Реєстрація
07.11.07
Місто
Киев
Причина: Валютні перекази в межах України
Останнє редагування модератором:
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Интересное интервью со Шпеком
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Департамент фінансової стабільності Національного банку з 11 жовтня очолила Первін Дадашова.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

Департамент фінансової стабільності входить до блоку "Монетарна стабільність", що підпорядковується заступнику голови Національного банку Сергію Ніколайчуку за вертикаллю підпорядкування

Дадашова замінила Віталія Ваврищука, який звільнився з середини вересня. Вона працює в НБУ з липня 2017 року, пройшовши шлях від провідного економіста до начальника відділу макрострес-тестування та розроблення модельного інструментарію і начальника управління макропруденційної політики та досліджень.

Після звільнення Ваврищука почала виконувати його обов'язки.

До роботи в НБУ була старшим викладачем Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Має науковий ступінь кандидата економічних наук, а також – доктора філософії (PhD) з фінансів.
 
  • Wow
Реакції: drmz

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Національний банк України презентував віртуальний тур Музеєм грошей. У 3D-форматі для його створення були відзняті панорами експозиції музею, усі вітрини та експонати.

Під час перегляду віртуального туру відвідувачі ознайомляться з-понад 3,5 тис. експонатів експозиції музею. Зокрема, 180 найунікальніших експонатів представлені у форматі 3D. Наприклад, завдяки такій моделі з усіх боків можна уважно роздивитись давньоруську срібну гривню київського типу.

Родзинкою віртуальної екскурсії стало зображення Операційної зали, що є архітектурною перлиною будівлі Національного банку. Відвідувачі зможуть роздивитись оздоблення інтер’єру будівлі українського центрального банку, якій цього року виповнилося 116 років.

Також віртуальний тур містить унікальний експонат – 3D-зображення злитку із золота, видобутого в сучасній незалежній Україні (у Мужіївському родовищі Закарпатської області).

Загалом у Музеї грошей Національного банку зібрана унікальна колекція експонатів, які ілюструють історію грошового обігу в Україні: домонетні форми грошей, античні, середньовічні монети, гроші Російської імперії, банкноти Української Народної Республіки, а також гроші радянського періоду та сучасної незалежної України.

Сьогодні Музей грошей є надзвичайно популярним серед відвідувачів, однак невелика площа та карантинні обмеження лімітують його пропускну здатність.

"Сьогодні є великий попит на віртуальний формат проведення екскурсій. Навчальні заклади, вихованці яких є основними відвідувачами музею, за період карантину адаптували освітній процес до онлайн-формату, навіть організоване відвідування музеїв вони також хочуть здійснювати онлайн, – прокоментувала Галина Калачова, директор Департаменту комунікацій Національного банку. – Викладачам та вчителям цей формат зручніший, бо в умовах адаптивного карантину в групі, яка відвідує музей, може бути не більше 10 осіб, що значно менше від кількості учнів у класі або групі".

Багаторічна співпраця Національного банку з проєктом USAID "Трансформація фінансового сектору" зробила можливою реалізацію багатьох проєктів із фінансової грамотності. Втілення в життя віртуального туру Музеєм грошей НБУ також відбулося за підтримки цього проєкту.

"Розуміння історії грошей відкриває захоплююче вікно в минуле України. Надання доступу до віртуальної екскурсії на вебсайті Національного банку України в епоху COVID-19 дасть змогу людям віддалено ознайомитися з Музеєм грошей", – зазначив Роберт Бонд, керівник проєкту USAID "Трансформація фінансового сектору".

У онлайн-форматі екскурсію віртуальним туром індивідуально можуть переглядати до 35 тис. осіб одночасно. Також існує можливість відвідування такої екскурсії в групі до 50 осіб у супроводі гіда Музею грошей, якому наживо можна буде поставити запитання. Тривалість перегляду віртуального туру становить 45 хвилин, він озвучений двома мовами – українською та англійською.

Відвідати віртуальний тур можна за посиланням: museum.bank.gov.ua.
Сайт 3D-туру: https://3dtour.ua/MoneyMuseum/
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила виділення Україні кредитного траншу в розмірі $700 млн.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Рада директорів МВФ погодила виділення Україні траншу в розмірі $700 млн. Досягнувши прогресу у впровадженні реформ, ми підтвердили статус України як надійного й відповідального партнера”, - написав Шмигаль у Telegram.

Він уточнив, що виділені кошти будуть спрямовані на підтримку стабільності фінансової системи та боротьбу з наслідками COVID-19.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Міністр фінансів Сергій Марченко розраховує, що в 2022 році Україна отримає від Міжнародного валютного фонду 2,2 млрд доларів в рамках чинної кредитної програми stand-by.

Наступні перегляди програми відбудуться у березні та червні, розказав Марченко у коментарі "Укрінформу".

"Продовження програми співробітництва на 2022 рік є можливістю отримати в бюджет всю суму коштів, передбачених існуючою програмою, у розмірі 5 млрд доларів. Це дозволить нам закрити майже половину потреби у зовнішньому фінансуванні на наступний рік за суттєво нижчою вартістю, ніж наші ринкові операції. Уряд узгодив з фондом перелік заходів, тому ми очікуємо, що наступні перегляди програми відбуватимуться відповідно до плану в березні та червні наступного року", - сказав міністр фінансів.

За словами голови фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, одним зі структурних маяків оновленого меморандуму з МВФ є призначення до кінця листопада керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та забезпечення її автономії.

В коментарі "Інтерфаксу-Україна" він запевнив, що меморандум не вимагає підвищення тарифів для населення. Зате він передбачає ухвалення "ресурсного" законопроекту №5600 і покращення адміністрування податків.

"Україна, згідно з меморандумом, має намір "закрити податкові лазівки, пов'язані з операціями з нерухомістю, та покращити оцінку бази оподаткування для податку на прибуток підприємств та рентних платежів", - розказав Гетманцев.

В меморандумі прописано намір України знизити дефіцит бюджету до 3,5% ВВП, проведення пенсійної реформи і запуск Бюро економічної безпеки.
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
Нагадайте, бдлск, після якої реформи раптом МВФ вирішив нас знов кредитувати?
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
Нагадайте, бдлск, після якої реформи раптом МВФ вирішив нас знов кредитувати?
Сейчас в мире избыток долларовой массы, складывать некуда. У нас есть свободные полки .
А цілий рік був дефіцит? Тим паче що МВФ позичає есдеери.
 

RifleR

👻👻👻
Реєстрація
14.03.09
Місто
Київ
Телефон
iPhone, Samsung
Нагадайте, бдлск, після якої реформи раптом МВФ вирішив нас знов кредитувати?
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Президент Володимир Зеленський прокоментував інформацію про можливу підготовку заміни голови Національного банку України. Голова держави на пресконференції назвав це запитання складним, і вважає, що відповідь на нього викликає багато ризиків.

"Я не маю права втручатися в операційну роботу НБУ, керівництва Нацбанку. І в принципі не маю права порушувати незалежність Національного банку України, у мене нема таких повноважень", – зазначив він.

Журналіст Bloomberg зазначив, що, за його інформацією, Зеленський зустрічався зі звільненими працівниками з НБУ і нібито висловлював незадоволення цією ситуацією голові НБУ Кирилу Шевченку.

Зеленський зазначив, що коли до нього звертаються люди з проблемою, президент повинен відповісти, допомогти чи "тимчасово загасити пожежу".

"Я вважаю, що те, що я зробив, я погасив тимчасово пожежу, яка призвела не до зміни керівництва НБУ, стабілізувала ситуацію з курсом і підписання угоди з МВФ і, окрім підписання, отримання траншу. Мені потрібен був тільки результат, і не тільки мені потрібен, і міністру фінансів, і премʼєр-міністру. Ми повинні показати стабілізацію, нормальний клімат інвестиційний", – зазначив він.

Президент додав, що високі ризики сильно впливають на його думки щодо кадрової політики в Національному банку.

"Ситуація в Національному банку влітку, я вважаю, була кризова з точки зору кадрової ситуації. Я думаю, тому і Міжнародний валютний фонд у меморандумі звернув увагу на це. Тобто там не про особистість", – заявив Володимир Зеленський.

Він сказав, що заспокоїв цю ситуацію, наскільки зміг. Президент вважає, що після проходження найбільш кризових економічних питань, наприклад, опалювального сезону, потрібно буде розбиратися з проблемами. Він додав, що на сьогодні є правильним залишити працювати чинного голову НБУ Кирила Шевченка.
 

yahoo

username
Реєстрація
21.11.09
Місто
Kharkiv
Телефон
Poco M3 Pro
Нагадайте, бдлск, після якої реформи раптом МВФ вирішив нас знов кредитувати?
имхо, не последнюю роль сыграло нагнетание обстановки со стороны мордора, а за этим в противовес пошло увеличение поддержки со стороны западных партнеров
 
Реєстрація
05.07.18
Місто
Бровари
yahoo, згоден з Вами. Лиш у цій темі стало зрозуміло про що були усі ці вкиди "західних партнерів" про танки на кордоні... Гібридна війна, як вона є.
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Национальный банк повысил учетную ставку на 0,5 п.п. до 9%. Решение направлено на нивелирование влияния дополнительных проинфляционных рисков, улучшение инфляционных ожиданий и обеспечение стабильного снижения инфляции к целям Национального банка в 5%, говорится в заявлении НБУ.
 

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2

Нацбанк визначив регламент роботи системи електронних платежів на свята​

Новини БізнесЦензор Регуляторна політика

Нацбанк визначив регламент роботи системи електронних платежів на свята
Національний банк України визначив регламент роботи системи електронних платежів Національного банку (СЕП) та порядок роботи банківської системи України в період завершення 2021 року та упродовж 2022 року.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Зокрема, у період завершення звітного року та початку наступного:
  • 30 грудня 2021 року СЕП працює до 24:00. Валютний ринок України, депозитарій Національного банку та інші системи Національного банку працюють у звичайному режимі;
  • 31 грудня 2021 року до 13:00 через СЕП здійснюються лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юридичній особі, а також платежі від учасників СЕП до Національного банку та органів Державної казначейської служби і платежі від Національного банку та органів Державної казначейської служби на адресу всіх учасників СЕП. Валютний ринок України працює з урахуванням особливостей роботи СЕП, визначених у регламенті. Банківський день у СЕП закінчується о 13:00;
  • 1 січня 2022 року банківський день у СЕП починається о 09:00 з датою банківського дня 4 січня 2022 року;
  • 1-3 січня 2022 року учасники СЕП самостійно приймають рішення про дату початку роботи в системі. Міжбанківські перекази через СЕП у цей період здійснюються датою банківського дня 4 січня 2022 року. У цей період Депозитарій Національного банку не працює, а банки самостійно приймають рішення щодо здійснення валютних операції з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти на валютному ринку України з урахуванням роботи СЕП. Готівковий валютний ринок працює у звичайному режимі;
  • 4-6 січня 2022 року СЕП і банківська система України працюють у звичайному режимі;
  • у період з 31 грудня 2021 року до 4 січня 2022 року діє офіційний курс гривні до іноземних валют та облікова ціна банківських металів, установлений/розрахована Національним банком 30 грудня 2021 року;
  • 7-9 січня 2022 року міжбанківські перекази через СЕП здійснюються датою банківського дня 10 січня 2022 року;
  • 1-3 та 7-9 січня 2022 року банки за потреби можуть здійснювати касові операції. Водночас банки в цей період мають забезпечити безперебійну роботу банкоматів, підкріплення їх готівкою різних номіналів для обслуговування клієнтів;
У зв’язку з перенесенням робочих днів у березні та червні 2022 року дні роботи банківської системи України у 2022 році переносяться з:
  • понеділка 7 березня на суботу 12 березня;
  • понеділка 27 червня на суботу 2 липня.
Міжбанківські перекази через СЕП здійснюються:
  • 12 березня 2022 року – датою банківського дня 12 березня 2022 року;
  • 2 липня 2022 року – датою банківського дня 2 липня 2022 року;
  • 5-8 березня 2022 року – датою банківського дня 09 березня 2022 року;
  • 25-28 червня 2022 року – датою банківського дня 29 червня 2022 року;
  • 7 березня і 27 червня 2022 року банки за потреби можуть здійснювати касові операції. Крім того, банки мають забезпечити безперебійну роботу банкоматів, підкріплення їх готівкою різних номіналів для обслуговування клієнтів.
Із серпня 2020 року СЕП працює у режимі 23/7. Це означає, що незалежно від святкових та неробочих днів банки мають можливість здійснювати міжбанківські платежі майже цілодобово та сім днів на тиждень.
Тому банки України самостійно визначають свій порядок роботи у вихідні, святкові та неробочі дні. Водночас вони враховують власні потреби та потреби своїх клієнтів, а також керуються нормами законодавства України.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra

Національний банк у 2021 році після річної перерви провів стрес-тестування банків України. У четвер, 30 грудня, він повідомив його результати.

На сайті регулятора повідомляється, що стрес-тестування проходили 30 банків, які станом на початок 2021 року сукупно володіли 93% активів банківської системи.

Успішно пройшли стрес-тестування дев’ять банків. Більшість із них - з іноземним капіталом, а також державний Приватбанк. Також цього року за результатами стрес-тестів не потребували капіталу ПУМБ та А-Банк.

За базового сценарію достатність основного капіталу для банків, що проходили стрес-тестування, у середньому зростала. Більшість проаналізованих фінустанов були прибутковими, а рівень їхнього капіталу зростав. Втім, у дев'яти банків виявили потребу в додатковому капіталі.

За кризовим сценарієм кількість банків, які потенційно могли б зіткнутися з нестачею капіталу, зросла до 20.

Серед них - Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, "Південний", "Кредит Дніпро", Мегабанк, ТАСкомбанк, "Восток", Кредобанк, Універсал Банк та інші.

1640949599312.png

Усі банки, для яких встановлено потребу в капіталі, розробили та погодили з НБУ програми капіталізації або реструктуризації. За час, що минув після стрес-тестів, майже всі банки уже вирішили проблеми з капіталом, і станом на початок грудня лише у п'яти банків норматив достатності основного капіталу був нижче необхідного рівня, визначеного за несприятливим сценарієм.
 
  • Like
Реакції: webb
Зверху