Знаю досить багато таких, хто вже зараз би виїхав жити до окупованого Маріуполя (до речі, там теж кордони відкриті). Але ж "не пускают" . Ну і які з них захисники?
Сам є переселенцем зі сходу, тільки поїхав ще в 2014. Також пройшов ці митарства по орендованих квартирах, насторожене (а часто і вороже) ставлення до себе оточуючих та правоохоронців. Тому розумію нинішніх переселенців дуже добре. Також маю численні "очі" на окупованій території (не вата, ні, з такими не спілкуюся), чудово знаю, що і як там відбувається.
Мені було легше в 2014. Я хоча б тоді страждав, але бачив, що переїхав у набагато спокійніше місце, де простіше заробити гроші. Розумів, за що страждаю.
Візьмемо за основу, що переселенець вже не вірить, що його місто деокупують (а інакше думки повернутися не було б).
Там свій будинок, за який не треба платити дядькові, що приходить раз на місяць, там копійчана комуналка, там не бусифікують на фронт (принаймні останні півроку), там зарплати вдвічі вищі за нинішні українські. Якщо місто не близько від лінії фронту, то навіть безпека на користь повернення, немає цих тривог через день.
Не знаю як у Маріуполі, але у Сєвєродонецьку за пошкоджене/знищене житло рашка відвалює стільки грошей, що на них можна купити квартиру майже в будь-якому обласному місті росії (крім найбільших). Це все, звісно, оптимізму не додає. Як би навіть порівнювати нема чого. Якщо взяти тільки шкурний інтерес.
Але... Але...
По-перше, рашка це загарбник. І навіть самому аполітичному громадянинові отримувати дари від загарбника не є правильним. Ваша батьківщина – Україна.
Не забувайте, що ситуація з дарами буде не завжди. Рашка будує вітрину руського миру, вона великий фахівець із запуску пилу у очі. І може вона це робити лише поки є гроші і поки є глядач цього дійства. На тих, хто живе там, їй насрати. Вся ця показуха закінчиться дуже скоро. Згадайте як жилося в Донецьку 8 років після 2014, коли "вітрина" не будувалася, але все було також під контролем росії, де було краще?
Із високими зарплатами це теж не назавжди. Все благополуччя (і взагалі можливість воювати) рашки базується на продажу ресурсів. Причому нинішнє навіть умовне благополуччя (що сильно похитнулося за останні 2 роки) засноване на старих розробках, нові у зв'язку з санкціями майже не ведуться, доять стару корову. Навіть без санкцій та війни за розрахунками фахівців дешева нафта в промислово-експортних масштабах мала закінчитися вже на початку 30-х років. З урахуванням війни та санкцій це має статися швидше. А коли цей час настане, то будуть в рашці горобців ловити, а не іскандери будувати.
Також не забувайте, що захоплені території не будуть визнані цивілізованим світом як російські, і там не працюватимуть багато сервісів і компаній.
Також зі свободами (інтернет, преса, ТБ, вибори) Україна виглядає набагато краще навіть зараз.
Так що переїхавши назад, ви дійсно отримаєте короткочасну вигоду по всіх пунктах, написаних мною на початку тексту, але на довгостроку програєте. Той, хто повернеться, ще раз не вирветься, звариться як жаба в казану.