не залишати же все так як є, якщо похибки очевидні
Я особисто знаю щонаймні трьох людей, які конкретно зауважували зріст нарахованого після заміни їм дискових лічільників на оті NIK-и.
Але щоб довести що брешуть в плюс - треба оплатити незалежну експертизу та судові витрати.
А це все на кілька років і на порядки перевищить суму навіть річної переплати у кожного.
ця пісня кожного року починається знову і знову. пора вже FAQ створити
1) старі дискові лічильники мають велику похибку і часто на користь споживача , тобто їх старт ( поріг чутливості ) починається від 5-40-60Вт, а навантаження менше 5-60 Вт вони не рахують , бо меншого навантаження і не було коли їх проектували ... тупо було нічому споживати менше 40 Вт бо сама жарівка споживала 40-60 . Так саме і розбіг цієї похибки від 5 до 60 Вт залежно від конкретного екземпляра і їх старості. Мій лічильник що стояв 15 років тому до 60 Вт взагалі не стартував, і ртутні економки можна було включити аж 3 по 20 Вт ... для його старту.
2) з часом такі лічильники "розбалансовувались " чи як сказати втрачали точність , повторно їх ніхто не повіряв і не налаштовував, я навіть сумніваюсь що там була така функція.
нові лічильники рахують (умовно із стелі наприклад ) від 1 Вт/год , і ваша зарядка телефону 10Вт теж буде порахована., всі ваші пристрої в режимі стенд бай по 1-2-40Вт ( якщо якийсь музичний центр чи домашній кінотеатр в режимі стенд бай то може і 40 Вт жерти )
ясно що старий лічильник це рахував тільки коли у вас включалось додаткове навантаження і разом виходило більше 60 Вт\год тоді вже рахувалось усе разом .
3) озбройтесь енергометром
https://www.youtube.com/shorts/mjUXoP_pmHk заміряйте споживання стендбай всіх електроприладів : електроплити з годинником, мікрохвильовки з годинником, і так далі тобто всіх пристроїв які фізчино увімкнені в розетку , ви можете як і я знайти кількох жирних паразитів споживачів як то домашній кінотеатр ( активна акустика 5.1) який жере в стенд бай 20-40 Вт чи ще якісь сюрпризи , старий UPS навіть заряджений 25 Вт , стабілізатор напруги має КПД не 100% і має ток холостого ходу і таке інше ...
Це вам дасть нагоду зекономити
4) якщо вже ви впевнені що у вас прямо жесть жесть як обдурюють ставте свій лічильник послідовно після опломбованого , благо на ринку їх повно на всі смаки , з дуже якісних можу запропонувати ISKRA
https://energooblik.com.ua/kategoriya/iskra це не оплачена ніким реклама , але ці хлопці продають лічильники ХХ років для промисловості і продають хороші лічильники і знають в них толк , тож купуєте свій лічильник і звіряєтесь через місяць , якщо розбіжність вас бентежить - тоді вже вживаєте міри , в принципі можливо попросити енергопостачальну організацію поставити ваш лічильник , який ви повірите за свій кошт в якійсь держ установі , в принципі щодо Ніків то вже років 7 приблизно , як енергопостачаючі органзації зобовязали на законодавчому рівні визнавати заводську повірку лічильників НІК при умові що вона зроблена не пізніше ніж за Х років від дати встановлення, чи навпаки НІК отирмав якийсь законодавчий акт що їх заводську повірку прирівняли до державної. Років 2 тому продавав якраз лічильники підприємствам , зокрема останя продажа була заводу мінеральних вод Моршинська це був якийсь французський лічильник за 15 тис . Це я до чого що підприємства зобовязані самі собі купувати ті лічильники самостійно і деколи їх зобовязують замінити існуючи та придбати вищого класу точності , особливо коли високе споживання , бо обленерго турбуються щоб їх не вжарили
. Ті хто робив собі "зеленку " ( підклчюення зеленого тарифу на продаж) теж самі купували собі лічильники . Якщо прям жесть жесть як вас дурять , то я думаю можна пролобіювати собі якимось чином встановлення купленого ВАМИ вашого лічильника , як мініму через оформлення "зеленки" , а може і простіше.
Я думаю що встановивши послідовно свій лічильник ви зрозумієте що там копійки різниці і не факт що на користь обленерго і заспокоєтесь з тим, але ж ніхто не захоче заплити 2-3 тис за хороший 1ф лічильник, або 5-6 тис за хороший трьохфазний.