Мова й суспільство

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
а чего бы и не повесить ?
Ну не так щоб "платний перекладач". Можна було б повісити щось типу "Працівник володіє тільки румунською мовою" (відповідно, напис теж румунською)
Могут и отказать в обслуживании по русски
І в нас можуть. Але здебільшого, на жаль, не відмовляють

там и русский мир ещё как распространяют
Переважно в Гагаузії, ну й "пмр". Центр та північ Молдови цілком собі русофобські
все туда из-за русского языка ломанулись наши
В сусідніх зі мною Галаці й Тульчі теж немало наших, переважно з півдня Буджаку, хоча й одесити є (ти, до речі, не десь поряд? :)). А в Тульчі ще й немало людей розмовляють українською, причому я був двічі здивований - по-перше, краще за багатьох жителів мого та сусідніх міст області; по-друге, там я вперше побачив людей, котрі розуміють українську, але геть не розуміють російської

Місто
Odesa-Romania
не так щоб "платний перекладач". Можна було б повісити щось типу "Працівник володіє тільки румунською мовою" (відповідно, напис теж румунською
Ну да, по поводу платного это конечно лишнее, но то что обслуживание на румынском это вполне норм я считаю

І в нас можуть. Але здебільшого, на жаль, не відмовляють
Кто ж нам доктор (
В быту это одно дело, но гос органы - только гос язык

Переважно в Гагаузії, ну й "пмр". Центр та північ Молдови цілком собі русофобські
Я в Кишиневе был, куча знакомых там - везде все по русски, не говоря о Гагаузии и ПМР
Они этим и привлекают всех кто никакого языка другого не знает, там все по русски
Так как в той же соседней Румынии без английского или румынского никуда, а в Кишиневе без проблем
сусідніх зі мною Галаці й Тульчі теж немало наших, переважно з півдня Буджаку, хоча й одесити є (ти, до речі, не десь поряд? :)). А в Тульчі ще й немало людей розмовляють українською, причому я був двічі здивований - по-перше, краще за багатьох жителів мого та сусідніх міст області; по-друге, там я вперше побачив людей, котрі розуміють українську, але геть не розуміють російської
Да, я сейчас тут недалеко совсем
Я с таким не сталкивался
Вернее один или два раза было что на кассе понимали русский язык - Молдоване были девочки на кассе. Но это всего ничего
Больше никто тут не знает ни русского ни украинского.
Только румынский либо английский
Английский реально знают практически все, кроме дедов-бабок
Молодеж вся знает.
Вот это реально то, чего не хватает у нас.
Нам нужно было ставить ставку на английский язык. Не просто заменить русский на украинский, а ещё и конкретно внедрять английский
Post automatically merged:

котрі розуміють українську, але геть не розуміють російської
Как такое может быть?
Это не про "русский мир", один народ итд, я совсем не про это, но в реальности языки имеют мягко говоря схожесть.
Я не представляю как можно понимать украинский, и совсем не понимать русский
Ну рил, как так ?
Много чего отличается конечно, но в быту, стой там, иди сюда, один кофе, 20 литров 95-го, хлеб, вода, греча, ну много чего схожего

Останнє редагування:

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
Больше никто тут не знает ни русского ни украинского.
Я ж недаремно відзначив, що це саме в Тульчі - там досить багато ліпован, от вони й знають українську. Переселенці з іншого берега Дунаю (переважно з Кілії), де раніше теж цілком собі незросійщене населення було, доки не прийшли носії великаго і магучєго. А в Галаці, наприклад, наш гетьман Мазепа похований. І є пам'ятник йому, й навіть два мікрорайони Mazepa називаються.
румынский либо английский
Английский реально знают практически все, кроме дедов-бабок
Молодеж вся знает.
Вот это реально то, чего не хватает у нас.
Нам нужно было ставить ставку на английский язык. Не просто заменить русский на украинский, а ещё и конкретно внедрять английский
Тут, в принципі, погоджуюсь. І якісь кроки в цьому напрямку роблять. Але це треба було 33 роки тому впроваджувати

dima1

Moderator
Команда форуму
Місто
Мальмё
Телефон
Samsung Galaxy S20 Ultra
Так как в той же соседней Румынии без английского или румынского никуда, а в Кишиневе без проблем
А что разве непонятно почему так? Годы русификации, и продолжающееся расположение в русском медиа пространстве дают свои плоды.

Місто
Odesa-Romania
Я ж недаремно відзначив, що це саме в Тульчі - там досить багато ліпован, от вони й знають українську. Переселенці з іншого берега Дунаю (переважно з Кілії), де раніше теж цілком собі незросійщене населення було, доки не прийшли носії великаго і магучєго. А в Галаці, наприклад, наш гетьман Мазепа похований. І є пам'ятник йому, й навіть два мікрорайони Mazepa називаються
Не могу сказать, у меня маленький опыт общения, я в тех местах был, но по привычке пытался изъясняться на английском.
Видя меня, либо мои номера, на украинский никто не переходил.

, в принципі, погоджуюсь. І якісь кроки в цьому напрямку роблять. Але це треба було 33 роки тому впроваджувати
Да ниче у нас не делают в этом плане
В Румынии в затрушенном селе знают английским лучше чем у нас в городе миллионнике ((((

что разве непонятно почему так? Годы русификации, и продолжающаеся расположение в русском медиа пространстве дают свои плоды.
Почему не понятно , понятно
Румыны себя полностью ассоциируют с Европой, они туда хотят, а Молдова хорошей такой своей частью хочет в союз
Румыния помнит когда их бомбил союз, поэтому многие из старшего поколения тут украинцев (которых они считают русскими) как раз и не любят
Молодеж большей частью этого не знает/не помнит

debugger

Moderator
Команда форуму
Місто
Киев
людей, котрі розуміють українську, але геть не розуміють російської
там досить багато ліпован, от вони й знають українську
Якщо це про тих самих людей, то дивно, адже старообрядці — то нащадки російських біженців.
Може, то з задунайських запорожців?

omni

необмежено придатний
Місто
Запоріжжя
Телефон
moto g84 5g
Как такое может быть?
Это не про "русский мир", один народ итд, я совсем не про это, но в реальности языки имеют мягко говоря схожесть.
Ну рил, как так ?
Много чего отличается конечно, но в быту, стой там, иди сюда, один кофе, 20 литров 95-го, хлеб, вода, греча, ну много чего схожего
как можно знать русский и не понимать украинский, польский, белорусский? Ну рил, как так?

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
Как такое может быть?
Ну рил, как так ?
Отак. Скажи "красний цвєт" - не зрозуміє, а "червоний колір" знає.
Може, то з задунайських запорожців?
Отут можу й помилятися, бо про ліпован місцеві розказували, і ті, що живуть в нашому регіоні - суржиком розмовляють. Може й нащадки козаків

Місто
Odesa-Romania
GAS, ну не нужно перекручивать так, ты же понимаешь что я имел в виду. Процентов 70 речи точно будет понятно. Я же не сказал что это все один язык, я сказал что много есть схожего. Поэтому удивился выражению "совсем не понимать"
Наши, которые в Польше, и то, польский частично что-то пытаются кстати понять и понимать, хотя там отличий в разы больше, но пытаются.
Совсем не понимают, это когда мне говорят на языке в котором я ни слова не знаю, тогда я использую выражение "совсем не понимаю".
А если даже половина речи понятна, то тут уже не используется "совсем не понимаю".

Паук

Пивовар
Команда форуму
Місто
Полтава
Телефон
(M) forever
как можно знать русский и не понимать украинский
Якщо якогось кацапа відправить західніше Житомира-Хмельницького - він навіть третини не зрозуміє на початку. Я вже не кажу за Прикарпаття-Карпати, де навіть наші "східняки" будуть трохи в шоці. Справа не тільки в розумінні самих слів, а у вимові та навіть наголосі.
Це перше.
Друге - ми, як двомовні, знаємо дуже багато коренів, варіантів їх написання-вимови та синонімів, і можемо співставити все це. Це допомагає частково розуміти слов'янські гілки, де може бути різноманітний мікс із різноманітних варіантів, навіть коли там голосні пішли "кудись не туди". В Одномовних такої переваги немає.

Є ще от таке

Гудзак

Хатуль мелумад - тварина типу кіт, що йде ланцюгом
Місто
Шахтарське (Першотравенськ) на Січеславщині
Телефон
Moto G9+; Moto G5+
Паук, одномовним стати двумовними (и т.д.) заважає не-бажання. Ну, й пиха - як так, у Чорта-на-Рогери не розуміють москвитську?! Бажання та стимул. У вигляді хліба насущного та дрючка.

GAS

Бесарабський бандерівець
Команда форуму
Місто
Рені
Телефон
Xiaomi 14T
Процентов 70 речи точно будет понятно.
Це тобі так здається, бо ти знаєш дві мови, а насправді солов'їна та свинособача геть не схожі, Паук гарний приклад навів
Наши, которые в Польше, и то, польский частично что-то пытаются кстати понять и понимать, хотя там отличий в разы больше, но пытаются.
От. А насправді між українською та польською набагато більше спільного, ніж між українською та російською

Місто
RO
"Переважно в Гагаузії, ну й "пмр". Центр та північ Молдови цілком собі русофобські"

Подивіться результати молдавських виборів по регіонам. Північ - Бєльци, Сорока, Дрокія завжти тягнуть або за комуняк, або за різних шорів/усатих... Санду витягують якраз центр, столиця і неґаґаузький південь Молдови + діаспора.

Моя бабуся 15 років за совка пропрацювала на півночі Молдови в різних селах, там 30% сіл або повністю українські або змішані. І всі ті "українці" повністю зазомбовані росТВ і руССкім поцрєархатом. Румунську знають одиниці.

Останнє редагування:

plebis

why so serious?
Команда форуму
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Моя бабуся 15 років за совка пропрацювала на півночі Молдови в різних селах, там 30% сіл або повністю українські або змішані. І всі ті "українці" повністю зазомбовані росТВ і руССкім поцрєархатом. Румунську знають одиниці.
+
Був нещодавно у далеких родичів десь прям недалеко Могильова-Подольского, але на тому боці. В селі жіночки розмовляють українською, але Санду сука приведе війну, а Шор це стабільність... класика

Зверху