Мова й суспільство

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
Дивіться: в СССР ФАКТИЧНО БУЛА примусова русифікація.
Навіть без примусового насадження завжди мови меншості витісняються мовою більшості. Українська і без примусу за 30 років майже знищила місну мову в Закарпатті: молодь народжена в 2000-х вважає українську рідною, а місну - сільскою. Їх діти про місну мову хіба в книжках прочитають.

Останнє редагування:

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
Це ви так завуальовано угорську називаєте?
Ні, у мадярів все добре з мовою. Я про те, що дехто Русинською мовою називає. Але це не єдина мова, а набір багатьох діалектів та місцевих суржиків.

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Українська і без примусу за 30 років майже знищила місну мову в Закарпатті: молодь народжена в 2000-х вважає українську рідною, а місну - сільскою
може слід почати з того, що не називати діалект мовою? Бойки чи гуцули свої діалекти чомусь окремими мовами не називають. Тоді і у носіїв діалекту не буде такого відчуття, що вони втрачають свою мову. Звісно, діалект - це теж частина культури і певної ідентичності, але вибачте, що, у школах мають викладати на місцевих говірках? Ні, звичайно. В першу чергу дітей треба вчити державному стандарту, щоб вони могли вільно спілкуватися з жителями інших регіонів.
Розумію, у сучасному глобалізованому світі важко виживати дрібним мовам і діалектам, але це питання до носіїв - чи хочуть вони передавати свою культуру і мову дітям.
В Швейцарії на державному рівні викладається і вживається стандартизована німецька мова, але при цьому швейцарці у побуті використовують локальні діалекти і не скаржаться, що їхні унікальні говірки знаходяться під загрозою зникнення.

vlad_g

Старший ухилянт
Місто
(Маріуполь) -> Кривий ріг
Телефон
POCO M5
може слід почати з того, що не називати діалект мовою? Бойки чи гуцули свої діалекти чомусь окремими мовами не називають.
Багато з них вважають свої ґвари/говірки діалектами русинської мови.

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Багато з них вважають свої ґвари/говірки діалектами русинської мови
«русинство» в політичному сенсі притаманне більшою мірою українцям Закарпатської області. Не треба плутати з самоназвою українців до 17-18 століть.

vlad_g

Старший ухилянт
Місто
(Маріуполь) -> Кривий ріг
Телефон
POCO M5
RifleR, в тому-то й справа, що питання "мова або диалект" лежить більше в політичний площині, ніж в лінгвістичній.
Приклади тому - сербська, хорватська, черногорська, боснійська мови, які получили статус мов тільки після проголошення незалежності відповідних країн. Але лінгвісти вважають всі ці мови сербо-хорватським мовним континуумом.
Також в період існування Чехословакії, чеська і словацька мови вважались діалектами "чехословацької".
Так як і совєти ніяк не могли допустити, щоб в радянській Молдавії мова називалась румунською (але зараз вона так офіційно називається)

Останнє редагування:

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
може слід почати з того, що не називати діалект мовою?
Не існує єдиної Русинської мови, та і зліпити її неможливо, бо Іршавский місний від Тячівського чи Воловецького місного відрізняється не менше, ніж від Української чи Словацької. Щодо діалекту, то це дуже-дуже далекий діалект, Білоруська ближче до Української, ніж місний.
Post automatically merged:

у школах мають викладати на місцевих говірках? Ні, звичайно
Не допоможе, вже нічого не допоможе. Незалежність Закарпаття не потрібна нікому.

Останнє редагування:

RifleR

👻👻👻
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Не існує єдиної Русинської мови, та і зліпити її неможливо
була б своя державність, то можна було б виробити єдиний стандарт. Власне, так завжди і відбувається - політика важливіша, ніж філологія. Хінді і урду з точки філології та лінгвістики - одна мова, наприклад.
Але, звісно, українцям Закарпаття своя незалежність чи автономія від решти України не потрібна. Як і українцям інших регіонів. Просто так історично склалося, що саме на Закарпатті «русинство» не було повністю заміщене «українством», а стало існувати паралельно. З точки зору здорового глузду це неправильно, але є як є. Це може слугувати певною точкою напруженості, чим радо користуються вороги. Тому краще зайвий раз не виголошувати подібні думки (про окрему «мову» і окремий «народ»).

Місто
тимчасово Київ (раніше Миколаїв)
Телефон
Redmi5Plus,RedmiNote8T
Навіть без примусового насадження завжди мови меншості витісняються мовою більшості. Українська і без примусу за 30 років майже знищила місну мову в Закарпатті: молодь народжена в 2000-х вважає українську рідною, а місну - сільскою. Їх діти про місну мову хіба в книжках прочитають.
Це ж мова про русинську мову, я правильно зрозумів?
Ну і тут же її ніхто не витісняє примусово - просто самі люди більше спілкуються іншою мовою.
Мене, до речі, дивує те, що всі претензії тільки до російськомовних.
Тобто я міг би жити на Закарпатті і розмовляти угорською чи румунською і це норм.

Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Якщо ти на Закарпатті будеш говорити російською мовою, то теж навряд чи будуть в когось якісь претензії

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав представників правоохоронних органів дотримуватись положень Закону про державну мову та проводити затримання українською.
22 січня ДБР оприлюднило відео затримання підозрюваного в постачанні для української армії неякісного одягу Романа Гринкевича. На відео чутно, як працівники правоохоронного органу звертаються до підозрюваного російською мовою.
У відповідь на це Тарас Кремінь заявив, що представники правоохоронних органів зобов’язані при виконанні службових обов’язків послуговуватись державною мовою.
«Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде», — написав Кремінь у фейсбуці.

Batista Katod

Заблокирован
Місто
Київ
Це ж мова про русинську мову, я правильно зрозумів?
Ну і тут же її ніхто не витісняє примусово - просто самі люди більше спілкуються іншою мовою.
Тобто я міг би жити на Закарпатті і розмовляти угорською чи румунською і це норм.
Венгерская подавляющему большинству украинцев даже Закарпатья непонятна ни как, эти мовы, мадьярская и наша не смешиваются, поэтому к венграм претензий и нет( я не про суку орбана а про наших мадьяров), так что это норм, а вот русскую приходится выдавливать, из себя в том числе.
Post automatically merged:

Наприклад лемківська мова - то е точно окрема мова від української, польської, русинської, але лемкі не вважають себе окремою нацією а тільки і однозначно українцями.
Точно знаю бо жив кілька років з такою лемкою, слава богу вижив)))

Останнє редагування:

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
Венгерская подавляющему большинству украинцев даже Закарпатья непонятна ни как, эти мовы, мадьярская и наша не смешиваются
Чи ближче до Берегсаса - тим більше запозичень: біціглі, кутьо, фосо, пірош та купа інших звичайних для мене слів запозичені у мадярів ...

Останнє редагування:
Місто
тимчасово Київ (раніше Миколаїв)
Телефон
Redmi5Plus,RedmiNote8T
protoss Біціглі це ж велосипед? "Не мигируйся, поїдемо на біціглях" = "Не нервуй, поїдемо на велосипедах"?
Ну і Beregszasz це угорська назва "Берегове", так?
А взагалі, наскільки вживана угорська мова на Закарпатті?
Там у вас начебто і таблички місцевих органів влади з угорською і мадярські прапори висять?

protoss

Ен таро Адун!
Місто
Іршава / Ужгород
Телефон
Samsung S21FE (050/067)
Є 20% Закарпаття, де Мадярська - рідна для людей і Українську вони вивчають як іноземну, багато її не розуміє, старші люди за срср вивчали російську, як іноземну. Там же мадяри спонсорують школи і лікарні, роздають паспорти. Таблички і прапори мадярські є, хоча з ними іноді борються і після чергового скандалу їх на кілька днів знімають...
А далі ще вузька полоса переходу з двомовними і 75% тих, хто Мадярську не знає, Мадярів не любить...
В мене прадід був двомовним, дід ще трохи знав Мадярську, батьки і я хіба окремі слова

Останнє редагування:
Зверху