Реєстрація
07.11.07
Місто
Киев
Причина: Валютні перекази в межах України
Останнє редагування модератором:
Реєстрація
24.11.19
Місто
Волинь
Найбільш вирогідний кандидат на посаду нового Голови Нацбанку - Андрій Пишний (екс-голова Ощадбанку)
напишу так як є, цей підар в 2015 дав дозвіл на вивід 40 млн $ Авакова з ощабданку, попри заборону тоді на вивід валюти з країни. Тоді швейцарські банки посередники били на сполох, як нац банк (Антонєнко) дав дозвіл ощадбанку (Пишний) вивести ці кошти з україни в офшори, а нашим було пох.
Підстилка Коломойського оце чмо
 
Останнє редагування:

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
На цьому тижні відбудеться у Парламенті відставка Голови НБУ Кирила Шевченко

НАБУ повідомило про підозру голові НБУ Шевченку.

Кримінальне провадження (https://nabu.gov.ua/novyny/posadovciv-ukrgazbanku-vykryly-na-rozkradanni-ponad-200-mln-grn) проти нього стосується періоду, коли він очолював Укргазбанк. За версією слідства, у 2014-2020 роках Укргазбанк уклав щонайменше 52 фіктивних агентських договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито залучили до банку великих клієнтів. За такою схемою з банку вивели 206 млн грн.

Нагадаємо, що Шевченко невдовзі має офіційно піти у відставку.
 

plebis

why so serious?
Команда форуму
Реєстрація
26.10.07
Місто
Київ
Телефон
OnePlus 10 pro
Знов порохоботи наврочили, що ж таке.
 

yahoo

username
Реєстрація
21.11.09
Місто
Kharkiv
Телефон
Poco M3 Pro
Вставлю свої 5 копійок.
View hidden content is available for registered users!
 
Останнє редагування:

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Андрій Пишний — голова Нацбанку, за — 290 голосів.

Сподіваюся, після цього всі решта банків підтягнуться по сервісу до рівня Ощада. :ROFLMAO:
 

cat

Реєстрація
31.08.13
Місто
Сумы
Телефон
iPhone 11, lifecell
⚡ Правління НБУ ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 25%.

Для захисту міжнародних резервів та збереження контролю за інфляційною динамікою важливо забезпечити привабливу дохідність гривневих активів упродовж тривалого часу. Необхідною передумовою для цього за поточних умов є збереження облікової ставки на достатньо високому рівні.

🟢 Як змінювалися ринкові ставки з моменту попереднього рішення НБУ щодо облікової ставки?

Ставки за гривневими депозитами і далі зростали у відповідь на червневе підвищення облікової ставки і очікування щодо її незмінності протягом тривалого часу на рівні 25%.

Зниження ставок за гривневими інструментами припинилося ще в червні і станом на 20 жовтня середні ставки в банківській системі за тримісячними депозитами збільшилися майже на 5 відсоткових пунктів. У деяких банках ставки за депозитами на 3–6 місяців вже зросли до 15–20%.

Національний банк також вітає підвищення ставок Міністерством фінансів за гривневими ОВДП на 16 місяців до 18,5% на останньому аукціоні.

🟢 Якою буде монетарна політика НБУ надалі?

Прогноз НБУ передбачає збереження облікової ставки на рівні 25% щонайменше до II кварталу 2024 року. Надалі це сприятиме зростанню депозитних ставок до привабливих рівнів для збереження заощаджень у гривні.

НБУ готовий за потреби підвищити облікову ставку понад прогноз, а також надалі застосовуватиме додаткові заходи для захисту міжнародних резервів і збереження керованості інфляційних процесів.

🟢 Які додаткові заходи вживатиме НБУ?

Для стабілізації курсових очікувань та збереження міжнародних резервів Національний банк у співпраці з банками запроваджує новий інструмент, який дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ – зберегти міжнародні резерви.

А саме: громадяни отримають можливість купувати долари США за офіційним курсом Національного банку без обмежень по сумі з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов'язковим зворотним продажем купленої валюти по закінченню терміну депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Також Національний банк України напрацював комплекс можливих заходів для посилення монетарної трансмісії та оптимізації структурного профіциту гривневої ліквідності. Деталі дизайну цих заходів обговорюються в межах поточних консультацій НБУ та Міністерства фінансів із Міжнародним валютним фондом.
 

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
НАБУ объявила в розыск экс-главу НБУ Кирилла Шевченко и еще двух должностных лиц АБ "Укргазбанк"

Они подозреваются в хищении более 200 миллионов гривень.

Напомним, экс-глава НБУ Кирилл Шевченко решил уйти в отставку по состоянию здоровья в начале октября, однако позже ему сообщили о подозрении.
 

cds

Реєстрація
16.04.16
Місто
Днепр
Телефон
Pixel 4a, Nokia 515
НБУ позбавив російських акціонерів права голосу в трьох банках
НБУ тимчасово позбавив російських акціонерів права голосу у банках "Форвард", "Український капітал" та Перший інвестиційний банк, повідомляється на сайті Нацбанку, пише "Інтерфакс-Україна".
Згідно з повідомленням, регулятор заборонив ТОВ "Скела Терціум", який володіє 21,39% акцій у банку "Український капітал", користуватися правом голови, а також заборонив голосувати мажоритарному акціонеру ПІБу Євгену Гінеру (88,89%).
У Форвард Банку Нацбанк тимчасово заборонив голосувати Рустаму Таріко (опосередковано 100% акцій), АТ "Компанія "Російський стандарт" (опосередковано 100%), ТОВ "Російський Стандарт-Інвест" (14,64% опосередковано) та АТ "Банк Російський Стандарт" (100% прямо).
 

Кочевник

Ховрах-Терорист
Команда форуму
Реєстрація
30.01.08
Місто
Київ, Львів
Телефон
Sams Note 20 Ultra + S8
Екс-очільник Національного банку України Кирило Шевченко, якого НАБУ оголосило у розшук, повідомив слідчі органи про місце свого перебування. Він запевнив, що не ховається від слідства, проте вважає його заангажованим, пише LB.ua.

«Оголошують у розшук тих, хто ховається. Я навіть не уявляю, що ще мав зробити для співпраці зі слідством», – сказав Шевченко.

Він уточнив, що офіційно повідомив НАБУ та САП про своє фактичне місцезнаходження. При цьому Шевченко перебуває на консульському обліку у країні ЄС, де відбувається лікування.
Також Шевченко запевнив, що офіційно звернувся до посольства з клопотанням про надання приміщення для організації відеозв'язку на час, коли працівники слідчого органу захочуть провести допит.
«Таким чином, я подав усі відповідні клопотання і вжив усіх необхідних дій щодо залучення мене до слідчих дій у порядку, встановленому законодавством», – зазначив Шевченко.
Саме справа Укргазбанку, фігурантом якого його оголосили, Шевченко вважає «нафталіновим».
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
НБУ розширив винятки з валютних обмежень для волонтерів
Приватні особи можуть купувати валюту та переказувати її за кордон в рамках місячного ліміту - 400 тисяч гривень.



Національний банк України розширив перелік товарів, які волонтери можуть купувати за кордоном за допомогою гривневих карток.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Таке рішення Нацбанк ухвалив "ураховуючи, зокрема, запити громадян, бізнесу, волонтерів та державних органів, а також беручи до уваги рекордний рівень ліквідності банківської системи".

Відтак регулятор вніс тепловізори та "низку інших приладів" до переліку оборонних товарів, для купівлі яких волонтери можуть розраховуватися гривневими платіжними картками за кордоном без обмежень.

Також приватні особи можуть купувати валюту та переказувати її за кордон в рамках місячного ліміту - 400 тисяч гривень.

"Нагадаємо, що до відповідного переліку також входять: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги", – йдеться в повідомленні.

Нацбанк також заявив про послаблення для благодійних фондів. Банки не будуть враховувати наявні залишки іноземної валюти на рахунках фондів та не вимагатимуть її продажу, перш ніж дозволити таким організаціях купити валюту для оплати імпортних контрактів.
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Станом на 1 листопада міжнародні резерви України становили $25,2 млрд, - НБУ
У жовтні вони збільшилися на 5,5% через надходження від міжнародних партнерів та зменшення чистого продажу валюти.



За попередніми даними, міжнародні резерви України станом на 1 листопада становили 25,2 млрд дол.

У жовтні вони збільшилися на 5,5%. В НБУ зазначили, що це через стійкі надходження від міжнародних партнерів та зменшення чистого продажу валюти Нацбанком.

"Зокрема, упродовж місяця Україна отримала 4,2 млрд дол. США (в еквіваленті). З них близько 2 млрд дол. США – від Європейського союзу, 1,3 млрд дол. США – від Міжнародного валютного фонду, 0,5 млрд дол. США – від Світового банку й 0,4 млрд дол. США – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих у валюті", - повідомили в НБУ.

У жовтні Нацбанк продав на валютному ринку 2094,6 млн дол., тоді як викупив до резервів 47,7 млн дол. Чистий продаж валюти зменшився до 2 046,9 млн дол.

В установі також додали, що поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,2 місяця майбутнього імпорту.
 

Себастьян Перейро

торговець чорним деревом
Реєстрація
09.08.09
Місто
Михайлівка
Телефон
Lenovo P2
💰⚡️ НБУ создал банковскую сеть Power Banking, которая сможет работать даже во время блэкаута

Она насчитывает больше 1000 отделений (https://bit.ly/3juMHKv) с альтернативными источниками электропитания, резервными каналами связи, усиленной инкассацией наличных и дополнительным персоналом.

Для украинцев в отделениях доступны такие услуги:

👉 Выдача наличных в банкоматах и кассах.
👉 Платежные операции, в частности, перевод средств в кассе или терминале самообслуживания.
👉 Обмен валют (при наличии наличных денег в кассе).
👉 Консультации менеджеров по финансовым вопросам.

Найти отделения таких банков можно на интерактивной карте (https://power.bank.gov.ua/).
 
  • Like
Реакції: Howl

Pahan2k

Заблокирован
Реєстрація
25.11.18
Місто
Запоріжжя
Телефон
Xiaomi Redmi Note 7
То є чудово. Наприклад, за цим списком в Запоріжжі буде лише одне енергонезалежне відділення Приватну на все місто. Розташоване хоч і не в дупі світу, але недалеко. Тобто дістатися туди основній масі населення міста дуже складно.
 
Останнє редагування:

OlegKiev

Заблокирован
Реєстрація
02.08.12
Місто
Киев
НБУ создал банковскую сеть Power Banking, которая сможет работать даже во время блэкаута
Звучит так, как- будто НБУ закупил генераторы, обеспечил всех топливом и интернетом. А на самом деле спустили в банки директиву до понедельника к 12.00 предоставить список отделений с генераторами, а потом все это скинули на сделанную на коленке страницу со списком отделений: мы создали сеть пауэбанкинг!
 

Howl

Да трам же тарарам!
Команда форуму
Реєстрація
06.11.11
Місто
Краматорський р-н
Телефон
POCO F5, LG V30S+ ThinQ
А на самом деле спустили в банки директиву до понедельника к 12.00 предоставить список отделений с генераторами...
Организовать это тоже необходимо правильно и иногда помочь банкам определиться с выбором :)
 
Реєстрація
06.04.09
Місто
Київ
Телефон
Samsung Galaxy S22Ultra
Частка проблемних кредитів у банківському секторі зросла до 36,8%, – НБУ
Обсяг непрацюючих кредитів за листопад зріс на 12 млрд гривень.



Частка непрацюючих кредитів у банківському секторі станом на 1 грудня 2022 року зросла до 36,8%.

Про це Нацбанк повідомляє у Telegram.

Зазначається, що станом на 1 грудня 2022 року частка проблемних кредитів (NPL) становила 36,8% порівняно з 35,5% на 1 листопада.

Обсяг непрацюючих кредитів за листопад зріс на 12 млрд гривень.
 

debugger

Moderator
Команда форуму
Реєстрація
27.02.09
Місто
Киев
Зміна, ніби пов'язана з тематикою форума, але пройшла якось непомітно:
Національний банк України встановив вимоги до надання окремих видів обмежених платіжних послуг. Це зроблено з метою посилення безпеки користувачів платіжних послуг та запобігання шахрайським операціям, пов’язаним з оплатою цифрового контенту і сплатою коштів благодійним організаціям.
Так, надавачі обмежених платіжних послуг зможуть надавати послуги з виконання платіжних операцій для оплати цифрового контенту та сплати коштів на цілі благодійної діяльності виключно ідентифікованим абонентам.
Ідентифікація абонентів відбуватиметься за навності таких відомостей про них:
для абонентів – фізичних осіб:
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • серія (за наявності) та номер документа, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • абонентський номер чи інший мережевий ідентифікатор кінцевого обладнання, за яким отримуються послуги, або особовий рахунок абонента;
для абонентів – юридичних осіб:
  • найменування;
  • ідентифікаційний код юридичної особи згідно з ЄДР;
  • абонентський номер чи мережевий ідентифікатор кінцевого обладнання, за яким отримуються послуги, або особовий рахунок абонента.
Крім того, запроваджується вимога, що надавачі обмежених платіжних послуг мають право надавати зазначені послуги виключно на підставі договорів, укладених з продавцями цифрового контенту та благодійними організаціями.
Відповідні норми містяться в постанові Правління Національного банку України від 26 грудня 2022 року № 249 "Про встановлення вимог до надання обмежених платіжних послуг", яка набирає чинності з 28 грудня 2022 року.
1. До обмежених платіжних послуг належать:
1) послуги, що надаються особами, які отримали ліцензію з надання банкам послуг з інкасації, із зарахування інкасованих коштів на власний рахунок та подальшого їх перерахування суб’єктам господарювання на їхні поточні рахунки за реквізитами та у строк, визначені умовами договорів з урахуванням вимог законодавства;
2) послуги з виконання платіжних операцій, що надаються оператором телекомунікацій, провайдером телекомунікацій, провайдером програмної послуги своєму абоненту - отримувачу послуг для:
а) оплати цифрового контенту;
б) оплати квитків, ініційованої з використанням мобільного телефону, за умови що квиток надається абоненту - отримувачу послуг в електронній формі на підтвердження оплати: відвідування культурно-розважальних заходів (кіно, концертів, вистав, музеїв, виставок, фестивалів, екскурсій, наукових, ділових, культурних, освітніх та інших масових заходів); відвідування природних, архітектурних та культурних об’єктів; залізничних (у тому числі приміських) перевезень; проїзду в міському і приміському транспорті (у тому числі оплати електронних квитків для проїзду в такому транспорті); маршрутних пасажирських перевезень; поповнення проїзних і транспортних карт для проїзду в міському і приміському транспорті;
в) сплати коштів на цілі благодійної діяльності з використанням благодійного телекомунікаційного повідомлення;
г) переказу коштів між ідентифікованими абонентами;
ґ) переказу залишку з особового рахунку абонента під час надання послуги з перенесення абонентського номера;
д) оплати телекомунікаційних послуг та доступу до мережі Інтернет, програмних послуг, комунальних послуг, податків та зборів, митних платежів, штрафів, послуг, що надаються державними органами та установами.
Сума разової платіжної операції за надання послуг, передбачених пунктом 2 цієї частини, не може перевищувати 20 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої законом на дату здійснення платіжної операції, а загальна сума таких операцій за календарний місяць стосовно окремого отримувача послуг не може перевищувати одного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у такому місяці.
2. Юридичні особи мають право надавати обмежені платіжні послуги відповідно до вимог і обмежень, встановлених цією статтею та нормативно-правовими актами Національного банку України, прийнятими на виконання цього Закону, лише за умови включення їх до Реєстру як надавачів обмежених платіжних послуг.
3. Критерії визначення інших видів обмежених платіжних послуг встановлюються нормативно-правовим актом Національного банку України. Національний банк України має право запроваджувати додаткові вимоги та заходи контролю щодо надання обмежених платіжних послуг, зокрема:
1) порядок та умови включення до Реєстру надавачів обмежених платіжних послуг;
2) порядок, вимоги та строки подання надавачами обмежених платіжних послуг до Національного банку України звітності про виконані платіжні операції в рамках надання обмежених платіжних послуг.
4. Національний банк України має право приймати рішення:
1) про належність платіжної операції до обмежених платіжних послуг;
2) про визначення операції як обмеженої платіжної послуги, про відсутність такої платіжної послуги серед обмежених платіжних послуг, визначених частиною першою цієї статті, та про заборону надання такої послуги.
5. Національний банк України має право прийняти рішення про належність платіжної операції до обмежених платіжних послуг або про визначення операції як обмеженої платіжної послуги, якщо операція відповідає хоча б одному з таких критеріїв:
1) надається обмеженому колу осіб;
2) надається для придбання обмеженого асортименту товарів або послуг.
Порядок прийняття Національним банком України рішення про належність платіжної операції до обмежених платіжних послуг або про визначення операції як обмеженої платіжної послуги, а також вимоги щодо виконання таких платіжних операцій встановлюються нормативно-правовим актом Національного банку України.
6. Якщо надавачі обмежених платіжних послуг під час здійснення своєї діяльності перевищують обмеження, встановлені цим Законом та/або нормативно-правовими актами Національного банку України щодо обмежених платіжних послуг, вони зобов’язані негайно припинити надання будь-яких обмежених платіжних послуг та звернутися до Національного банку України за отриманням ліцензії на надання фінансових платіжних послуг на загальних підставах у порядку, передбаченому цим Законом та нормативно-правовими актами Національного банку України.
{Абзац перший частини шостої статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2180-IX від 01.04.2022}
У разі невиконання надавачем обмежених платіжних послуг обов’язку, визначеного абзацом першим цієї частини, Національний банк України приймає рішення про виключення з Реєстру такого надавача обмежених платіжних послуг.
7. До діяльності з надання обмежених платіжних послуг не застосовуються вимоги цього Закону, крім положень цієї статті та інших положень цього Закону, у яких прямо зазначено інше.
Це що, колись популярний продаж рінгтонів, шпалер та java-ігор через короткі номери тепер для абонентів передплати без реєстрації неможливий? Голосування по SMS і платні гарячі лінії теж?
 
Зверху