Електроенергія, тарифи, лічильники

Готовы ли Вы отказаться от "лампочки ильича"?

• Да.

Голосів: 392 61.9%
  • Скорее да чем нет.

Голосів: 107 16.9%
  • Скорее нет чем да.

Голосів: 59 9.3%
  • Нет.

Голосів: 75 11.8%

• Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    633
Місто
Запорожье
В начале марта Национальная комиссия, осуществляющая регулирование в сфере энергетики и коммунальных услуг, утвердила новые цены и тарифы на электроэнергию, газ и тепловую энергию для населения, которые вступают в силу уже с 1 апреля.
Тарифы на электроэнергию [в копейках за кВт/час]

Період< 100 кВт/год100 – 600 кВт/год> 600 кВт/год
з 1.04.20150,3660,631,407
з 1.09.20150,4560,7891,479
з 1.03.20160,570,991,56
з 1.09.20160,7141,291,638
з 1.03.20170,91,681,68
< 250 кВт/год≥ 250 кВт/год
з 1.01.20211,68
з 1.10.20211,441,68
з 1.06.20232,64
з 1.06.20244,32

C 01.04.2015 меняется тарифный коэффициент двухзонного счётчика для зоны "ночь" (23:00-7:00) — до 0,5 тарифа (было 0,7)

К сообщению вложена статья:
5 причин завышенного учета потребления электроэнергии новыми электронными электросчетчиками // Статья из журнала «Электрик». 2017. № 1-2

Вкладення

• 1490184709.pdf
    694.7 КБ · Перегляди: 102
Причина: 5 причин завышенного учета потребления электроэнергии новыми электронными электросчетчиками
Останнє редагування модератором:

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
nataba, я кажу самому подивитись, що покаже вбудований ватметр у лічильнику, чи реально воно незрозуміло що рахує. може воно зі старту 100ват показує як 120 на лічильнику ?
Доречи, при встановленні на новому були покази 216Вт..... Може хтось його лампочкою 100Вт перевіряв, наміряв замість 100Вт 216Вт та відмовився від встановлення? Схоже на те.

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
кажу самому подивитись, що покаже вбудований ватметр
Ви не зрозуміли. В мене є зовнішній цифровий ваттметр, що чудово враховує всі можливі реактивні навантаження у мережі змінного струму (не кажучи вже про активні), який без проблем можу увімкнути відразу після лічильника.

Просто не розумію що то дасть?

Ну покаже він що той заново встановлений NIK показує на 20% більше, ніж споживаю реально. І що далі?

Мій пристрій китайський, не сертифікований, а сама позлвна судова заява контує від 650 грн. (і то ще розцінки давності років три тому, пам'ятаю).

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
SeLena, імпульсні не підходять, якщо є лампочка 100 ват, або старий телевізор, якщо є
Вимірювалось за допомогою активного навантаження.
Post automatically merged:

Ну покаже він що той заново встановлений NIK показує на 20% більше, ніж споживаю реально. І що далі?
В мене різниця у 2 рази!

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
не залишати же все так як є, якщо похибки очевидні
Я особисто знаю щонаймні трьох людей, які конкретно зауважували зріст нарахованого після заміни їм дискових лічільників на оті NIK-и.

Але щоб довести що брешуть в плюс - треба оплатити незалежну експертизу та судові витрати.

А це все на кілька років і на порядки перевищить суму навіть річної переплати у кожного.

Місто
Харьков
......там работают люди с пониманием того что они делают
Я вас прошу! Працівникам, що фізично приходять та змінюють лічильники, жодної справи до їхньої точності немає.
Зачем Вы вырывает слова из контекста и все перекручивает на свой лад?

Хотя не исключен факт некорректного подключения, что конечно маловероятно, так как там работают люди с пониманием того что они делают
Вот исходник от куда была вырвана часть текста

Останнє редагування:

nataba

Заблокирован
Місто
Львів
В мене різниця у 2 рази!
Ну за таке я б їм відразу погрожуючу з позовом у відповідні органи про шахрайство заяву відніс!

Після, чого, вангую, прийшов би майстер і потиху перевстановив вам лічильник на такий, що не у два рази завищує ;)

А ось мені, зі зростанням споживання "лише" на 20%, треба ще добре думати, чи економічно вигідно подібні хвилі здіймати?

RuslanMikhay

Заблокирован
Місто
ПопаснаЯ, Луганська обл., Україна
Телефон
Xiaomi Redmi Note 12S
Я привык воспринимать новости так: если говорят, что всё будет хорошо, значит "ховайся в жито". Особенно, это обострилось у меня после "шашлыков в мае" и "лета в Крыму".

dzidzio

Генерал Ухилянтських Військ
Місто
Тарнопіль
Телефон
iPhone 14
это обострилось у меня после "шашлыков в мае" и "лета в Крыму".
Тобто "зарплати по 4000$", " нада проста пєрєстать стрєлять", "економічний паспорт українця", "зниження вартості газу в 2 рази" і "єБабуся" вам зайшли нормально?)

RuslanMikhay

Заблокирован
Місто
ПопаснаЯ, Луганська обл., Україна
Телефон
Xiaomi Redmi Note 12S
dzidzio, не утрируйте. Вы прекрасно понимаете о чём я. В том числе и о тарифах. Помните, что нам обещали в начале военного положения, а потом бац 2,64. Не знаю, что кому там заходит. А память у меня хорошая.

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
А ось мені, зі зростанням споживання "лише" на 20%, треба ще добре думати, чи економічно вигідно подібні хвилі здіймати?
В Вас, швидше за усе, проблема через другий датчик вимірювання (той, що міряє струм у нульовому дроті; як на мене, то просто шедевр разводняка).

Місто
Н.-Северский
Телефон
Samsung M21
Думаю надо рыть в сторону недоверия показания счётчика, скажем написать заявление на внеочередную поверку. Но перед этим неплохо было бы поставить последовательно эталонный счётчик на недельку. Бо бодатся чувствую придётся долго и возможно даже с потерей доступа к э/э у вас в доме.

Місто
Харьков
Самый прикол в том что когда Вы сдадите электросчетчик тот который Вам установили на поверку и его там подключат в идеально правильные условия, он будет считать точно как положено, дело в том что в старых счетчиках на нулевой клеме стоит просто перемычка и подсчет ведется исключительно по фазному проводнику, а вот на новых на нуле там уже ведется подсчет, то есть новые счетчики ведут просчет по двум проводам, и если по нулю у Вас что то течет не так, то электросчетчик попросту это все подсчитывает

logist_eg

Заблокирован
Місто
Західна Україна
не залишати же все так як є, якщо похибки очевидні
Я особисто знаю щонаймні трьох людей, які конкретно зауважували зріст нарахованого після заміни їм дискових лічільників на оті NIK-и.

Але щоб довести що брешуть в плюс - треба оплатити незалежну експертизу та судові витрати.

А це все на кілька років і на порядки перевищить суму навіть річної переплати у кожного.
ця пісня кожного року починається знову і знову. пора вже FAQ створити
1) старі дискові лічильники мають велику похибку і часто на користь споживача , тобто їх старт ( поріг чутливості ) починається від 5-40-60Вт, а навантаження менше 5-60 Вт вони не рахують , бо меншого навантаження і не було коли їх проектували ... тупо було нічому споживати менше 40 Вт бо сама жарівка споживала 40-60 . Так саме і розбіг цієї похибки від 5 до 60 Вт залежно від конкретного екземпляра і їх старості. Мій лічильник що стояв 15 років тому до 60 Вт взагалі не стартував, і ртутні економки можна було включити аж 3 по 20 Вт ... для його старту.
2) з часом такі лічильники "розбалансовувались " чи як сказати втрачали точність , повторно їх ніхто не повіряв і не налаштовував, я навіть сумніваюсь що там була така функція.
нові лічильники рахують (умовно із стелі наприклад ) від 1 Вт/год , і ваша зарядка телефону 10Вт теж буде порахована., всі ваші пристрої в режимі стенд бай по 1-2-40Вт ( якщо якийсь музичний центр чи домашній кінотеатр в режимі стенд бай то може і 40 Вт жерти )
ясно що старий лічильник це рахував тільки коли у вас включалось додаткове навантаження і разом виходило більше 60 Вт\год тоді вже рахувалось усе разом .
3) озбройтесь енергометром https://www.youtube.com/shorts/mjUXoP_pmHk заміряйте споживання стендбай всіх електроприладів : електроплити з годинником, мікрохвильовки з годинником, і так далі тобто всіх пристроїв які фізчино увімкнені в розетку , ви можете як і я знайти кількох жирних паразитів споживачів як то домашній кінотеатр ( активна акустика 5.1) який жере в стенд бай 20-40 Вт чи ще якісь сюрпризи , старий UPS навіть заряджений 25 Вт , стабілізатор напруги має КПД не 100% і має ток холостого ходу і таке інше ...
Це вам дасть нагоду зекономити
4) якщо вже ви впевнені що у вас прямо жесть жесть як обдурюють ставте свій лічильник послідовно після опломбованого , благо на ринку їх повно на всі смаки , з дуже якісних можу запропонувати ISKRA https://energooblik.com.ua/kategoriya/iskra це не оплачена ніким реклама , але ці хлопці продають лічильники ХХ років для промисловості і продають хороші лічильники і знають в них толк , тож купуєте свій лічильник і звіряєтесь через місяць , якщо розбіжність вас бентежить - тоді вже вживаєте міри , в принципі можливо попросити енергопостачальну організацію поставити ваш лічильник , який ви повірите за свій кошт в якійсь держ установі , в принципі щодо Ніків то вже років 7 приблизно , як енергопостачаючі органзації зобовязали на законодавчому рівні визнавати заводську повірку лічильників НІК при умові що вона зроблена не пізніше ніж за Х років від дати встановлення, чи навпаки НІК отирмав якийсь законодавчий акт що їх заводську повірку прирівняли до державної. Років 2 тому продавав якраз лічильники підприємствам , зокрема останя продажа була заводу мінеральних вод Моршинська це був якийсь французський лічильник за 15 тис . Це я до чого що підприємства зобовязані самі собі купувати ті лічильники самостійно і деколи їх зобовязують замінити існуючи та придбати вищого класу точності , особливо коли високе споживання , бо обленерго турбуються щоб їх не вжарили :) . Ті хто робив собі "зеленку " ( підклчюення зеленого тарифу на продаж) теж самі купували собі лічильники . Якщо прям жесть жесть як вас дурять , то я думаю можна пролобіювати собі якимось чином встановлення купленого ВАМИ вашого лічильника , як мініму через оформлення "зеленки" , а може і простіше.

Я думаю що встановивши послідовно свій лічильник ви зрозумієте що там копійки різниці і не факт що на користь обленерго і заспокоєтесь з тим, але ж ніхто не захоче заплити 2-3 тис за хороший 1ф лічильник, або 5-6 тис за хороший трьохфазний.

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
Думаю надо рыть в сторону недоверия показания счётчика, скажем написать заявление на внеочередную поверку. Но перед этим неплохо было бы поставить последовательно эталонный счётчик на недельку. Бо бодатся чувствую придётся долго и возможно даже с потерей доступа к э/э у вас в доме.
Саме так, але.... Еталонний лічильник не дадуть; прийде дядько з чемоданом, поміряє 30 хвилин і скаже, що все гаразд. Проходили. Буду наполягати на повірці старого лічильника (термін службі не закінчився). Той лічильник був куплений та повірений за власний кошт, тобто це не є власність РЕС. На новому лічильнику нічого не видно (хреновий дисплей); доведеться кожного разу знімати кришку шафи. Світити фонариком пробував, але екран блікує, так що все одно мало що видно, особливо піктограми помилок у кутках екрану. Або прийдеться домовлятися знову на придбання іншого лічильника за власний кошт (отоб'ється за 4 місяці). Як то так.
Post automatically merged:

ця пісня кожного року починається знову і знову. пора вже FAQ створити.......
Є одне "але": зняли не дисковий, а електромеханічний, якому меньше 20 років із похибкою 1%. Можна було б зробити перевірку, нехай даже за мій кошт, и встановити знов. Однак, чомусь вирішили піти на більші витрати та встановити свій новий з друкованим на заводі надписом "Власність ПрАТ Рівнеобленерго" Чому так?

Останнє редагування:
Місто
Харьков
Буду наполягати на повірці старого лічильника (термін службі не закінчився). Той лічильник був куплений та повірений за власний кошт, тобто це не є власність РЕС.
Как по мне абсолютно бессмысленное действие, новый счетчик Вам уже менять на старый не будут, а вот поверку нового за Ваш счет могут организовать, которая на заводе покажет что со счетчиком все ОК... ну или если Вы уже подымете хай выше небес, скажут вот перечень 3-5 допустимых счетчиков к установке, покупайте его, поверяйте, и за дополнительные деньги (пломбировка, робота мастера, вызов и тд...) мы его установим

Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Ось і мені щастя «привалило» у вигляді лічильника NIK 2100 AP2.0000.0.11 5(60)А, який планово замінив місцевий РЕС. Усе б нічого, але ця гідота рахує у 2 рази більше! Завтра піду за поясненнями до цих козлів. І чім їм мій «Меридіан» не сподобався?
Як писали вище, проблема може бути через те, що ці лічильники мають по два датчика струму: на фазі та окремо на нулі. Буває так, що електрики нульові проводи після лічильників заводять на загальну нульову шину (наприклад корпус щитка), а вже з неї розкидають на окремих споживачів. В такому разі один сусід увімкне електроплилад і у всіх інших сусідів почнуть лічильники мотати.

Місто
Харьков
Буває так, що електрики нульові проводи після лічильників заводять на загальну нульову шину (наприклад корпус щитка), а вже з неї розкидають на окремих споживачів. В такому разі сусід увімкнне електроплилад і у всіх інших сусідів почнуть лічильники мотати.
Вот примерно про это я и писал немного выше, правда в этом случае уже следует живой пример того что могли сделать

SeLena

Шаровик-аматор
Місто
Вараш
Телефон
Xiaomi MAI132
..........ну или если Вы уже подымете хай выше небес, скажут вот перечень 3-5 допустимых счетчиков к установке, покупайте его, поверяйте, и за дополнительные деньги (пломбировка, робота мастера, вызов и тд...) мы его установим
Швидше за все, так і буде. Одного разу (початок 2000р) таке проходив: купляйте, повіряйте, встановлюйте, прийдемо опломбуємо.

Зверху