Література/книги

Перемедон

Тиха украинская ночь,но..
Місто
Південь України.
Телефон
iP 13, Px 6, Sg S23
книги мають бути і вільному доступі завжди.
.....риторика, яка апелює до простих народних мас, їхніх надій, страхів, незадоволення життям, і ґрунтується на протиставленні інтересів широких мас населення інтересам еліти....
і чому Ви кажете про
в контексті права власника обирати строки використання його інтелектуальної праці?

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
необхідно обмежити будь який термін авторських прав на всі неперіодичні видання терміном в 5 років, це достатньо, щоб заробити.
Уяви собі що ти Оруел і написав 1984 (яке ще й поки не йобнуло і не стало справджуватися на кожному кутку, нікому перші роки не цікаво), певен що будеш згоден отримувати за нього тільки перші 5 років? Знаючи що за наступні 50 років воно продасться в сотні разів більше ніж за перших п'ять?
1984 не 1984, але цикл популярності великої літератури набагато більше ніж у мема з тіктока, тому і платит за це треба довше. Мені здається що чесно було б обмежити строком життя автора

Kritik

Имею мнение...
Місто
Odessa
Библиотеки бесплатны же, да
Вообще-то, нет. Я, когда в 2009-м одна книжка понадобилась, абонемент оплачивал. И, что обидно, в декабре пришел - оплатил абонемент до конца года. То есть платил за год, а доступа - всего две недели.
Там терміни кінські
Так было не всегда. Эти сроки как раз из-за коммерциализации увеличили относительно недавно. Когда-то срок авторских прав был 10 лет, по крайней мере, в СССР.

Мені здається що чесно було б обмежити строком життя автора

Вот про десять лет откуда узнал - читал как-то "письмо в Спортлото", там дочка писателя какого-то жаловалась, что она с мамой в нищете прозябают. Потому что папа умер, а срок авторского права был всего десять лет, они толком ничего не получили. А тут срок до 25 лет увеличили, а им такая беда-огорчение, что ни копейки от папиных заслуг больше не получают, и закон обратной силы не имеет.

И как сейчас помню, читал Кира Булычева (не про Алису), а тут как раз Кир Булычев умер. И в момент его наследники известили всех, кого только достали, что теперь книжки только за деньги. И все, пропали книги. А я так и не дочитал пару книжек.

Это я к тому, что обязательно кто-то против. Как против увеличения, так и уменьшения сроков. Ещё нюанс - права ведь продают. Так что и сроком жизни автора не ограничится - иначе кто купит права, если они привязаны к сроку жизни другого человека? А люди творческие, как и все остальные, не просто смертны. Они внезапно смертны.

Останнє редагування:

Перемедон

Тиха украинская ночь,но..
Місто
Південь України.
Телефон
iP 13, Px 6, Sg S23
То есть платил за год, а доступа - всего две недели.
я в Констянтинівці у 23 році приніс свою книгу у вигляді застави, отримав ту що потрібно. А щодо 2-х тижнів... якщо книга цікава і потрібна, то "з'їдається " вона за 24 години.

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев

Шкода лише, що 2 з 3 просто на обкладинці просувають невірну з українського погляду топоніміку.
Може, то в авторів не змовляючись був такий глибокий задум, але ж покупець на полиці буде просто бачити книги і запамʼятовувати, як пишеться.

Місто
Одеса
Телефон
Sumsung
книги мають бути і вільному доступі завжди.
Хтось знає ресурси, де можна качати електронні книги українською? Або типу скидуватись на покупку ел.книги в магазині? Або купувати вживану ел.книгу? :)
я в телеграмі знайшла купу каналів по запиту "Книги / Аудіокниги українською" - видало чимало, читати-не перечитати)))

Зверху