно. Уже примусово виставляв різний тип мереж. Фактично нічого не змінилося. :(

Morino

Користувач
Місто
Львів
knedlyk, через VPN у мене "білі" IPv4 та IPv6.
Намагаюся на роботі відтворити проблему й поки що марно. Уже примусово виставляв різний тип мереж. Фактично нічого не змінилося. :(
Це в кс проблема, не мучте роутер, вони проблему знають

Maxxx

420244
Місто
Київ
Телефон
iPhone 15 Pro Max
Якщо у вас "сіра" динаміка, попросіть у оператора "білу"
Не треба всього цього, портів, "білого" айпі. У мене на "сірому" вдома дуже часто КС сидить саме у VoWifi замість рідної мережі.

Місто
Харьков
Якщо у вас "сіра" динаміка, попросіть у оператора "білу"
воно добре працює через NAT, в мене три мої різних роутера на кожному NAT + CG-NAT провайдера, виходить працює через 4 послідовних NAT транслятора, якщо не більше . Якщо ipsec з'єднання створюється, то не треба ничого вигадувати, ні які порти прокидувати, чи NAT Boost-и. Створилось ipsec з'єднання, значить роутер вміє відстежувати додаткові порти як залежні. Sip порти 5060 чи 5061 тут нідочого, роутре не бачить що містить ipsec, він про sip ничого не знає. Там ipsec в тоннельному режимі.

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Якщо ipsec з'єднання створюється, то не треба ничого вигадувати, ні які порти прокидувати, чи NAT Boost-и
Тоді в чому, на вашу думку, причина цих проблем з фантомною відсутністю реєстрації в моб. мережі при використанні VoWiFi від Київстар? Причому іноді все працює, іноді ні.

Я тут ще подумав: якщо у режимі літака, але з окремо увімкненим Wi-Fi, київстарівське IMS-ядро знає відколи я не зареєстрований в мобільній мережі і дзвінки блокуються рівно через 10 хв (і дійсно блокуються) - значить цей рефреш статусу реєстрації відбувається по Wi-Fi, а не через LTE тощо. Тому причина або роутер, або провайдер (але ж у мене ДІ Київстар), або IMS-ядро яке чомусь іноді ігнорує пакети про статус моєї реєстрації в мережі (або до нього ці "пінги" часом не доходять).

Місто
Харьков
Якщо ipsec з'єднання створюється, то не треба ничого вигадувати, ні які порти прокидувати, чи NAT Boost-и
Тоді в чому, на вашу думку, причина цих проблем з фантомною відсутністю реєстрації в моб. мережі при використанні VoWiFi від Київстар? Причому іноді все працює, іноді ні.

Я тут ще подумав: якщо у режимі літака, але з окремо увімкненим Wi-Fi, київстарівське IMS-ядро знає відколи я не зареєстрований в мобільній мережі і дзвінки блокуються рівно через 10 хв (і дійсно блокуються) - значить ці перевірки відбуваються по Wi-Fi, а не через LTE тощо. Тому причина або роутер, або провайдер (але ж у мене ДІ Київстар), або IMS-ядро яке чомусь іноді ігнорує пакети про статус моєї реєстрації в мережі.
Помічав шо телефон через деякий час перестає перестворювати ipsec тоннель. По якій причіні - не зрозуміло. Телефон намагається, але відповіді нема від шлюза провайдера. І так телефон може довго, думає що тонель існує і не переходить на volte. Треба перевести телефон в режим літачка, або вімкнути "дзвінки wi-fi" на деякий час. Даже якщо вимкрути "дзвінки wi-fi" телефон все одно намагається щось відсилати на шлюз провайдера, треба деякий час щоб він отямився. Може якась комплексна проблема, і з профілями і з налаштуваннями у провайдера.

Місто
Харьков
Тому причина або роутер
думаю роутер тут ні до чого. У роутера є таблиця з'єднань NAT транслятора. Для ipsec з'єднанання є на роутері є 2 параметра UPD Timeout - він зазвичай дорівнює 10 сек, та UPD Stream Timeout - 3хв. Якщо тільки створюється ipsec з'єднанання і був відправлений перший пакет UPD телефоном в сторону шлюза, то в таблиці з'єднань створюється з'єднанання терміном 10 сек. Якщо відповіді нема, то воно роутером видаляється через 10 сек. Коли трапляється "недозвон" на роутері постійно то зникає то створюється таке тимчасове з'єднанання.

Останнє редагування:
Місто
Львів
Залишайте скаргу операторам. Тільки так зможуть вирішити проблему. Дату час та номер з/на який телефонували та при наявній проблемі

• Like
Реакції: Howl
Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Це в кс проблема, не мучте роутер, вони проблему знають
Звертався декілька разів, назбиравши інфо про кілька невдалий дзвінків і вказавши при зверненні конкретну дату і час таких дзвінків. Судячи з відповідей їхньої тех. підтримки, виникають сумніви чи вони взагалі в курсі. Бо радять відписують буквально таке: "Складнощів у роботі послуги VoWiFi за Вашим номером не виявлено. Рекомендуємо увімкнути функцію VoLTE, надати дозвіл на дзвінки в мережі WiFi в налаштуваннях телефону, перезавантажити апарат та, за необхідності, повторити спробу виклику".

У грудні я через Samsung Members надіслав тех. підтримці Самсунг звернення з приводу проблем з VoWiFi від Київстар. Зловивши невдалий виклик, згенерував системний журнал і прикріпив до звернення. Можливо, в тому журналі їхні розробники мали б бачити все, що відбувалося до та під час спроби дзвінка: наприклад, чому не вдалося перестворити IPSec тунель, чому нема відповіді від шлюза провайдера і т.д.

Вже майже місяць минув, а цей запит досі на розгляді Самсунга. Але при листуванні вони підтдвердили, що з Київстаром прям біда у плані збоїв викликів (видно їм надходить автоматично якась статистика з пристроїв), і почалися ці помилки після масового запуску на Самсунгах послуги VoWiFi від КС.

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
А ці "недозвони" це саме з Samsung телефонами, чи з усима підряд?
У мене Samsung, але тут на форумі писали про такі ж симптоми і на кількох різних моделях Poco. Симптоми ідентичні (при вихідних викликах каже "Щоб здійснити дзвінок, будь ласка, зареєструйтесь в мережі мобільного операторах", а при вихідних - "Абонент, якому ви телефонуєте, не зареєстрований в мережі мобільного оператора"). Одразу після такого невдалого вихідного дзвінка той тунель (чи шо там) піднімається і можна дзвонити деякий час без режиму літака чи чогось подібного, тобто спроба дзвінка і програвання того голосового повідомлення змушує VoWiFi тимчасово прийти до тями.

З іншого боку, на точно такій моделі телефона як у мене, декілька людей писали тут, що VoWiFi від КС працює бездоганно. А де тут спільний знаменник і змінні - це поки що загадка.

Місто
Харьков
Думаю алгоритми роботи з VoWiFi десь в прошивці модема знаходяться, в профілях тільки загальні налаштування. Чомусь на одному и тому ж телефоні у іншого оператора проблеми з ipsec тоннелем дуже швидко телефоном відстажуються, і він швидко переходить на VoLTE.
Post automatically merged:

каже "Щоб здійснити дзвінок, будь ласка, зареєструйтесь в мережі мобільного операторах", а при вихідних - "Абонент, якому ви телефонуєте, не зареєстрований в мережі мобільного оператора")
ні, якщо воно щось каже, то не сам телефон це розсказує. При проблемах з ipsec тоннелем якщо на нього телефонувати то каже "абонент не в мережі". Якщо телефонувати з телефона, то тиша, і рве телефон виклик. Але потім телефон швидко приходить до тями і регається в VoLTE. При цьому якщо в телефоні стоїть приоритет VoWiFi, то телефон дуже добре моніторить рівень WiFi і при поганому сигналі переходить на VoLTE и в зворотньому напрямку при покращенні рівеня WiFi створює тонель для VoWiFi.

Останнє редагування:
Місто
Харьков
З іншого боку, на точно такій моделі телефона як у мене, декілька людей писали тут, що VoWiFi від КС працює бездоганно. А де тут спільний знаменник і змінні - це поки що загадка.
Samsung роблять на різних SoC - МТК Exynos... У кожного SoC свій модем. Прошивки модему виробник SoC створює, якось воно там підписується серт безпеки

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Antares, У додаткових налаштуваннях безпровідного з'єднання мого роутера є опція Short GI (Short Guard Interval). Додав скріншот веб-інтерфейсу свого роутера, де її видно. Вона увімкнута за замовчанням. Вчора ввечері вимкнув її, і до сих пір поки працює VoWiFi. Знову ж таки, може, співпадіння. Але хтось тямущий - підкажіть, чи теоретично може бути причина десь там? Гугл і різного роду ШІ пишуть, що Short GI підвищує ймовірність помилок при передачі пакетів даних при "сильних віддзеркаленнях сигналу".

Тобто ця опція трохи покращує швидкість передачі даних в ідеальних умовах, але якщо на шляху сигналу Wi-Fi є дзеркальні поверхні, товсті стіни і т.д. - то вона лише шкодить передачі даних. А надійний рух пакетів даних без сильного "шуму" критично важливий для стабільної роботи VoWiFi. А що якщо більшість проблем з VoWiFi від КС виникають там, де багато перешкод для Wi-Fi ... Типу сигнал може бути сильний, але багато шуму.

Чи ця теорія притягнути за хвіст і з області фантастики?

Вкладення

• Screenshot 2026-01-05 131140.png
    Screenshot 2026-01-05 131140.png
    101.2 КБ · Перегляди: 14
Місто
Харьков
Short GI (Short Guard Interval).
ох уж цей тплінк з назвами)) короткий інтервал, чи то може буди преамбула. Це стосується протокола Wi-Fi, а саме транспорта. Думаю до VoWiFi воно взагалі не відносится. Випадковість. Це як би велики чі малі колеса в автобусі, в цілому не заважаюсь перевозити різних пасажирів. Все що повишає стійкість Wi-Fi, якось впливає на помилки в тому що по ньому передається. Тому коротка преамбула чи інтервал погірггшує стійкість, але збільшує швидкість

Місто
Луцьк
Телефон
Samsung Galaxy A55
Samsung роблять на різних SoC - МТК Exynos... У кожного SoC свій модем. Прошивки модему виробник SoC створює, якось воно там підписується серт безпеки
Ну, але на точно такій же моделі телефона, як у мене (і відповідно з тим же самим процесором Exynos 1480) - тут люди писали, що VoWiFi від КС працює без жодних проблем. Значить справа не в площині сумісності прошивки модема і IMS-профілю оператора, якщо я вірно розумію.

І до речі, прошивка модема взагалі може оновлюватися виробником - наприклад, через місячні патчі або оновлення ОС? Чи це жорстко зашито без можливості змін?

Зверху